Jeśli skarżysz się na słabe, łamliwe i rozdwajające się paznokcie, a stosowane przez Ciebie różne preparaty odżywcze oraz wzmacniające, nie dają wspaniałych efektów, może powinnaś zastanowić się nad swym sposobem odżywiania?!
W końcu, nie od dziś wiadomo, że zbilansowana dieta ma ogromne znaczenie dla stanu naszego organizmu i zdrowia. Tyczy się to również paznokci!
Poniżej przedstawię kilka, najważniejszych składników odżywczych odgrywających zasadniczą rolę w kondycji przydatków skóry, jakimi są paznokcie.
Witamina A
Wspomaga właściwy wzrost paznokci.
Objawy niedoboru:
– zaburzenia wzrostu paznokci,
– osłabienie,
– łamliwość,
– ścieńczenie płytek.
Źródło witaminy A
Tran, wątroba, zielone, żółte i pomarańczowe warzywa, sery, żółtka jaj, owoce, masło i mleko.
Pamiętaj, że witamina A rozpuszcza się w tłuszczach! Zjadaj więc warzywa polane odrobiną oliwy.
Witaminy z grupy B
Odpowiadają za wzrost paznokci, wzmacniają je.
Do kompleksu witamin należą: tiamina (B1), ryboflawina (B2), niacyna (B3 -wit. PP), kwas pantotenowy (B5), pirydoksyna (B6), kobalamina (B12), biotyna (wit. H) oraz kwas foliowy (wit. M).
Witaminy te nie są magazynowane w organizmie, lecz wydalane z moczem, w związku z czym łatwo może dochodzić do ich niedoborów.
Objawy niedoboru:
– ścieńczenie płytek paznokciowych,
– pofałdowanie,
– łamliwość,
– rozdwajanie,
– nieprawidłowy wzrost paznokci,
– zmiana zabarwienia,
– zanokcica (ostre, ropne zapalenie tkanek okołopaznokciowych).
Źródło witamin z grupy B
Drożdże,banany, płatki owsiane, orzechy, brązowy ryż, tłuste ryby, wieprzowina, wołowina, jagnięcina, kurczaki, sery, jajka, twaróg, soja, grzyby, jogurty, warzywa liściaste, marchew.
Biotyna (witamina H) stosowana jest w leczeniu grzybicy paznokci (przyspiesza leczenie).
WITAMINA C (kwas askorbinowy)
Zapobiega zadzieraniu skórek.
Jest to chyba najpopularniejsza witamina, która wykazuje różnorodne właściwości, a co za tym idzie, zastosowanie. Ludzki organizm, w przeciwieństwie do większości zwierząt nie jest w stanie jej syntetyzować, a więc koniecznie musi pobierać ją z zewnątrz.
Właściwości witaminy C
Chroni przed szkodliwym wpływem środowiska zewnętrznego, zwiększa odporność na zakażenia, wzmacnia (naczynia krwionośne; ich pęknięcia podpaznokciowe, mogą być przyczyną zmiany zabarwienia).
Objawy niedoboru:
– zadzieranie się skórek,
– osłabienie paznokci,
– kruchość,
– łamliwość,
– rozdwajanie się.
Źródło witaminy C
Owoce: czarnej porzeczki, dzikiej róży, cytrusy, truskawki, wiśnie, morele.
Warzywa: papryka, brukselka, brokuły, kapusta czerwona i biała, chrzan, kalafior, pomidory, ziemniaki, natka pietruszki.
Zioła: rumianek, pokrzywa.
Pamiętaj, że witamina C utlenia się w temperaturze przekraczającej 40 st. C!
WITAMINA E (tokoferol)
Wzmacnia paznokcie.
Objawy niedoboru:
– kruchość paznokci,
– łamliwość,
– brak połysku.
Źródło witaminy E
Oleje roślinne (z kiełków pszenicy, słonecznikowym oraz kukurydzianym), margaryna, jajka, mąka pełnoziarnista, orzechy włoskie, warzywa liściaste, marchew, migdały, owoce dzikiej róży, kukurydza.
ŻELAZO
Przeciwdziała łamaniu paznokci, przyspiesza/reguluje ich wzrost.
Obniżony poziom tego pierwiastka może być przyczyną zaburzeń budowy, funkcji oraz wzrostu paznokci.
Objawy niedoboru:
– zespół żółtych paznokci (powszechnie spotykany u osób dotkniętych cukrzycą bądź chorobami układu oddechowego i przewodu pokarmowego),
– kruchość i łamliwość,
– zaklęśnięcie płytki (talerzykowate wgłębienie płytki, może pojawiać się na jednym lub kilku paznokciach),
– bruzdowanie paznokci (poprzeczne i podłużne).
Źródło żelaza
Rośliny strączkowe, wątroba, szczypiorek, korzeń pietruszki, produkty zbożowe.
Pamiętaj, że do prawidłowego wchłaniania żelaza, niezbędna jest podaż witaminy C!
Miej na uwadze również fakt, iż kawa, herbata oraz pokarmy bogate w błonnik, powodują zahamowanie wchłaniania żelaza.
CYNK
Wspomaga wzrost paznokci, odpowiada za ich grubość i twardość.
Bierze czynny udział w procesach związanych z powstawaniem płytki paznokciowej oraz w keratynizacji – keratyna odpowiada za wytrzymałość i twardość paznokci.
Objawy niedoboru:
– nieprawidłowy wzrost paznokci,
– kruchość i łamliwość,
– deformacja paznokci,
– białe plamki w obrębie płytki (leukonychia),
– przewlekłe zapalenia wałów paznokciowych.
Źródło cynku
Mięso, sery, fasola, groch, kasza gryczana, orzechy, produkty zbożowe.
WAPŃ
Zapobiega łamaniu i rozwarstwianiu paznokci.
Objawy niedoboru:
– białe plamki w obrębie płytki,
– kruchość paznokci,
– łamliwość,
– rozdwajanie.
Źródło wapnia
Sery, mleko, twaróg, jogurty, jaja, śledzie, fasola, migdały, orzechy, figi, kapusta, szpinak.
MAGNEZ
Wzmacnia i poprawia ogólny stan paznokci.
Objawy niedoboru:
– łamliwość paznokci .
Źródło magnezu
Migdały, kasza gryczana, pestki dyni, gorzka czekolada, kakao, fasola, orzechy laskowe, płatki owsiane, groch, szpinak, ryby (makrela, dorsz).
Pamiętaj, picie kawy oraz alkoholu sprzyja wypłukiwaniu magnezu z organizmu!
JOD
Wzmacnia paznokcie, odpowiada za ich połysk.
Jest jednym z najważniejszych pierwiastków koniecznych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Najwięcej jodu występuje w tarczycy, gdzie jest wykorzystywany do produkcji hormonów. Poza tym, należy go dostarczać wraz z pożywieniem i wodą.
Objawy niedoboru:
– kruchość i łamliwość paznokci,
– zmatowienia płytek paznokciowych,
– ogólne osłabienie paznokci.
Jeśli poza zmianami w obrębie płytek paznokci, zauważasz również: zmęczenie, osłabienie, zmiany ciśnienia krwi i przyrost masy ciała, może to świadczyć o niedoczynności tarczycy!
Źródło jodu
Sól kuchenna jodowana, ryby.
KRZEM
Zapobiega łamaniu paznokci.
Objawy niedoboru:
– łamliwość paznokci.
Źródło krzemu
Mleko, jogurty, produkty zbożowe, buraki, pietruszka, banany, owoce morza.
…
Źródło zdjęcia: Pixaby
Najlepiej szkolić dzieciaki w walkach ulicznych z policja i ewentulnyi muzulmanami.Polska dla Polaków -pod takim hasłem dzisiaj idziemy!!! 😉
Niestety 🙁