Ciąża 14 sierpnia 2016

Sprawdź, jakie zaszły zmiany w Kodeksie pracy dla kobiet w ciąży i w czasie karmienia piersią, oraz czy ciebie też dotyczą

Prezydent Andrzej Duda podpisał nowelizację Kodeksu pracy zawierającą zmianę w przepisach dotycząca zakresu prac, które mogą wykonywać kobiety w ciąży i w okresie karmienia piersią. Zgodnie z nowym zapisem kobiety karmiące piersią lub będące w ciąży nie będą mogły podjąć pracy uciążliwej, niebezpiecznej lub szkodliwej dla zdrowia.

Zmiana przepisów (art. 176 Kodeksu pracy) podyktowana była zastrzeżeniami zgłoszonymi przez Komisję Europejską, której zdaniem dotychczasowe zapisy były dyskryminujące i naruszały zasadę równości szans oraz równego traktowania kobiet i mężczyzn w zatrudnieniu i pracy. Nie wynikało z nich jasno, jakoby miały odnosić się jedynie do kobiet w ciąży lub w okresie karmienia piersią, a nie do ogółu kobiet. Zapis kodeksowy – zdaniem Komisji Europejskiej – ograniczał przez to prawa kobiet w dostępie do zatrudnienia. W związku z powyższym Komisja Europejska zobowiązała Radę Ministrów do wydania rozporządzenia określającego wykaz, jakich prac nie będą mogły wykonywać kobiety ciężarne i karmiące piersią.

Co ważne, zmienione przepisy będą zobowiązywały pracodawcę do przeniesienia ciężarnej lub karmiącej do innej pracy, jeśli obecnie zatrudniona jest w warunkach uciążliwych, niebezpiecznych lub szkodliwych dla zdrowia, które mogłyby niekorzystnie wpływać na jej zdrowie, przebieg ciąży lub karmienie piersią. Jeżeli nie będzie to możliwe, pracodawca powinien zwolnić kobietę na czas niezbędny z obowiązku świadczenia pracy.

Znowelizowane przepisy mają obowiązywać po 14 dniach od daty ich ogłoszenia w Dzienniku Ustaw.

 

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Naturalnie Razem 11 sierpnia 2016

Karmienie piersią to naprawdę rzecz naturalna i normalna. Zobacz te zdjęcia

Temat karmienia piersią powraca niczym bumerang. Ja jestem zwolenniczką tego rodzaju zaspakajania potrzeb maluszka, ale tym razem nie zamierzam się nad tym rozwodzić, ponieważ Fizinka wczoraj pisała na ten temat. Raczej chcę przypomnieć wszystkim, że karmienie piersią jest sprawą zupełnie naturalną, praktykowaną (także na oczach innych) od zarania dziejów. 

Jako że nadal istnieje wiele osób oburzających się głośno na widok karmiącej mamy, a także porównujących tę czynność do rzeczy wstydliwej i obrzydliwej jak puszczanie bąków(!), proponuję przyjrzeć się tym zdjęciom, i zrozumieć, że tak po prostu się dzieje. Od dawna, między matką a dzieckiem, dyskretnie i także w miejscach publicznych.

Zachowajcie spokój i pamiętajcie #naturalnierazem!

źródło: Instagram, @breastfeedingart

Subscribe
Powiadom o
guest

7 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Berezowska
8 lat temu

Kobieca pierś karmiąca wśród świętych w sztuce sakralnej i laktacja w kulturach świata. Lactatio Bernardi, w Rzeczypospolitej nazywany eufemicznie Bernardem Miodopłynnym. Mleko maryjne świętego Bernarda. Pierwsze przedstawienia Lactatio Bernardi pojawiły się w XIV w. Temat był obecny w sztuce przez ok. 400 lat do końca XVIII w. Lactatio Bernardi zazwyczaj przedstawia Matkę Boską z Dzieciątkiem naciskającą lewą ręką swoją prawą pierś, z której tryska mleko do ust klęczącego Bernarda. Wg tradycji święty Bernard poczuł w ustach smak mleka i miodu gdy śpiewał hymn religijny pt.: ,,Pokaż, ze jesteś matką”. W owym czasie mleko kobiece było stosowane jako lek lub substancja… Czytaj więcej »

W roli mamy - wrolimamy.pl

Piękne <3 !

Karolina Bylina
8 lat temu

Nie mam nic przeciwko karmieniu piersia ale jesli jest to robione dyskretnie. Nie wszystkim musi sie to podobac takze miejmy szacunek dla obu stron. Ja karmilam ale mnie to nie jaralo a wprost mnie meczylo psychicznie. Nigdy nie karmilam w miejscu publicznym bo wstydzilabym sie swiecic golizna.

W roli mamy - wrolimamy.pl

Zgadzam się, dyskrecja to komfort i dla mamyi otoczenia 🙂

Kamila Bujak-Długosz

Piękne, naturalne, jakże zdrowe i pożyteczne, ale i tak uważam, że obok dbania o swój komfort psychiczno-fizyczny trzeba też dbać o komfort innych 🙂

Katarzyna Supernak
8 lat temu

Odsłanianie intymnych części ciała w miejscach publicznych, w tym również publiczne karmienie piersią podpada pod Kodeks wykroczeń. I warto zdawać sobie z tego sprawę! Według polskiego prawa za obnażanie ciała w miejscach publicznych grozi mandat do 500 zł. O fakcie, że ktoś naruszył „nagi” paragraf może poinformować władze każdy, kto poczuł się zgorszony widokiem nieosłoniętego kawałka ciała innego człowieka. W każdej chwili każdy z nas może zawiadomić policję lub straż miejską, jeśli zauważymy osobę odsłaniającą publicznie intymne części ciała! Np. w restauracji, komunikacji miejskiej, parku. Warto więc, żeby kobiety, w tym matki miały tego świadomość, zanim zostaną postawione przed faktem… Czytaj więcej »

Ania
Ania
8 lat temu

Uważam, że nie można z niczym przesadzać, ale należy zabdać o to, by nie jeść fast foodów, nie pić alkoholu, nie palić papierosów. Nawet jeśli bezpośrednio nie jest powiązana nasza dieta z jakością mleka, to i tak należy zachować sczególną ostrożność:) Ale post ciekawy. Fajne wprowadzenie!

Zapraszam do mnie http://www.door-to.pl/ 😉

Kulinaria 9 sierpnia 2016

Jak zrobić pyszne powidła śliwkowe?

Nie wiem jak wy, ale ja mam już powoli dość tych ulew i burz. Letnie burze z mojego dzieciństwa, w żadnym stopniu nie przypominają tego, co teraz się dzieje. Po ostatnim takim urwaniu się chmur, powaliło u rodziców jedno drzewo. Nie byle jakie – śliwę. A teraz ja tkwię w kuchni i smażę i duszę powidła śliwkowe.

Tym razem powidła śliwkowe – moje pierwsze w życiu – zrobiłam ze śliwek o tajemniczej nazwie renkloda, a ja znam je pod nazwą ulena, wy też? W tym roku tak obrodziła śliwa u moich rodziców, że gałęzie dosłownie się uginały. Pech chciał, że po burzowej nocy, rankiem drzewo leżało już na ziemi wyrwane z korzeniami. Przejeść wszystkich nie jesteśmy w stanie więc zabrałam się do roboty i mam dla was dwa mało wymagające przepisy na powidła śliwkowe.

Powidła śliwkowe z imbirem i kardamonem

Składniki:

  • 2 kg śliwek ulen/renklod – wypestkowanych
  • 5 łyżek cukru kryształu
  • szczypta kardamonu lub pół łyżeczki cynamonu
  • niewielki kawałek świeżego, startego imbiru
  • małe słoiczki z wieczkami

Przygotowanie:

  1. W pierwszej kolejności wyjmuję pestki i kroję śliwki na połówki.
  2. Wsypuje je do dużej, głębokiej patelni, zasypuje cukrem i zostawiam na godzinkę by puściły sok.
  3. Następnie duszę je na niewielkim ogniu przez kolejną godzinkę i odstawiam
  4. Wracam do nich wieczorem, dodaję kardamon i imbir i znów duszę około godzinkę – tym razem warto już przy nich stać i często mieszać.
  5. Powidła śliwkowe pozostawiam na noc i następnego ranka znów duszę godzinkę, by mocno zgęstniały.
  6. Ostatni krok to przełożenie gorących powideł do słoików i ewentualna pasteryzacja.

Tradycyjne powidła śliwkowe z renklod

Składniki:

  • 1,5 kg śliwek ulen/renklod – wypestkowanych
  • 1,5 szklanki cukru kryształu
  • małe słoiczki z wieczkami

Przygotowanie:

  1. W pierwszej kolejności wyjmuję pestki i kroję śliwki na połówki
  2. Wsypuje je do dużej, głębokiej patelni, zasypuje cukrem i zostawiam na godzinkę by puściły sok.
  3. Następnie duszę je na niewielkim ogniu przez kolejną godzinkę i odstawiam.
  4. Wracam do nich wieczorem i znów duszę około godzinkę – tym razem warto już przy nich stać i często mieszać.
  5. Powidła śliwkowe pozostawiam na noc i następnego ranka znów duszę godzinkę, by mocno zgęstniały.
  6. Ostatni krok to przełożenie gorących powideł do słoików i  ewentualna pasteryzacja.

Pasteryzacja jest najlepszym sposobem na utrwalenie domowych przetworów. Polega na podgrzaniu w naszym przypadku zamkniętego słoika z powidłami do temperatury ok 85-95 stopni Celsjusza w piekarniku, garnku z wodą, który wcześniej należy wyłożyć starą gazetą i pozostawić przez około 20 min.

Wykonane powidła śliwkowe idealnie nadają się do deserów, kanapek, ciast, a także mięsnych dań. Wystarczy odkręcić wieczko słoiczka i dać się ponieś wyobraźni. Teraz jest najlepszy czas na zrobienie własnych, domowych przetworów. Nawet teściowa będzie chwaliła twoje powidła śliwkowe. Spróbuj mi tylko nie uwierzyć.  =p

 

Subscribe
Powiadom o
guest

2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Barbara Heppa-Chudy
8 lat temu

W tym roku też pierwszy raz robiłam powidła z moich śliwek.

W roli mamy - wrolimamy.pl

Piękne śliwki 🙂

top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close