Uroda 28 grudnia 2013

Ogórek… zielony ma garniturek

Ogórek jest jednym z najpopularniejszych warzyw  wykorzystywanych na co dzień w kuchni, świetnie pasuje do kanapki, sałatki, zupy czy „słoika” ;-) Ze względu na dużą zawartość substancji czynnych oraz witamin, doskonale sprawdza się również jako składnik kosmetyków!

Ph ogórka jest bardzo zbliżone, żeby nie powiedzieć – takie samo, jak ph naszej skóry, co niewątpliwie jest jego dodatkowym atutem.
W kosmetyce używany jest do produkcji: kremów, maseczek oraz toników.

Ze względu na swe właściwości bakteriobójcze i ściągające, świetnie nadaje się do pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej. Ponadto, doskonale sprawdzi się również jako środek nawilżający cerę suchą oraz łagodzący skórę  wrażliwą.

Zawiera drogocenne: sole mineralne (siarka, potas, fosfor, wapń, sód, magnez), kwasy organiczne, cukry, enzymy, kompleks witamin (A, B, C, E i K) i inne substancje biologicznie czynne, o działaniu moczopędnym i oczyszczającym krew.

Najważniejsze właściwości ogórka:

– wygładza i rozjaśnia skórę, poprawia jej koloryt,
– zwalcza wolne rodniki,
– bierze udział w wytwarzaniu kolagenu,
– wykazuje działanie bakteriobójcze, ściągające i oczyszczające,
– pochłania nadmiar sebum,
– pobudza skórę do regeneracji i odnowy,
– przyspiesza wchłanianie siniaków,
– nawilża i odświeża,
– tonizuje,
– łagodzi podrażnienia, delikatnie chłodzi.

Jak wykorzystać ogórek w domowym SPA? Przedstawiam kilka propozycji:

Maseczka odświeżająca i wygładzająca do każdego typu cery

1 ogórek

Umyty i schłodzony ogórek, pokroić  w plasterki (nie obieraj!), ułożyć na całej twarzy. Zostawić na około 15 minut.

Maseczka rozjaśniająca przebarwienia

1 starty ogórek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka jogurtu naturalnego

Wszystkie składniki wymieszać. Nałożyć na miejsce w którym widoczne są plamy pigmentacyjne (twarz, dekolt, dłonie), pozostawić na około 20 minut, zmyć letnią wodą.

Maseczka nawilżająco-wygładzająca

1 ogórek
1-2 łyżki płynnego miodu

Ogórek zetrzeć na tarce, wymieszać z miodem. Nałożyć na twarz, szyję i dekolt, pozostawić na około 10-15

Maseczka ściągająca pory i ujędrniająca

1 ogórek
1 białko jajka

Zetrzeć ogórek na tarce, wycisnąć sok przez sitko. Z białka ubić pianę, następnie wymieszać z sokiem ogórka. Nanieść papkę na twarz, pozostawić na około 20 minut. Zmyć letnią wodą.

Okład na zmęczone i opuchnięte oczy

2 plasterki ogórka

Schłodzone plasterki ogórka połóż na kilka minut na zamknięte powieki. Czynność możesz powtarzać każdego dnia/wieczora.

Sok zawarty w warzywie, dodatkowo pomoże w walce z cieniami pod oczami!

 

 

Źródło zdjęcia: Pixaby

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marta Nowak
Marta Nowak
8 lat temu

koniecznie jutro wypróbuję maseczkę zawsze używałam ogórka na zmęczone oczy ale ile jest sposobów na jego wykorzystanie!

Boże Narodzenie 22 grudnia 2013

Świąteczne muffiny cynamonowo – jabłkowe

Jeśli w ferworze świątecznych przygotowań macie ochotę na szybkie, małe co nie co to ten przepis jest dla Was. Ekspresowe (wymieszanie składników zajmie około 10 minut), smaczne i banalnie proste w przygotowaniu muffiny cynamonowo – jabłkowe. Swoim cudownym zapachem wypełnią cały dom.

Składniki:
2 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki cukru
½ szklanki mleka
5 łyżek roztopionego masła
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
2 jabłka

Przygotowanie:

  1. Do miski w której będziecie mieszać wszystkie składniki dodajcie mąke, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól, wszystko wymieszajcie.

  2. W międzyczasie na małej patelni rozpuście z 3-4 łyżki masła da Wam to 5 łyżek płynnego masła, które dodacie do sypkich składników.

  3. Do sypkich składników dodajcie jajko, mąkę i przestudzone masło. Wszystko wymieszajcie tak by powstała jednolita masa.

  4. Obierzcie i pokrójcie jabłka w grubsza kostkę.

  5. Pokrojone jabłka połączcie z przygotowaną uprzednio masą.

  6. Na blaszce co muf finek umieśćcie 12 sztuk papilotek lub jeśli ich nie posiadacie wysmarujcie formę masłem/margaryną i obsypcie każdą „dziurkę” bułka tarta, tak by została tylko wokół brzegów. Jej nadmiar wysypcie.

  7. Wlejcie przygotowane ciasto do papilotek i umieśćcie formę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 st C. Muffinki należy piec 25-30 minut.

Smacznego.

 

DSC00094

DSC00098

Zdjęcia: Sylwia

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia
Kasia
8 lat temu

2 szklanki i 2 lyzki maki to ile to bedzie dekagramow? moje szklanki nie sa typowe..

Sylwia
Sylwia
8 lat temu
Reply to  Kasia

Przyjmując, że szklanka ma 250 ml pojemności będzie to 17 dag, łyżka 1 dag. Łącznie daje to 36 dag.mąki na 12 szt muffinek.

Boże Narodzenie 22 grudnia 2013

Zrób to sam, czyli jak złożyć serwetkę w kieszonkę na sztućce

Świąteczny stół, jak i całe Święta Bożego Narodzenia, jest wyjątkowy. Zasiadając wspólnie z rodziną do posiłku miło jest nacieszyć oko nie tylko widokiem wyczekanych rarytasów. Dziś zapraszam Was do wykonania z papierowych serwetek kieszonek na sztućce, które oprócz  pięknej dekoracji stołu, potrafią ułatwić nakrywanie do kolejnych posiłków.

Jeżeli spodziewamy się gości, warto ograniczyć swoją pracę gospodyni do minimum, czyli nakryć stół na więcej niż jeden posiłek. Dzięki kieszonce możecie już do obiadu przygotować nakrycie na deser lub kolację. Po opróżnieniu kieszonki można skorzystać z kieszonki jako z serwetki – więc odpada nam bieganie i dokładanie świeżych serwetek przy każdej “zmianie” nakrycia.

Sposób wykonania jest naprawdę banalny, a jakże efektowny!

Potrzebne:

Papierowe serwetki 30×30 lub większe (ja użyłam złotych serwetek o wymiarze 40×40 cm)

Jak złożyć serwetkę w kieszonkę na sztućce w kilku krokach – serwetka papierowa

1. Przygotuj serwetkę

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Rozłóż ją

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Złóż ją ponownie “na lewą” stronę na pół i jeszcze raz na pół – jak na zdjęciu (wzór znajduje się w środku)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Zagnij pierwszą warstwę po skosie zostawiając około 1 cm przerwy

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. Powtórz krok 4 jeszcze dwa razy, zostawiając za każdym razem 1cm przerwy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

6. Ostatnią warstwę zostaw

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

7. Obróć serwetkę jak na zdjęciu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

8. Odwróć złożoną serwetkę jak na zdjęciu (złożone warstwy znajdują się teraz od strony stołu)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

9. Zagnij rogi jak na zdjęciu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

10. Odwróć serwetkę i włóż do niej sztućce. Gotowe!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pamiętaj aby każde zagięcie mocno docisnąć ręką.

Sztuczki:

Jeżeli zależy Ci na identycznych kieszonkach, przygotuj sobie kartonik w kształcie prostokąta, użyj go do zaginania rogów w kroku 9. Po prostu ułóż kartonik na środku serwetki i zagnij na nim rogi. Zgięcia będą równe, a kieszonki wyjdą tej samej wielkości.

Gruba serwetka? Przesiądź się na deskę do prasowania i zaprasuj zgięcia żelazkiem. Ustaw żelazko na niską temperaturę i koniecznie wyłącz opcję pary wodnej!

Chcesz użyć materiałowej serwetki żaden kłopot! Również skorzystaj z żelazka, tym razem przydatna będzie opcja “uderzenia” pary.

 Kieszonka na sztućce z serwetki 40×40 cm

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kieszonka na sztućce z serwetki 30×30 cm

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zdjęcia: Hanna Szczygieł

Zobacz także: Jak składać serwetki w choinkę na dwa sposoby

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close