Przekąski 24 marca 2016

Niezwykła przystawka. Tatar ze śledzia (surowego)

Uwielbiam ryby! I mimo że nie lubię przyrządzać potraw trzymając się ściśle przepisu, to gdy zobaczyłam propozycję Doroty Wellman na tatar ze śledzia, nie umiałam się temu oprzeć. Pozwolę sobie podać przepis zamieszczony w świątecznym wydaniu książki “Ryby są super” z Lidla. Pewne składniki zmodyfikowałam, co zaznaczę w nawiasach, ale myślę że nie wpłynęło mocno to na ostateczny efekt, proponowany przez panią Dorotę…Pyszne, wyjątkowe, delikatne a jednocześnie intensywne smaki złożyły się na fantastyczną przystawkę, która jeszcze nie raz zagości na moim stole.

Składniki na przystawkę dla 4 osób:

  • 500 g płatów śledziowych (ja kupiłam tuszki śledziowe, które wyfiletowałam)
  • sok i skórka starta z 2 limonek
  • cebulka dymka (użyłam zwykłej wg uznania)
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 papryczka chili (użyłam połowy zwykłej, czerwonej, mój żołądek chili nie uznaje ;)
  • pęczek koperku (użyłam mrożonego)
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 20 ml oliwy z oliwek ( ja dolałam na oko do smaku)
  • pieprz
  • sól

Dekoracja:

  • kwaśna śmietana 18%
  • koperek

Czas: 25 min ( na filetowanie kolejne 15 minut)

Sposób przygotowania:

  1. Płaty śledziowe umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w cienkie kostki (0,5×0,5). (Ja nie dostałam płatów, więc po radzie pani z rybnego kupiłam tuszki, zrobiłam z nich filety, zdejmując też skórę, po czym potraktowałam zgodnie z powyższym).
  2. Pokrojone śledzie przekładam do naczynia, dodaję sok z i skórkę z limonek, mieszam  i wstawiam do lodówki aby zamarynować (ja zostawiłam na 20 minut).
  3. Cebulę i ogórki pokrojone w małą kostkę, połowę chili (w mojej wersji pół papryki czerwonej), koperek dodaję do zamarynowanych śledzi.
  4. Dodaję kolejno musztardę, miód, oliwę z oliwek, pieprz i sól do smaku.
  5. Dokładnie mieszam i tatar wykładam na talerze. Dla efektu dekoruję śmietaną i koperkiem. 

tatar-ze-sledzia

Voila! Zwykły śledź zamienił się w niezwykłą przystawkę. Smacznego.

2
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Julia KorzeńDecoupage i nie tylko Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Decoupage i nie tylko
Gość

oj nie skuszę się – nie cierpię śledzia :)

Julia Korzeń
Gość

Dla mnie ładne i napewno by było pyszne

top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close