Mikroświat – Wystawa czasowa w Koperniku


Milimetrowy wirek potrafi niemal bez końca regenerować swój organizm. Znana wszystkim muszka owocowa posiada ten sam gen hamujący rozwój nowotworów co człowiek. Mierzący pięć setnych milimetra niesporczak jest w stanie przeżyć w temperaturze od zera absolutnego do +150 stopni Celsjusza, przetrwać w całkowitej próżni, kwasie siarkowym i czystym dwutlenku węgla. W tajemniczym mikroświecie żyją superbohaterowie!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Mikroświat” to wystawa otwierająca drzwi do ich fascynującego uniwersum. Na unikatowych zdjęciach i filmach, wykonanych przy użyciu najnowocześniejszych mikroskopów zobaczymy małe organizmy, powiększone 500, 1000, 2000, a nawet 10 000 razy. Odkryjemy urządzenia i metody, pozwalające zobaczyć to, co niewidoczne. Przyjrzymy się oku muchy, pyłkowi akacji, strukturze kory, poznamy sekrety życia dafni i małżoraczka. Obejrzymy organizmy tak małe, że w uchu igły zmieściłby się ich milion. Samodzielnie dobierzemy próbki, skonstruujemy optymalny dla siebie mikroskop, przeanalizujemy budowę własnej skóry, paznokcia, włosa. Jeśli nawet przez chwilę poczujemy się nienaturalnie duzi – wystarczy zmienić skalę. Z perspektywy wszechświata wyglądamy jak wirek, muszka owocowa czy niesporczak.

Wystawa dostępna w Centrum Nauki Kopernik od 5 listopada 2014 r. do 30 sierpnia 2015 r.

 Wstęp w ramach biletu do Kopernika.

Poniższy tekst jest informacją prasową przesłana nam przez zaprzyjaźnione serwisy. Żadna z naszych redaktorek nie jest autorką poniższego tesktu i nie odpowiadamy za zamieszczone treści. Jednakże dokładamy wszelkich starań, aby przedstawione informacje były zgodne z polityką oraz tematyką naszego serwisu.

Nasze recenzje Zobacz wszystkie »

Subscribe
Powiadom o
Informacje prasowe

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Mało? To może sprawdź kolejny tekst :)

„Magia” metek


Szeleszczą, mają różne faktury i są miłe w dotyku – o czym mowa? O niewielkich, materiałowych metkach, które coraz częściej można znaleźć jako dodatkowy element przy dziecięcej garderobie, kocykach, a nawet i przy zabawkach. Dzieci je wprost uwielbiają. Dlaczego? Oto odpowiedź.

Metki w różnej odsłonie

Wydawać by się mogło, że taka metka, to tylko kawałek zwykłego materiału. Jednak maluchy uwielbiają je właśnie dlatego, że takie są. Dla nich to coś nowego – coś co szeleści, można wziąć bezpiecznie w rączki i co ma różną fakturę. Dzięki zabawie metkami pobudza się zarówno wzrok, słuch, jak i dotyk dziecka. Patrząc na fenomen metek można łatwo zauważyć, że po raz kolejny potwierdza się zasada, że im prościej, tym lepiej. Maluch skupia swoją uwagę na metce, co jest dla niego dobrym treningiem rozwojowym dla szeroko rozumianej sensoryki. Maluch może metki dotykać, pocierać, a nawet ssać, a my nie powinniśmy zabraniać mu takiej zabawy.

Czy to bezpieczne?

Wiele osób obawia się podawać dzieciom zabawki czy kocyki posiadające metki. Jednak producenci zabawek oferują produkty wykonane z wysokiej jakości materiałów, które są nie tylko bezpieczne, ale i zachęcają malucha do zabawy oraz stymulują jego zmysły. Metki takie są kolorowe i przyszyte mocno do zabawki, a także posiadają odpowiednią długość. Przykładem mogą być tutaj przytulanki z metkami Snoozebaby. Są one w pełni bezpieczne, a zabawa nimi wciągnie każdego malucha na długie godziny. Firma ta dokłada wszelkich starań, aby jej produkty jak najlepiej stymulowały i wspierały rozwój dziecka, na wielu płaszczyznach. Metki znajdujące się przy przytulankach szeleszczą, są wykonane z różnych materiałów (bawełna, satyna, sztruks), mają różną grubość, kolory i fakturę. Metki mogą zabawić malucha, ale i ukoić go i ułatwić wyciszenie. Gdy metki doszyte są do przytulanki, która jest przesiąknięta zapachem mamy, dziecko łatwiej zasypia i jest spokojniejsze. Z kolei w czasie ząbkowania metki mogą zastąpić gryzak i ukoić bolące dziąsełka.

Przytulanka Słodki Sen Snoozebaby www.wmalymswiecie.pl
Przytulanka Słodki Sen Miętowa
Przytulanka Słodki Sen Pomarańczowo- Czerwona
Przytulanka Słodki Sen Brązowo- Szara

Przytulanka slodki sen brazowo szara Snoozebaby

Poniższy tekst jest informacją prasową przesłana nam przez zaprzyjaźnione serwisy. Żadna z naszych redaktorek nie jest autorką poniższego tesktu i nie odpowiadamy za zamieszczone treści. Jednakże dokładamy wszelkich starań, aby przedstawione informacje były zgodne z polityką oraz tematyką naszego serwisu.

Nasze recenzje Zobacz wszystkie »

Subscribe
Powiadom o
Informacje prasowe

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

To co? Jeszcze jeden artykuł?

Ciąża bez bolących pleców


Z bólami kręgosłupa mierzy się co druga przyszła mama. Dodatkowe kilogramy, zmiana środka ciężkości, nieaktywny styl życia, przyjmowanie złej pozycji ciała, także w trakcie snu, to główne powody występowania problemów z plecami. Tymczasem wystarczy tak niewiele, aby pozbyć się tych przykrych, bolesnych, ciążowych przypadłości.

Antidotum na ból

Ból kręgosłupa potrafi skutecznie zakłócić radość z oczekiwania na narodziny pociechy. Tymczasem okazuje się, że ciąża bez bolących pleców jest możliwa. Wystarczy niewielka korekta dotychczasowych zwyczajów, zmiana stylu życia na bardziej aktywny i wyposażenie się w wysokiej jakości rozwiązania zaprojektowane specjalnie z myślą o przyszłych mamach, aby raz na zawsze pozbyć się bólu. O jakich rozwiązaniach mowa? O specjalnych kojcach dla kobiet w ciąży. Dzięki poduszce dla przyszłych mam głowa i plecy ciężarnej są odpowiednio podparte, jej kolano jest lekko uniesione, stawy biodrowe są więc odciążone, a kręgosłup właściwie ułożony. Efekt jest szybki. Już po kilku nocach dyskomfort zwyczajnie znika. Ważne jest jednak to, aby kojec był dostosowany do indywidualnych cech i predyspozycji mamy, m.in. jej wzrostu czy wielkości ciążowego brzucha. A takie możliwości dają poduszki dla przyszłych mam marki Super Mami.

ABC zdrowego snu

To, jak śpimy, ma ogromny wpływ na naszą kondycję. Zdrowy, spokojny, niezakłócony sen w komfortowych warunkach jest niezwykle ważny. Zwłaszcza dla kobiet w ciąży, które muszą dbać nie tylko o siebie, ale i o rodzące się w nich życie. Poduszki dla mam dbają o jakość wypoczynku kobiety, odpowiednio wspierając plecy, odciążając miednicę, troszcząc się o to, aby przyszła mama nie leżała na wznak. To bardzo ważne. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że unikając spania na wznak, mama do minimum ogranicza ryzyko wystąpienia niebezpiecznych zdarzeń takich jak gwałtowny spadek ciśnienia krwi, zasłabnięcie, uczucie ciężkości nóg, kurczów łydek, problemów z chodzeniem i innych, groźniejszych schorzeń. I to właśnie dlatego przyszłym mamom rekomenduje się spanie na lewym boku. A poduszki dla ciężarnych stoją na straży bezpiecznego snu, podpierając plecy i uniemożliwiając obrót z boku na plecy. Dbają więc nie tylko o wygodę spania, ale przede wszystkim o zdrowie mamy i maluszka.

Więcej informacji o poduszkach dla przyszłych mam Super Mami rodzice znajdą na www.supermami.pl

zestaw

Poniższy tekst jest informacją prasową przesłana nam przez zaprzyjaźnione serwisy. Żadna z naszych redaktorek nie jest autorką poniższego tesktu i nie odpowiadamy za zamieszczone treści. Jednakże dokładamy wszelkich starań, aby przedstawione informacje były zgodne z polityką oraz tematyką naszego serwisu.

Nasze recenzje Zobacz wszystkie »

Subscribe
Powiadom o
Informacje prasowe

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Sprawdź nasz kolejny artykuł

Szarlotka z bezą


Jesień od zawsze kojarzy mi się z jabłkami, które najpiękniej wyglądają o poranku skąpane w rosie i pierwszych promieniach słońca. Od małego pomagałam moim rodzicom w obieraniu jabłoni, przerabianiu jabłek na soki, kompoty, a najbardziej uwielbiałam – i nadal uwielbiam piec ciasta z jabłkami. Szarlotka z bezą to odkrycie tej jesieni, która skradła serca domowników. Kruche ciasto, karmelizowane jabłka i beza – nic więcej nie potrzeba. Sprawdźcie sami!

Składniki na kruchy spód:

1 bardzo pełna szklanka mąki pszennej (190 g)
⅕ szklanki cukru pudru (40 g)
szczypta soli
pół kostki zimnego masła (czyli 100g – tradycyjne kostki masła mają 200g)
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
1 żołtko

Składniki na karmelizowane jabłka:

6-7 dużych  jabłek szarlotkowych (ok.1,2 kg) – ale zwykłe jabłka też świetnie smakują
1 łyżka masła
3 łyżki cukru brązowego (lub zwykłego)
1 łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

Składniki na bezę:

3 białka
¾ szklanki  drobnego cukru kryształu (150 g)
2 łyżeczki maki/skrobi ziemniaczanej

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki na kruche ciasto mieszam w misce i dobrze wyrabiam ręką. Kto nie lubi się brudzić może wykorzystać malakser, ale wierzcie mi nie ma to jak ciepło ręki przy wyrabianiu kruchego ciasta.
  2. wyrobione ciasto zawijam w folię i wstawiam do lodówki na min. 30 min. Im dłużej tym lepiej, Ja trzymam go w lodówce nawet 1 godzinę.
  3. Kiedy ciasto chłodzi się w lodówce obieram jabłka i kroje w większą kostkę.
  4. Następnie schłodzone ciasto zamiast go rozwałkować kroję na plasterki wg sposobu Basi i ugniatam w prostokątnej małej formie lub tortownicy 23 cm lub 26 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
  5. Widelcem nakłuwam ciasto i wkładam do lodówki na kolejne 30 min.
  6. Obieram do końca jabłka – chyba, ze udało mi się to skończyć wcześniej. Dalej na patelni roztapiam masło, dodaję cukier i pozwalam tym składnikom się połączyć i trochę pobulgotać.
  7. Następnie dodaję pokrojone w kostkę jabłka i dosypuję przypraw. Całość mieszam i smażę na małym ogniu maks. 7 min. – mieszając od czasu do czasu. Pamiętajcie by nie przypalić karmelu bo będzie gorzki i nie rozgotwać jabłek.
  8. Zanim jabłka wyłożę na ciasto, podpiekam wyjęte z lodówki kruche ciasto ok. 15 min. w temp 190 stopni.
  9. Na podpieczony spód kładę ciepłe karmelizowane jabłka.
  10. Szarlotka z bezą jest już prawie gotowa. Kolejnym etapem będzie ubicie piany na bezę.
  11. Najpierw ubijam białka na sztywną pianę, potem dodaję powoli cukier, a dopiero na końcu mąkę ziemniaczaną.
  12. Dobrze ubitą pianę wykładam na jabłka.
  13. Wkładam do piekarnika (180 stopni) i piekę przy wykorzystaniu termoobiegu ok 25 min. – do zarumienienia się i wypieczenia bezy- która powinna być lekko chrupiąca.
  14. Po upieczeniu uchylam drzwiczki piekarnika i w te sposób studzę ciasto.

Szarlotka z bezą jest już gotowa. Wystarczy udekorować ją malinami, miętą i podać gościom. Zrobi wrażenie na każdym, nawet najbardziej wybrednym smakoszom deserów.

Wskazówki: Szybki przelicznik miar kuchennych znajdziecie tutaj natomiast jeśli wybierzecie prostokątną blachę to dla uzyskania większej bezy polecam podwoić składniki.

szarlotka

szarlotka 2

zdjęcie 3

zdjęcie 4

zdjęcie 5

 

Zdjęcia: Rachela

Nasze recenzje Zobacz wszystkie »

Subscribe
Powiadom o
Agnieszka Jelinek

17 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Dave
Dave
9 lat temu

Mniam, mniam!!

Mariola
Mariola
9 lat temu

Uwielbiam szarlotkę! A z bezą w szczególności! 🙂

Ada
Ada
9 lat temu

Uwielbiam to ciasto, a jeszcze nigdy nie próbowałam zrobić 🙁

Joanna Pawlińska
9 lat temu

Agnieszko, to już któryś kolejny przepis, który sobie przywłaszczyłam.

Dzisiejsza rozmowa z moją córką:
– Po co znowu robisz ciasto?
– A podrzucimy kawałek babci, może wujek przyjedzie…
– Aaaaa robisz to pyszne z jabłkami co ostatnio… to dobrze, rób.

Generalnie lubię piec i ponoć nieźle mi to wychodzi, ale mistrzowskimi przepisami nie pogardzę 🙂

Wrzucaj więcej 🙂

Iwona Migda
7 lat temu

Ryż z jabłkami albo z makaronem na slodko z cukrem… Poza tym można jabłka zetrzeć do słoiczków później wykorzystać do placka albo dla dziecka małe słoiczki przecieru z jabłek… Sporo można zrobić ja jak narobię słoiczków to zawsze do czegoś wykorzystam

W roli mamy - wrolimamy.pl
Reply to  Iwona Migda

Etap słoiczkowy dawno za dzieckiem 😀 Ale może zrobię do szarlotki zapas 😉

Elzbieta Jankowska-Koszela

Ja lubię naleśniki z jabłkami smazonymi, pierogi,racuchy

W roli mamy - wrolimamy.pl

Pierogów z jabłkami nigdy nie robiłam

Elzbieta Jankowska-Koszela

Pokrój jabłuszko w kosteczke dość drobno posyp cukrem i cynamonem, wszystko wymieszaj, nakładając łyżeczka (gdyby jabłko było dość soczyste, weź na sitko lub dodaj troszkę bułki tartej)

Iwona Migda
7 lat temu

Kruche ciastka z jabłkami takie kieszonki… Można takie słoiczki wykorzystać do naleśników

Milena Kamińska
7 lat temu

Mniam wyglada pysznie

Milena Kamińska
7 lat temu

Sok z jabłek, kompoty, próżone zawekowane w sloiki później do ryżu

Magda Zielińska
7 lat temu

Jeżeli masz sokowinik to jabłka na szarlotkęi i sok jabłkowy będzie

Alicja Malinowska
7 lat temu

Jak ten robaczek, co poszedł do miasta, do restauracji z wierszyka „Entliczek Pentliczek” 🙂

The Same - mom & child wear

kompot 🙂

Maria Nowacka
7 lat temu
Maria Nowacka
7 lat temu

Obowiązkowo. Moja pięciolatka towarzyszy mi zawsze w kuchni.

top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close