Kulinaria 28 maja 2013

Lody, lody dla ochłody

Ciepło, upalnie, duszno, powietrze wręcz wisi, po szyi spływają kropelki potu. Nagle ten niepowtarzalny dźwięk otwieranej zamrażarki potrafi ocucić z letargu nie tylko mnie, ale także moich panów. Lekka, chłodna bryza z zamrażarki jest zwiastunem uczty dla podniebienia, przyjemnej ochłody dla ciała i melodii smaków dla duszy. Pora wyjąć lody, nie byle jakie lody – ręcznie ukręcone, ubite i doprawione do smaku. Po prostu najprostsze i najlepsze lody domowe. A jak zrobić lody?

Składniki: 

2 jajka
5 płaskich łyżek cukru pudru
250 ml śmietany 30% lub 36%
Torebka cukru waniliowego

Przygotowanie:

Potrzebne będą Wam trzy miski. Na początku robimy tradycyjny kogel-mogel z2 żółtek i 1 łyżki cukru pudru. W drugiej misce najpierw mieszamy śmietanę, oraz pozostały cukier puder, a później ubijamy mikserem na gęstą masę. W ostatniej misce ubijamy trzepaczką lub mikserem białka.

Kolejnym krokiem jest dodanie do ubitej śmietany kogla-mogla oraz piany z białek i delikatne wymieszanie całości łyżką. Przelewamy do miseczek lub dużej formy i wkładamy do zamrażalnika.Przed włożeniem ich do zamrażarki można dodać pokrojone bakalie, albo własny sos truskawkowy, malinowy, lub kakao, drobinki czekolady, itp. .. Inwencja i wyobraźnia należy do Was.

Już po ok. 2 godzinach lody są zamrożone, chyba że były w głębokim pojemniku, wtedy trwa to trochę dłużej. Ciekawa jestem jakie Wy lubicie lody, jakie smaki i dodatki preferujecie.

Mała wskazówka na koniec – zawsze robię podwójną porcję =D

 

Źródło zdjęcia: Flickr

18
Dodaj komentarz

avatar
10 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Anitka Guza-BielarzAgata G-skaMariola CelińskaAnna RogóżW roli mamy - wrolimamy.pl Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Milena Kamińska
Gość

Mniam pyszna propozycja dobrej nocki

Regina Adamiec Babula
Gość

Ooo wypróbuję, akurat kupiłam synkowi specjalne foremki do własnych lodów na patyku :-)

Milena Kamińska
Gość

Dziś się skusiłam ale na kupne

Zofia Łyczko
Gość

Czy w lodach powinny być jajka? Czy to nie jest ryzykowne?

W roli mamy - wrolimamy.pl
Gość

Warto zadbać o higienę. Jajka pezede wszystkim ze sprawdzonego źródła. Dokładnie je należy umyć. Jak również należy dbać o higienę rąk.

W roli mamy - wrolimamy.pl
Gość

Ponadto pałeczki Salmonelli, bo to ona jest najczęstszą przyczyna zatruć pokarmowych, ginie w temperaturze 60-65°C. Dlatego trzeba uważać na produkty, w których jaja nie poddane są takiej obróbce np. lody, majonez, kogel-mogel, masy czy leguminy.

Anna Rogóż
Gość

Domowe są najlepsze! U nas najszybciej schodzą… Ciasteczkowe ;-) do lekko ściętych już lodów wkruszamy ciasteczka np.oreo,hity i mieszamy, a potem spowrotem do zamrażarki ;-)

Milena Kamińska
Gość

Cytrynki i pomarańcze pokroić w kostkę zamrozić i dodawać do wody piwa kub drinka zamiatarki kostki lodu (nie rozcieńcza napoju)

Milena Kamińska
Gość

A chłodzimy się basenem lodami i wyżej wymienionymi napojami

Mariola Celińska
Gość

Śmietana 30% ubita na sztywno+ rozpuszczona i ostudzona czekolada. Dokładnie wymieszać i zamrozić. W trakcie mrożenia kilka razy napowietrzyć (przemieszać łyżką)

W roli mamy - wrolimamy.pl
Gość

? czekolada i lody :)

Agata G-ska
Gość

U nas jogurt grecki, cukier puder i dowolne owoce zblendowane☺️

W roli mamy - wrolimamy.pl
Gość

Wypróbuję :)

Agata G-ska
Gość

U nas robią furorę. Tylko owoce ciut podtrzymać można najpierw w zamrażarce. Najlepsze bananów wg moich córek ☺️

Anitka Guza-Bielarz
Gość

Robie ale przepisu nie dam wstydzę się

top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close