Kulinaria 15 lipca 2013

Sałatka ze szparagów z wędzonym kurczakiem i świeżymi truskawkami

Marki Bosch, Fit&Easy oraz Borges rozpoczęły nowy projekt pod nazwą „Zdrowe warsztaty kulinarne”. Każdemu z comiesięcznych spotkań w Centrum Domowych Inspiracji przewodniczy szef kuchni restauracji „Sowa i przyjaciele” – Konrad Birek. Tematem ostatnich warsztatów było Rodzinne gotowanie. Serdecznie zapraszamy Was do wspólnego gotowania! Fantastyczne przepisy ze spotkania już na Was czekają!

Składniki dla 4 osób: 
• 1 mały pęczek białych szparagów
• 1 mały pęczek zielonych szparagów
• 12 świeżych truskawek
• 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Weekend
• 12 pomidorków koktajlowych
• ½ świeżego, oczyszczonego z nasion ogórka pokrojonego w cząstki
• 8 ugotowanych jajek przepiórczych
• 1 wędzona (ew. grillowana) pierś z kurczaka
Sos:
• 4 łyżki oliwy z oliwek Borges
• 1 łyżka musztardy francuskiej
• 2 dymki ze szczypiorem
• 1 ząbek czosnku
• 50 ml bulionu warzywnego
• Sok z ½ cytryny
• Sól, pieprz czarny mielony, cukier do smaku

Sposób przygotowania:
Szparagi obrać i ugotować (każdy rodzaj osobno) we wrzącej osolonej wodzie z odrobiną cukru i wystudzić.
Sałaty wymieszać delikatnie w misce ze szparagami, ogórkiem, cząstkami truskawek i pomidorków koktajlowych oraz pokrojonym w paski kurczakiem.
Wszystkie składniki sosu zmiksować blenderem i doprawić do smaku. Tak powstałym sosem skropić sałatkę i udekorować ją cząstkami jajek przepiórczych.

Warsztaty-zdrowe-gotowanie-rodzinne-gotowanie (18)

Sprawdź pozostałe przepisy ze „Zdrowych warsztatów kulinarnych”:

Sałatka z mozzarellą, pomidorami i sosem ze świeżej bazylii

Marynowany w soku z cytryny łosoś ze świeżym ogórkiem oraz sosem z pieczonej papryki

Krewetki królewskie w pikantnym sosie z mango podane z sałatką z melona i świeżej mięty

Hiszpański chłodnik z pomidorów

Chrupiące grzanki z kremowym serkiem wiejskim i warzywami

Orzeźwiająca sałatka z filetowanych pomarańczy, grejpfrutów i avocado z imbirową piersią kurczaka

Koktajl ananasowy  z sokiem pomarańczowym i miodem

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
Kulinaria 15 lipca 2013

Orzeźwiająca sałatka z filetowanych pomarańczy, grejpfrutów i avocado z imbirową piersią kurczaka

Marki Bosch, Fit&Easy oraz Borges rozpoczęły nowy projekt pod nazwą „Zdrowe warsztaty kulinarne”. Każdemu z comiesięcznych spotkań w Centrum Domowych Inspiracji przewodniczy szef kuchni restauracji „Sowa i przyjaciele” – Konrad Birek. Tematem ostatnich warsztatów było Rodzinne gotowanie. Serdecznie zapraszamy Was do wspólnego gotowania! Fantastyczne przepisy ze spotkania już na Was czekają!

Składniki dla 4 osób:
• 4 x 100 g piersi z kurczaka zamarynowane w pieprzu cytrynowym, imbirze, chili i utartej w moździerzu kolendrze
• 2 pomarańcze, obrane i filetowane
• 2 grejpfruty, obrane i filetowane
• 1 dojrzałe avocado, obrane i pokrojone w cząstki
• 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Party
• 100 g sera pleśniowego pokrojonego w kostkę
• 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów

1 łyżka prażonych pestek dyni
Sos:
• 4 łyżki oliwy z oliwek Borges
• Sok powstały w trakcie filetowania owoców
• 1 łyżka miodu pszczelego
• Kilka gałązek świeżej mięty

Sposób przygotowania:
W blenderze zmiksować oliwę z oliwek z sokiem z owoców, miodem i świeżą miętą.
Mięso wyjąć z marynaty, usmażyć na patelni grillowej na złoty kolor, a następnie pokroić na cienkie plastry.
Na talerzu układać kolejno sałaty, owoce, kurczaka, ser oraz pomidory i pestki dyni.
Całość skropić przygotowanym wcześniej sosem.

Warsztaty-zdrowe-gotowanie-rodzinne-gotowanie

Sprawdź pozostałe przepisy ze „Zdrowych warsztatów kulinarnych”:

Sałatka z mozzarellą, pomidorami i sosem ze świeżej bazylii

Marynowany w soku z cytryny łosoś ze świeżym ogórkiem oraz sosem z pieczonej papryki

Krewetki królewskie w pikantnym sosie z mango podane z sałatką z melona i świeżej mięty

Hiszpański chłodnik z pomidorów

Chrupiące grzanki z kremowym serkiem wiejskim i warzywami

Sałatka ze szparagów z wędzonym kurczakiem i świeżymi truskawkami

Koktajl ananasowy  z sokiem pomarańczowym i miodem

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
Kulinaria 15 lipca 2013

Sałatka z mozzarellą, pomidorami i sosem ze świeżej bazylii

Marki Bosch, Fit&Easy oraz Borges rozpoczęły nowy projekt pod nazwą „Zdrowe warsztaty kulinarne”. Każdemu z comiesięcznych spotkań w Centrum Domowych Inspiracji przewodniczy szef kuchni restauracji „Sowa i przyjaciele” – Konrad Birek. Tematem ostatnich warsztatów było Rodzinne gotowanie. Serdecznie zapraszamy Was do wspólnego gotowania! Fantastyczne przepisy ze spotkania już na Was czekają!

Składniki dla 20 osób:
• 200 g sera małych kulek sera mozzarella
• 200 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
• 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Active
• 4 zamarynowane i upieczone piersi z kurczaka pokrojone w plastry
• 50 g kiełków słonecznika
• 2 łyżki prażonych pestek słonecznika
• 1 łyżka marynowanych kaparów

Sos:
• 100 ml oliwy z oliwek Borges
• 1 mały pęczek świeżej bazylii
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka prażonych orzeszków Pini
• 1 łyżka tartego parmezanu
• Sól do smaku

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu zmiksować blenderem i doprawić do smaku.
Pozostałe składniki sałatki wymieszać w salaterce i przed samym podaniem połączyć je z przygotowanym wcześniej sosem. Sałatkę podawać z czosnkowymi grzankami z ciabatty.

Warsztaty-zdrowe-gotowanie-rodzinne-gotowanie (16)

Sprawdź pozostałe przepisy ze „Zdrowych warsztatów kulinarnych”:

Marynowany w soku z cytryny łosoś ze świeżym ogórkiem oraz sosem z pieczonej papryki

Krewetki królewskie w pikantnym sosie z mango podane z sałatką z melona i świeżej mięty

Hiszpański chłodnik z pomidorów

Chrupiące grzanki z kremowym serkiem wiejskim i warzywami

Orzeźwiająca sałatka z filetowanych pomarańczy, grejpfrutów i avocado z imbirową piersią kurczaka

Sałatka ze szparagów z wędzonym kurczakiem i świeżymi truskawkami

Koktajl ananasowy  z sokiem pomarańczowym i miodem

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close