Wielkanoc 1 kwietnia 2023

Mazurek z migdałami, karmelem i śliwkami w czekoladzie

Świąteczny mazurek z migdałami to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Prawidłowe przygotowanie ciasta to połowa kulinarnego sukcesu, ponieważ na cały efekt składa się jeszcze fantazyjne udekorowanie wypieku. Idealnie sprawdzą się tu dorodne, kalifornijskie śliwki suszone z linii KRESTO SELECT. Takie danie to przyjemność nie tylko dla podniebienia, ale i oczu.

Mazurek z migdałami — przepis na wielkanocne ciasto

Mazurek z migdałami. Składniki:

Ciasto

  • 1 op. migdałów w płatkach KRESTO
  • 200 g masła (w temp. pokojowej)
  • 2 jajka L + 1 żółtko
  • 360 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru drobnego do wypieków
  • 1 duża pomarańcza
  • 2–3 krople olejku pomarańczowego
  • 1 op. cukru waniliowego
  • szczypta soli

Dodatki

  • 1 op. śliwek suszonych kalifornijskich KRESTO SELECT
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej (łącznie 200 g)
  • ok. 100 ml śmietany 30%
  • 1 średnia pomarańcza
  • 1 puszka masy karmelowej

Mazurek z migdałami. Wykonanie:

1. Masło, cukier, cukier waniliowy i 3 żółtka przełóż do misy miksera i ubijaj do uzyskania jasnego kremu (około 10 minut). Dodaj białka, zmiksuj.
2. Mąkę przesiej, dodaj proszek, sól i całość dodaj do ubitego kremu. Wymieszaj całość na małych obrotach.
3. Dużą pomarańczę wyszoruj pod bieżącą wodą, sparz wrzątkiem, zetrzyj na drobnych oczkach i wraz z olejkiem dodaj do misy miksera.
4. Dodaj migdały i całość wymieszaj łyżką.
5. Nagrzej w międzyczasie piekarnik do 165°C, z funkcją góra-dół.
6. Formę (25×30 cm) wyłóż papierem, przełóż ciasto, wyrównaj i piecz do ładnego zezłocenia (ok. 25 minut).
7. Ciasto wyciągnij z piekarnika i po około 30 minutach wyłóż na nie masę karmelową.
8. Śliwki poprzecinaj na połówki.
9. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodając śmietankę.
10. Średnią pomarańczę wyszoruj pod bieżącą wodą, sparz wrzątkiem, zetrzyj na drobnych oczkach, dodaj do czekolady, całość wymieszaj.
11. Jeżeli czekolada jest za gęsta, możesz dodać odpowiadającą ci ilość dodatkowej śmietanki.
12. Połówki śliwek otaczaj w czekoladzie i przy pomocy dwóch widelców lub pincety układaj na cieście.
13. Ciasto możesz na koniec ozdobić kawałkami pomarańczy, listkami (gałązkami bukszpanu).

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Wielkanoc 1 kwietnia 2023

Babka z ponczem, karmelem i migdałami

Babka – wielkanocny przysmak uwielbiany przez wszystkie pokolenia. W wersji z ponczem, karmelem i migdałami pięknie ozdabia wielkanocny stół, dumnie prezentując się wśród innych wypieków. Choć to potrawa tradycyjna, w takiej odsłonie zachwyci wszystkich na nowo.

Babka z ponczem, karmelem i migdałami — przepis

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży suszonych
  • 4 jajka L
  • 120 g masła roztopionego
  • 100 ml mleka (lekko ciepłego)
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli

Składniki na poncz:

  • 0,3 l soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 4 łyżki rumu
  • 100 g karmelek
  • 100 ml śmietany 36%
  • garść migdałów KRESTO SELECT
  • garść płatków migdałowych KRESTO

Babka z ponczem, karmelem i migdałami. Wykonanie:

1. Wszystkie składniki oprócz masła przełóż do misy miksera i miksuj z hakiem do ciasta drożdżowego około 5–7 minut.
2. Po tym czasie dodaj masło i miksuj jeszcze do całkowitego wchłonięcia tłuszczu. Ciasto powinno być luźne. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 1–2 godziny, do podwojenia się masy ciasta.
3. Formę do ciasta wysmaruj masłem, wysyp bułką tartą, przelej ciasto. Foremkę przykryj ściereczką i odstaw na około 30–40 minut do ponownego podwojenia się masy ciasta.
4. Nagrzej piekarnik do 165°C i piecz ciasto około 35 minut, do tzw. suchego patyczka.
5. Upieczone ciasto wyjmij z foremki i studź na kratce.
6. Sok z pomarańczy połącz z rumem i nasącz płynem babkę (nadal ułożoną na kratce).
7. Karmelki przesyp na patelnię i doprowadź do ich rozpuszczenia, często mieszając. Dodaj kremówkę, dokładnie wymieszaj, zagotuj. Lekko przestudzonym karmelem polej babkę (nadal ułożoną na kratce).
8. Na koniec posyp ciasto płatkami migdałów oraz ozdób ją całymi migdałami.

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Dania główne 1 kwietnia 2023

Biała kiełbasa pieczona z warzywami

Biała kiełbasa pieczona lub gotowana to dla wielu osób potrawa, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Zazwyczaj podajemy ją w wersji gotowanej z dodatkiem chrzanu. A gdyby tak wzbogacić ją warzywami, a całość upiec? Zyskujemy pełnowartościowy posiłek, a dodatkowo wyjątkową oprawę tradycyjnego dania.

Biała kiełbasa pieczona z warzywami — przepis:

Składniki (6 porcji):

· 6 kiełbas białych parzonych

· 800 g ziemniaków

· 6 średnich szalotek

· 2 czerwone papryki

· 4 ząbki czosnku

· oliwki Beach Flower (ilość według upodobań)

· papryczki Piri-Piri (ilość według upodobań)

· olej Rapso

· ulubione świeże zioła, np. rozmaryn, cząber, tymianek

· 1/2 szklanki wytrawnego białego wina

· sól, pieprz

Biała kiełbasa pieczona z warzywami. Wykonanie:

1. Kiełbasy kroimy na połówki i lekko nacinamy.

2. Ziemniaki obieramy, a następnie kroimy w łódeczki.

3. Paprykę oczyszczamy z pestek i kroimy. Obraną cebulę kroimy w połówki, a czosnek w cienkie plasterki.

4. Ziemniaki, paprykę, cebulę i czosnek przekładamy do formy do pieczenia. Dodajemy 2 łyżki oleju, 1/3 łyżeczki soli (lub do smaku), szczyptę pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy, a na wierzch dodajemy kładziemy kiełbaski, posypujemy ziołami i dolewamy wino.

5. Tak przygotowaną potrawę wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika (z funkcją góra-dół) i pieczemy 45 minut lub do momentu uzyskania miękkości ziemniaków.

6. Po tym czasie dodajemy pokrojone oliwki oraz papryczki i pieczemy jeszcze 5 minut. Podajemy z ulubioną surówką.

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close