Kulinaria 18 maja 2013

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Do dziś w ogrodzie moich rodziców jest kąt, który wiosną przyciąga piękną zielenią i kusi swym zapachem. Pamiętam, jak z moją mamą przed kolacją zrywałyśmy listki, a potem wspólnie przyrządzałyśmy sałatkę z listkami czosnku niedźwiedziego – aż mi ślinka cieknie na samo wspomnienie. Dziś kiedy czosnek jest dostępny także na naszym targu, lubię z niego przyrządzić nie tylko sałatkę, ale także naszym przysmakiem jest pesto i  masło czosnkowe.

Niedawno moja dobra znajoma podrzuciła mi przepis na czosnkowe pesto.

Składniki:

200 g listków czosnku niedźwiedziego
0,5l oleju rzepakowego
150-200 g pestek i orzechów – orzechy nerkowca, pestki dyni i słonecznika
100 g parmezanu

Przygotowanie:

Na czosnkowe pesto potrzebujecie ok. 200g czosnku niedźwiedziego – zwanego także dzikim czosnkiem, który należy dobrze opłukać, poucinać ogonki, następnie zmiksować z olejem rzepakowym – ok. 0,5 l – ale zacznijcie lepiej od mniejszej ilości.
Następnie trzeba zmielić w mikserze lub blenderze na miazgę pestki i orzeszki, całość przelać do misy, dodać i wymieszać łyżką parmezan, doprawić pieprzem i solą. Jeśli chcecie możecie też dodać czosnek (świeży lub w przyprawie).

Tak przyrządzone pesto może stać w lodowce nawet przez cały rok. Czosnek można kupić lub zebrać tylko w okresie marzec-maj, więc warto zrobić sobie na zapas. Jest idealne na świeżą bułeczkę, makaron, inwencja należy do was po prostu – niebo w gębie! I baaardzo zdrowe!

Dobra rada na koniec – na początek polecam wziąć trochę mniej oleju, dopiero potem w misie dolewać ewentualnie jeszcze trochę, kiedy całość nabierze nieco łagodniejszego smaku.

Smacznego!

pesto

Autorka przepisu i zdjęcia: Milena Hohdorf

 Źródło zdjęcia: Flickr

15
Dodaj komentarz

avatar
7 Comment threads
8 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Marta M. ŁysakowskaElzbieta Jankowska-KoszelaMilena KamińskaMaria CiahotnaW roli mamy - wrolimamy.pl Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Magda Zielińska
Gość

uwielbiam :)

W roli mamy - wrolimamy.pl
Gość

Ja muszę dziś zebrać bo mi ucieknie. :)

Maria Ciahotna
Gość

my mamy zapasy czosnku niedźwiedziego od mamy, suszy i potem je kruszy, więc świetnie się nadają do wszelkich potraw, a pachną tak cudoooownie :)

W roli mamy - wrolimamy.pl
Gość

Jest także super dodatkiem do masła. Tylko wymieszać i już

Maria Ciahotna
Gość

spróbujemy jak rozpoczniemy sezon na grilla :) a jak się sprawdzi, to do codziennego użytku też może być :)

Milena Kamińska
Gość

Hmm kusicie mnie tym czosnkiem juz od dawna a ja nie wiem gdzie go zbierać

W roli mamy - wrolimamy.pl
Gość

Niestety w lesie zabronione. Ale czasem można znaleźć na targach :)

Marta M. Łysakowska
Gość

W ogóle nie znam tej rośliny, nie widziałam u siebie na bazarze, ale poszukam. Brzmi interesująco.

W roli mamy - wrolimamy.pl
Gość

Czosnek niedźwiedzi jest genialny nie tylko do przetworów, ale także jako zamiennik zielonej sałaty. Pyszności można z nim zrobić :)

Elzbieta Jankowska-Koszela
Gość

Dziś byłam w lesie mam cały worek

W roli mamy - wrolimamy.pl
Gość

Teoretycznie nie wolno go zbierać w lesie bo jest to roślina pod ochroną. No ale u rodziców mamy przydomowy lasek a w nim pełno czosnku :)

Elzbieta Jankowska-Koszela
Gość

No ja w naszym lesie u teściów

Elzbieta Jankowska-Koszela
Gość

Właściwie nawet nie trzeba do lasu wchodzić. Z roku na rok coraz więcej, a kolo domu nam sarenki zjadły ?

Elzbieta Jankowska-Koszela
Gość
Elzbieta Jankowska-Koszela
Gość

Spróbuję i pesto, ja kroje i zasypuje solą morka, tez może stać w lodowce

top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close