Wielkanoc 1 kwietnia 2023

Babka marchewkowa z cytrynowym lukrem

Babka marchewkowa to słodycz ciasta z dodatkiem marchewki, przełamana kwaskowatym twistem to wyborne połączenie smaków, nie tylko od święta!

Babka marchewkowa z cytrynowym lukrem — przepis

Babka marchewkowa z cytrynowym lukrem. Składniki (śr: 20cm, wys: 7cm):

Ciasto marchewkowe:

• 350 g obranych marchewek
• 6 jajek
• 130 g mąki ryżowej
• 130 g mąki kukurydzianej
• 180 g oleju rzepakowego Rapso
• 150 g ksylitolu
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier cytrynowy:

• 6 łyżek ksylitolu
• skórka z cytryny i sok
• 3 łyżeczki mleka kokosowego

Wykonanie:

Babka marchewkowa:

1. Marchewki zetrzyj w drobne oczka/łezki.
2. Jajka (białka z żółtkami) wraz z ksylitolem ubij na najwyższych obrotach miksera, by stały się jaśniejsze i spienione (trzeba ubijać́ je dłużej, niż gdy ubijmy same białka).
3. Wlej olej do jajek i cały czas całość miksuj na już nieco mniejszych obrotach.
4. Mąki wymieszaj z proszkiem i przesiej przez sito partiami do masy jajecznej. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszaj szpatułą.
5. Marchewki połącz z ciastem.
6. Całość przelej do formy na babkę i piecz w 180°C, około 55 minut do suchego patyczka (w połowie włącz termo obieg).
7. Następnie odstaw babkę do wystudzenia i dopiero wtedy ostrożnie wyjmij ją z formy.

Lukier cytrynowy:

8. Ksylitol zmiel na puder.
9. Do pudru dodaj startą skórkę z cytryny, łyżeczkę soku z cytryny i łyżeczkę mleka kokosowego, a następnie wymieszaj.
10. Dodawaj po łyżeczce płynów do momentu, aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję. Mleko sprawi, że lukier pozostanie biały.
11. Gotowym lukrem polej babkę i udekoruj według uznania.

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Kulinaria 1 kwietnia 2023

Święta Wielkanocne bez mięsa z nutą fantAzji

Wielkanoc kojarzy się z żurkiem, białą kiełbasą i wędlinami. To czas, gdy na stołach pojawia się wiele tradycyjnych mięsnych dań, które niestety mogą być tłuste i ciężkostrawne. Warto to zmienić, gdyż jak ogólnie wiadomo, ograniczenie spożycia mięsa ma wiele zalet. Podpowiemy w artykule jak przygotować pyszne bezmięsne i zarazem wyszukane dania Wielkanocne.

W tym roku Wielkanoc wypada 9 kwietnia, a więc zostało już niewiele czasu, by ułożyć menu dla całej rodziny i przygotować dania. Zatem jak mogłyby wyglądać wielkanocne potrawy w wydaniu bezmięsnym? Na pewno tak samo smaczne jak te zawierające mięso, a przy tym lekkostrawnie. Jak je przygotować? Sprawdźcie!

Żurek bez dodatku mięsa? Tak, to możliwe!

Żurek to tradycyjne danie wielkanocne i mało kto wyobraża sobie święta bez tej zupy. W jaki sposób przygotować żurek? Na pewno potrzebny jest dobry zakwas. Ten możemy zrobić samodzielnie lub kupić gotowy. Zwyczajowo zupa jest kwaśna, przygotowana na mięsnym wywarze, a dodatkami do niej są jajka i biała kiełbasa. Jak zatem przygotować wersję bezmięsną? To bardzo proste – zamiast kiełbasy warto wykorzystać wędzone tofu, które dostarczy nam niezbędnego białka lub pieczone jabłka czy ziemniaki. Do ugotowania wywaru natomiast można wykorzystać aromatyczne grzyby shiitake i mleczko kokosowe. Danie stanie się lekkie i zyska azjatycki akcent. Sprawdźcie jeden z przepisów na żurek bez grama mięsa.

Przepis na żurek

Wielkanocne potrawy bez mięsa żurek

Fot. Materiały prasowe/Wielkanocne potrawy bez mięsa

Składniki: 

200 ml Mleczka kokosowego light 10-13% Kara

30 Grzybów shiitake suszonych House of Asia

2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia  lub 2-3 drobno posiekane ząbki czosnku

500 ml bulionu warzywnego

250 ml zakwasu do żurku 

1 marchewka pokrojona w drobną kostkę

1 pietruszka pokrojona w drobną kostkę

1 cebula pokrojona w kostkę 

2 jajka (które możecie zastąpić połową kostki tofu)

2 łyżki startego chrzanu 

2 łyżeczki majeranku

Świeżo mielony pieprz do smaku

3 łyżki oleju 

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo przez 7 minut. (Jeżeli używasz tofu, pokrój je i dodaj pod koniec do gotowej zupy).
  2. Grzyby zalej zimną wodą i gotuj przez 30 minut. Po tym czasie odcedź je i pokrój w paski, a wodę z gotowania odstaw. 
  3. Marchewkę, pietruszkę oraz grzyby shiitake podsmaż w garnku na oleju, dodaj cebulę oraz czosnek i smaż przez kolejne 2 minuty. Dodaj bulion warzywny, zakwas i całość gotuj na wolnym ogniu przez 20 min. Dopraw do smaku sosem sojowym, świeżo mielonym pieprzem, majerankiem, a pod koniec dodaj chrzan wymieszany z mleczkiem kokosowym. Doprowadź do wrzenia. Odstaw.
  4. Przygotowany żurek podawaj z wcześniej ugotowanym jajkiem/pokrojonym tofu.

TIP: Dla uzyskania mocniejszego aromatu grzybów w zupie, do przygotowania bulionu możesz użyć wody po gotowaniu grzybów shiitake. 

Jajka na kilka sposobów

Jajka to tradycyjne danie na polskim stole, popularne nie tylko w święta, ale przez cały rok. Najczęściej są faszerowane pieczarkami, szynką lub tuńczykiem i podawane z dużą ilością majonezu. Czas to zmienić! Sprawdźcie propozycje na jajka faszerowane i pastę jajeczną inspirowane smakami Azji.

Przepis na jajka faszerowane grzybami shiitake:

Fot. Materiały prasowe/Wielkanocne potrawy bez mięsa

Składniki:

200 g Grzybów shiitake w zalewie House of Asia pokrojonych w drobną kostkę

1 łyżeczka Pasty z imbiru, czosnku i chili House of Asia 

4 łyżki Panierki panko House of Asia

4 jajka na twardo i 1 surowe

1 cebula pokrojona w drobną kostkę

4 łyżki posiekanego szczypiorku

Sól i pieprz czarny do smaku

Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane jajka przekrój na pół przy użyciu ostrego noża. Następnie wydrąż połówki jajek ze skorupki, tak aby jej nie zniszczyć. Środek pokrój w kostkę.
  2. Grzyby z cebulą i pastą podsmaż na oleju przez 5-6 minut. Potem przełóż do miski, wystudź i dodaj pokrojone wcześniej jajka, całość wymieszaj ze szczypiorkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Do skorupek nałóż farsz, a następnie obtocz w rozmąconym jajku wymieszanym z panko i usmaż na rumiany kolor.

TIP: Jajka przygotuj dzień wcześniej i włóż do lodówki, smaż przed podaniem.

Przepis na pastę jajeczną z awokado i grzybami

Wielkanocne potrawy bez mięsa

Fot. Materiały prasowe/Wielkanocne potrawy bez mięsa

Składniki:

4 łyżki Grzybów słomkowych House of Asia pokrojonych w drobną kostkę

1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia lub 2 starte ząbki czosnku

1 bagietka francuska

4 jajka na twardo pokrojone w grubą kostkę

1 czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę

2 awokado odmiany Hass pokrojone w kostkę

3 łyżki majonezu

2 łyżki pokrojonego drobno szczypiorku

1 łyżka soku z cytryny lub limonki

Sól, pieprz czarny do smaku

1 łyżeczka oliwy

Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Na oleju podsmaż grzyby, czerwoną cebulę i pastę z czosnku, a następnie całość przełóż do miski.
  2. Do grzybów dodaj awokado skropione sokiem z cytryny, jajko, szczypiorek, majonez, sól, pieprz i całość wymieszaj.
  3. Bagietkę pokrój na około 10 cm części, a następnie wzdłuż na pół. Skrop oliwą i podpiecz na suchej patelni, aż zrobi się chrupiąca i brązowa.
  4. Na rumiane grzanki nałóż pastę jajeczną

Co istotne, według American Heart Association jajka są korzystne dla zdrowia i mogą zmniejszyć ryzyko wielu chorób. Choć rekomendowane ilości dotyczące spożycia jaj zależą od aktualnego stanu zdrowia to składniki odżywcze, które zawierają, mogą poprawić kondycję organizmu oraz uzupełnić braki w niezbędnych składnikach diety.[1]

Król wielkanocnego stołu, czyli majonez

Czy wyobrażacie sobie Wielkanoc bez majonezu? Nie? A majonez w wersji bez jajek? Nie? Jeżeli dwa razy odpowiedzieliście nie, to koniecznie sprawdźcie nasz przepis.

Majonez bez dodatku jajek:

Składniki:

1 łyżka Octu ryżowego House of Asia lub jabłkowego

½ szklanki mleka sojowego niesłodzonego

1 łyżeczka Musztardy Dijon Maille

2 łyżki płatków drożdżowych

½ łyżeczki soli himalajskiej

½ szklanki oleju ryżowego

Sól i biały pieprz

Sposób przygotowania: mleko i ocet zmiksuj w robocie ok. 2 minuty, następnie dodaj pozostałe składniki (poza olejem) i miksuj kolejne ok. 6 minut. Olej wlewaj cienkim strumieniem do miksującej się masy. Gotowy majonez przełóż do słoika i odstaw do lodówki na ok 60 minut.

Polecamy również urozmaicić nieco przepis na majonez i przygotować go w niecodziennej ziołowej wersji.

Domowy majonez ziołowy

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

1 łyżka Musztardy Dijon Maille

1 łyżka Octu ryżowego House of Asia

2 jajka

Szczypta cukru

Szczypta soli

Ziołowa oliwa:

300 g oleju rzepakowego

100 g pokrojonego szczypiorku

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ziołową oliwę: podgrzej olej do 50°C, dodaj szczypiorek i całość miksuj przez około 3 minuty. Następnie przelej przez gazę i wstaw do lodówki, żeby się wystudziła.
  2. Do wysokiego pojemnika dodaj wszystkie składniki na majonez, czyli musztardę, ocet, jajka, cukier, sól i zmiksuj przy pomocy blendera. Pod koniec powolnym strumieniem dodawaj olej ziołowy. Gdy całość ładnie się połączy majonez jest gotowy.

Jakie jeszcze bezmięsne potrawy mogą zagościć na stole?

Warto zaskoczyć swoich gości nieoczekiwanymi propozycjami. Na Wielkanocnym stole często pojawiają się ciężkostrawne sałatki. Do takich niewątpliwie należy potocznie nazywana jarzynowa. Zawiera ona dużą ilość majonezu i dzięki temu jest kaloryczna. A gdyby tak zaskoczyć naszych gości i zaproponować im sałatkę z egzotycznym jackfruitem? Poniżej przedstawiamy przepis.

Przepis na sałatkę z jackfruitem

Fot. Materiały prasowe/Wielkanocne potrawy bez mięsa

Składniki:

200 g Jackfruita zielonego szarpanego QF

100 g Sosu z grzybów shiitake House of Asia

1 łyżka Musztardy starofrancuskiej Dijon Maille

10 małych ziemniaków

2 łodygi posiekanego selera naciowego

1 czerwona cebula pokrojona w kostkę

4 jajka ugotowane na twardo

100 g jogurtu greckiego

1 łyżka majonezu

2 łyżki posiekanej kolendry

2 łyżki posiekanej dymki

Sól i pieprz do smaku

Olej do smażenia

  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, wystudź i pokrój w plasterki, a następnie podsmaż na rumiany kolor i przełóż do miski.
  2. W drugiej misce wymieszaj jogurt, majonez i musztardę.
  3. Na patelnię wlej olej i podsmaż kilka minut szarpanego jackfruita, dodaj sos z grzybów shiitake, cebulę i smaż kolejne kilka minut, pod koniec dodaj do smaku sól oraz pieprz. Przełóż do miski z ziemniakami, dodaj seler naciowy, kolendrę i dymkę.
  4. Jajka obierz i pokrój na ćwiartki, dodaj do sałatki i całość wymieszaj. 

Święta bez mięsa mogą być tak samo pyszne i zdrowe, a dodatek typowych dla kuchni azjatyckiej składników ożywi tradycyjnie menu i na pewno zaskoczy Waszych gości. Zachęcamy Was zatem do testowania nowych smaków i łączenia ich z dotychczas Wam znanymi – nie tylko od święta, ale i na co dzień.


[1]  http://www.pttz.org/zyw/wyd/czas/2013,%205(90)/03_Kijowski.pdf

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Ciąża i dziecko 1 kwietnia 2023

Dolegliwości trawienne niemowlęcia. Ekspertka podpowiada, jak sobie z nimi radzić

W pierwszych miesiącach życia niemowlęcia jego układ pokarmowy wciąż dojrzewa i doskonali swoje funkcje. Płacząc i grymasząc, maluszek sygnalizuje m.in. brzuszkowe dolegliwości, takie jak zaparcie lub kolka. Zazwyczaj nie stanowią one poważnego problemu zdrowotnego i chociaż są całkowicie naturalnym i często przejściowym zjawiskiem, to niezwykle ważne jest, aby rodzice obserwowali objawy i pomagali w ich ukojeniu. Jak to zrobić? Podpowiada Alina Besz, ekspertka BebiKlub.pl.

Wielka praca małego brzuszka

Kiedy dziecko pojawia się na świecie, jego układ pokarmowy może już samodzielnie funkcjonować i realizować swoje podstawowe zadania: trawienie i wchłanianie składników odżywczych, które są niezbędne dla prawidłowego rozwoju całego organizmu. Mimo wielkiej pracy, którą wykonuje układ trawienny niemowlęcia, wciąż jest on bardzo delikatny i wymaga szczególnego traktowania. Stopniowo będzie on doskonalił swoją pracę, aby pełną sprawność osiągnąć około 5.-7. roku życia.

Dlatego tak ważne jest, aby w pierwszych latach życia rodzice dbali o sposób żywienia dopasowany do potrzeb i możliwości młodego organizmu. Eksperci ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zalecają wyłączne karmienie piersią przez 6 pierwszych miesięcy życia niemowlęcia [1]. To właśnie z matczynego pokarmu organizm dziecka pozyskuje składniki odżywcze, w tym witaminy i składniki mineralne, które wspierają jego prawidłowy rozwój. Zdarza się jednak, że brzuszek niemowlęcia może doświadczać przejściowych dolegliwości trawiennych, które zwykle samoistnie ustępują między 6. a 12. miesiącem życia dziecka.

Najczęstsze dolegliwości trawienne niemowląt

  • Kolka

Kolka niemowlęca występuje u znacznej liczby niemowląt. W zależności od przyjętej definicji częstość jej występowania określa się na ok. 20 %[2]. Przyczyny kolki nie są do końca poznane. Eksperci wskazują, że jej powodem mogą być zaburzenia pracy układu pokarmowego związane z jego niedojrzałością czy połykaniem dużej ilości powietrza przez niemowlę podczas jedzenia, co w efekcie prowadzi do gromadzenia się gazów w jelitach. Brzuszek maluszka staje się wzdęty i twardy, a dziecko grymasi i intensywnie płacze. Bardzo ważne, aby w takiej sytuacji rodzice zachowali spokój. Niemowlę łatwo wyczuwa napięcie i stres u mamy i taty, które mogą potęgować jego strach, a tym samym płacz. Jednym ze sposobów, które mogą przynieść ulgę dziecku cierpiącemu z powodu kolki, jest masaż „serduszko”.

 

Jak prawidłowo wykonać masaż brzuszka?Należy rozpocząć od wysokości żeber maluszka – centralnie pod mostkiem. Prawą ręką należy wykonać półkolisty ruch – zgodnie z ruchem wskazówek zegara – jakby mama lub tata chcieli narysować serduszko. Lewą ręką (również zgodnie z ruchem wskazówek zegara) należy zakreślić drugą połówkę serduszka – zaczynając od godziny 6., kończąc na środku brzuszka pod mostkiem dziecka. Następnie, wracając do pozycji wyjściowej, ruchy należy powtórzyć 6 razy.

Taki masaż może pozytywnie wpływać na poprawę samopoczucia dziecka, przynieść ukojenie i wyciszenie. Dodatkowo czuły dotyk rodzica sprzyja pogłębieniu więzi między nim a dzieckiem. W trakcie kolki niemowlęciu może pomóc również ciepły okład, który działa rozkurczowo. Można użyć specjalnego termoforka lub ciepłej pieluszki.

  • Zaparcie

Zaparcie to jedno z częstszych zaburzeń przewodu pokarmowego u niemowląt. Rodzice mogą zaobserwować wówczas duży wysiłek podczas oddawania przez dziecko stolca, który jest zbity, obfity lub pojawia się rzadziej niż 2 razy w tygodniu[3]. Zaparcie u dzieci w 95% przypadków nie jest związane z żadną chorobą[4]. Powodem jego występowania może być mała ilość płynów w diecie dziecka (w pierwszym półroczu życia, gdy dziecko otrzymuje tylko mleko mamy, nie ma potrzeby dopajania maluszka), nagła zmiana sposobu żywienia czy niedojrzałość układu pokarmowego.

W przypadku zaparcia podobnie jak przy kolce pomocny może okazać się masaż brzuszka. Odpowiednio wykonywane ruchy mogą poprawić perystaltykę jelit. Jeśli dziecko jest na etapie rozszerzania diety (mleko mamy wciąż powinno być wtedy stałym elementem diety), pomocne może okazać się podawanie mu większej ilości płynów, najlepiej wody. Ważne jest również, aby maluszek na etapie rozszerzania jadłospisu otrzymywał produkty bogate w błonnik, np. pełnoziarniste kaszki zbożowe. Dobrym pomysłem jest również obserwacja i prowadzenie dzienniczka, w którym rodzice będą wpisywać produkty, po których u dziecka wystąpiły trudności z wypróżnianiem. Wówczas spożycie takich produktów warto ograniczyć.

Żywienie z myślą o delikatnym brzuszku

Utrzymanie laktacji nie zawsze jest możliwe. Właśnie dlatego, jeśli pojawiają się trudności, warto, aby mama skorzystała z pomocy doradcy laktacyjnego lub położnej. Jeśli jednak kontynuowanie karmienia piersią okaże się niemożliwe, a występujące dolegliwości trawienne niemowlęcia są przejściowe i nie wymagają specjalistycznego sposobu żywienia, mama z pomocą pediatry może wybrać mleko następne dopasowane do wymagań delikatnego brzuszka. Przykładem może byćBebiko PRO+ 2, czyli najdelikatniejsza formuła [5], która odpowiada na potrzeby malutkiego brzuszka. To podwójne wsparcie dla wciąż dojrzewających malutkich brzuszków dzięki wykorzystaniu:

  • LACTOFIDUS – unikalnego procesu inspirowanego naturalnym procesem fermentacji mlekowej,
  • unikalnej kompozycji błonnika GOS/FOS

oraz kompletnej kompozycji[6] składników odżywczych wspierających prawidłowy rozwój, takich jak:

  • ALA (omega 3) wspierający prawidłowy rozwój mózgu i tkanki nerwowej,
  • DHA (omega 3) wspierający prawidłowy rozwój wzroku[7] i mózgu,
  • wapń i witamina D, które są niezbędne dla prawidłowego rozwoju kości i zębów,
  • żelazo i jod wspierające prawidłowy rozwój poznawczy.

Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz jest rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.

 

[1] World Health Organization, Infant and young child feeding, 2009.

[2] Vandenplas Y, Abkari A, Bellaïche M, et al. Prevalence and health outcomes of functional gastrointestinal symptoms in infants from birth to 12 months of age. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2015;61(5):531-7.

[3] Benninga MA, Faure C, Hyman PE et al.: Childhood functional gastrointestinal disorders: neonate/toddler. Gastroenterology 2016; 150(6): 1443-1455.e2.

[4] Horvath A, Dziechciarz P, Szajewska H i in.: Gastroenterologia dziecięca w codziennej praktyce 2019. PZWL

[5] Wśród mlek następnych Bebiko 2.

[6] Zgodnie z przepisami prawa.

[7] Korzystne działanie występuje, gdy wraz z urozmaiconą dietą dziecko spożywa 100 mg DHA dziennie.

 

Źródło wpisu: biuro prasowe Nutricia
Obraz 5686750 z Pixabay

 

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close