Konkurs „Zdrowy kąsek”

Kuszące aromaty, kolorowe warzywa i owoce, witaminy zaczarowane w słoiczkach i wekach. Przez żołądek do serca… lub przez żołądek dla serca i umysłu! Jeden kęs dla piątki z matematyki, drugi dla mocnych kości, a trzeci  i czwarty „na” lepienie bałwana i zamki z piasku! Każda domowa kuchnia goszcząca w swoich progach dzieci, w menu oprócz dań wykwintnych i smacznych serwuje „zdrowie”! A czy Wy „gotujcie” swoim dzieciom dla zdrowia?

Serdecznie zapraszamy Was do udziału w naszym konkursie, wraz z firmą Polski Lek S.A.- specjalistą w dziedzinie zdrowia mam i dzieci! Pochwal się swoją zupą na skoczność i pieczenią na słotę! Nabij zdrowie na widelec i nie daj mu uciec przed nadejściem zimy!

ZASADY KONKURSU „Zdrowy kąsek”

1. Organizatorem konkursu jest Blog „W roli mamy”.
2. Sponsorem nagrody jest Polski Lek S.A
3. Aby wziąć udział w konkursie należy wykonać zadanie konkursowe :

Zadanie konkursowe:
Prześlij nam swój przepis na potrawę dla zdrowia dziecka. Może to być danie pełne witamin lub dbające o odporność, zdrowie zaprawione w słoiku lub specjał mamy na różne dolegliwości. Jeśli chcesz, dołącz jedno zdjęcie prezentujące opisany zdrowy rarytas!  – Jak zawsze będziemy premiować Waszą pomysłowość i włożoną pracę!
Przepis oraz zdjęcie oraz należy umieścić w komentarzu pod tym wpisem.

(Uwaga – komentarz należy zamieścić z platformy Facebooka, lub podpisać go tą samą nazwą użytkownika)

4. Konkurs organizowany jest dla Fanów  profilu „W roli mamy” na Facebooku. Aby przystąpić do konkursu należy mieć status fana profilu „W roli mamy”  na Facebooku.

6. Jedna osoba może wysłać jedno zgłoszenie konkursowe.

CZAS TRWANIA KONKURSU

Konkurs trwa 7 dni, rozpoczyna się 03.10.2012 i kończy 10.10.2012. Wyniki zostaną ogłoszone do dnia 17.10.2012 na stronie bloga W Roli Mamy.

ZASADY ROZSTRZYGNIĘCIA KONKURSU

  1. Zwycięzcami zostaną 2 osoby, których prace konkursowe najbardziej spodobają się Jury, które zostanie powołane przez Sponsora.
  2. Po ogłoszeniu wyników należy przesłać dane do wysyłki nagrody Organizatorowi  na adres: h.szczygiel@wrolimamy.pl  w terminie 7 dni od ogłoszenia wyników. Po upływie wyznaczonego terminu, Laureat traci prawo do odbioru nagrody, a nagroda przechodzi na osobę kolejną (zgodnie z oceanami Jury)
  3. Nagrody zostaną wysłane przez Sponsora w terminie 14 dni od otrzymania danych do wysyłki nagrody.

NAGRODY:
bon SODEXO o wartości 300 zł – po jednym dla każdego z dwóch zwycięzców (na zabawki lub ubranka dla Twojej pociechy)

REGULAMIN
Szczegółowy regulamin znajdziecie tutaj.

DEFINICJE:
ZDJĘCIE-  obraz utrwalony za pomocą aparatu fotograficznego. Inne prace w tym kolaże, nie będą dopuszczone do udziału w konkursie.

Nasze recenzje Zobacz wszystkie »

Subscribe
Powiadom o
guest

50 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Weronika Kordzińska-Śniegota

Składniki: 1 cukinia, 1ząbek czosnku, 1szkl wywaru z warzyw, łyżka masła Jako, że Maks dopiero za 2tygodnie kończy 6miesięcy, dopiero od niedawna bawimy się w gotowanie:) Ostatnio ogromnym zainteresowaniem Malucha cieszyła się zupa krem z cukinii (dużo bardziej, niż średnio lubiana przez niego marchewka;). Cukinie z ogródka umyłam i bez obierania ze skórki pokroiłam w plasterki. Do tego dodałam ząbek czosnku (również drobno posiekany) i wszystko razem poddusiłam na wyywarze z warzyw. Gdy cukinia była już miekka, całość przelałam do blendera i zmiksowałam (dodając odrobinę masła). żeby zupka nie była bez smaku dodałamtroszkę pieprzu i gałki muszkatałowej. Zupka miała piękny… Czytaj więcej »

Anna Cekiera
11 lat temu

Mój domowy sposób na początek przeziębienia / ból gardła. Mały koszyczek malin ( najlepsze świeże ale mogą być również mrożone) 2 ząbki czosnku ( wersja dziecięca z 1 ząbkiem) Sok wyciśnięty z połowy cytryny miód (lub xylitol) wedle uznania Maliny miksuję , dodaję wyciśnięty czosnek i delikatnie podgrzewam. Po zdjęciu z ognia dodaję sok z cytryny i miód lub xylitol. Mus należy zjeść od razu ciepły. Ulga natychmiastowa dla gardła , bomba witaminy C dla organizmu, pyszny smak i wspaniały zapach dla zdrowia ducha. Wspaniała alternatywa dla mleka z miodem i czosnkiem przed którym ucieka każde dziecko i (prawie) każdy… Czytaj więcej »

Kasia Pyzik
Kasia Pyzik
11 lat temu

Od dawien dawna jak jeszcze mnie pamięć nie myli, jedną z lepszych metod jest podawanie dziecku soku z buraka, nie tylko działa wykrztuśnie, ale także wzmacnia odporność i
dostarcza organizmowi mnóstwo cennego żelaza, nie jest to zbyt smaczne ale zdrowe. A oto przepis.
Obranego buraka
pokrój w drobne kostki, zasyp 3-4 łyżkami cukru i odstaw na kilka
godzin. Następnie odcedź sok. Podawaj dziecku po jednej łyżeczce
soku 2 razy dziennie.

Zosia Kasia Pyzik
Zosia Kasia Pyzik
11 lat temu

W pierwszych latach życia dziecko często się przeziębia kaszle i gorączkę, czasami wystarczą tylko domowe potrawy które posiadają świetne właściwości przynoszą dziecku ulgę i co najważniejsze są zdrowe. W czasie choroby zwracam szczególną uwagę na dietę mojego maluszka. Poniżej podam kilka najczęstszych problemów zdrowotnych oraz napisze jak sobie z nimi radzić: 1. Niestrawność: Jeżeli córka nie ma apetytu to absolutnie nie zmuszam jej do jedzenia, ale staram się podawać potrawy lekko strawne, jak na przykład rosołek z warzyw z kluskami, purée z ziemniaków, marchwi i selera, zupkę cebulową, lub gotowane owoce (jabłko lub gruszka). Bez względu na apetyt, pamiętam o… Czytaj więcej »

Aleksandra Filipowska
11 lat temu

Jesienią, gdy natura daje nam tyle możliwości, staram się zamknąć choć część tych witamin w słoiczkach na zimę by i wtedy dostarczać synkowi zróżnicowanych owoców i warzyw. Oprócz tradycyjnych musów jabłkowych przygotowuję też mus jabłkowo-dyniowy, a w tym roku w słoikach zamknęłam też esencję naszych rodzimych, ciemnych winogron. Są one często niedoceniane, a stanowią cenne źródło magnezu i witaminy C, która tak ważna jest w okresie jesienno-zimowym, gdy maluszki narażone są na różne przeziębienia. Przygotowując takie przetwory dla rocznego synka staram się ograniczać ilość cukru i wybierać takie przetwory, które nie wymagają jego dużej ilości. Przykładowo świetny okazał się sok… Czytaj więcej »

Karolina Wawrzyniak
11 lat temu

Witam. Podam dziś przepis na super obiadek, zarówno dla dziecka jak i dla całej rodzinki 🙂 Jest idealny w okresie przeziębienia lub grypy, ponieważ jest bardzo odżywczy, i sprawia ,że organizm ma siłę do walki z chorobą a jednocześnie jest lekkostrawny tak ,że nie trzeba marnować energii na jego trawienie. Niezawodnym sprzymierzeńcem do walki z chorobą jest ryż- podaję go z czosnkiem ,który wspomaga działanie układu odpornościowego oraz może przyspieszyć jego rekonwalescencję. Kiedy organizm jest osłabiony warto również wprowadzić do swojej diety ważne składniki odżywcze takie jak pełnowartościowe białko w postaci np. chudego mięsa – stąd i pierś z kurczaka… Czytaj więcej »

iza błaszczak
iza błaszczak
11 lat temu

Czekoladowe placuszki z jabłkami SKŁADNIKI:
ok. 1i1/2 szkl. mleka,
30 dag mąki pszennej,
100g mlecznej czekolady,
żółtko,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
łyżka oleju,
5 dag cukru,
szczypta cynamonu,
2 jabłka.

PRZYGOTOWANIE:
Mleko zmieszać z żółtkiem i olejem oraz czekoladą startą na drobnych oczkach. Dodać mąkę zmieszaną z cynamonem, proszkiem oraz cukrem. Jabłka obrać, pokroić w plasterki, lub wyciąć dekoracyjne wzorki (u mnie serduszka). Olej rozgrzać, nalewać małe porcje ciasta tak, by powstały małe placuszki. Na wierzchu ułożyć cząstki jabłek. Gdy ciasto się zetnie obrócić na drugą stronę i usmażyć. Osączyć na papierowym ręczniku.

iza błaszczak
iza błaszczak
11 lat temu

Sałatka z makaronem makaron typu gwiazdki lub kółeczka pomidor, szczypiorek, jajko ugotowane na twardo, chudą wędlinę lub ugotowaną pierś z kurczaka, majonez, jogurt naturalny, sok z cytryny.
Wszystkie składniki pokrój w drobną kostkę i wymieszaj w wysokiej salaterce. Majonez połącz z jogurtem naturalny w stosunku 1:1 i skrop sokiem z cytryny. Tak przygotowanym sos majonezowy wlej do salaterki. Wymieszaj bezpośrednio przed podaniem.

iza błaszczak
iza błaszczak
11 lat temu

zupka brokułowa brokuł,
2 marchewki,
pietruszka,
ćwiartka średniej cebuli,
1/4 pora,
plaster selera,
5 brukselek,
2 ziemniaki,
wywar z rosołu (można zastąpić go kostką rosołową, ale wywar jest smaczniejszy i zdrowszy),
sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania
Na osolony wrzątek wrzuć różyczki brokułów i pocięte na kawałki łodyżki. Gotuj przez ok. 8 minut, aż zmiękną. Uważaj, aby ich zbytnio nie rozgotować. Odcedź i odstaw. W osobnym garnku ugotuj na wywarze pozostałe warzywa pokrojone w grubą kostkę. Gdy warzywa zmiękną, zdejmij garnek z palnika. Dodaj brokuły i zmiksuj całość. Zupka z brokułów świetnie wygląda z makaronem kokardki, muszelki

Karolina Sikorska
11 lat temu

U nas w rodzinie jest wiele sposobów domowych na jesienne wzmocnienie. 1,Od lat jeździmy do rodziny na mazury i zawsze co roku zrywamy lipę i kwiat bzu czarnego które pijamy jesienią i zimą przy przeziębieniu lipa wiadomo działa napotnie a kwiat bzu najlepszy na kaszel i na gorączkę. Mogą je pić również maluch więc są idealne dla całej rodzinki 2,Drugim przepisem jest syrop z cebuli: 1 dużą obraną cebulę kroimy w plasterki i zasypujemy cukrem i odstawiamy by puściła soki. Tak przygotowany syrop jest najlepszym lekarstwem bo cebula ma właściwości przeciwbakteryjne oraz dużo witamin 3, Co roku przygotowujemy również konfitury… Czytaj więcej »

Gosia Troka
11 lat temu

Chatka na odporność dla niejadka. Mój synek jest niejadkiem. Niestety nie lubi sera, mleka, miodu,owoców mogłabym tak wymieniać bo jest tego bardzo dużo. Mój sposób aby synek jadł rzeczy zdrowe wzmacniające odporność ale również wspomagające rozwój jego kości to „Chatka Puchatka. Jest to bardzo prosty podwieczorek który również jemy na śniadanie. Jest łatwy w przygotowaniu i bardzo zdrowy. SKŁADNIKI: 3 opakowania herbatników, 3 żółtka, cukier waniliowy, 2 łyżki miodu, 3 kostki twarogu, 3 łyżki kakao. POLEWA CZEKOLADOWA: 3 łyżki wody, 3 łyżki cukru,4 łyżki kakao, 1/3 kostki masła. Do miski dajemy cukier, żółtka, miód, ser i miksujemy. Na foli aluminiowej… Czytaj więcej »

Beata Błaucik
11 lat temu

Zdrowe wcale nie znaczy złe niedobre i nudne, Wręcz przeciwnie wtedy powstają desery cudne. Powstają sałatki pyszne i kolorowe, A przy tym fajne radosne no i zdrowe… A mnie i córce serca pukają z radości, Gdy szykujemy sałatki pełne witalności. Składniki tu składniki tam, Zaraz przepisy podamy wam. Więc bierzcie się szybko do pracy, Potrzebne produkty szykujcie na tacy: Grejpfruty wymieszaj z pomarańczami, I dopraw je pachnącymi goździkami. Na tarce zetrzyj marchew i jabłuszka, A do nich niech dołączy cynamon i gruszka. Jogurtem polej kawałki kiwi i nektarynki, A do nich dodaj banany i mandarynki. Świeżą zaś miętą dopraw truskaweczki,… Czytaj więcej »

Kinga Gusia
Kinga Gusia
11 lat temu

„Mandarynkowe placuszki ryżowe” Składniki: ugotowany ryz, 0,5 szklanki jajko, 1 sztuka cukier waniliowy, 1 opakowanie cukier, 2 lyzki mandarynki, 2 sztuki maslo do smazenia, sol, szczypta Odzielic zoltko od bialka. Zoltko utrzec z cukrem na gladka mase, dodac ryz. Bialko ubic z odrobina soli na sztywna piane, dodac do ryzu i delikatnie wymieszac razem z cukrem waniliowym. Na rozgrzanym masle usmazyc niewielkie placuszki, z obu stron na zloty kolor. Osaczyc z tluszczu na papierowym reczniku. Podawac z czastkami mandarynek, obranych ze skorek. „Chrupiące zwierzaki” Składniki: 100g twarogu, łyżka gęstej śmietany, Crispy Natural, cukier waniliowy, sól i pieprz, szczypiorek, 2 słone… Czytaj więcej »

Małgorzata Gryszel
11 lat temu

Uważam, ze jesienią powinno się jeść jak najwięcej owoców i warzyw i to w nieprzetworzonej formie lub gotowanych na parze, aby jak najmniej cennych witamin stracić w czasie obróbki termicznej. Dlatego moim córką najczęściej proponuję sałatki warzywno-owocowe lub zwyczajnie pocięte w słupki lub krążki owoce i warzywa. I chociaż wiadomo, że lepiej zapobiegać, niż leczyć, to jesień to taka pora roku, że przeziębienia zdarzają się, a czasem nawet dość często i jeśli już naszemu maluszkowi zdarzy się zachorować, to proponuję w pierwszej kolejności podać syrop z bzu. A oto jak go przyrządzić. Potrzebne składniki: ok 30 kiści bzu czarnego 1… Czytaj więcej »

Guest
Guest
11 lat temu

U nas hitem są kotlecik z kaszy gryczanej:) A żeby je stworzyć gotujemy torebkę kasy gryczanej. W międzyczasie dusi dwie średnie cebulki. Kroimy marchewki-sztuk-4 na drobną kosteczkę. Wszystkie składniki razem skrupulatnie mieszamy i przyprawiamy pieprzem białym , oregano oraz ziołami prowansalskimi. Dorzucamy odrobinę tymianku oraz wyciskamy ząbek czosnku. Czekamy aż wystygnie. Druga część już nie wegetariańska pół kilo mięsa mielonego wbijamy do niego dwa jajka. Mieszamy. Łączymy dwie porcje i tworzymy z nich małe kotlecki , grillujemy i wsuwamy. Dla smaku polecam dodać warzywa tj. brokuł i kalafior gotowane a parze oraz sos czosnkowy(łyżka majonezu, dwa ząbki czosnku, bazylia duży… Czytaj więcej »

Alicja Leszczyńska
11 lat temu

U nas hitem są kotlecik z kaszy gryczanej:) A żeby je stworzyć gotujemy torebkę kasy gryczanej. W międzyczasie dusi dwie średnie cebulki. Kroimy marchewki-sztuk-4 na drobną kosteczkę. Wszystkie składniki razem skrupulatnie mieszamy i przyprawiamy pieprzem białym , oregano oraz ziołami prowansalskimi. Dorzucamy odrobinę tymianku oraz wyciskamy ząbek czosnku. Czekamy aż wystygnie. Druga część już nie wegetariańska pół kilo mięsa mielonego wbijamy do niego dwa jajka. Mieszamy. Łączymy dwie porcje i tworzymy z nich małe kotleciki , grillujemy i wsuwamy. Dla smaku polecam dodać warzywa tj. brokuł i kalafior gotowane a parze oraz sos czosnkowy(łyżka majonezu, dwa ząbki czosnku, bazylia duży… Czytaj więcej »

Monika Nagórna
11 lat temu

Nasze zgłoszenie konkursowe przepis na zdrowy kąsek oraz sposób przygotowania stworzyliśmy specjalnie dla W ROLI MAMY na filmiku, który można znaleźć tutaj:
http://youtu.be/JO_hjjJdfg4
– mamy nadzieję, że przypadnie Państwu do gustu i będzie całemu W ROLI MAMY bardzo fajnie przygotowywało się sałatkę razem z Michałkiem, mi pozostaje życzyć smacznego 🙂

Magda Kupczyk
Magda Kupczyk
11 lat temu

Bomba witaminowa na jesienne a – psik! Czyli nasza ulubiona pigwa w słoiczku 🙂 Dla mnie lepsza niż cukier, lepsza niż cytryna i lepsza niż miód! Używamy jej do osładzania herbaty, lub zamiast soku do wody. Aromat ma obłędny, smak niepowtarzalny, a do tego jej właściwości trudno zliczyć! Idealna na tą porę roku, kiedy choróbska pukają do drzwi i jak domino powalają najpierw dzidzię, później mamę i tata. Owoc jest niedoceniony, trochę zapomniany. Fakt – może i ciężko dostępny. My szczęściarze, pełnymi koszami opuszczamy działkę naszej cioci-babci, która ten rarytas w swym ogródku posiada w duuużych ilościach. To maksimum składników… Czytaj więcej »

Aleksandra Greszczeszyn

Bardzo zdrowe kotleciki ryżowe + surówka z kapusty modrej dla odporności i główki mądrej! Moja Julka (lat 4 i pół) to niestety dziecko bardzo wybredne, jeśli chodzi o jedzenie. Lubi warzywa i owoce, ale … tylko wtedy, kiedy naprawdę ma na nie ochotę:) Z kolei jeszcze trudniej namówić ją na jakąś bardziej kaloryczną potrawę, a kalorie – mądre i dobre – są przecież kilkulatkom tak samo potrzebne jak witaminy! Właśnie dlatego staram się łączyć wszystko, co dobre w różnych ciekawych daniach, które Julkę zaskakują ( a ona lubi być zaskakiwana!:)) i intrygują. Mój najnowszy pomysł to kotleciki ryżowe z surówką… Czytaj więcej »

Aleksandra Greszczeszyn

Bardzo zdrowe kotleciki ryżowe + surówka z kapusty modrej dla odporności i główki mądrej! Moja Julka (lat 4 i pół) to niestety dziecko bardzo wybredne, jeśli chodzi o jedzenie. Lubi warzywa i owoce, ale … tylko wtedy, kiedy naprawdę ma na nie ochotę:) Z kolei jeszcze trudniej namówić ją na jakąś bardziej kaloryczną potrawę, a kalorie – mądre i dobre – są przecież kilkulatkom tak samo potrzebne jak witaminy! Właśnie dlatego staram się łączyć wszystko, co dobre w różnych ciekawych daniach, które Julkę zaskakują ( a ona lubi być zaskakiwana!:)) i intrygują. Mój najnowszy pomysł to kotleciki ryżowe z surówką… Czytaj więcej »

Guest
Guest
11 lat temu

Bardzo zdrowe kotleciki ryżowe + surówka z kapusty modrej dla odporności i główki mądrej! Moja Julka (lat 4 i pół) to niestety dziecko bardzo wybredne, jeśli chodzi o jedzenie. Lubi warzywa i owoce, ale … tylko wtedy, kiedy naprawdę ma na nie ochotę:) Z kolei jeszcze trudniej namówić ją na jakąś bardziej kaloryczną potrawę, a kalorie – mądre i dobre – są przecież kilkulatkom tak samo potrzebne jak witaminy! Właśnie dlatego staram się łączyć wszystko, co dobre w różnych ciekawych daniach, które Julkę zaskakują ( a ona lubi być zaskakiwana!:)) i intrygują. Mój najnowszy pomysł to kotleciki ryżowe z surówką… Czytaj więcej »

Bartek Wieczorek
11 lat temu

obiad z parowaru 😉

Marta Anna Powargo
11 lat temu

syrop z kwiatów lipy domowej roboty
idealny na kaszel, także zapobiegawczo

syrop przygotowujemy wiosną, kiedy kwitną lipy
60-80 g świeżysz kwiatów lipy
1 litr wody
1 kg cukru
sok z 1 cytryny

cytrynę, wodę i cukier zagotować, zalać kwiaty i odstawić na dwa dni, następnie przecedzić i wlać do butelek. syrop pasteryzujemy.

syrop można podawać bezpośrednio na łyżeczce lub dodawać do herbaty.

Joanna Pyzik
11 lat temu

ZDROWY KĄSEK czyli zbilansowana dieta, która niesie z sobą zdrowie i radosne uśmiechu u dużych oraz małych łakomczuchów. NA ZDROWE ŚNIADANKO Polecam pyszną owsiankę z owocami oraz przyprawami, które rozgrzewają nasz organizm, czyniąc nas zdrowymi i pełnymi życia. Składniki: Płatki owsiane,mleko bądź woda (dla alergików) masło, rodzynki, morele, maliny, figi, daktyle itp., cynamon, kurkuma, kardamon, goździki. W garnku rozpuszczamy nieco masła, następnie wrzucamy ( z zależności od pojemności brzuszków) kilka garści płatków owsianych, chwilkę prażymy, ciągle mieszając płatki. Podprażone płatki zalewamy wrzątkiem lub gorącym mlekiem i dodajemy aromatycznych przypraw(imbiru, kardamonu, kurkumy, cynamonu, nieco goździków). Następnie do owsianki wsypujemy owoce: rodzynki,… Czytaj więcej »

Adriana Cz
11 lat temu

Jaglane słodkości O właściwościach kaszy jaglanej można wiele pisać. Ma całe mnóstwo zalet, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Problem był tylko jeden- jak zachęcić niejadka aby spróbował i zjadł porcję kaszy? Ale udało się sprawić, że niejadek zjadł i poprosił o dokładkę! Deserek z kaszy jaglanej na stałe zagościł w naszym menu. Pół szklanki kaszy jaglanej należy uprażyć. Następnie zalać szklanką wrzątki i szklanką mleka i całość gotować 15 minut. Gdy przestygnie do kaszy dodaję jeszcze trochę mleka lub jogurtu i miksuję blenderem. Dodaję sezonowe owoce lub troszkę gorzkiej czekolady. Masę przelewam do silikonowych form na mufinki i chłodzę w… Czytaj więcej »

Paulina Babiuch
11 lat temu

„Na jesienne przeziębienia – domowy syrop z buraków” Syrop z buraka jest doskonałym, domowym sposobem na męczący kaszel, chrypkę, ból gardła. Działa silnie wykrztuśnie. Jest też doskonały dla osób zmagających się z anemią. Pomaga oczyszczać drogi oddechowe, a jego zrobienie jest o wiele tańsze niż chemiczne cuda. Składniki:750 g młodych, niewielkich buraczków250 g cukru*50 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny Przygotowanie: Surowe buraki obieramy ze skórki, kroimy w talarki i układamy w czystym, szklanym naczyniu (może być najzwyczajniejszy słoik :)). Cukier mieszamy ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i zalewamy buraki. Odstawiamy w ciepłe, nasłonecznione miejsce na cztery – pięć… Czytaj więcej »

Kamila Rudnicka
Kamila Rudnicka
11 lat temu

Mój przepis to przede wszystkim dobra zabawa z dzieckiem. Dlatego przygotowałam coś zdrowego, coś pysznego i coś kolorowego.
Potrzebne nam będzie jajko, pomidorek, sałata, pietruszka i szczypiorek no i pieprz na oczka.
Dziecko będzie pojedzone, ubawione i zadowolone , ze mama poświeciła mu bezcenny czas…polecam:)

Malwina Wołowska
Malwina Wołowska
11 lat temu

Moim zdaniem dla zdrowia dziecka nie wystarczy podać raz na jakiś czas jakąś „zdrową potrawę” ale trzeba nieustannie dbać aby posiłki dziecka były wartościowe oraz pełne witamin. Moja córka ma 19 miesięcy i od urodzenia tylko 2 razy miała katar. Wszelkie inne przeziębienia (odpukać!!!) nas omijają. Gotowanie dla takiego dziecka wcale nie jest łatwe. Staram się gotować zdrowo i dostarczać małej całą gamę składników odżywczych oraz witamin pochodzących z warzyw i owoców (nie tabletek czy syropków). Jedynym problemem z jakim musiałyśmy się zmierzyć były kupki (a raczej ich rzadkość oddawania). Mała, mimo zróżnicowanej diety, cierpiała z tego powodu. Podawałam jej… Czytaj więcej »

Anna Solarska
11 lat temu

W naszej rodzinie od pokoleń mamy skłonności do anemii, więc bogate w żelazo szpinak czy wątróbka winny gościć w naszej diecie na stałe. O ile ten pierwszy uwielbiamy i jadamy na 100 sposobów, to wątróbki nie lubimy 🙁 Dopiero niedawno odkryłam sposób na „żelazową bombę” w postaci pełnowartościowego obiadku, który ze smakiem jadamy cała rodziną kompletnie czując smaku wątróbki 🙂 ROLADKI Z KURCZAKASkładniki (na obiad dla 4 osób): 2 podwójne filety z kurczaka; około 6 sztuk wątróbek drobiowych; mała czerwona papryka 1 sztuka; około 250g szpinaku (ja użyłam mrożonego, może być świeży oczywiście); około 30-40 sztuk śliwek suszonych (śliwki warto… Czytaj więcej »

Katarzyna Wierzba
11 lat temu

Witam ja podam specjał mamy na różne dolegliwości typu przeziębienie,katar,ból gardła.Przepis dostałam od swojej mamy,który przechodzi u nas w rodzinie z pokolenia na pokolenie.Jest to specjalna mikstura,nie lubiana przez dzieci ale działająca natychmiast,a co najważniejsze pozwala uniknąć kuracji antybiotykiem.Przetestowałam ją na moim synku i naprawdę działa.Jest bardziej odporny.A oto przepis:podgrzewamy szklankę mleka,dodajemy ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę,łyżeczkę miodu i prawdziwego masła.Wszystko razem mieszamy i dajemy do picia dobrze ciepłe.O zaletach czosnku nie trzeba dużo pisać ,każda mama zna jego dobroczynne działanie.Ja tą miksturkę podawałam synkowi gdy miał 2 latka i gdy tylko widzę,że go „zbiera”choroba podaję mu na wieczór.Po dwóch… Czytaj więcej »

mika19
mika19
11 lat temu

Omlet fitness Składniki: – 4-3 łyżki musli zbożowego z suszonymi owocami (rodzynki papaja ananas) – 1 łyżki posiekanych migdałów – 1 żółtko – 4 białka z jajek – 3 łyżki mleka – oliwa z oliwek – serek Danio waniliowy – banan Musli wsypać w miseczkę, zalać gorącą wodą, zakryć talerzykiem i odstawić na 15-20 minut, żeby zmiękło. Wlać białka i żółtko do miseczki, dolać mleko i roztrzepać. Wsypać musli i zamieszać. Wylać na rozgrzaną oliwę na patelni, przykryć okrywą i smażyć, aż się zetnie wierzchnia warstwa. Nie odwracać na patelni. Usmażony omlet przełożyć na talerz, posmarować serkiem waniliowym i pokroić… Czytaj więcej »

Władysław Piotr
11 lat temu

Danie pełne witamin i minerałów, a także dobre na trawienie i odkwaszające organizm to łódeczki z cukinii. Dobrą cukinię jeszcze można dostać na targu 🙂 Mój mały łakomczuszek z wielką chęcią zajada się tym oto prostymi w przygotowaniu łódeczkami z cukinii. Składniki jakie musimy przygotować to: • 2 cukinie, • 2–3 pomidory, • 20 dag gotowanego mięsa wołowego lub drobiowego, • jajko, • 2–3 łyżki mleka, • 20dag sera • mały przecier pomidorowy • śmietana 12% • sól, • pieprz. Gdy mamy już wszystkie składniki to zabieramy się za obieranie cukinii, kroimy ją wzdłuż i drążymy nasiona – robimy po… Czytaj więcej »

Katarzyna Jórasz
11 lat temu

Miód na zdrowie!

Aby synek mój był zdrowy, co dzień daję miód lipowy.

Do herbatki lub chlebusia i choroba nas nie rusza.

A do tego słodki smak, no i chemii w nim jest brak.

Jednak oprócz odporności, miód ma inne właściwości.

Kiedy synek chodzić zaczął, to czasami się przewracał.

No a skutkiem takiej draki, mogły przecież być siniaki.

Jednak sposób na to znany a przez pszczółki nam podany.

By na palec nabrać miodu, posmarować w miejscu bólu.

Wtedy siniak nie powstanie, ciałko śliczne pozostanie.

Miodek zawsze w domu mamy, w różnych celach używamy!

Basia Wawrzyczek
11 lat temu

Zdrowy, bardzo szybki i najlepszy Zdrowy kąsek który stosuję ja, stosowała moja mama, babcia i prababcia i pewnie wcześniejsze pokolenia to….

Duet – jabłuszko z marchewką potarte na tarce 🙂 – witaminowa bomba

tłumaczyć chyba nie muszę co robić, potrzebne tylko jabłko i marchewka, no i tarka 🙂

Jabłko małe i czerwone,
może być nawet zielone,
wyskoczyło dziś z fartuszka,
i chce „iść” do mego brzuszka,
hej Jabłuszku czekaj chwilkę,
ja Ci znajdę towarzyszkę,
mam tu piękną Marcheweczkę,
pobawicie się troszeczkę,
razem stworzycie wspaniały duet,
z Wami nie zaboli mnie nigdy brzuszek,
będę wesoła i zdrowa,
bo to bomba witaminowa!

Ewelina Kumosz
11 lat temu

Ten przepis,robiła moja babcia mamie nasza mama robiła nam.A teraz ja robię mojej córeczce.Jest to sok z marchwi ze skórką z pomarańczy.Bardzo pożywny,bomba witaminowa,wzmacnia odporność i co najważniejsze bez chemii i konserwantów.A więc tak potrzebne będzie nam 1 kg marchwi,1 kg pomarańczy,2 l wody najlepiej niegazowanej,2 łyżki miodu naturalnego.Obieramy marchewkę i gotujemy ją w dwóch litrach wody.W miedzy czasie obieramy pomarańcze ze skórki,i dobrze czyścimy skórki by nie było na niej białej powłoczki.Obrane skórki pomarańczy wrzucamy do gotującej się marchewki.Gotujemy wszystko razem aż zmięknie pod koniec dodajemy 2 łyżki miodu,wszystko miksujemy blenderem.W ten sposób mamy pyszny i zdrowy sok.

Ela Maksym
11 lat temu

MIGDAŁOWY KĄSEK DLA ZDROWYCH KOŚCI Ja polecam kaszkę z drobno tartymi migdałami. Oto argumenty: Garść migdałów (ok. 28 gram, czyli 24 sztuki) zawiera: Wapń: 70 mg Proteiny (białko): 6,0g Węglowodany: 5,6g Błonnik: 3,3g Witamina E: 7.4 IU Witamina B2: 0.23 mg Magnez: 78 mg A zapotrzebowanie na wapń u dzieci wynosi odpowiednio: 0-6 miesięcy – 400 mg dziennie 6-12 miesięcy – 600 mg dziennie 1-5 lat – 800 mg dziennie Moja kaszka to doskonałe źródło wapnia – migdały mają go aż 233 mg/100g, dla porównania mleko tylko 120 mg/100 g! To bardzo dobra wiadomość dla mam dzieci ze skazą białkową,… Czytaj więcej »

Kasia Wojtek Otłowscy

Najtrudniej jest chyba zjeść coś zdrowego poza domem;) Już tłumaczę o co chodzi… Gdy się gdzieś wybieramy w plener, na spacer, na jakieś „interakcje” z maluchami, wówczas bardzo szybko okazuje się, iż towarzystwo jest megagłodne i już, natychmiast, w tej chwili musi coś skonsumować;) A „pod ręką” bywa, iż nic nie ma, nieszczęsny rodzic ratuje się tym, co w pobliskim sklepie, bywa zatem, że jest to paczka ciastek, baton, czekolada, pół biedy, gdy jakaś drożdżówka. Wiadomo – masa w tym cukru, tłuszcze utwardzone, czasem jeszcze sztuczne barwniki, konserwanty… Zatem nawet jeśli w domu bardzo dbamy o skład spożywanych posiłków, to… Czytaj więcej »

Małgorzata Górniewska

Przepis na zupę zarówno dla kilkumiesięczniaka jak i jego Mamy. Najważniejsze, to mieć warzywa z pewnego źródła, ja mam to szczęście, że mój synek zajada się tym co wyhodowali jego dziadkowie. Ponieważ już miesiąc eksperymentujemy z menu malucha pozwalam sobie na całą gamę warzyw: ZUPA WARZYWNA Z ROZMARYNEM (a dla ozdoby i zdrowotności dodatek ze świeżej pietruszki i buraczków). 1 duża marchew 1 kg dyni 1/4 selera 1 ziemniak 1/2 łyżeczki rozmarynu DEKORACJA 1 burak kilka listków natki pietruszki Warzywa oprócz buraka i natki pietruszki umyć, obrać i pokroić na średniej wielkości kawałki. Dusić aż dynia rozpadnie się, a pozostałe… Czytaj więcej »

Kazimiera Woźniak
Kazimiera Woźniak
11 lat temu

Podaję przepis na paprykę faszerowaną, danie pełnowartościowe i lekkostrawne które podczas przeziębienia czy grypy, nawet kiedy jest gorączka na to jedzonko Filipek się skusi. Należy pamiętać że papryka jest skarbnicą witaminy C – zawiera jej najwięcej spośród warzyw i co ważne podczas przetwarzania a w tym wypadku duszenia tylko w niewielkim stopniu ulega ona rozkładowi. Posiada też beta-karoten( w największych ilościach w papryce czerwonej) oraz witaminy E, K i z grupy B, sole mineralne(potas, wapń, magnez, fosfor) niezwykle ważne dla prawidłowego rozwoju dziecka oraz zwiększenia odporności organizmu. Na surowo papryka jest dosyć ostra i często dzieci nie chcą jej jeść,… Czytaj więcej »

Agnieszka Danielewicz
11 lat temu

Składniki: Mleko, ryż, marchewka, jabłko, miód,jogurt, pestki dyni, orzechy, maliny, borówki, cytryna, pomarańcza, sok z malin z własnej produkcji. Gotujemy mleko z ryżem i jabłkiem na gęsto, jak trochę wystygnie dodaje miód do smaku oraz trochę zmielonych na miał orzechów i pestek dyni jest to tak jakby przemycenie, bo dzieci nie wiedzą że to jest (często dodaje też zmiksowanego banana, ale trzeba pamiętać że banany szybko robią się czarne i w tedy danie nie nadaje się do przechowywania) . Taką papkę formujemy na talerzu u nas są misie, gwiazdki, hipopotam i serduszka, wszystko polewamy jogurtem naturalnym i dekorujemy. U mnie… Czytaj więcej »

Beata Zając
11 lat temu

My wychodzimy z założenia, że to co swoje to najzdrowsze 🙂 Więc robimy z jesiennych darów natury różne przetwory: kompociki, dżemiki, soki, kiszone ogórki, kiszona kapustka itp. Kiszona kapusta Przepis w skrócie 🙂 Białą kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na grubej tarce, cebulkę kroimy w piórka. Bierzemy np. plastikową miskę i dajemy kilkanaście garści szatkowanej kapusty, posypujemy troszkę solą, kminkiem, garścią marchewki i cebuli ugniatamy bardzo mocno kilka minut i tak powtarzamy czynności aż do skończenia się kapustki. Musi być bardzo dużo wody, żeby przykrywała kapustę. Przykrywamy i odstawiamy na 2 dni, pilnując aby woda cały czas była na wierzchu. Po… Czytaj więcej »

Agnieszka Leśniak
Agnieszka Leśniak
11 lat temu

W itaminy w owocach, czyli SAŁATKA OWOCOWA:
R olę miski pełni z wdziękiem skórka pomarańczowa
O sobiście i ozdobnie przeze mnie wydrążona 😉
L iczi, banany, jabłka, kiwi, winogrona
I inne przez dziecko owoce preferowane
M isternie w kostkę zostały posiekane,
A jako słodki dodatek – kleks bitej śmietany…
M y taką sałatkę po prostu uwielbiamy!
Y eah! Uwielbiam rolę kucharki i mamy 😉

Julia Bąk Orczykowska

Napisałam dziś w pracy piosenkę z przepisem na lek na kaszel domowej roboty oraz na sałatkę;) Mam nadzieję, że piosenka zachęciłaby Wasze dzieciaczki do zajadania owoców i warzyw;) Refren Wszystkie dzieci na całym globie, wiedzą co zdrowe a także dobre! Zamiast lodów z czekoladowym proszkiem, wolą zjeść zdrową marchewkę z groszkiem! 1.To jest piosenka pełna witamin, zaśpiewaj ją proszę dziecku czasami! Niech ono pokocha paprykę, brokułkę, marchewkę, pietruszkę, seler, cebulkę! Niech co dzień zajada zdrowe owoce, niech w życie dalsze wesoło kroczy! Ref. Wszystkie dzieci na całym globie… 2.Przygotuj miodu dwie duże łyżki, cebulę drobno posiekaj do miski! I na… Czytaj więcej »

Magda Tabaczyk
Magda Tabaczyk
11 lat temu

Placuszki serowo- otrębowe
Składniki:
6 łyżek otrąb
pszennych,
6 łyżek otrąb owsianych,
2 jajka,
mały serek homogenizowany
waniliowy,
2 łyżki cukru,
olej.

Jajka rozkłócić z serkiem waniliowym. Dodać otręby i
cukier, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać troszkę oleju, nakładać łyżką
małe placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć na ręczniku
papierowym.

Magda Tabaczyk
Magda Tabaczyk
11 lat temu
Reply to  Magda Tabaczyk

Placuszki serowo- otrębowe

Krystian Sikorski
11 lat temu

Jest wiele fajnych sposobów na odporność dla dziecka. Można kupić w aptece witaminy syropy czy też szczepionki ale u nas w rodzinie od lat przygotowuje się domową mikstrurę na odporność na bazie czosnku cytryny i miodu. Mikstura czosnkowo-miodowa na wzmocnienie: 6 ząbków czosnku 4 łyżki miodu 1,5 cytryny 1 szkl przegotowanej letniej wody pokrojony czosnek wkładamy, pół cytryny kroimy w plasterki i wkładamy na czosnek. Całą cytrynę wyciskamy i zalewamy czosnek dodajemy miód, Całość zapełniamy szklanką letniej wody nie może byc gorąca bo miód straci swoje właściwości. Słoik zakręcamy i odstawiamy całość do lodówki na 1 dobę. Po tym czasie… Czytaj więcej »

Anna Sadurska
Anna Sadurska
11 lat temu

GULASZ Z DODATKIEM CZEKOLADY W jesienną, zdradliwą pogodę ratuję kondycję mojego dziecka przepysznym, sycącym gulaszem pełnym warzyw. Szczególnie zachęcającym składnikiem jest… kilka kostek czekolady! Gulasz z czekoladą ma wszystkie składniki odżywcze, jest rozgrzwający, a magiczny słodki składnik jedynie ubogaci potrawę w magnez. 300 g mięsa z polędwicy wołowej lub cielęciny 2 papryki czerwone 2 pomidory Duża cukinia Bakłażan 2 cebule Ząbek czosnku 200 g przecieru pomidorowego Szczypta majeranku, chili, kminku 2-3 ziarna ziela angielskiego Liść laurowy Pęczek koperku Kilka kostek gorzkiej czekolady Śmietana do dekoracji Mięso z szynki należy pokroić w kostkę. Kroimy również paprykę, pomidora, bakłażana, cukinię, cebulę, siekamy… Czytaj więcej »

Marcin Faerber
Marcin Faerber
11 lat temu

Dzisiaj szef kuchni – mama – poleca koktajl z dobrodziejstw natury, jakimi są truskawki, słońce, świeże powietrze i ruch. Jest to przepis na wzrost odporności organizmu w zimie. Napój ten jest bogaty w witaminy: C, D i E oraz w kwas foliowy. Jego picie zwiększa apetyt u niejadków, ułatwia zasypianie, pobudza do pracy wszystkie zmysły, poprawia koordynację wzrokowo-ruchową, wyostrza spostrzegawczość, a w razie potrzeby może obniżać gorączkę. Do przygotowania koktajlu potrzebne będą: 1. Odrobina pogody w sam raz 2. Trochę wolnego czasu 3. Szczypta dobrych chęci 4. Woda, najlepiej bieżąca 5. Ogródek, w którym można znaleźć truskawki Sposób przygotowania napoju:… Czytaj więcej »

Anita Guza-Bielarz
11 lat temu

Surówka owocowa smaczna i zdrowa 😉

Składniki:

– kawałek arbuza

– mały kiść winogrona

– 1 nektarynka

– 1 mały banan

– 10 malin

– 10 jeżyn

– 10 poziomek

Przyrządzenie:

Arbuza kroimy w kostkę nektarynke i banana obieramy ze skóry i kroimy w
kostkę winogrona przekrawamy na pół dodajemy maliny jeżyny i poziomki
mieszamy i zajadamy smacznego::)

top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close