Bądź eko! Stylowa kolekcja „Grill & Piknik” w Empiku


Zbliża się kolejny letni weekend, a Ty po pracowitym tygodniu najchętniej spędziłabyś go przed telewizorem? Bierny odpoczynek odłóż do lamusa. Badania pokazują, że chociaż to ciągle jedna z najpopularniejszych metod relaksu, coraz więcej z nas za bardziej atrakcyjne uważa wycieczki za miasto i spotkania ze znajomymi. Obudź swoją wyobraźnię i wykorzystaj wolny czas racjonalnie. Czas na piknik poza miastem! – Z doskonałą książką, dobrą kuchnią i w doborowym towarzystwie!

Wiosna i lato to najlepszy czas na zorganizowanie pikniku. Nic nie relaksuje bardziej niż kontakt z przyrodą oraz rozmowy z przyjaciółmi przy ulubionych potrawach. To świetna okazja, żeby rozegrać partię szachów, pograć w badmintona czy w bule, tradycyjną francuską grę towarzyską, a po odpowiedniej dawce ruchu chociażby w Scrabble. W międzyczasie zawsze warto podelektować się pysznym daniem.

Aktywny odpoczynek z pewnością pobudzi nasz apetyt. Z myślą o osobach, które cenią sobie nowoczesny i stylowy design oraz dbają o środowisko naturalne, Empik rozbudował swoją ofertę książek kulinarnych o ekologiczną kolekcję naczyń „Grill & Piknik”. Kiedy wybierzemy już przepis na danie z grilla, możemy je przyrządzić i serwować podczas pikniku za miastem, korzystając z unikalnej kolekcji naczyń i akcesoriów. Wykonana z ekologicznego włókna bambusowego jest w pełni przyjazna dla środowiska i spełnia międzynarodowe standardy organiczne. Barwne i estetyczne naczynia są biodegradowalne, łatwe w użyciu, mają nowoczesne wzornictwo, a ponadto nadają się do zmywarek. Zestawy naczyń możesz umieścić w funkcjonalnych wiklinowych koszach.

Serwowane na zestawie naczyń „Grill & Piknik” potrawy będą się prezentować znakomicie, a posiłek będzie prawdziwą przyjemnością. Seria „Grill & Piknik” obok tradycyjnych naczyń posiada także elementy dodatkowe. Są nimi akcesoria do grilla (np. podbieraki czy szczypce) oraz elementy dekoracyjne (bambusowa mata, kolorowe wiatraki). Warto pamiętać, że poszczególne elementy w zestawie możesz dobrać indywidualnie, zgodnie z własnymi potrzebami.

Nie zwlekaj i ruszaj na wycieczkę za miasto – z rodziną lub z przyjaciółmi. Letnia wycieczka z pewnością pozwoli naładować baterie na cały tydzień.

Już tylko do końca czerwca ekologiczna i stylowa kolekcja „Grill & Piknik” jest dostępna we wszystkich salonach Empik w Polsce z atrakcyjnym rabatem 50%.

Kolekcja Grill&Piknik (2)

Poniższy tekst jest informacją prasową przesłana nam przez zaprzyjaźnione serwisy. Żadna z naszych redaktorek nie jest autorką poniższego tesktu i nie odpowiadamy za zamieszczone treści. Jednakże dokładamy wszelkich starań, aby przedstawione informacje były zgodne z polityką oraz tematyką naszego serwisu.

Nasze recenzje Zobacz wszystkie »

Subscribe
Powiadom o
Informacje prasowe

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Mało? To może sprawdź kolejny tekst :)

Jak spać i odpoczywać w ciąży?


Ciążowy brzuszek nie sprzyja błogiemu lenistwu. Bóle kręgosłupa, bóle mięśni, częste wizyty w toalecie, troska o komfort dziecka- to tylko niektóre przeszkody uniemożliwiające przyszłej mamie beztroski wypoczynek. Jak właściwie ułożyć się do snu? Jaka jest najwygodniejsza i najbardziej bezpieczna pozycja do spania?

Eksperckim okiem

Lekarze nie mają wątpliwości i dylematów- optymalną pozycją do snu dla ciężarnej jest ułożenie się na lewym boku. Dlaczego? Powodów jest wiele. Leżąc na lewym boku, przyszła mama nie uciska żyły głównej dolnej, dzięki czemu zwiększa się ilość krwi i składników odżywczych dostarczanych do łożyska, a poprzez nie- do dziecka. Mniejsze jest także ryzyko wystąpienia omdleń spowodowanych uciskiem żyły głównej dolnej biegnącej wzdłuż kręgosłupa i wynikających z niedokrwienia organów wewnętrznych. Poprawia się praca nerek, a organizm łatwiej, sprawniej i skuteczniej pozbywa się produktów przemiany materii i nadmiaru płynów. W efekcie przyszła mama lepiej odpoczywa, szybciej się regeneruje i cieszy się świetną formą.

Warto sobie pomóc

Chociaż powszechnie wiadomo, że spanie na lewym boku jest najlepszym z możliwych rozwiązań, to jednak nie jest łatwo stale kontrolować. Zwłaszcza w czasie nocnego wypoczynku. Aby zapewnić sobie i dziecku maksimum wygody, zdrowia i bezpieczeństwa, warto sięgnąć po najlepsze i sprawdzone rozwiązania- takie jak poduszka dla kobiet w ciąży Poofi ze sklepu www.babymama.pl. Poduszka „9” umożliwia ciężarnej całonocny wypoczynek w pozycji lewostronnej, nie krępując jej ruchów i zapewniając maksimum wygody i ponadprzeciętny komfort snu. Ale to nie wszystko! Poduszka Poofi posiada także dwie wyodrębnione strefy twardości: pierwsza dedykowana do odciążenia nóg- zapewnia idealną separację nóg, odciążając stawy biodrowe. Druga, miękka, do wkładania pod brzuch, pod głowę i plecy- zapewnia maksymalny komfort snu i wypoczynku.

Obie strefy są od siebie wyraźne oddzielone dzięki zastosowaniu przegrody poprzecznej zabezpieczającej wypełnienie przed przesuwaniem.

Poduszka Poofi jest łatwa do utrzymania w  czystości, higieniczna, bezpieczna.  Materiały są atestowane certyfikatem Oeko Tex Standard 100 w klasie 1 (dopuszczone do bezpośredniego kontaktu ze skórą noworodka). Poduszkę można prać w pralce.

Poduszka dla kobiet w ciąży Poofi cena 209,00 pln www.babymama.pl

poduszka

Więcej informacji o produkcie rodzice znajdą na www.babymama.pl

Poniższy tekst jest informacją prasową przesłana nam przez zaprzyjaźnione serwisy. Żadna z naszych redaktorek nie jest autorką poniższego tesktu i nie odpowiadamy za zamieszczone treści. Jednakże dokładamy wszelkich starań, aby przedstawione informacje były zgodne z polityką oraz tematyką naszego serwisu.

Nasze recenzje Zobacz wszystkie »

Subscribe
Powiadom o
Informacje prasowe

1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

To co? Jeszcze jeden artykuł?

Dekalog żywienia małego dziecka w żłobku i w domu


Dekalog żywienia małego dziecka w żłobku i w domu

1.     Jadłospis na miarę

Posiłki podawane małym dzieciom powinny być urozmaicone i pełnowartościowe. Prawidłowo zbilansowany jadłospis, który opracowuje dietetyk lub intendent, dostarcza odpowiedniej ilości energii, węglowodanów, tłuszczów i białka, a także witamin oraz składników mineralnych, szczególnie żelaza i wapnia.

2.     Do picia – przede wszystkim woda

Czysta woda najlepiej zaspokaja pragnienie. Warto od najmłodszych lat przyzwyczajać dziecko do picia wody. W codziennej diecie najmłodszych należy unikać gotowych, kolorowych oraz słodzonych napojów, które są kaloryczne i hamują apetyt. Soki owocowe nie powinny zastępować wody – zalecana porcja soku dla niemowląt i dzieci między 1. a 3. rokiem życia to maksymalnie pół szklanki na dzień. W ciągu dnia woda powinna znajdować się w miejscu widocznym dla dzieci, a opiekunowie co jakiś czas powinni zachęcać do picia.

3.     Mniej soli i cukru

Warto redukować doprawianie potraw podawanych dziecku solą, nawet jeśli wydają się one mało wyraziste w smaku. Warto korzystać z szerokiej gamy zdrowych ziół. Okres 1000 pierwszych dni życia ma kluczowe znaczenie dla rozwoju preferencji i nawyków żywieniowych człowieka – także w jego dorosłości. Dziecko często wielokrotnie próbuje nowych potraw, zanim przekona się do nowego smaku. Spożycie słodyczy można ograniczyć np. przez zastępowanie ich równie atrakcyjnymi dla dzieci deserami w postaci świeżych lub suszonych owoców.

4.     Zdrowa kuchnia – z najlepszych surowców

Do gotowania dla dzieci wykorzystuje się wyłącznie wysokogatunkowe produkty spożywcze, takie jak mleko i produkty mleczne, pełnowartościowe produkty zbożowe (pełnoziarniste pieczywo, kasze), mięso, drób, ryby, owoce i warzywa.

5.     Kultura spożywania posiłków to też element jedzenia

Stałe pory posiłków, wyeliminowanie podjadania czy mycie rąk przed jedzeniem i mycie zębów po jedzeniu to tylko wybrane elementy kultury spożywania posiłków, które są standardem w polskich żłobkach. Dzieci wspólnie uczą się zachowania przy stole, smakując dania przygotowane specjalnie dla nich.

6.       Dieta dla dzieci ze specjalnymi potrzebami

Każde dziecko wymaga indywidualnego podejścia, zasada ta dotyczy także żywienia. Najmłodsi z alergią pokarmową lub nietolerancją na wybrane składniki także uczęszczają do żłobków. W takiej sytuacji rodzice i ich dzieci mogą być pewni, że specjalne potrzeby dziecka zostaną uwzględnione. Zgodnie ze wskazaniami lekarza w żłobkach stosuje się diety eliminacyjne, dlatego w razie potrzeby w jadłospisie znajdują się np. dania bezmleczne lub bezglutenowe.

7.       Przyjazna atmosfera w jadalni

W żłobku to dziecko decyduje czy zje, a jeśli tak, to jak dużą porcję posiłku skonsumuje, a pora obiadowa powinna kojarzyć  się z przyjemnym czasem spędzonym przy smakowitych daniach. Opiekun pomaga dzieciom w nauce jedzenia oraz zachęca je do tego, żeby jeść samodzielnie i próbować nowych smaków, tłumaczy dzieciom nazwy i składniki dania. Opiekun nie karze ani nie nagradza podopiecznych za odmowę jedzenia.

8.       Angażowanie rodziców w działania edukacyjne

Rodzice mają duży wpływ na preferencje żywieniowe najmłodszych, dlatego warto w codziennej pracy żłobka uwzględnić działania edukacyjne skierowane do nich i najmłodszych. W placówkach praktykuje się m.in. spotkania informacyjne na temat żywienia i rozmowy indywidualne. Rodzice mają możliwość wglądu w jadłospisy żłobkowe, co umożliwia przygotowanie dalszych posiłków w domu, bez powielania podanych już w żłobku produktów.

9.       Poszerzanie wiedzy pracowników żłobków

Coraz więcej mówi się o żywieniu najmłodszych – ważne, aby najnowsze doniesienia ekspertów docierały do opiekunów dzieci. Systematyczne szkolenia dla pracowników żłobków oraz ich spotkania i wymiana doświadczeń na ogólnopolskich konferencjach, seminariach i debatach korzystnie wpływają na poszerzenie wiedzy personelu.

10.    Współpraca rodziców i pracowników żłobków kluczem do sukcesu

Jakość 1000 pierwszych dni życia dziecka ma duże znaczenie dla jego zdrowia także w przyszłości. Współpraca między rodzicami i opiekunami w żłobkach jest kluczowa. Tylko wspólne kształtowanie prawidłowych nawyków przez rodzinę dziecka i pracowników żłobka może przynieść wymierne, pozytywne efekty.

Poniższy tekst jest informacją prasową przesłana nam przez zaprzyjaźnione serwisy. Żadna z naszych redaktorek nie jest autorką poniższego tesktu i nie odpowiadamy za zamieszczone treści. Jednakże dokładamy wszelkich starań, aby przedstawione informacje były zgodne z polityką oraz tematyką naszego serwisu.

Nasze recenzje Zobacz wszystkie »

Subscribe
Powiadom o
Informacje prasowe

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Sprawdź nasz kolejny artykuł

Sakiewki z kurczaka z mozzarellą


Mój mąż jest fanem kurczaka na różne sposoby, a najlepiej jeśli to jest filet z kurczaka. Dlatego, żeby nie było nudno, staram się szukać nowych przepisów i przyrządzać go na różne sposoby. Niedawno trafiłam na “sakiewki z kurczaka z mozzarellą”. Bardzo mi smakują no i robi się je szybko i prosto, dlatego wracam do nich dość często. Przy dzieciach nie mam czasu na długie siedzenie w kuchni, dlatego warto przyrządzać dania, których przygotowanie nie trwa długo i mogą “robić się same”. W przypadku tego przepisu, to jakieś 5-10 minut plus 60-90 minut pieczenia.

Składniki:

filety z kurczaka – po jednym pojedynczym, średnim na osobę
kulka mozzarelli z woreczka – jedna na 3-4 sakiewki
boczek lub bekon w plastrach – 2-3 cienkie plastry na sakiewkę
bazylia świeża lub suszona, sól, pieprz
opcjonalnie ziemniaki – po 2 na osobę

Sposób przygotowania:

Jeśli chcecie podać sakiewki tak jak to często robię czyli z pieczonymi ziemniaki to najpierw przygotowujemy ziemniaki. Myjemy bardzo dokładnie skórkę najlepiej szczoteczką, wycieramy do sucha i owijamy folią aluminiową a następnie nakłuwamy w kilku miejscach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.Jeśli są bardzo duże to muszą się piec ok 2 godz. jeśli średnie ok. 90 minut a małe ok 1 godzinę.

Następnie przygotowujemy kurczaka. Nacinamy każdą pierś wzdłuż jednego boku tak żeby utworzyły się kieszonki. Doprawiamy w środku i na zewnątrz solą i pieprzem, do środka sypiemy obficie bazylię. Napełniamy kieszonki pokrojoną w drobną kostkę mozzarellą. Na koniec każdą pierś owijamy 2-3 plasterkami boczku. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach 30-40 minut. Jeśli pieczemy ziemniaki to wkładamy mięso do piekarnika ok. 30 minut przed końcem pieczenia ziemniaków.

Podajemy z ziemniakami naciętymi w poprzek, do których wkładamy kawałek masła. Można zrobić do nich masło czosnkowe, ja jednak wolę wersję saute.

sakiewki-z-kurczaka3

Zdjęcia: Paulina Garbień

Nasze recenzje Zobacz wszystkie »

Subscribe
Powiadom o
Paulina Garbień

2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close