Ogórki małosolne to takie trochę na wpół zrobione kiszone ogóreczki. Takie ogórki „wpół do” ukiszenia, mają wiele zalet, za które tak mocno chwali się kiszone warzywa i owoce. Wszędzie tam, [...]
Bób to warzywo strączkowe, które latem pojawia się w sklepach i na straganach. Warto skorzystać z jego obfitości, ponieważ jest nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy. [...]
Kiszone rzodkiewki to jeden z ciekawszych pomysłów na wykorzystanie potencjału warzyw. Ponieważ świeże rzodkiewki mają dość ostry i specyficzny smak, możliwości ich zastosowania są dość ograniczone. Najczęściej wrzucamy je do [...]
Jajka faszerowane to jedna ze sztandarowych przystawek serwowanych w czasie śniadania Wielkanocnego. Ja co roku wymyślam nowe wariacje farszu. Bardzo mnie to bawi i nie ukrywam – daje trochę satysfakcji, [...]
Hummus to nic innego jak przyrządzona z gotowanych i przetartych nasion ciecierzycy pasta. Drugim ważnym składnikiem jest tahini – czyli pasta z sezamu. Hummus wywodzi się z kuchni bliskowschodniej. Wokół [...]
Grzyby w occie (marynowane) to przysmak, który bardzo często pojawia się w wielu piwniczkach po udanym grzybobraniu. Przepisy na marynowane grzyby często podawane są w rodzinach z pokolenia na pokolenie. [...]
Placki z kaszy jaglanej to moje stosunkowo nowe odkrycie. Pomysł na ich wykonanie przyszedł mi do głowy wtedy, kiedy ugotowałam za dużo kaszy na śniadanie i kombinowałam, co zrobić z [...]
Miękkie pierniczki drożdżowe zawitały do mojej kuchni niedawno, ale od razu podbiły serca i podniebienia mojej rodziny. Mój najstarszy syn wziął ostatnio udział w warsztatach, na których piekł od razu [...]
Jedliście kiedyś liście rzodkiewki? Ja nigdy! Odkąd sięgam pamięcią w mojej rodzinie jadło się tylko korzeń, a zielone części warzywa zawsze lądowały w koszu na śmieci. I prawdę powiedziawszy, nigdy [...]
Sos musztardowo-miodowy to idealna słodko-kwaśna kombinacja do różnego typu sałatek. Szukając ostatnio inspiracji, natrafiłam właśnie na ten przepis. Delikatnie go zmodyfikowałam i stwierdziłam, że to jest to, czego właśnie potrzebuję. [...]
Suszone pomidory to genialny sposób na zachowanie smaku i zapachu tych letnich warzyw. Ja uwielbiam pasjami – świeże, w pastach i oczywiście suszone pomidory, mogę jeść bez końca. Bo przecież [...]
Sałatka z buraków i rukoli to ostatnio jedna z moich ulubionych. Świetnie się sprawdza latem, jest idealna na upały – chłodząca, orzeźwiająca i zdrowa. A przede wszystkim łatwa do przygotowania! [...]