Czy komponowanie diety dziecka po 1. roku życia jest dużym wyzwaniem dla rodziców?
Kiedy dziecko kończy 1. rok życia, zaczyna równocześnie samodzielnie poznawać świat. Dzieje się to m.in. za pomocą zmysłu smaku. Wydaje się, że odpowiednia dieta po pierwszym roku życia jest w związku z tym wyjątkowo ważna. Jak powinna wyglądać, by wspierała prawidłowy rozwój i potrzeby małego organizmu dziecka?
Pierwsze lata życia malucha to dla niego bardzo intensywny okres. Roczne dziecko każdego dnia zdobywa wiele nowych umiejętności – uczy się chodzić, mówić czy chwytać przedmioty. Zabawa i poznawanie świata to dla niego prawdziwa przyjemność! To dlatego jego organizm potrzebuje nawet do 6 razy więcej pewnych składników odżywczych niż dorosły – np. 6 razy więcej witaminy D i 4 razy więcej wapnia oraz żelaza (na kilogram masy ciała)[1].
[1] W przeliczeniu na kg masy ciała, zgodnie z: Normy żywienia dla populacji Polski, pod red. M. Jarosza, IZZ, Warszawa 2017.
Dieta po pierwszym roku życia: w jakich proporcjach powinny znajdować się produkty zbożowe, mięsne, warzywa i owoce, a także ryby?
-
4-5 porcji produktów białkowych: 3 porcje produktów mlecznych (1 porcja to np.: 1 plasterek żółtego sera), w tym 1 porcja mleka modyfikowanego,1-2 porcje mięsa, drobiu, ryb lub jaj (1 porcja to np.: ½ piersi z kurczaka),
-
5 porcji produktów zbożowych (1 porcja to np.: 2-3 łyżki gotowanej kaszy gryczanej),
-
5 porcji warzyw (1 porcja to np.: 5 fasolek szparagowych),
-
4 porcje owoców (1 porcja to np.: ½ banana),
-
1-2 porcje tłuszczów (1 porcja to np.: 1 łyżeczka masła)[2].
[2] Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2013
[3] Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2013
Jak ważne w tym okresie jest nawadnianie dziecka? Jak je właściwie zapewnić?
Zapotrzebowanie dziecka po 1. roku życia na płyny wynosi około 1300 ml na dobę – pamiętajmy jednak, że ilość płynów uwarunkowana jest indywidualnymi potrzebami juniora. Według ekspertów to woda najlepiej zaspokaja pragnienie. Dla dziecka w tym wieku zaleca się źródlane oraz mineralne wody niskosodowe i nisko mineralizowane[4].
[4] Weker H., Barańska M., Strucińska M., Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia, Instytut Matki i Dziecka, 2012.
Dziecko po 1. roku życia nadal ząbkuje i wciąż rozwijają się jego kości. Jak ważne w tym czasie są produkty mleczne? Czy i jak często w jego diecie powinny pojawić się: jogurty, kefiry czy sery białe, by wspierać procesy rozwojowe?
Jak najbardziej. Eksperci zalecają, aby w codziennej diecie dziecka po 1. roku życia pojawiły się 2 porcje mleka (w tym mleka modyfikowanego) i 1 porcja produktów mlecznych, takich jak jogurty naturalne, serki twarogowe, sery żółte czy kefiry[5]. To te produkty są źródłem białka i wapnia – składnika niezbędnego do budowy kości i zębów.
[5] Weker H., Barańska M., Strucińska M., Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia, Instytut Matki i Dziecka, 2012.
Roczne dziecko zna już smak różnych posiłków, jednak mleko i produkty mleczne nadal powinny być obecne w jego diecie. Jakiego rodzaju produkty powinny to być, by w pełni zaspokajały potrzeby dziecka?
Rodzice często nie pamiętają o tym, ponieważ myślą, że ich dziecko już wyrosło z picia mleka lub podają mu mleko krowie, nieodpowiednie na tym etapie rozwoju. Odpowiednie dla juniora będzie mleko modyfikowane dopasowane do jego potrzeb. Przykładem jest Bebiko Junior 3 NutriFlor+, które pomaga uzupełnić codzienną dietę juniora w składniki ważne dla jego prawidłowego rozwoju, w tym np. 70% zalecanego dziennego zapotrzebowania na wapń i żelazo, 80% zalecanej dziennej dawki suplementacji witaminy D i 90% zalecanego dziennego zapotrzebowania na jod[6].
[6] W przeliczeniu na kg masy ciała, zgodnie z: Normy żywienia dla populacji Polski, pod red. M. Jarosza, IZZ, Warszawa 2017.
Rodzice często podają dziecku wiele przekąsek między posiłkami. Czy to jest właściwe postępowanie?
Niestety polskie dzieci często są przekarmiane. Z badań wynika, że tylko ok. 15% dzieci po 1. roku życia nie jest dokarmianych między posiłkami, a co dziesiąte dostaje 10 lub więcej posiłków w ciągu dnia![7] Są to poważne błędy, które w przyszłości mogą prowadzić zarówno do zaburzeń masy ciała, jak i powikłań z tym związanych.Przekarmiając małe dzieci i podając im posiłki niedopasowane do wieku, rodzice przyczyniają się m.in. do narastania problemu otyłości.
[7] Raport z badania „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5. do 36. miesiąca życia – badanie ogólnopolskie 2016 rok”, Weker H., Socha P., wsp., Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2017.
Czy dziecko w tym wieku może jeść potrawy mocno przyprawione; mam tu na myśli naturalne przyprawy, tj. pieprz, papryka, imbir, zioła itp.? dieta po pierwszym roku życia
Z badań wynika, że aż 88% dzieci po 1. roku życia otrzymuje w codziennym jadłospisie zbyt mało warzyw. Co więcej, w tej grupie wiekowej aż 83% dzieci otrzymuje posiłki dosalane, a 75% spożywa nadmierną ilość cukru[8]. Prawidłowe żywienie w pierwszych latach życia dziecka ma ogromne znaczenie dla jego prawidłowego rozwoju, a także kształtujących się w tym czasie nawyków żywieniowych. Komponując codzienną dietę małego dziecka, warto zdać się na wiedzę i wskazówki ekspertów – dzięki temu junior otrzyma odpowiednią ilość składników ważnych dla kształtowania się młodego organizmu.
[8] Raport z badania „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5. do 36. miesiąca życia – badanie ogólnopolskie 2016 rok”, Weker H., Socha P., wsp., Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2017.
Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza. dieta po pierwszym roku życia