Nie lubisz? To nie jedz, ale nie obrzydzaj innym posiłku. Wątróbka z golonką wcale nie gryzą

Nie lubisz? To nie jedz, ale nie obrzydzaj innym posiłku. Wątróbka z golonką wcale nie gryzą


Żaklina Kańczucka
14 września 2017

O gustach się nie dyskutuje. I o tych kulinarnych również nie powinno, bo ile podniebień, tyle smaków. Ja lubię wszystko, moi domownicy z kolei to francuskie psiny z królewskim podniebieniem, którym długaśne zęby nie pozwalają na jedzenie plebejskiej strawy. Ja tam wsi się nie wstydzę, lubię dobrze zjeść i żadne mięso czy podroby nie są mi obce.

Zapragnęłam więc wątróbki, bo przypomniał mi się smak świeżynki po świniobiciu (dobrze widzicie). Co prawda, kurza wątróbka to nie to samo, ale ważne że i to i to są wnętrzności.

Nakroiłam cebuli, oczyściłam wątróbki i w podskokach wzięłam się za smażenie. Efekt wspaniały i w smaku i w aromacie, wywaliłam jedzenie na talerz, radośnie sunąc do stołu oblepionego przez domowników. Nie zdążyłam usiąść a już usłyszałam:

  • O Boże, a co to?
  • Zaraz się porzygam!
  • To wygląda jak kupa

Ręce mi opadły, ale nie apetyt. Te ogry zbezcześciły świętość, wątróbkę, moje wspaniałe wspomnienia z dzieciństwa, swoimi kloacznymi porównywaniami.

Teraz czekam na okazję do zemsty – kanapki z pasztetem, ich ulubionym. Ciekawe czy mój kochany mąż i wyjątkowe dzieci wiedzą, z czego robi się ten pasztet? Ale będą mieli miny między jednym a drugim kęsem :) Wątróbka rządzi!

P.S.Kto z Was lubi takie swojskie smaki? Ja do tych osobliwych wspaniałości dorzucam: ziemniaki z zsiadłym mlekiem albo z ogniska czy parownika (takie wielkie urządzenie do parowania kartofli dla – sorry – świń), golonkę w piwie, kaszankę na cebuli, nóżki w galarecie i swojskie szyneczki, które najbardziej smakują mi jeszcze różowe, wyjątkowo soczyste

Dzieciństwo, gdzie ty teraz jesteś?!?

 

Nasze recenzje Zobacz wszystkie »

25
Dodaj komentarz

Zalogowany jako Żaklina Kańczucka | Wyloguj się
Żaklina Kańczucka
14 Comment threads
11 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Adam MadejaAneta WnukNiepoprawna OptymistkaKamila KrakowskaIwona Migda Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
Aneta Wnuk
Gość

Ja w sumie jestem wszystkozerna ale na pewno nie ruszę szarego barszczu ble

W roli mamy - wrolimamy.pl
Gość

Szary barszcz? A co to? Nigdy nie słyszałam o tym!

Aneta Wnuk
Gość

Taka zupa do której dodaje się krew. Nie powiem Ci dokładnie bo mimo że mama czasem robiła tacie to ja nigdy nie spróbowałam.

W roli mamy - wrolimamy.pl
Gość

Dość osobliwe ;)

Adam Madeja
Gość

Chodzi o czarną polewką zapewne. Potocznie zwaną czarniną/czerniną.

Aneta wnuk
Gość
Aneta wnuk

Wątróbki nie jadlam juz kilka lat. Nie umiem zrobić dobrej.

Niepoprawna Optymistka
Gość

Wątróbki nie tknę chociażby była ukryta w karmelu :p

W roli mamy - wrolimamy.pl
Gość

Wątróbka w karmelu. Brzmi ekstremalnie kusząco ;)

Kamila Krakowska
Gość

Kaszanka z cebulą i nóżki w galarecie ❤️

Iwona Migda
Gość

Kaszanki nie zjem ani tatara… za to uwielbiam wątróbkę i ogórkową a mąż mój nie zje tzn mówi że nie przepada i jak nie musi to nie je ;p

W roli mamy - wrolimamy.pl
Gość

Mój tak z pomidorówką kombinuje ;)

Barbara Heppa-Chudy
Gość

A ja wątróbkę (drobiową) bardzo lubię, byle by była smażona z cebulką (a nie duszona). Za to ozorów, policzków czy nerek – w życiu ;)

W roli mamy - wrolimamy.pl
Gość

Popieram, wątróbka musi być przyrumieniona i nie rozbełtana. Skóry, nerki, języki i ucho jadłam za przykładem ojca. Powiedział, że wszystkiego powinnam spróbować ;) ale żebym miała to jeść częściej, to raczej nie ;)

Ewa Kowalczyk
Gość

Wow mniam!!!! Mnie tak szczególnie namawiać nie trzeba hehe ja to tylko z jedzenia to awokado nie lubie ;-p

Bartek Aga Kukurudza
Gość

Ja nie zjem tradycyjnych flaków, a uwielbiam Tatar :D

Anna Sztelak
Gość

Haha ja z kolei na odwrót 😂😂

Piotr Woś
Gość

to spróbuj nietradycyjnych ;) po warszawsku może?

Katarzyna Welka
Użytkownik

Ja nie przepadam ze takim jedzeniem… Jedynie kaszankę toleruję, ale tylko do momentu aż podczas jedzenia przypomni mi się z czego jest zrobiona :P

Karolina Bylina
Gość

Watrobka, tatar…. Policzki wolowe

Daria Jóźwicka
Gość

Ja nie ruszę tylko brukselki. Wszystko inne uwielbiam. Flaki, golonka, kaszanka itp

Weronika Małys
Gość

Nigdy nie jadłam i nie zjem kaszanki ;) Nie jem też flaków ;)

Patrycja Skop
Gość

Jadłaś, nie kłam!

Weronika Małys
Gość

Kaszanki nigdy 😀 Flaki owszem 😀

Aleksandra Fik
Gość

Podrobow, tatara, tlustych kawałków mięs…

milena Kaminska
Gość
milena Kaminska

Swojske podroby mniam ale z wątróbki to tylko cebulkę uwielbiam. A młode ziemniaczki z koperkiem i zsiadlym mlekiem pychota

Top W Roli Mamy na Facebooku