Klasyka w nowej odsłonie


Rozwiązania, w których funkcjonalność łączy się z przejrzystym wzornictwem. Oto współczesny przepis na dobre, przyjazne mieszkańcom wnętrze 

Czasy, w których stylowość utożsamiana była wyłącznie z pełnymi przepychu pomieszczeniami, odeszły do lamusa. Współczesne, eleganckie aranżacje bazują na prostych, funkcjonalnych rozwiązaniach i dekoracjach stosowanych z umiarem. Florystyczne, bogato zdobione motywy zostały wyparte przez lekkie, geometryczne formy. W cenie jest estetyka subtelności, która ma służyć stworzeniu atmosfery wyciszenia i odpoczynku. W trend ten doskonale wpisują się drzwi Lido z kolekcji Invado, dostępne aż w sześciu modelach, okleinie enduro oraz  eco – fornir, łącznie w 17 kolorach: od bieli i szarości, przez akację, wiśnię solido i olchę, po orzech duro i heban. Drzwi Lido dostępne są w wersji pojedynczej (szerokość od 60 do 110 cm) oraz podwójnej (od 120 do 200 cm).

Lido 4_heban_Invado   Lido 3_heban_Invado Lido 6_heban_Invado Lido 1 _heban_Invado       

Drzwi Lido (1,2,3,4,5,6)

Cena: od 476 zł brutto

Producent: Invado

www.invado.pl

Poniższy tekst jest informacją prasową przesłana nam przez zaprzyjaźnione serwisy. Żadna z naszych redaktorek nie jest autorką poniższego tesktu i nie odpowiadamy za zamieszczone treści. Jednakże dokładamy wszelkich starań, aby przedstawione informacje były zgodne z polityką oraz tematyką naszego serwisu.

Nasze recenzje Zobacz wszystkie »

Subscribe
Powiadom o
Informacje prasowe
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Mało? To może sprawdź kolejny tekst :)

Już dziś 23. maja i jednocześnie Światowy Dzień Żółwia.


Tego dnia w wielu miejscach organizowane są spotkania i rozmaite prezentacje. Przypomina się zarówno o żółwiach na wolności, tych w zoo oraz hodowanych w domu. Organizacje zajmujące się zwierzętami zachęcają rodziców do zabrania dzieci do ogrodu zoologicznego na edukacyjną wycieczkę, podczas której pociechy dowiedzą się wielu informacji na temat żółwi.

My natomiast na Światowy Dzień Żółwia proponujemy rodzinne granie w Pędzące żółwie, wielki hit ostatnich lat! Gra planszowa, której bohaterami są żółwie biegnące do sałaty podbiła już serca graczy w 22 krajach Europy, Azji i Ameryki Północnej.

Zdobyła nagrody w kilku krajach, jednak największą popularność zdobyła w Polsce. Od kilku lat gra jest wciąż na listach bestsellerów. Grają w nią młodsi i starsi gracze. Proste zasady i piękna szata graficzna zachęcają przedszkolaków do planszówki, a wielkie emocje i pomysłowe zasady gry sprawiają, że po Pędzące żółwie chętnie sięga też młodzież i dorośli gracze. Wystarczy zagrać jeden raz, aby pokochać sympatyczne żółwie!

Jak grać? To proste!

Każdy gracz wybiera kolor swojego żółwia i… nie zdradza go innym graczom! Podczas wyścigu do sałaty gracze będą przemieszczać po planszy nie tylko swoje żółwie, ale również należące do innych graczy! To pozwala zachować w tajemnicy kolor naszego żółwia.

pedzace-zolwie-1Żółwie przemieszczane są za pomocą specjalnych kart. Informują którego żółwia i o ile pól można przemieścić.

To, co dostarcza dodatkowych emocji to możliwość przebycia części trasy na grzbiecie innego żółwia! Gdy żółw znajdzie się na jednym polu z innym żółwiem, wskakuje na jego skorupę i w ten sposób za darmo przemieszcza się w stronę mety!

Zadaniem graczy jest takie wykorzystywanie kart, aby umożliwić swojemu żółwiowi jak najszybsze dotarcie do sałaty.

Na koniec gry gracze ujawniają kolory swoich żółwi. Zazwyczaj powoduje to wiele radości ponieważ podczas gry każdy stara się grać w taki sposób, aby nie zdradzić innym graczom koloru swojego żółwia.

Rozgrywka dostarcza wielkich emocji, mimo pedzace-zolwie-2że trwa zaledwie kilkanaście minut. Krótki czas pozwala grać także młodszym dzieciom, których zdolność skupienia się jest zwykle mniejsza.

Wielu rodziców przyznaje, że Pędzące żółwie to gra, którą w pierwszej kolejności wyciąga się na stół podczas rodzinny spotkań. Warto też podkreślić, że z Pędzących żółwi się nie wyrasta. Tak samo dobrze bawią się nimi 5-letnie dzieci, nastoletnia młodzież jak i dorośli.

Autorem gry Pędzące żółwie jest niemiecki matematyk Rainer Knizia. Ma on na swoim koncie ponad 500 gier, m.in. takie hity jak Pan tu nie stał! i Hobbit, a niedługo na rynku polskim pojawią się również dwie inne jego nowości: Bzzz… PLASK! i Grand Prix – Ostatnia prosta. Więcej informacji o tych grach znajduje się na stronie www.KrainaPlanszówek.pl.

 

W Światowy Dzień Żółwia pamiętajcie o Pędzących żółwiach! :)

pudelko.indd


„Pędzące żółwie”
Gra planszowa

Cena detal.: 59,90 zł,
liczba graczy: 2-5,
wiek graczy: 5-105 lat.
Czas rozgrywki: 20 minut
Wydawca: Egmont Polska

Poniższy tekst jest informacją prasową przesłana nam przez zaprzyjaźnione serwisy. Żadna z naszych redaktorek nie jest autorką poniższego tesktu i nie odpowiadamy za zamieszczone treści. Jednakże dokładamy wszelkich starań, aby przedstawione informacje były zgodne z polityką oraz tematyką naszego serwisu.

Nasze recenzje Zobacz wszystkie »

Subscribe
Powiadom o
Informacje prasowe
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

To co? Jeszcze jeden artykuł?

Pyszności dla malucha od rana do wieczora


Kiedy dziecko rośnie, jego potrzeby żywieniowe rosną razem z nim. Dla prawidłowego rozwoju malucha konieczna jest pełnowartościowa dieta złożona z 4 – 5 posiłków dziennie. Znaczenie ma każdy posiłek, a nawet każdy jego składnik. Zobacz, jak powinien wyglądać prawidłowy jadłospis dziecka.

Zdrowe śniadanie, czyli energia na cały dzień

Śniadanie to najważniejszy posiłek malucha. Poza ogromną dawką energii daje dziecku także inne, ważne korzyści. Przede wszystkim stabilizuje poziom cukru we krwi, co pomaga kontrolować apetyt. Powinnaś przyzwyczajać dziecko do regularnego spożywania posiłków, dzięki temu organizm malucha nie będzie domagał się niezdrowych przekąsek w ciągu dnia. Śniadanie zjedzone w niedługim czasie po pobudce wpływa również na prawidłową przemianę materii, a co za tym idzie zmniejsza ryzyko rozwoju nadwagi. Prawidłowo zbilansowane śniadanie wpływa też na pamięć, koncentrację i dobre samopoczucie malucha w ciągu dnia.

W zdrowym śniadanku bardzo istotne jest zbilansowanie jego składników. Przygotowując dziecku ten posiłek skorzystaj z produktów białkowych i zbożowych, pamiętaj też o warzywach i owocach.  Przede wszystkim zadbaj o wystarczającą ilość białka – śniadanie powinno bazować na mleku i produktach mlecznych, które są bardzo ważne w diecie dziecka do 3. roku życia. Co to oznacza w praktyce? Jeśli podajesz dziecku zupę mleczną, nie podawaj mu już kanapki z nabiałem w tym samym zestawie śniadaniowym. Kanapka z wędliną, która jest źródłem białka doskonale skomponuje się z sokiem owocowym.

Obiad, czyli najbogatszy posiłek dnia

Obiad rocznego malucha może już się składać z dwóch dań, ale pamiętaj, by takie porcje obiadowe nie były zbyt obfite. Pierwsze danie to zupa przygotowana na bazie warzyw. Drugie na zmianę powinno zawierać drób, ryby i czerwone mięso, a także naprzemiennie ziemniaczki, ryż, makaron i kaszę. Wartościowy obiad składa się ze wszystkich grup produktów, jednak podstawę powinny stanowić tutaj warzywa, które podawaj zawsze do drugiego dania.

Dobry posiłek dla dziecka to ten, który jest zarówno smaczny jak i wartościowy. Dlatego równie duże znaczenie ma dobra jakość składników oraz sposób ich przygotowania. Musisz zawsze pamiętać o starannym myciu i obieraniu warzyw i mięsa. Jeśli chcesz zapewnić dziecku pełnię wartości odżywczych, gotuj na parze. To najlepszy sposób na zachowanie smaku produktów oraz ograniczenie straty witamin i mikroelementów. Możesz też gotować potrawy w wodzie, dusić lub piec. Unikaj solenia, ograniczaj cukier. Pamiętaj o tym, że delikatne kubki smakowe malucha nie potrzebują ostrego przyprawiania, wystarczy, jeśli dodasz do potraw odrobinę delikatnych ziół.

Lekkostrawna kolacja

Posiłki spożywane późnym popołudniem i wieczorem powinny być lekkostrawne i mieć działanie uspokajające. Jeśli chcesz, żeby dziecko spokojnie zasnęło możesz podać mu Kaszkę mleczno-wielozbożową BoboVita o smaku owocowym „Smaczna Kolacja”. Nigdy nie rezygnuj z kolacji, postaraj się, byście mogli wtedy usiąść razem z dziećmi przy jednym stole. To świetna okazja na budowanie więzi między członkami rodziny.

Pamiętaj, że o bogactwie składników odżywczych świadczy również jakość produktów, z jakich  przygotowujesz posiłki dla malucha. Powinnaś wybierać dla dziecka produkty rolnictwa ekologicznego. Jeśli nie masz dostępu do  żywności ekologicznej, zwracaj szczególna uwagę na pochodzenie kupowanych przez siebie produktów. Znajdź w swojej okolicy sprawdzonych dostawców. Unikaj produktów wysoko przetworzonych, z długim terminem przydatności do spożycia, z konserwantami, barwnikami, aromatami, dużą ilością tłuszczu. Pieczywo, wędlina, kaszki, mleko, warzywa czy owoce powinny spełniać najwyższe wymagania jakościowe stawiane żywności dla niemowląt.

Proste zasady

Podstawowymi zasadami zdrowej diety jest jej urozmaicenie i regularność spożywanych przez dziecko posiłków. Maluch powinien jeść co około 3-4 godziny, najważniejszymi posiłkami są dla niego śniadanie, obiad i kolacja. Drugie śniadanie i podwieczorek stanowią uzupełnienie diety. Jeśli Twoje dziecko jest bardzo aktywne, być może będzie potrzebowało uzupełnienia diety w zdrowe, mniejsze posiłki, takie jak świeże owoce. Jednak decyzję o tym, czy rozszerzać menu malucha powinnaś podjąć po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem.

Na talerzyku dziecka codziennie powinny się znaleźć produkty zbożowe, warzywa i owoce, mleko i produkty mleczne. Dwa lub trzy razy w tygodniu należy podać maluchowi chude mięso, a raz lub dwa razy w tygodniu rybę. Dziecko powinno pić wodę i niesłodzone soki przecierowe, najlepiej rozcieńczane wodą. Jeśli podajesz dziecku soki pamiętaj, że ich nadmiar jest niewskazany – sok jest także źródłem składników pokarmowych, które należy uwzględnić w dziennym jadłospisie dziecka. Dzieci do 3. roku życia rozwijają się bardzo intensywnie, dlatego tak ważne jest dostarczenie im wraz z posiłkami wszystkich niezbędnych składników odżywczych: węglowodanów, białka, tłuszczu, witamin, składników mineralnych i błonnika.

Poniższy tekst jest informacją prasową przesłana nam przez zaprzyjaźnione serwisy. Żadna z naszych redaktorek nie jest autorką poniższego tesktu i nie odpowiadamy za zamieszczone treści. Jednakże dokładamy wszelkich starań, aby przedstawione informacje były zgodne z polityką oraz tematyką naszego serwisu.

Nasze recenzje Zobacz wszystkie »

Subscribe
Powiadom o
Informacje prasowe
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Sprawdź nasz kolejny artykuł

Pesto z czosnku niedźwiedziego


Do dziś w ogrodzie moich rodziców jest kąt, który wiosną przyciąga piękną zielenią i kusi swym zapachem. Pamiętam, jak z moją mamą przed kolacją zrywałyśmy listki, a potem wspólnie przyrządzałyśmy sałatkę z listkami czosnku niedźwiedziego – aż mi ślinka cieknie na samo wspomnienie. Dziś kiedy czosnek jest dostępny także na naszym targu, lubię z niego przyrządzić nie tylko sałatkę, ale także naszym przysmakiem jest pesto i  masło czosnkowe.

Niedawno moja dobra znajoma podrzuciła mi przepis na czosnkowe pesto.

Składniki:

200 g listków czosnku niedźwiedziego
0,5l oleju rzepakowego
150-200 g pestek i orzechów – orzechy nerkowca, pestki dyni i słonecznika
100 g parmezanu

Przygotowanie:

Na czosnkowe pesto potrzebujecie ok. 200g czosnku niedźwiedziego – zwanego także dzikim czosnkiem, który należy dobrze opłukać, poucinać ogonki, następnie zmiksować z olejem rzepakowym – ok. 0,5 l – ale zacznijcie lepiej od mniejszej ilości.
Następnie trzeba zmielić w mikserze lub blenderze na miazgę pestki i orzeszki, całość przelać do misy, dodać i wymieszać łyżką parmezan, doprawić pieprzem i solą. Jeśli chcecie możecie też dodać czosnek (świeży lub w przyprawie).

Tak przyrządzone pesto może stać w lodowce nawet przez cały rok. Czosnek można kupić lub zebrać tylko w okresie marzec-maj, więc warto zrobić sobie na zapas. Jest idealne na świeżą bułeczkę, makaron, inwencja należy do was po prostu – niebo w gębie! I baaardzo zdrowe!

Dobra rada na koniec – na początek polecam wziąć trochę mniej oleju, dopiero potem w misie dolewać ewentualnie jeszcze trochę, kiedy całość nabierze nieco łagodniejszego smaku.

Smacznego!

pesto

Autorka przepisu i zdjęcia: Milena Hohdorf

 Źródło zdjęcia: Flickr

Nasze recenzje Zobacz wszystkie »

Subscribe
Powiadom o
Agnieszka Jelinek
15 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Magda Zielińska
4 lat temu

uwielbiam :)

W roli mamy - wrolimamy.pl

Ja muszę dziś zebrać bo mi ucieknie. :)

Maria Ciahotna
4 lat temu

my mamy zapasy czosnku niedźwiedziego od mamy, suszy i potem je kruszy, więc świetnie się nadają do wszelkich potraw, a pachną tak cudoooownie :)

W roli mamy - wrolimamy.pl
Reply to  Maria Ciahotna

Jest także super dodatkiem do masła. Tylko wymieszać i już

Maria Ciahotna
4 lat temu
Reply to  Maria Ciahotna

spróbujemy jak rozpoczniemy sezon na grilla :) a jak się sprawdzi, to do codziennego użytku też może być :)

Milena Kamińska
4 lat temu

Hmm kusicie mnie tym czosnkiem juz od dawna a ja nie wiem gdzie go zbierać

W roli mamy - wrolimamy.pl

Niestety w lesie zabronione. Ale czasem można znaleźć na targach :)

Elzbieta Jankowska-Koszela
Elzbieta Jankowska-Koszela

Spróbuję i pesto, ja kroje i zasypuje solą morka, tez może stać w lodowce

Elzbieta Jankowska-Koszela

Dziś byłam w lesie mam cały worek

W roli mamy - wrolimamy.pl

Teoretycznie nie wolno go zbierać w lesie bo jest to roślina pod ochroną. No ale u rodziców mamy przydomowy lasek a w nim pełno czosnku :)

Elzbieta Jankowska-Koszela

No ja w naszym lesie u teściów

Elzbieta Jankowska-Koszela

Właściwie nawet nie trzeba do lasu wchodzić. Z roku na rok coraz więcej, a kolo domu nam sarenki zjadły ?

Marta M. Łysakowska

W ogóle nie znam tej rośliny, nie widziałam u siebie na bazarze, ale poszukam. Brzmi interesująco.

W roli mamy - wrolimamy.pl

Czosnek niedźwiedzi jest genialny nie tylko do przetworów, ale także jako zamiennik zielonej sałaty. Pyszności można z nim zrobić :)

top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close