Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu, to jedna z nowości Wydawnictwa Dwie Siostry. Wstępnie miała to być tradycyjna recenzja książki, ale im dłużej była w naszych rękach, doszłam do wniosku, że nie mogę zmarnować jej potencjału.
Dlaczego? Jesteśmy w jej posiadaniu już ponad tydzień. Od tego czasu w naszej kuchni odgrywają się prawie codziennie małe kuchenne rewolucje. Była już kuchnia hiszpańska, wietnamska, włoska, polska, oraz japońska. Przez zdalne wszystko, tkwimy w domu i codziennie padało pytanie, co dziś na obiad? Teraz, co wieczór wszyscy wertujemy książkę Daj gryza w poszukiwaniu ciekawego przepisu na główne danie.
Poniżej chciałam podzielić się z Wami dwoma przepisami, które zachwyciły nasze podniebienia i żołądki, przez co trafiają do naszej rodzinnej listy przepisów.
TORTILLA DE PATATAS – KUCHNIA HISZPAŃSKA
Składniki:
- ok. 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- ¾ szklanki oliwy (ok. 190 ml)
- 1 łyżeczka soli
- 8 jajek
Przygotowanie:
- Na początku obieram ziemniaki i kroję w cienkie plasterki, a cebulę w kostkę.
- Na patelnię o średnicy 25 cm dodaję oliwę, gdy się nagrzeje dodaję do niej cebulę, ziemniaki i sól – ja dodałam jeszcze trochę pieprzu, bo lubię tę przyprawę.
- Całość smażę pod przykryciem na małym ogniu (20 min). Mieszam delikatnie od czasu do czasu.
- W dużej misce roztrzepuję jajka i dodaję do ziemniaków. Delikatnie mieszam całość (jeśli oliwy jest zbyt dużo, można ją odsączyć).
- Powstałą masę jajeczno-ziemniaczaną smażę na małym ogniu pod przykryciem (ok. 15 min.)
- Kiedy brzegi tortilli będa złote, a wierzch prawie ścięty, przykrywam patelnię talerzem (lub inną patelnią) i obracam energicznym ruchem.
- Następnie zsuwam tortillę z powrotem na patelnię i smażę jeszcze pięć minut.
- Tortillę de papatas można podawać na ciepło i zimno.
Na deser, coś polskiego i świątecznego, a jeśli nie zdążyliście jeszcze zrobić pierniczków, to ostatnia właśnie chwila. Przepis jest prosty, a pierniki przesmaczne.
PIERNICZKI – KUCHNIA POLSKA
Składniki:
- 100 g miodu
- ½ szklanki cukru pudru
- 70 g masła
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki mleka
- 300 g mąki
- szczypta soli
- 1 łyżka przyprawy korzennej
- 1 jajko
Przygotowanie:
- Miód, cukier puder i masło rozpuszczam w garnku, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
- Następnie dodaję sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku. Całość się zapieni. Odstawiam do ostygnięcia.
- Na stolnicy łączę mąkę, przyprawę korzenną i sól.
- Pośrodku mąki, robię niewielki dołek, do którego wlewam przestudzoną miodową masę i roztrzepane jajko.
- Całość zagniatam, lekko podsypująć mąką.
- Ciasto owijam folią i odstawiam do lodówki na minimum jedną godzinę.
- Potem rozgrzewam piekarnik do 180 stopni (termoobieg), a na blachę kładę papier do pieczenia.
- Stolnicę podsypuję mąką i fragment ciasta wałkuję do grubości 3mm i wycinam różne kształty ciasteczek.
9. Pierniczki piekę ok. 8-10 minut.
10. Gdy zrobię już wszystkie pierniczki, czas na lukrowanie i dekorowanie według własnego życzenia!
W książce Daj gryza, znajdziecie nie tylko przepisy, to byłoby zbyt banalne i powierzchowne. Razem z tym albumem wyruszycie na wyprawę dookoła świata, poznacie wiele ciekawostek, przypraw, czy dań charakterystycznych dla danego kraju. Całość zaprezentowana jest za pomocą cudownej grafiki autorstwa Państwa Mizielińskich. To już nie pierwsza ich autorstwa, którą mamy, więc dodam, że te książki biorę w ciemno i za każdym razem zostają z nami bardzo długo.
Powracając do ilustracji, to ukazują nam charakterystyczne postacie historyczne dla danego kraju, ich krajobrazy, czy wydarzenia, które miały miejsce w dziejach historii.
Książka Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu zaprasza nas nie tylko do kulinarnej podróży, ale także do podróży w czasie, do wielu wydarzeń historycznych, ciekawostek, zapachu przypraw, jest ona niczym legendarny program Pieprz i Wanilia.
Z jej kart dowiemy się, co między innymi przywiózł z Wysp Karaibskich Krzysztof Kolumb, jak dobrze zakonserwowana żywność pomogła wikingom w dalekich wyprawach. Ponadto dowiemy się skąd pochodzi kukurydza, pszenica, czy ziemniaki.
Album Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu poprowadzi Was przez kuchnie następujących krajów:
- Europa: Francja, Grecja, Hiszpania, Niemcy, Norwegia, Polska, Rosja, Węgry, Włochy;
- Ameryka Północna i Południowa: Argentyna, Brazylia, Meksyk, Peru, Stany Zjednoczone;
- Azja i Oceania: Chiny, Indie, Indonezja, Iran, Izrael, Japonia, Turcja, Wietnam;
- Afryka: Egipt, Etiopia, Maroko, Nigeria.
Przed nami jeszcze sporo przepisów do wypróbowania. Zapraszam do wspólnej wyjątkowej podróży!
Tytuł: Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu
Autor: Aleksandra i Daniel Mizielińscy, Natalia Baranowska
Ilustracje: Aleksandra i Daniel Mizielińscy
Wydawnictwo: Dwie Siostry
Liczba stron: 112
Wymiary: 27,20 x 37 cm
Oprawa: twarda