Desery 6 marca 2017

Ciasto snickers bez pieczenia

To mój kolejny pomysł na pyszne ciasto dla tych, którzy uwielbiają proste przepisy i smaczne ich efekty. Gotowi? Przedstawiam ciasto snickers bez pieczenia. Ostatnio zamarzył mi się taki smak i spędziłam długie godziny na poszukiwaniu w sieci idealnego przepisu. Okazało się, że sposobów na to ciasto jest bardzo dużo, ale żaden do końca mnie przekonał. I tak postawiłam na własny eksperyment, który wszystkim bardzo smakuje i zawsze się udaje!

Składniki:

  • kakaowe herbatniki (ja kupuję Petite Beurre) – ok. 350 – 400 g
  • budyń waniliowy/ śmietankowy
  • ½ l mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 125 g masła
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • masa kajmakowa tradycyjna
  • 160 g orzeszków ziemnych (z solą lub bez)
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany 30% (w Lidlu są małe, bo 200 g kubeczki)

Przygotowanie:

  1.      Przygotowuję budyń:

Odlewam pół szklanki mleka i dodaję do niej budyń i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
Resztę mleka wraz z cukrem zagotowuję i następnie wlewam rozrobiony budyń.
Czekam aż budyń wystygnie.

  1.      Przygotowuję masę budyniową:

W misce miksuję masło i dodaję masło orzechowe.
Następnie powoli dodaję po łyżce schłodzonego budyniu ciągle miksując na małych obrotach.

  1.      Formę (20×28 cm) wykładam papierem do pieczenia i układam pierwszą warstwę herbatników.

Opcjonalnie ciasteczka można namoczyć w mleku.

  1.      Na herbatniki nakładam warstwę z połowy masy budyniowej. Wygładzam.
  2.      Układam drugą warstwę herbatników.
  3.      Rozsmarowuję masę kajmakową i posypuję ją drobno posiekanymi orzeszkami ziemnymi (ok 60 g).

Można też masę krówkową podgrzać i dorzucić orzeszki, dopiero potem całość nałożyć na herbatniki.

  1.      Układam trzecią warstwę herbatników.
  2.      Nakładam resztę masy budyniowej.
  3.      Układam czwartą warstwę herbatników.
  4. Śmietanę podgrzewam (uważajcie, by nie doprowadzić jej do wrzenia), ściągam z ognia i wsypuję połamaną na kawałki czekoladę – całość mieszam, tak by czekolada się rozpuściła.
  5.   Polewam ciasto gładką czekoladą i posypuję resztą drobno posiekanych orzeszków ziemnych.
  6.   Ciasto wkładam na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.

Smacznego!

Zdjęcia: Basia Heppa-Chudy

2
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Sobiesław RichterKinga Sołtys Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Kinga Sołtys
Gość

No i po co ja to teraz zobaczyłam..

Sobiesław Richter
Gość

Wygląda apetycznie teraz mógłbym zjeść przez pomyłkę monitor :)

top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close