Niezwykła przystawka. Tatar ze śledzia (surowego)
Uwielbiam ryby! I mimo że nie lubię przyrządzać potraw trzymając się ściśle przepisu, to gdy zobaczyłam propozycję Doroty Wellman na tatar ze śledzia, nie umiałam się temu oprzeć. Pozwolę sobie podać przepis zamieszczony w świątecznym wydaniu książki “Ryby są super” z Lidla. Pewne składniki zmodyfikowałam, co zaznaczę w nawiasach, ale myślę że nie wpłynęło mocno to na ostateczny efekt, proponowany przez panią Dorotę…Pyszne, wyjątkowe, delikatne a jednocześnie intensywne smaki złożyły się na fantastyczną przystawkę, która jeszcze nie raz zagości na moim stole.
Składniki na przystawkę dla 4 osób:
- 500 g płatów śledziowych (ja kupiłam tuszki śledziowe, które wyfiletowałam)
- sok i skórka starta z 2 limonek
- cebulka dymka (użyłam zwykłej wg uznania)
- 2 ogórki konserwowe
- 1 papryczka chili (użyłam połowy zwykłej, czerwonej, mój żołądek chili nie uznaje 😉
- pęczek koperku (użyłam mrożonego)
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka miodu
- 20 ml oliwy z oliwek ( ja dolałam na oko do smaku)
- pieprz
- sól
Dekoracja:
- kwaśna śmietana 18%
- koperek
Czas: 25 min ( na filetowanie kolejne 15 minut)
Sposób przygotowania:
- Płaty śledziowe umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w cienkie kostki (0,5×0,5). (Ja nie dostałam płatów, więc po radzie pani z rybnego kupiłam tuszki, zrobiłam z nich filety, zdejmując też skórę, po czym potraktowałam zgodnie z powyższym).
- Pokrojone śledzie przekładam do naczynia, dodaję sok z i skórkę z limonek, mieszam i wstawiam do lodówki aby zamarynować (ja zostawiłam na 20 minut).
- Cebulę i ogórki pokrojone w małą kostkę, połowę chili (w mojej wersji pół papryki czerwonej), koperek dodaję do zamarynowanych śledzi.
- Dodaję kolejno musztardę, miód, oliwę z oliwek, pieprz i sól do smaku.
- Dokładnie mieszam i tatar wykładam na talerze. Dla efektu dekoruję śmietaną i koperkiem.
Voila! Zwykły śledź zamienił się w niezwykłą przystawkę. Smacznego.
oj nie skuszę się – nie cierpię śledzia 🙂
Dla mnie ładne i napewno by było pyszne