Uroda 9 listopada 2013

Dieta dla mocnych paznokci

Jeśli skarżysz się na słabe, łamliwe i rozdwajające się  paznokcie, a stosowane przez Ciebie różne preparaty odżywcze oraz wzmacniające, nie dają wspaniałych efektów, może powinnaś zastanowić się nad swym sposobem odżywiania?!

W końcu, nie od dziś wiadomo, że zbilansowana dieta ma ogromne znaczenie dla stanu naszego organizmu i zdrowia. Tyczy się to również paznokci!

Poniżej przedstawię kilka, najważniejszych składników odżywczych odgrywających zasadniczą rolę w kondycji przydatków skóry, jakimi są paznokcie.

Witamina A
Wspomaga właściwy wzrost paznokci.

Objawy niedoboru:
– zaburzenia wzrostu paznokci,
– osłabienie,
– łamliwość,
– ścieńczenie płytek.

Źródło witaminy A
Tran, wątroba, zielone, żółte i pomarańczowe warzywa, sery, żółtka jaj, owoce, masło i mleko.

Pamiętaj, że witamina A rozpuszcza się w tłuszczach! Zjadaj więc warzywa polane odrobiną oliwy.

Witaminy z grupy B
Odpowiadają za wzrost paznokci,  wzmacniają je.

Do kompleksu witamin należą: tiamina (B1), ryboflawina (B2), niacyna (B3 -wit. PP), kwas pantotenowy (B5), pirydoksyna (B6), kobalamina (B12), biotyna (wit. H) oraz kwas foliowy (wit. M).

Witaminy te nie są magazynowane w organizmie, lecz wydalane z moczem, w związku z czym łatwo może dochodzić do ich niedoborów.

Objawy niedoboru:
– ścieńczenie płytek paznokciowych,
– pofałdowanie,
– łamliwość,
– rozdwajanie,
– nieprawidłowy wzrost paznokci,
– zmiana zabarwienia,
– zanokcica (ostre, ropne zapalenie tkanek okołopaznokciowych).

Źródło witamin z grupy B

Drożdże,banany, płatki owsiane, orzechy, brązowy ryż, tłuste ryby, wieprzowina, wołowina, jagnięcina, kurczaki, sery, jajka, twaróg, soja, grzyby, jogurty, warzywa liściaste, marchew.

Biotyna (witamina H) stosowana jest w leczeniu grzybicy paznokci (przyspiesza leczenie).

WITAMINA C (kwas askorbinowy)
Zapobiega zadzieraniu skórek.

Jest to chyba najpopularniejsza witamina, która wykazuje różnorodne właściwości, a co za tym idzie, zastosowanie. Ludzki organizm, w przeciwieństwie do większości zwierząt nie jest w stanie jej syntetyzować, a więc koniecznie musi pobierać ją z zewnątrz.

Właściwości witaminy C

Chroni przed szkodliwym wpływem środowiska zewnętrznego, zwiększa odporność na zakażenia, wzmacnia (naczynia krwionośne; ich pęknięcia podpaznokciowe, mogą być przyczyną zmiany zabarwienia).

Objawy niedoboru:
– zadzieranie się skórek,
– osłabienie paznokci,
– kruchość,
– łamliwość,
– rozdwajanie się.

Źródło witaminy C
Owoce: czarnej porzeczki, dzikiej róży, cytrusy, truskawki, wiśnie, morele.
Warzywa: papryka, brukselka, brokuły, kapusta czerwona i biała, chrzan, kalafior, pomidory, ziemniaki, natka pietruszki.
Zioła: rumianek, pokrzywa.

Pamiętaj, że witamina C utlenia się w temperaturze przekraczającej 40 st. C!

WITAMINA E (tokoferol)
Wzmacnia paznokcie.

Objawy niedoboru:
– kruchość paznokci,
– łamliwość,
– brak połysku.

Źródło witaminy E
Oleje roślinne (z kiełków pszenicy, słonecznikowym oraz kukurydzianym), margaryna, jajka, mąka pełnoziarnista, orzechy włoskie, warzywa liściaste, marchew, migdały, owoce dzikiej róży, kukurydza.

ŻELAZO
Przeciwdziała łamaniu paznokci, przyspiesza/reguluje ich wzrost.

Obniżony poziom tego pierwiastka może być przyczyną zaburzeń budowy, funkcji oraz wzrostu paznokci.

Objawy niedoboru:
– zespół żółtych paznokci (powszechnie spotykany u osób dotkniętych cukrzycą bądź chorobami układu oddechowego i przewodu pokarmowego),
– kruchość i łamliwość,
– zaklęśnięcie płytki (talerzykowate wgłębienie płytki, może pojawiać się na jednym lub kilku paznokciach),
– bruzdowanie paznokci (poprzeczne i podłużne).

Źródło żelaza
Rośliny strączkowe, wątroba, szczypiorek, korzeń pietruszki, produkty zbożowe.

Pamiętaj, że do prawidłowego wchłaniania żelaza, niezbędna jest podaż witaminy C!
Miej na uwadze również fakt, iż kawa, herbata oraz pokarmy bogate w błonnik, powodują zahamowanie wchłaniania żelaza.

CYNK
Wspomaga wzrost paznokci, odpowiada za ich grubość i twardość.

Bierze czynny udział w procesach związanych z powstawaniem płytki paznokciowej oraz w keratynizacji – keratyna odpowiada za wytrzymałość i twardość paznokci.

Objawy niedoboru:
– nieprawidłowy wzrost paznokci,
– kruchość i łamliwość,
– deformacja paznokci,
– białe plamki w obrębie płytki (leukonychia),
– przewlekłe zapalenia wałów paznokciowych.

Źródło cynku
Mięso, sery, fasola, groch, kasza gryczana, orzechy, produkty zbożowe.

WAPŃ
Zapobiega łamaniu i rozwarstwianiu paznokci.

Objawy niedoboru:
– białe plamki w obrębie płytki,
– kruchość paznokci,
– łamliwość,
– rozdwajanie.

Źródło wapnia
Sery, mleko, twaróg, jogurty, jaja, śledzie, fasola, migdały, orzechy, figi, kapusta, szpinak.

MAGNEZ
Wzmacnia i poprawia ogólny stan paznokci.

Objawy niedoboru:
– łamliwość paznokci .

Źródło magnezu
Migdały, kasza gryczana, pestki dyni, gorzka czekolada, kakao, fasola, orzechy laskowe, płatki owsiane, groch, szpinak, ryby (makrela, dorsz).

Pamiętaj, picie kawy oraz alkoholu sprzyja wypłukiwaniu magnezu z organizmu!

JOD
Wzmacnia paznokcie, odpowiada za ich połysk.

Jest jednym z najważniejszych pierwiastków koniecznych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Najwięcej jodu występuje w tarczycy, gdzie jest wykorzystywany do produkcji hormonów. Poza tym, należy go dostarczać wraz z pożywieniem i wodą.

Objawy niedoboru:
– kruchość i łamliwość paznokci,
– zmatowienia płytek paznokciowych,
– ogólne osłabienie paznokci.

Jeśli poza zmianami w obrębie płytek paznokci, zauważasz również: zmęczenie, osłabienie, zmiany ciśnienia krwi i przyrost masy ciała, może to świadczyć o niedoczynności tarczycy!

Źródło jodu
Sól kuchenna jodowana, ryby.

KRZEM
Zapobiega łamaniu paznokci.

Objawy niedoboru:
– łamliwość paznokci.

Źródło krzemu
Mleko, jogurty, produkty zbożowe, buraki, pietruszka, banany, owoce morza.

 

 

Źródło zdjęcia: Pixaby

Subscribe
Powiadom o
guest

4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Beata Mizerska
Beata Mizerska
10 lat temu

Dieta to jedno, ale o paznokcie trzeba też dbać ogólnie, no i chronić je przed grzybicą. Bo ja ze swojego smutnego doświadczenia przekonałam się, że nigdy nie wiadomo, kiedy człowiek to złapie 🙁 Teraz się leczę i marzę o dniu, kiedy moje paznokcie znowu będą wyglądać normalnie. A jak chcecie poczytać więcej o grzybicy paznokci, to polecam stronkę leczpaznokcie.pl

Milena Kamińska
9 lat temu

mi się przyda

Weronika
Weronika
8 lat temu

Przez kilka lat męczyłam się z miękkimi i łamliwymi paznokciami. Stosowałam różne sposoby dla regeneracji i wzmocnienia paznokci. Wspaniałe działanie ma skrzyp polny i pokrzywa. Stosuję wysoką dawkę skrzypu w Bio – Silica Max. Działa świetnie, podejrzewam, że to kwestia bogatego składu, posiada w składzie dodatkowe witaminy.

Kasia Koźlarek
Kasia Koźlarek
8 lat temu

Wiekszym problem są wypadajace włosy po ciąży.Ja np.problemu z paznokciami nie mam.

Kulinaria 6 listopada 2013

Ziarnko do ziarnka aż zbierze się miarka

Szukacie w internecie, lub książkach ciekawego przepisu na ciasto, pomysłowy obiad? Ja często wertuję wiele stron, szukam na innych blogach – aż tu wreszcie jest! Jeśli te zdjęcia odzwierciedlają rzeczywistość to muszę go wypróbować! Szybko sprawdzam, jakie składniki są potrzebne, ustalam listę zakupów. Najlepszy przepis to taki, którego składniki mam już w domu.

Aż tu nagle zonk. Same dkg, g, ml. No i jak poradzić sobie bez wagi. Notabene waga w domu jest, tylko siadła już bateria, a znaleźć taką nie jest łatwo, chyba że ma się pod ręka zeragmistrza. Więc już od dawna stosuję poniższy przelicznik, może i Wam pomoże.

Jeszcze jedna mała wskazówka. Dobrze na początku wybrać jedną szklankę, sprawdzić, czy rzeczywiście mieści tyle cukru, mąki. Bo pewnie doskonale wiecie, że szklanka, szklance nierówna.

Mały przelicznik miar kuchennych:

1 szklanka cukru kryształu to 22 dkg

1 szklanka mąki to 17dkg

1 szklanka wody to 220-250 ml

1 łyżka stołowa łyżka margaryny, masła to 1,4 dkg

1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej to 1 dkg

1 łyżeczka miodu to 7,1 g

1 łyżeczka kakao to 2,5 g

 

Kostka margaryny to zazwyczaj 25dkg – 250g

Kostka masła to zazwyczaj 20dkg – 200g

 

Oczywiście można wykorzystywać przeliczniki dostępne w internecie, ale nie mam komputera w kuchni, a bieganie między kuchnią a salonem nie należy do moich ulubionych sportów. Dlatego swój przelicznik wydrukowałam i wpięłam do mojego kulinarnego podręcznika z przepisami. Jest zawsze pod ręką.

Teraz tylko należy zakasać rękawy i do dzieła!

 

Subscribe
Powiadom o
guest

3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kulinaria 2 listopada 2013

Kurczak w cieście francuskim

Mam ostatnio “fazę” na ciasto francuskie 😉 Odkryłam je na nowo, bo przez jakiś czas nie używałam i teraz wykorzystuję je w coraz to nowych przepisach. Tym razem proponuję kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem i mozzarellą. Bardzo lubię szpinak, zresztą moja rodzina też, mozzarella świetnie się z nim komponuje, dlatego to połączenie nam wyjątkowo pasuje 🙂

Składniki:
4 pojedyncze nieduże filety z kurczaka
300g liści szpinaku
opakowanie ciasta francuskiego
kulka mozzarelli
trochę tartego parmezanu (opcjonalnie)
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki masła
gałka muszkatołowa
jajko
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Dokładnie myję i odsączam liście szpinaku i na niewielkiej ilości masła podsmażam czosnek przeciśnięty przez praskę (tylko tyle by się zeszklił).

2. Następnie wrzucam do tego szpinak i podsmażam aby zmniejszył objętość, dodaję resztę masła, doprawiam solą, pieprzem oraz obficie gałką muszkatałową. Podsmażam jeszcze chwilkę aby się smaki połączyły i odstawiam by lekko przestygło.

3. Mozzarellę kroję w drobną kostkę, ciasto francuskie dzielę na 4 części.

4. Na każdym kawałku ciasta układam na środku filet tak aby dłuższy bok służył nam do zawijania. Lekko doprawiam solą i pieprzem. Na wierzchu układam liście szpinaku, mozzarellę i sypię parmezanem. Następnie nacinam ciasto po obustronach fileta w poprzek i zawijam je na przemian tak aby zachodziło na siebie i utworzyło przeplatankę. Na koniec smaruję rozkłóconym jajkiem.

5. Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 40 minut, aż ciasto będzie ładnie zrumienione.

Najlepiej podawać to danie samodzielnie, bez dodatków, ponieważ jest bardzo sycące 🙂

kurczak 1

kurczak 2

kurczak 3

 Zdjęcia: Paulina Garbień

Subscribe
Powiadom o
guest

1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close