Świąteczne muffiny cynamonowo – jabłkowe
Jeśli w ferworze świątecznych przygotowań macie ochotę na szybkie, małe co nie co to ten przepis jest dla Was. Ekspresowe (wymieszanie składników zajmie około 10 minut), smaczne i banalnie proste w przygotowaniu muffiny cynamonowo – jabłkowe. Swoim cudownym zapachem wypełnią cały dom.
Składniki:
2 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki cukru
½ szklanki mleka
5 łyżek roztopionego masła
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
2 jabłka
Przygotowanie:
-
Do miski w której będziecie mieszać wszystkie składniki dodajcie mąke, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól, wszystko wymieszajcie.
-
W międzyczasie na małej patelni rozpuście z 3-4 łyżki masła da Wam to 5 łyżek płynnego masła, które dodacie do sypkich składników.
-
Do sypkich składników dodajcie jajko, mąkę i przestudzone masło. Wszystko wymieszajcie tak by powstała jednolita masa.
-
Obierzcie i pokrójcie jabłka w grubsza kostkę.
-
Pokrojone jabłka połączcie z przygotowaną uprzednio masą.
-
Na blaszce co muf finek umieśćcie 12 sztuk papilotek lub jeśli ich nie posiadacie wysmarujcie formę masłem/margaryną i obsypcie każdą „dziurkę” bułka tarta, tak by została tylko wokół brzegów. Jej nadmiar wysypcie.
-
Wlejcie przygotowane ciasto do papilotek i umieśćcie formę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 st C. Muffinki należy piec 25-30 minut.
Smacznego.
Zdjęcia: Sylwia
2 szklanki i 2 lyzki maki to ile to bedzie dekagramow? moje szklanki nie sa typowe..
Przyjmując, że szklanka ma 250 ml pojemności będzie to 17 dag, łyżka 1 dag. Łącznie daje to 36 dag.mąki na 12 szt muffinek.