Ciasto snickers bez pieczenia
To mój kolejny pomysł na pyszne ciasto dla tych, którzy uwielbiają proste przepisy i smaczne ich efekty. Gotowi? Przedstawiam ciasto snickers bez pieczenia. Ostatnio zamarzył mi się taki smak i spędziłam długie godziny na poszukiwaniu w sieci idealnego przepisu. Okazało się, że sposobów na to ciasto jest bardzo dużo, ale żaden do końca mnie przekonał. I tak postawiłam na własny eksperyment, który wszystkim bardzo smakuje i zawsze się udaje!
Składniki:
- kakaowe herbatniki (ja kupuję Petite Beurre) – ok. 350 – 400 g
- budyń waniliowy/ śmietankowy
- ½ l mleka
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 125 g masła
- 3 łyżki masła orzechowego
- masa kajmakowa tradycyjna
- 160 g orzeszków ziemnych (z solą lub bez)
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietany 30% (w Lidlu są małe, bo 200 g kubeczki)
Przygotowanie:
- Przygotowuję budyń:
Odlewam pół szklanki mleka i dodaję do niej budyń i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
Resztę mleka wraz z cukrem zagotowuję i następnie wlewam rozrobiony budyń.
Czekam aż budyń wystygnie.
- Przygotowuję masę budyniową:
W misce miksuję masło i dodaję masło orzechowe.
Następnie powoli dodaję po łyżce schłodzonego budyniu ciągle miksując na małych obrotach.
- Formę (20×28 cm) wykładam papierem do pieczenia i układam pierwszą warstwę herbatników.
Opcjonalnie ciasteczka można namoczyć w mleku.
- Na herbatniki nakładam warstwę z połowy masy budyniowej. Wygładzam.
- Układam drugą warstwę herbatników.
- Rozsmarowuję masę kajmakową i posypuję ją drobno posiekanymi orzeszkami ziemnymi (ok 60 g).
Można też masę krówkową podgrzać i dorzucić orzeszki, dopiero potem całość nałożyć na herbatniki.
- Układam trzecią warstwę herbatników.
- Nakładam resztę masy budyniowej.
- Układam czwartą warstwę herbatników.
- Śmietanę podgrzewam (uważajcie, by nie doprowadzić jej do wrzenia), ściągam z ognia i wsypuję połamaną na kawałki czekoladę – całość mieszam, tak by czekolada się rozpuściła.
- Polewam ciasto gładką czekoladą i posypuję resztą drobno posiekanych orzeszków ziemnych.
- Ciasto wkładam na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Zdjęcia: Basia Heppa-Chudy
No i po co ja to teraz zobaczyłam..
Wygląda apetycznie teraz mógłbym zjeść przez pomyłkę monitor 🙂