Napoje 15 lipca 2013

Koktajl ananasowy z sokiem pomarańczowym i miodem

Marki Bosch, Fit&Easy oraz Borges rozpoczęły nowy projekt pod nazwą „Zdrowe warsztaty kulinarne”. Każdemu z comiesięcznych spotkań w Centrum Domowych Inspiracji przewodniczy szef kuchni restauracji „Sowa i przyjaciele” – Konrad Birek. Tematem ostatnich warsztatów było Rodzinne gotowanie. Serdecznie zapraszamy Was do wspólnego gotowania! Fantastyczne przepisy ze spotkania już na Was czekają!

Składniki dla 4 osób:

• ½ świeżego i obranego ananasa
• 1 litr świeżo wyciskanego soku pomarańczowego
• 2 łyżki miodu pszczelego wielokwiatowego
• 1 łyżka marynowanego imbiru
•  Kilka listków świeżej mięty

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki koktajlu przełożyć do wysokiego naczynia i dokładnie zmiksować blenderem.
Gotowy koktajl przelać do szklanek bądź kieliszków i udekorować miętą oraz cząstkami pomarańczy. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Można również w trakcie „blendowania” dodać 2 kulki lodów waniliowych lub garść lodu.

Sprawdź pozostałe przepisy ze „Zdrowych warsztatów kulinarnych”:

Sałatka z mozzarellą, pomidorami i sosem ze świeżej bazylii

Marynowany w soku z cytryny łosoś ze świeżym ogórkiem oraz sosem z pieczonej papryki

Krewetki królewskie w pikantnym sosie z mango podane z sałatką z melona i świeżej mięty

Hiszpański chłodnik z pomidorów

Chrupiące grzanki z kremowym serkiem wiejskim i warzywami

Orzeźwiająca sałatka z filetowanych pomarańczy, grejpfrutów i avocado z imbirową piersią kurczaka

Sałatka ze szparagów z wędzonym kurczakiem i świeżymi truskawkami

Źródło zdjęcia tytułowego: Flickr

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
Kulinaria 15 lipca 2013

Hiszpański chłodnik z pomidorów

Marki Bosch, Fit&Easy oraz Borges rozpoczęły nowy projekt pod nazwą „Zdrowe warsztaty kulinarne”. Każdemu z comiesięcznych spotkań w Centrum Domowych Inspiracji przewodniczy szef kuchni restauracji „Sowa i przyjaciele” – Konrad Birek. Tematem ostatnich warsztatów było Rodzinne gotowanie. Serdecznie zapraszamy Was do wspólnego gotowania! Fantastyczne przepisy ze spotkania już na Was czekają!

Składniki dla 4 osób:
• 6 dojrzałych pomidorów
• 2 szalotki pokrojone w kostkę
• 1 zielona papryka pokrojona w kostkę
• 1 ogórek oczyszczony z nasion i pokrojony w kostkę
• 2 ząbki czosnku
• 100 ml oliwy z oliwek Borges
• Kilka listków świeżej bazylii
• Kilka zielonych oliwek Borges do dekoracji
• Sól, pieprz biały mielony, kumin (kmin rzymski) do smaku

Sposób przygotowania:
Wszystkie pomidory sparzyć i obrać ze skórki.
1 pomidora (oczyszczonego i pokrojonego w kostkę) oraz trochę pozostałych warzyw odłożyć, resztę włożyć do dzbanka (w zestawie z blenderem) i dokładnie zmiksować blenderem z czosnkiem oraz przyprawami.
Pod koniec miksowania, nie wyłączając blendera, dodać oliwę z oliwek oraz listki bazylii.
Gotowy chłodnik przelać do bulionówek i udekorować pokrojonymi w kostkę warzywami oraz oliwkami.

Warsztaty-zdrowe-gotowanie-rodzinne-gotowanie (15)

Sprawdź pozostałe przepisy ze „Zdrowych warsztatów kulinarnych”:

Sałatka z mozzarellą, pomidorami i sosem ze świeżej bazylii

Marynowany w soku z cytryny łosoś ze świeżym ogórkiem oraz sosem z pieczonej papryki

Krewetki królewskie w pikantnym sosie z mango podane z sałatką z melona i świeżej mięty

Chrupiące grzanki z kremowym serkiem wiejskim i warzywami

Orzeźwiająca sałatka z filetowanych pomarańczy, grejpfrutów i avocado z imbirową piersią kurczaka

Sałatka ze szparagów z wędzonym kurczakiem i świeżymi truskawkami

Koktajl ananasowy  z sokiem pomarańczowym i miodem

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
Kulinaria 15 lipca 2013

Chrupiące grzanki z kremowym serkiem wiejskim i warzywami

Marki Bosch, Fit&Easy oraz Borges rozpoczęły nowy projekt pod nazwą „Zdrowe warsztaty kulinarne”. Każdemu z comiesięcznych spotkań w Centrum Domowych Inspiracji przewodniczy szef kuchni restauracji „Sowa i przyjaciele” – Konrad Birek. Tematem ostatnich warsztatów było Rodzinne gotowanie. Serdecznie zapraszamy Was do wspólnego gotowania! Fantastyczne przepisy ze spotkania już na Was czekają!

Składniki dla 4 osób:
• 4 kromki ciemnego pieczywa
• 1 opakowanie granulowanego serka wiejskiego
• 2 łyżki oliwy z oliwek Borges
• 1 pęczek świeżego szczypiorku
• 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Active
• Sól, świeżo mielony czarny pieprz do smaku
• 1 pęczek rzodkiewki pokrojony w słupki
• 1 mały ogórek, obrany, wydrążony i pokrojony w słupki
• Miąższ z dwóch pomidorów pokrojony w kostkę

Sposób przygotowania:
Serek zmiksować blenderem razem z oliwą z oliwek, szczypiorkiem, połową mieszanki sałat i przyprawami.
Pieczywo opiec w tosterze i posmarować je przygotowaną wcześniej pastą. Na wierzchu każdej kromki ułożyć pozostałą mieszankę sałat oraz sałatkę przygotowaną z rzodkiewki, ogórka i pomidorów. Całość można dodatkowo skropić oliwą z oliwek aromatyzowaną ziołami.

Warsztaty-zdrowe-gotowanie-rodzinne-gotowanie (14)

Sprawdź pozostałe przepisy ze „Zdrowych warsztatów kulinarnych”:

Sałatka z mozzarellą, pomidorami i sosem ze świeżej bazylii

Marynowany w soku z cytryny łosoś ze świeżym ogórkiem oraz sosem z pieczonej papryki

Krewetki królewskie w pikantnym sosie z mango podane z sałatką z melona i świeżej mięty

Hiszpański chłodnik z pomidorów

Orzeźwiająca sałatka z filetowanych pomarańczy, grejpfrutów i avocado z imbirową piersią kurczaka

Sałatka ze szparagów z wędzonym kurczakiem i świeżymi truskawkami

Koktajl ananasowy  z sokiem pomarańczowym i miodem

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close