Dlaczego gruszka chce być chuda jak pietruszka?
Blada, chuda i pozornie mało atrakcyjna. Przez wielu niedoceniana. Skrywana w blasku sławy i chwały rudej marchewki czy zielonego ogórka. A tymczasem (jak brzmi pewna piosenka) gruszka chce być jak pietruszka, dlaczego? Pewnie dlatego, że to warzywo chowa w sobie wiele skarbów. Jakich? Sprawdźcie sami!
Prawdziwe piękno ukryte jest w środku, czyli wnętrze pietruszki
Swe cenne właściwości pietruszka zawdzięcza takim skarbom jak:
– flawonoidy – chronią naczynia krwionośne, wpływają na syntezę kolagenu, stabilizują witaminę C, działają przeciwzapalnie i przeciwalergicznie, a także przyczyniają się do likwidacji wolnych rodników.
– substancje śluzowe – zastosowane powierzchniowo łagodzą podrażnienia, likwidują wypryski alergiczne, zmiękczają i nawilżają. W lecznictwie pełnią rolę środków delikatnie przeczyszczających, osłaniających, ochronnych i przeciwzapalnych.
– sole mineralne (mikro i makroelementy): wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, mangan, selen, fluor – niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, pełnią rolę budulcową i regulatorową,
– witaminy: A, C, E, K, kwas pantotenowy (B5), kwas foliowy, niacyna (PP), ryboflawina (B2), tiamina (B1),
– a także olejek eteryczny, który może zawierać substancje psychoaktywne – apiol i mirystycyna.
Ciekawostka!
Natka pietruszki stoi na piedestale pod względem zawartości witaminy C, wśród warzyw i owoców. Ma jej 3 x więcej (w 100g) niż osławiona cytryna czy kiszona kapusta!
Pietruszka dla zdrowia i urody
Ze względu na swą bogatą zawartość, pietruszka wykazuje właściwości:
– moczopędne – korzeń pietruszki zwiększa ilość wydalanego moczu dlatego zalecany jest w stanach zapalnych nerek i pęcherza oraz w kamicy moczowej.
– wiatropędne – korzeń pietruszki można stosować w zaburzeniach trawienia, które objawiają się brakiem łaknienia, wzdęciami czy bólami brzucha.
– przeciwreumatyczne,
– napotne i przeciwgorączkowe – zalecana jest więc w okresie przeziębienia i grypy,
– odwadniające,
– przeciwbólowe – prawdopodobnie ze względu na duże ilości magnezu, który działa rozkurczowo
Ponadto:
– reguluje ciśnienie krwi, a więc wskazana jest w diecie przy nadciśnieniu.
Zastosowanie w kosmetyce:
– w przypadku nadmiernego pocenia się – zaleca się picie naparu z korzenia pietruszki (10g korzenia na 100g wody), po jednej filiżance, trzy razy dziennie, dwa razy w tygodniu.
– w przypadku przetłuszczającej się cery, trądzikowej, skłonnej do wyprysków – jw., można pić napar,
– pomaga usunąć zanieczyszczenia z organizmu, dzięki czemu oczyszcza również skórę.
Ze względu na zawartość witamin A, C i E:
– wpływa na poprawę nawilżenia i sprężystość skóry,
– hamuje procesy starzenia,
– wykazuje działanie ochronne przed promieniowaniem UVA i UVB,
– wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych,
– zmiękcza i wygładza powierzchnię skóry oraz poprawia jej koloryt.
UWAGA!
Ze względu na zawartość olejku lotnego, nie powinno się używać tartego korzenia, ani liści, w maseczkach kosmetycznych, ponieważ w bezpośrednim kontakcie ze skórą mogą powodować stan zapalny, obrzęk i zaczerwienienie!
Reasumując, warto zaprzyjaźnić się z pietruszką (zarówno natką jak i korzeniem) i wprowadzić ją do codziennej diety.
Macie jakieś pomysły – co z nią zrobić, jak przyrządzić, do czego dodać, by wykorzystywać ją częściej niż tylko w rosole?
Dodawac do wszystkiego. Do ziemniakow. Do makaronow. Do risotto. Do salatki z kasza i z warzywami. Do wszystkiego!
Dodaję do koktajli. Uwielbiam i dzieciaki nie marudzą. Bomba witaminowa
Ale tylko do koktajli warzywnych czy owocowych też??
Owocowych też ☺
U mnie natka pietruszki króluje w kuchni dodaję ją do wielu potraw. Do rosołu ale także do innych zup, na ziemniaki posiekana, na kanapki, do sałatek,
Nie wiem czy kiedyś próbowaliście, ale ja bardzo lubię orzechowe pesto, z natką pietruszki w roli głównej.
Przepis jest niezwykle prosty:
– garść orzechów laskowych lub włoskich,
– 1 ząbek czosnku,
– pęczek natki pietruszki,
– odrobina soku z cytryny,
– olej – ilość zależy od tego jaką chcemy uzyskać gęstość.
Wykonanie:
Orzechy oczyścić ze skórki, następnie wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować.
Voila! 🙂
Pyszne i zdrowe! 🙂
Dodaje do wszystkiego o ile zdążę, bo moja osmiolatka wyżera 😉