24 lutego 2021

Jedz pysznie i chudnij – Anna Zyśk

Tytuł: Jedz pysznie i chudnij
Autor: Anna Zyśk
Typ okładki: okładka miękka
Wydawnictwo: Pascal
Ilość stron: 255

„Jedz pysznie i chudnij” brzmi jak obietnica złożona przez Annę Zyśk. Czy jest do spełnienia, tego jeszcze nie mogę potwierdzić, przynajmniej w tej części dotyczącej odchudzania, natomiast pysznie jest na pewno.

Autorka może być Wam znana z Instagrama, gdzie prowadzi profil jedz.pysznie. Obserwowana jest przez ponad 130 tysięcy użytkowników, więc można uznać to za sukces, który stał się przyczynkiem do wydania książki kucharskiej. Zanim przejdę do istoty treści, nie mogę przejść obojętnie obok przepięknych zdjęć. Każdy przepis zilustrowany został fotografiami potraw, na których widok niejednemu łasuchowi zaświecą się oczy, a ślinianki zaczną pracować znacznie intensywnej. Mimo że dania prezentują się jak te serwowane w najlepszych restauracjach, to mam wrażenie, że każdy, kto przynajmniej raz był w kuchni, z łatwością poradzi sobie z ich przyrządzeniem.jedz pysznie i chudnij

Książka została podzielona na kilka rozdziałów, gdzie przepisy zostały posegregowane według rodzaju. I tak na śniadanie możemy przyrządzić budyń z kaszy jaglanej, omlet z kiełbasą i warzywami, naleśniki babci Czesi czy pastę z tuńczyka, na obiad pizzę z kalafiora, babeczki meksykański, kurczaka w ziołach kolacje, a na kolację gofry z cukinii i pastę z awokado z tuńczykiem. W książce znajdziemy również przepisy dla wielbicieli słodkości. Są tu działy z deserami, słodkimi wypiekami, ale też Anna Zyśk podzieliła się z nami receptą na domową przyprawę do mięs, sos sałatkowy, domowy twaróg czy granolę, które znajdują się w rozdziale „inne”.jedz pysznie i chudnij

Przepisy napisane bardzo prostym językiem, są krótkie i przystępne, a lista składników nie jest udziwniona, co dla mnie jest wielkim plusem. Dodatkowo jest tu mnóstwo wskazówek i co ważne, bo w końcu oprócz pysznego jedzenia mamy chudnąć, są tu wyliczone kalorie, ilość tłuszczów, białek i węglowodanów w jednej porcji. Mogłoby się wydawać, że to, co powyższe jest wystarczające, by powstała z tego świetna książka, ale to nie koniec. ”Jedz pysznie i chudnij” to nie tylko skarbnica pomysłów na zdrowe, pyszne i urozmaicone posiłki i przekąski. Autorka podzieliła się z nami wskazówkami jak kupować, żeby nie marnować i nie zbankrutować, jak obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne, oraz rady, które zainteresują wielu — jak jeść i nie tyć. Dodatkowo znajdziemy tu pomocnik kuchenny, wyjaśniający ile wynoszą znane nam wszystkim miary kuchenne jak szklanka czy łyżka, oraz listę zamienników, czego zazwyczaj brakuje w różnych przepisach i zmusza mnie do przeszukiwania internetu w poszukiwaniu podpowiedzi.jedz pysznie i chudnij

Jeśli myślicie, że autorka „Jedz pysznie i chudnij” uznała to za wystarczające, śpieszę wyprowadzić Was z błędu. Na końcu znajdziemy miłą niespodziankę — przygotowany jadłospis na 1600 kcal, rozpisany na cały tydzień, oraz listę zakupów. Książka jest idealna na początek przygody ze zdrowym jedzeniem i chęcią utraty kilku nadprogramowych kilogramów. Pokazuje jak zjeść zdrowo, pysznie i nie spędzić w kuchni wielu godzin na przyrządzaniu posiłków.

jedz pysznie i chudnij

Dziękuję Wydawnictwu Pascal za przekazanie egzemplarza do recenzji

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close