Blada, chuda i pozornie mało atrakcyjna. Przez wielu niedoceniana. Skrywana w blasku sławy i chwały rudej marchewki czy zielonego ogórka. A tymczasem gruszka chce być jak pietruszka, dlaczego? Pewnie dlatego, że to warzywo chowa w sobie wiele skarbów. Jakich? Sprawdźcie sami!
Prawdziwe piękno ukryte jest w środku, czyli wnętrze pietruszki
Swe cenne właściwości pietruszka zawdzięcza takim skarbom jak:
– flawonoidy – chronią naczynia krwionośne, wpływają na syntezę kolagenu, stabilizują witaminę C, działają przeciwzapalnie i przeciwalergicznie, a także przyczyniają się do likwidacji wolnych rodników.
– substancje śluzowe – zastosowane powierzchniowo łagodzą podrażnienia, likwidują wypryski alergiczne, zmiękczają i nawilżają. W lecznictwie pełnią rolę środków delikatnie przeczyszczających, osłaniających, ochronnych i przeciwzapalnych.
– sole mineralne (mikro i makroelementy): wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, mangan, selen, fluor – niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, pełnią rolę budulcową i regulatorową,
– witaminy: A, C, E, K, kwas pantotenowy (B5), kwas foliowy, niacyna (PP), ryboflawina (B2), tiamina (B1),
– a także olejek eteryczny, który może zawierać substancje psychoaktywne – apiol i mirystycyna.
Ciekawostka!
Natka pietruszki stoi na piedestale pod względem zawartości witaminy C, wśród warzyw i owoców. Ma jej 3 x więcej (w 100g) niż osławiona cytryna czy kiszona kapusta!
Pietruszka dla zdrowia i urody
Ze względu na swą bogatą zawartość, pietruszka wykazuje właściwości:
– moczopędne – korzeń pietruszki zwiększa ilość wydalanego moczu dlatego zalecany jest w stanach zapalnych nerek i pęcherza oraz w kamicy moczowej.
– wiatropędne – korzeń pietruszki można stosować w zaburzeniach trawienia, które objawiają się brakiem łaknienia, wzdęciami czy bólami brzucha.
– przeciwreumatyczne,
– napotne i przeciwgorączkowe – zalecana jest więc w okresie przeziębienia i grypy,
– odwadniające,
– przeciwbólowe – prawdopodobnie ze względu na duże ilości magnezu, który działa rozkurczowo
Ponadto:
– reguluje ciśnienie krwi, a więc wskazana jest w diecie przy nadciśnieniu.
Zastosowanie w kosmetyce:
– w przypadku nadmiernego pocenia się – zaleca się picie naparu z korzenia pietruszki (10g korzenia na 100g wody), po jednej filiżance, trzy razy dziennie, dwa razy w tygodniu.
– w przypadku przetłuszczającej się cery, trądzikowej, skłonnej do wyprysków – jw., można pić napar,
– pomaga usunąć zanieczyszczenia z organizmu, dzięki czemu oczyszcza również skórę.
Ze względu na zawartość witamin A, C i E:
– wpływa na poprawę nawilżenia i sprężystość skóry,
– hamuje procesy starzenia,
– wykazuje działanie ochronne przed promieniowaniem UVA i UVB,
– wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych,
– zmiękcza i wygładza powierzchnię skóry oraz poprawia jej koloryt.
UWAGA!
Ze względu na zawartość olejku lotnego, nie powinno się używać tartego korzenia, ani liści, w maseczkach kosmetycznych, ponieważ w bezpośrednim kontakcie ze skórą mogą powodować stan zapalny, obrzęk i zaczerwienienie!
Reasumując, warto zaprzyjaźnić się z pietruszką (zarówno natką jak i korzeniem) i wprowadzić ją do codziennej diety.
Macie jakieś pomysły – co z nią zrobić, jak przyrządzić, do czego dodać, by wykorzystywać ją częściej niż tylko w rosole?
Dodawac do wszystkiego. Do ziemniakow. Do makaronow. Do risotto. Do salatki z kasza i z warzywami. Do wszystkiego!
Dodaję do koktajli. Uwielbiam i dzieciaki nie marudzą. Bomba witaminowa
Ale tylko do koktajli warzywnych czy owocowych też??
Owocowych też ☺
Nie wiem czy kiedyś próbowaliście, ale ja bardzo lubię orzechowe pesto, z natką pietruszki w roli głównej.
Przepis jest niezwykle prosty:
– garść orzechów laskowych lub włoskich,
– 1 ząbek czosnku,
– pęczek natki pietruszki,
– odrobina soku z cytryny,
– olej – ilość zależy od tego jaką chcemy uzyskać gęstość.
Wykonanie:
Orzechy oczyścić ze skórki, następnie wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować.
Voila! :-)
Pyszne i zdrowe! :)
U mnie natka pietruszki króluje w kuchni dodaję ją do wielu potraw. Do rosołu ale także do innych zup, na ziemniaki posiekana, na kanapki, do sałatek,
Dodaje do wszystkiego o ile zdążę, bo moja osmiolatka wyżera ;)