Emocje 10 listopada 2013

Dzień Niepodległości

11 listopada jest dniem, w którym obchodzimy najważniejsze święto państwowe – Dzień Niepodległości. Święto szczególne, bo gdyby nie zdarzenia poprzedzające ten czas, oraz wybitne postaci, które poprowadziły naród polski do zwycięstwa, z pewnością nie mielibyśmy czego dziś świętować.

Józef Piłsudski, Roman Dmowski, Ignacy Daszyński… Można by jeszcze wymieniać nazwiska tych, którzy w roku 1918 przyłożyli dłoń do powstania z kolan uciemiężonej Ojczyzny. Tylko czy o nich i o ich zasługach ktokolwiek pamięta? Czy to już tylko zamierzchłe dla młodych czasy, o które ocierają się jedynie błądząc wzrokiem po kartach podręcznika historii?

Dla mnie pamięć o zasługach wielkich poprzedników jest konieczna. Nie można budować przyszłości, nie pamiętając o tym, co minęło. Nie da się inaczej po raz drugi nie popełnić błędów, które niejednokrotnie postawiły Polskę nad przepaścią. Tylko czy w dobie Euro, budowania globalnej wioski, jest jeszcze miejsce na świadomość narodową? Na zdrowy patriotyzm i dumę z bycia Polakiem? Mam nadzieję, że tak i że wraz z upływem czasu i zmiany warty pokoleń, nie zapomnimy języka, nie wyzbędziemy się dumy, nie zaprzepaścimy pracy przodków.

Przeszłość to nie tylko zatarta historia. Zapytajcie swoich dziadków, pochylcie w skupieniu uszy nad ich słowami, a usłyszycie nie raz i nie dwa, echa minionej wojny. To pokolenie z błyskiem w oku powie wam, co oznacza “ Bóg, Honor, Ojczyzna”. Mam nadzieję, że siła ich słów i barwa emocji na długo zapadnie wam w pamięć. Mam nadzieję, że symbolika 11 listopada zatrzyma naród w niewymuszonym skupieniu, by choć przez chwilę móc oddać hołd tym, którzy oddali wszystko, by następne pokolenia mogły żyć w niepodległej ojczyźnie.

“Naród, który nie sza­nuje swej przeszłości nie zasługu­je na sza­cunek te­raźniej­szości i nie ma pra­wa do przyszłości.” – Józef Piłsudski.

 Źródło zdjęcia: Flickr

Subscribe
Powiadom o
guest

2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Andrzej Heppa
8 lat temu

Najlepiej szkolić dzieciaki w walkach ulicznych z policja i ewentulnyi muzulmanami.Polska dla Polaków -pod takim hasłem dzisiaj idziemy!!! 😉

Barbara Heppa-Chudy
8 lat temu
Reply to  Andrzej Heppa

Niestety 🙁

Uroda 9 listopada 2013

Dieta dla mocnych paznokci

Jeśli skarżysz się na słabe, łamliwe i rozdwajające się  paznokcie, a stosowane przez Ciebie różne preparaty odżywcze oraz wzmacniające, nie dają wspaniałych efektów, może powinnaś zastanowić się nad swym sposobem odżywiania?!

W końcu, nie od dziś wiadomo, że zbilansowana dieta ma ogromne znaczenie dla stanu naszego organizmu i zdrowia. Tyczy się to również paznokci!

Poniżej przedstawię kilka, najważniejszych składników odżywczych odgrywających zasadniczą rolę w kondycji przydatków skóry, jakimi są paznokcie.

Witamina A
Wspomaga właściwy wzrost paznokci.

Objawy niedoboru:
– zaburzenia wzrostu paznokci,
– osłabienie,
– łamliwość,
– ścieńczenie płytek.

Źródło witaminy A
Tran, wątroba, zielone, żółte i pomarańczowe warzywa, sery, żółtka jaj, owoce, masło i mleko.

Pamiętaj, że witamina A rozpuszcza się w tłuszczach! Zjadaj więc warzywa polane odrobiną oliwy.

Witaminy z grupy B
Odpowiadają za wzrost paznokci,  wzmacniają je.

Do kompleksu witamin należą: tiamina (B1), ryboflawina (B2), niacyna (B3 -wit. PP), kwas pantotenowy (B5), pirydoksyna (B6), kobalamina (B12), biotyna (wit. H) oraz kwas foliowy (wit. M).

Witaminy te nie są magazynowane w organizmie, lecz wydalane z moczem, w związku z czym łatwo może dochodzić do ich niedoborów.

Objawy niedoboru:
– ścieńczenie płytek paznokciowych,
– pofałdowanie,
– łamliwość,
– rozdwajanie,
– nieprawidłowy wzrost paznokci,
– zmiana zabarwienia,
– zanokcica (ostre, ropne zapalenie tkanek okołopaznokciowych).

Źródło witamin z grupy B

Drożdże,banany, płatki owsiane, orzechy, brązowy ryż, tłuste ryby, wieprzowina, wołowina, jagnięcina, kurczaki, sery, jajka, twaróg, soja, grzyby, jogurty, warzywa liściaste, marchew.

Biotyna (witamina H) stosowana jest w leczeniu grzybicy paznokci (przyspiesza leczenie).

WITAMINA C (kwas askorbinowy)
Zapobiega zadzieraniu skórek.

Jest to chyba najpopularniejsza witamina, która wykazuje różnorodne właściwości, a co za tym idzie, zastosowanie. Ludzki organizm, w przeciwieństwie do większości zwierząt nie jest w stanie jej syntetyzować, a więc koniecznie musi pobierać ją z zewnątrz.

Właściwości witaminy C

Chroni przed szkodliwym wpływem środowiska zewnętrznego, zwiększa odporność na zakażenia, wzmacnia (naczynia krwionośne; ich pęknięcia podpaznokciowe, mogą być przyczyną zmiany zabarwienia).

Objawy niedoboru:
– zadzieranie się skórek,
– osłabienie paznokci,
– kruchość,
– łamliwość,
– rozdwajanie się.

Źródło witaminy C
Owoce: czarnej porzeczki, dzikiej róży, cytrusy, truskawki, wiśnie, morele.
Warzywa: papryka, brukselka, brokuły, kapusta czerwona i biała, chrzan, kalafior, pomidory, ziemniaki, natka pietruszki.
Zioła: rumianek, pokrzywa.

Pamiętaj, że witamina C utlenia się w temperaturze przekraczającej 40 st. C!

WITAMINA E (tokoferol)
Wzmacnia paznokcie.

Objawy niedoboru:
– kruchość paznokci,
– łamliwość,
– brak połysku.

Źródło witaminy E
Oleje roślinne (z kiełków pszenicy, słonecznikowym oraz kukurydzianym), margaryna, jajka, mąka pełnoziarnista, orzechy włoskie, warzywa liściaste, marchew, migdały, owoce dzikiej róży, kukurydza.

ŻELAZO
Przeciwdziała łamaniu paznokci, przyspiesza/reguluje ich wzrost.

Obniżony poziom tego pierwiastka może być przyczyną zaburzeń budowy, funkcji oraz wzrostu paznokci.

Objawy niedoboru:
– zespół żółtych paznokci (powszechnie spotykany u osób dotkniętych cukrzycą bądź chorobami układu oddechowego i przewodu pokarmowego),
– kruchość i łamliwość,
– zaklęśnięcie płytki (talerzykowate wgłębienie płytki, może pojawiać się na jednym lub kilku paznokciach),
– bruzdowanie paznokci (poprzeczne i podłużne).

Źródło żelaza
Rośliny strączkowe, wątroba, szczypiorek, korzeń pietruszki, produkty zbożowe.

Pamiętaj, że do prawidłowego wchłaniania żelaza, niezbędna jest podaż witaminy C!
Miej na uwadze również fakt, iż kawa, herbata oraz pokarmy bogate w błonnik, powodują zahamowanie wchłaniania żelaza.

CYNK
Wspomaga wzrost paznokci, odpowiada za ich grubość i twardość.

Bierze czynny udział w procesach związanych z powstawaniem płytki paznokciowej oraz w keratynizacji – keratyna odpowiada za wytrzymałość i twardość paznokci.

Objawy niedoboru:
– nieprawidłowy wzrost paznokci,
– kruchość i łamliwość,
– deformacja paznokci,
– białe plamki w obrębie płytki (leukonychia),
– przewlekłe zapalenia wałów paznokciowych.

Źródło cynku
Mięso, sery, fasola, groch, kasza gryczana, orzechy, produkty zbożowe.

WAPŃ
Zapobiega łamaniu i rozwarstwianiu paznokci.

Objawy niedoboru:
– białe plamki w obrębie płytki,
– kruchość paznokci,
– łamliwość,
– rozdwajanie.

Źródło wapnia
Sery, mleko, twaróg, jogurty, jaja, śledzie, fasola, migdały, orzechy, figi, kapusta, szpinak.

MAGNEZ
Wzmacnia i poprawia ogólny stan paznokci.

Objawy niedoboru:
– łamliwość paznokci .

Źródło magnezu
Migdały, kasza gryczana, pestki dyni, gorzka czekolada, kakao, fasola, orzechy laskowe, płatki owsiane, groch, szpinak, ryby (makrela, dorsz).

Pamiętaj, picie kawy oraz alkoholu sprzyja wypłukiwaniu magnezu z organizmu!

JOD
Wzmacnia paznokcie, odpowiada za ich połysk.

Jest jednym z najważniejszych pierwiastków koniecznych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Najwięcej jodu występuje w tarczycy, gdzie jest wykorzystywany do produkcji hormonów. Poza tym, należy go dostarczać wraz z pożywieniem i wodą.

Objawy niedoboru:
– kruchość i łamliwość paznokci,
– zmatowienia płytek paznokciowych,
– ogólne osłabienie paznokci.

Jeśli poza zmianami w obrębie płytek paznokci, zauważasz również: zmęczenie, osłabienie, zmiany ciśnienia krwi i przyrost masy ciała, może to świadczyć o niedoczynności tarczycy!

Źródło jodu
Sól kuchenna jodowana, ryby.

KRZEM
Zapobiega łamaniu paznokci.

Objawy niedoboru:
– łamliwość paznokci.

Źródło krzemu
Mleko, jogurty, produkty zbożowe, buraki, pietruszka, banany, owoce morza.

 

 

Źródło zdjęcia: Pixaby

Subscribe
Powiadom o
guest

4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Beata Mizerska
Beata Mizerska
9 lat temu

Dieta to jedno, ale o paznokcie trzeba też dbać ogólnie, no i chronić je przed grzybicą. Bo ja ze swojego smutnego doświadczenia przekonałam się, że nigdy nie wiadomo, kiedy człowiek to złapie 🙁 Teraz się leczę i marzę o dniu, kiedy moje paznokcie znowu będą wyglądać normalnie. A jak chcecie poczytać więcej o grzybicy paznokci, to polecam stronkę leczpaznokcie.pl

Milena Kamińska
9 lat temu

mi się przyda

Weronika
Weronika
7 lat temu

Przez kilka lat męczyłam się z miękkimi i łamliwymi paznokciami. Stosowałam różne sposoby dla regeneracji i wzmocnienia paznokci. Wspaniałe działanie ma skrzyp polny i pokrzywa. Stosuję wysoką dawkę skrzypu w Bio – Silica Max. Działa świetnie, podejrzewam, że to kwestia bogatego składu, posiada w składzie dodatkowe witaminy.

Kasia Koźlarek
Kasia Koźlarek
7 lat temu

Wiekszym problem są wypadajace włosy po ciąży.Ja np.problemu z paznokciami nie mam.

Kulinaria 6 listopada 2013

Ziarnko do ziarnka aż zbierze się miarka

Szukacie w internecie, lub książkach ciekawego przepisu na ciasto, pomysłowy obiad? Ja często wertuję wiele stron, szukam na innych blogach – aż tu wreszcie jest! Jeśli te zdjęcia odzwierciedlają rzeczywistość to muszę go wypróbować! Szybko sprawdzam, jakie składniki są potrzebne, ustalam listę zakupów. Najlepszy przepis to taki, którego składniki mam już w domu.

Aż tu nagle zonk. Same dkg, g, ml. No i jak poradzić sobie bez wagi. Notabene waga w domu jest, tylko siadła już bateria, a znaleźć taką nie jest łatwo, chyba że ma się pod ręka zeragmistrza. Więc już od dawna stosuję poniższy przelicznik, może i Wam pomoże.

Jeszcze jedna mała wskazówka. Dobrze na początku wybrać jedną szklankę, sprawdzić, czy rzeczywiście mieści tyle cukru, mąki. Bo pewnie doskonale wiecie, że szklanka, szklance nierówna.

Mały przelicznik miar kuchennych:

1 szklanka cukru kryształu to 22 dkg

1 szklanka mąki to 17dkg

1 szklanka wody to 220-250 ml

1 łyżka stołowa łyżka margaryny, masła to 1,4 dkg

1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej to 1 dkg

1 łyżeczka miodu to 7,1 g

1 łyżeczka kakao to 2,5 g

 

Kostka margaryny to zazwyczaj 25dkg – 250g

Kostka masła to zazwyczaj 20dkg – 200g

 

Oczywiście można wykorzystywać przeliczniki dostępne w internecie, ale nie mam komputera w kuchni, a bieganie między kuchnią a salonem nie należy do moich ulubionych sportów. Dlatego swój przelicznik wydrukowałam i wpięłam do mojego kulinarnego podręcznika z przepisami. Jest zawsze pod ręką.

Teraz tylko należy zakasać rękawy i do dzieła!

 

Subscribe
Powiadom o
guest

3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close