Blok czekoladowy
Jakie smaki kojarzą się Wam z dzieciństwem? Dziś już trudno sobie wyobrazić, że kiedyś nie było tyle różnych produktów na półkach, a tym bardziej takiego wyboru czekolad. Kto z was pamięta smak produktu czekoladopodobnego? Moja mama chcąc osłodzić nam ten beztroski czas, zabierała się za przygotowanie bloku czekoladowego – który smakuje rewelacyjnie, ale z czekoladą ma niewiele wspólnego. Mimo tego do dziś od czasu do czasu blok króluje na naszym stole. Poniżej przepis nie tylko dla tych, którzy znają blok z dzieciństwa.
Składniki:
kostka margaryny lub masła (250 g)
½ szklanki wody
2 opakowania mleka w proszku (po 250 g każde)
1,5 szklanki cukru
6 łyżek kakao
ok. 450 g herbatników (2 duże opakowania)
garść orzechów i rodzynek.
Wykonanie:
1. Do garnka dodaję wodę, margarynę lub masło. Garnek stawiam na ogień i kiedy się roztopi margaryna, dodaję cukier, a później kakao.
2. Herbatniki kruszę wałkiem i połowę odkładam do miski. Dodaję do niej masę z roztopioną margaryną, mleko w proszku i powoli mieszam.
3. Dokładam pozostałą część herbatników, bakalie i ewentualnie aromat np. rumowy. Wymieszanie wszystkich składników wymaga dużej siły, dlatego warto zaangażować męską stronę do wyrabiania ciasta.
4. Masa jest bardzo twarda, jeśli jest za sucha można dodać trochę wody. Wypełniam formę (keksówkę) papierem do pieczenia i do niej kolejno ugniatam część masy. Masa powinna być mocno ugnieciona. Na koniec możemy powkładać całe herbatniki.
Przygotowanie bloku zajmie Wam ok pół godzinki, a potem wkładamy do lodówki na min. 2 godziny. Po tym czasie kroję ostrym nożem na plasterki.
Smaczengo!
Zdjęcia: Rachela
jejku dzisiaj rano w pracy rozmawiałyśmy o bloku, poprosiłam koleżankę aby przyniosła mi przepis a tu proszę po powrocie wchodzę na fb i wvroli mamy spełnia moja zachciankę jutro robię zakupy i wykonuję
Mileno,
mówisz – masz 🙂 Smacznego!
dziękuję , już nie mogę sie doczekać kiedy skosztuje