Emocje 12 czerwca 2013

100 lat, Kacperku!

Jesteś mamą. Przepełnia cię szczęście i rozpiera duma – kochasz swoje dziecko nad życie. Wyobraź sobie, że znalazłaś się w sytuacji, kiedy życie tej najukochańszej małej istoty zależy od… pieniędzy. Pewnie teraz myślisz, uff… jak dobrze, że moje dziecko jest zdrowe!Janina jest mamą, taką jak Ty… ale nie ma aż tyle szczęścia – jej synek Kacperek ma poważną, wrodzoną wadę serca.

Mamą, która wie, że jej synek wyjątkowo szybko się męczy… Mamą, która widzi jak  w różnych sytuacjach, skóra chłopczyka nabiera niebieskiego koloru, paznokcie sinieją, oddech staje się przyspieszony, dziecko wymiotuje… Mamą, która kocha nad życie i walczy o życie… syna!

Kacper dziś kończy 8 lat – w swoim kilkuletnim życiu przeszedł 11 skomplikowanych zabiegów w obrębie serduszka, a zabieg kończący trzyetapową korekcję wady serca Kacpra może zostać wykonany tylko w klinice w Munster w Niemczech.  Tam światowej sławy kardiochirurg, profesor Edward Malec, wraz ze swoim zespołem, wykorzystując najwyższej klasy sprzęt medyczny z powodzeniem przeprowadza najbardziej skomplikowane operacje serca. Profesor, po zapoznaniu się z medyczną dokumentacją Kacperka, stwierdził, że jest w stanie dokończyć leczenie chorego serduszka chłopczyka. Operacja, która będzie kosztowała około 32 000 euro, musi odbyć się jak najszybciej. Termin został wyznaczony na 27 sierpnia tego roku.

Teraz wystarczy „tylko” zebrać potrzebne pieniądze.

My mamy z wrolimamy.pl prosimy wszystkie mamy o pomoc! Przekażcie choć niewielką kwotę – jesteśmy przekonane o wielkiej wartości małych wpłat!

Pieniądze można wpłacać na konto: Fundacja na rzecz dzieci z wadami serca Cor Infantis

86 1600 1101 0003 0502 1175 2150 z dopiskiem „Kacper Chmiel”.

23 czerwca zostanie zorganizowany w Rudzie Śląskiej Bieg Charytatywny „Bieg po serducho dla Kacpra” – jeśli jesteście ze Śląska przyjdźcie w niedzielę z całymi rodzinami.

Zapraszamy też na stronę http://www.uratujsercekacperka.pl/ gdzie możecie przeczytać więcej o Kacperku.

2
Dodaj komentarz

avatar
0 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Emocje 11 czerwca 2013

Mamo pobaw się ze mną! Ale w co? „Zabawy z małym dzieckiem” pod patronatem medialnym WRoliMamy.pl!

Kiedy mały bobas zaczyna zamieniać się w prawdziwego malucha-odkrywcę, już nie tak łatwo jest zadowolić go zabawą. W domu i na podwórku nie brakuje bodźców do rozwoju i wspólnej zabawy, jednak rodzice muszą wykazać się coraz zwiększą pomysłowością podczas organizacji „harców” dla swojej pociechy. Nic więc dziwnego, że gdy nasz skarb zaczyna poszerzać słownik o kolejne zwroty: „nie”, „nie chcę”, „a dlaczego” , często z naszych zabieganych głów, pomysły uciekają jak mleko z garnka.

Z największą przyjemnością zapraszamy Was do lektury książki „Zabawy z małym dzieckiem, czyli jak łatwo wspierać rozwój swojego dziecka”  Wydawnictwa Jedność! To już druga część serii ( pierwsza: ”Zabawy z niemowlakiem”) poświęconej wspólnym zabawom dla najmłodszych. Z jeszcze większą dumą, możemy pochwalić się, że WRoliMamy.pl objęło publikację swoim patronatem!

To świetna propozycja do biblioteczki każdego rodzica małego dziecka. Autorka zadbała o różnorodność i atrakcyjność  zabaw oraz pęd do wiedzy mamy i taty (babci i dziadka też :) ).

Książka prezentuje ponad 100 twórczych i radosnych zabawach, pomagających nie tylko zająć czymś ciekawym dziecko, ale również wspierających jego naturalny rozwój. Bogato ilustrowane stronice zachęcają również do wspólnego oglądania zdjęć i snucia opowieści o małych bohaterach z ilustracji. Z całą pewnością znajdziecie wiele ciekawych propozycji na te pogodne i te deszczowe dni, dla dzieci od pierwszego do trzeciego roku życia!

Prawie wszystkie rekwizyty zabaw dla naszych malców znajdziecie w domu, a książkę w dobrych księgarniach oraz na stronie www.jednosc.com.pl

Bawcie się dobrze!

Przeczytaj całą recenzję książki

Zabawy-z-malym-dzieckiem_mi

Źródło zdjęcia: Flickr

1
Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Dania główne 10 czerwca 2013

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Za szpinakiem nigdy specjalnie nie przepadałam. Nie smakował mi i tyle. To zielone warzywo zagościło w naszym domu wraz z rozszerzaniem diety synka. Dbałam o to by była ona różnorodna i dostarczała dziecku wiele drogocennych witamin i mikroelementów.  Początkowo była to zwykła zupa szpinakowa, nic specjalnego, ale dziecku smakowała. Chcąc nie chcąc musiałam jej przed podaniem spróbować, trochę przyprawić. I tym sposobem przekonałam się do smaku szpinaku.

Do zrobienia pierwszy raz pierogów ze szpinakiem i fetą nakłoniło mnie ostatnie spotkanie z blogowymi koleżankami. Spróbowałam odtworzyć danie, które jadłyśmy w jednej z warszawskich kawiarenek. Nieskromnie przyznam, że moje bardziej mi smakowały.

Składniki na pierogi ze szpinakiem i fetą

Farsz:

  • 450 g mrożonego lub świeżego szpinaku.
  • 250 g. sera typu feta.
  • 1 średnia cebula
  • Sól.
  • Pieprz.
  • Mielona gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2  szklanki mąki
  • 3/4  szklanka gorącej wody
  • 3 łyżki oleju

Ciasto na pierogi:

  • 2 szkl mążki
  • 3/4 szkl gorącej wody
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Pracę rozpoczynam od wykonania farszu, który musi trochę ostygnąć.

Na patelni rozpuszczam 2 łyżki masła.  Siekam cebulę i podsmażam ją na rozgrzanym maśle, po chwili dodając do niej [1] przeciśnięty przez praskę czosnek.

Gdy cebula się zeszkli dodaję szpinak  oraz przyprawiam pieprzem i tyci solą – nie za dużo gdyż feta też wzbogaci farsz w słony posmak.

Podsmażam około 10 minut. Zestawiam z kuchenki do ostygnięcia.

Na stolnicę wysypuję mąkę i łączę ją z gorącą wodą, olejem i zagniatam ciasto. Ciasto zagniatam rękoma, niestety żaden mikser nie zrobi tego lepiej. Jeśli ciasto zacznie się mocno lepić do ręki podsypuję trochę mąką.

Następnie ciasto rozwałkowuję na bardzo cienki placek i foremką do pierogów wykrawam małe placuszki. Można do tego użyć szklanki.

W tym czasie szpinak ostygł, więc łączę go z pokruszoną fetą. Przyprawiam jeszcze raz do smaku pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.

Później lepię pierogi nakładając farsz szpinakowy na wykrojone placuszki i mocno ściskając brzegi. Czasem żeby się łatwiej lepiły można lekko zwilżyć  je wodą.

Gotowe  pierogi gotuję w lekko osolonej wodzie ok. 5 minut od wypłynięcia na wierzch wody.

Odcedzone pierogi wykładam na talerz. Na wierzch dodaję kleksik kwaśnej śmietany 18% i posypuję koperkiem

Smacznego.

pierogi-ze-spinakiem-i-feta 

Często by zaoszczędzić sobie czasu w przyszłości, na raz robię podwójna porcję pierogów. Ulepione, nie ugotowane układam na desce do krojenia a następnie umieszczam na jakieś 30-45 min w zamrażarce. Po upływie tego czasu odrywam je od deseczki i pakuję w torebeczki foliowe. Później wystarczy tylko ugotować i obiad gotowy. Niekiedy, gdy brakuje już farszu a ciasto nadal jest w środek daję zamrożone jagody czy truskawki i tym sposobem mam zrobione smaczne pierogi z owocami.

pierogi-ze-spinakiem-i-feta-1 

Zdjęcia: Sylwia
Źródło zdjęcia tytułowego: Flickr

8
Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Krysia
Gość
Krysia

chyba troszeczkę się Pani pomyliła w przepisie, gdyż dwa razy są podane proporcje na ciasto, a przepis na farsz jest dokładnie taki jaki szukałam…zrobię z nim pierogi na Wigilię (oprócz oczywiście tradycyjnych :) ) przy czym trochę zielonego szpinaku dodam chyba do ciasta – prościej będzie rozróżnić…

Sylwia
Gość
Sylwia

Zgadza się wkradł się błąd w treści i razem z farszem podpięły się składniki na ciasto pierogowe. Dziękuję za „czujne oko” :)
Zielone pierożki będą wyglądać ciekawie i kusząco ;)

Żaklina Kańczucka
Gość
Żaklina Kańczucka

Pierogi pierwsza klasa- niezrównane ze szpinakiem robi moja teściowa- palce lizać.

Katarzyna
Gość
Katarzyna

Pierożki wyglądają cudnie:)ja mam zawsze problem przy klejeniu, po nałożeniu farszu ciężkoMa zlepić pierożki.Jak Pani sobie z tym radzi???

Sylwia
Gość
Sylwia

Do zlepienia pierożków wykorzystuję specjalną plastikową foremkę. Zamykając ją ładnie zlepia się brzegi. Najważniejsze to by farsz (w odpowiedniej ilości) ułożyć na samym środku okręgu z ciasta.
Należy też uważać by nie ubrudzić farszem brzegów ciasta i nie utłuścić ich, wówczas ręcznie też bez problemu uda się skleić każdy pierożek.

Kasia
Gość
Kasia

Ciasto zrobiłam swoje,ale farsz z Twojego przepisu i wyszedł super.

Małgorzata Szewczyk
Gość
Małgorzata Szewczyk

Ile sztuk pierogów wychodzi?

Sylwia
Gość
Sylwia

Nigdy nie liczyłam zrobionych pierogów.

top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close