„Pokaż mi swoją dłoń, a powiem Ci kim jesteś”

„Pokaż mi swoją dłoń, a powiem Ci kim jesteś”


Fizinka

18 lipca 2013

Tak to już jest, że dłonie uważane są za wizytówkę człowieka, a niestety wciąż bardzo często lekceważymy i pomijamy je w codziennej pielęgnacji. By temu zapobiec i zmienić przyzwyczajenia, należy sobie najpierw uświadomić, że to właśnie one są najbardziej narażone na działanie wszelkich czynników zewnętrznych, ponieważ stanowią nasze narzędzie pracy. Każdego dnia narażamy dłonie na kontakt z twardą wodą, detergentami, substancjami chemicznymi czy czynnikami atmosferycznymi.

Musisz zdać sobie sprawę z tego, iż skóra dłoni jest pozbawiona gruczołów łojowych i ma bardzo cieniutką warstwę tkanki tłuszczowej, a to niestety przyczynia się do szybkiego jej wysychania oraz starzenia.

Pamiętaj więc o tym, by:

– w trakcie wykonywania prac domowych oraz (niekiedy) pracy zawodowej, zawsze używać rękawic ochronnych,

– zimą, gdy temperatura spada poniżej zera, noś ciepłe rękawiczki, natomiast latem, chroń skórę dłoni przed promieniowaniem UV stosując kremy z blokerami słonecznymi,

– codziennie, najlepiej po każdej wykonanej czynności, np. po sprzątaniu, wmasuj w dłonie krem pielęgnacyjny (moja rada – kup sobie małą tubkę kremu, wrzuć do torebki i miej zawsze przy sobie),

– bardzo suche, szorstkie i zniszczone dłonie potraktuj przed snem grubą warstwą kremu odżywczego i nałóż na nie bawełniane rękawiczki lub skarpetki, dzięki czemu preparat lepiej się wchłonie,

MANICURE W DOMOWYM ZACISZU…

NARZĘDZIA, CZYLI CO BĘDZIE CI POTRZEBNE…?

– zmywacz do paznokci (bezacetonowy),
– waciki kosmetyczne,
– pilniki*,
– miseczka z wodą, opcjonalnie mydło lub sól do kąpieli,
– patyczek z drzewa różanego lub kopytko do usuwania skórek,
– cążki do skórek,

Jeśli chcesz kompleksowo zadbać również o skórę dłoni, przygotuj:

– peeling,
– maseczkę i/lub krem.

* Pilniki: nie używaj metalowych. Wybieraj szklane bądź papierowe. Rodzaje:
– gruboziarniste, o gradacji 80/100 – przeznaczone są do paznokci żelowych i akrylowych oraz do użytku profesjonalnego,
– średnioziarniste, o gradacji 100/180 – przeznaczone są do skracania i opracowywania naturalnej płytki paznokcia,
– drobnoziarniste lub tzw. bloczki polerskie, o gradacji powyżej 220 – przeznaczone są do wygładzania płytki paznokcia,

JAK TO ZROBIĆ, CZYLI KROK PO KROKU…

1. Płatek kosmetyczny nasącz zmywaczem i usuń „stary” lakier.

2. Odpowiednim pilnikiem skróć paznokcie do pożądanej długości, pamiętając o tym by nie „szarpać” nim na wszystkie strony. Staraj się raczej wykonywać ruchy w jednym kierunku, od boku paznokcia do jego środka.

3. Nadaj kształt paznokciom i wygładź ich końcówki, w tym celu pociągnij pilnikiem od dołu ku górze, po wolnym brzegu paznokcia (po jego wystającej części), tak by usunąć ewentualne „zadziorki”.

4. Do miseczki z ciepłą, lecz nie gorącą, wodą dodaj odrobinę mydła w płynie lub soli do kąpieli i przez około pięć minut mocz dłonie. Możesz przy okazji wykonać peeling dłoni, w celu usunięcia zrogowaciałego naskórka. Opłucz i dokładnie osusz dłonie.

5. Drewnianym patyczkiem bądź dłutkiem odepchnij skórki okalające płytkę paznokcia. Pamiętaj o tym by nie naciskać zbyt mocno na płytkę, żeby jej nie uszkodzić.

6. Ewentualne, wystające pozostałości odepchniętej skórki, delikatnie usuń cążkami. Miej jednak na uwadze by nie wycinać ich zawsze, w całości (a jedynie ODPYCHAĆ), ponieważ chronią one macierz paznokcia przed wnikaniem drobnoustrojów – za rzadko się o tym mówi i za często uskutecznia się  właśnie takie praktyki.

7. Pilnikiem drobnoziarnistym lub bloczkiem polerskim możesz DELIKATNIE opracować płytkę paznokcia, wyrównując i wygładzając jego powierzchnię. Należy robić to bardzo delikatnie by nie przepiłować płytki.

8. Wmasuj w dłonie i paznokcie maseczkę lub jeśli jej nie masz, krem pielęgnacyjny.

9. Odtłuść paznokcie (w gabinetach kosmetycznych używa się do tego celu  tzw. cleanera, ty możesz wykorzystać zwykły zmywacz).

10. Nałóż odżywkę do paznokci.

11. Jeśli zamierzasz pomalować paznokcie, najpierw  zaaplikuj lakier podkładowy by chronić płytkę przed przebarwieniami, następnie lakier kolorowy, a na wierzch nałóż warstwę utwardzacza lub nabłyszczacza.

ZRÓB TO SAMA, CZYLI JAK PIELĘGNOWAĆ DŁONIE I PAZNOKCIE DOMOWYMI SPOSOBAMI

KĄPIEL DŁONI:
Aby nawilżyć i odżywić dłonie możesz podarować im kąpiel w: mleku z dodatkiem miodu, ciepłej oliwie bądź ciepłej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. 

PEELING:
Do zrobienia peelingu potrzebujesz czegoś czym możesz pomasować skórę i zetrzeć obumarły naskórek, np. cukier (trzcinowy), sól, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, płatki owsiane czy otręby.. oraz coś co ułatwi ci rozprowadzanie kosmetyku, np. oliwa z oliwek, olej migdałowy, kokosowy czy z jojoby.

Jak to zrobić?

PEELING:
Peeling cukrowy/solny/kokosowy…: do miseczki wlej dowolny olej roślinny, około 3,4 łyżki (nada skórze gładkość i elastyczność), dodaj do niego wybraną „spożywkę ścierającą”, około 2 łyżek,  wmasuj w skórę.

Peeling owsiany (polecany do bardzo suchej i popękanej skóry): wsyp płatki owsiane do małej miseczki, zalej gorącą wodą, rozdrobnij do uzyskania papki, wmasuj w dłonie.

MASECZKA:
Jogurtowa: jogurt naturalny, wymieszaj z łyżeczką oleju z kiełków pszenicy, nanieś masę na skórę i pozostaw na około 10 minut. Olej wygładzi skórę, a kwas mlekowy zawarty w jogurcie usunie obumarłe komórki naskórka.

Miodowo-cytrynowa: mniej więcej 3 łyżki miodu, najlepiej o rzadkiej konsystencji wymieszaj z sokiem z połowy cytryny, nałóż na dłonie. Takie połączenie sprawi, że skóra stanie się gładka, miękka, bardziej elastyczna, nawilżona i rozjaśniona.

Owocowa: zetrzyj ogórek i pół jabłka, dodaj sok z połowy cytryny, wszystkie składniki wymieszaj. Nałóż na dłonie i paznokcie, pozostaw na 15-20 minut, następnie spłucz i posmaruj dłonie kremem.

Mix oliwkowy dla szorstkiej skóry: w równych proporcjach wymieszaj olej sezamowy, rycynowy oraz oliwę z oliwek. Wmasuj mieszankę w skórę, pozostaw na kilka minut, niewchłonięty nadmiar spłucz letnią wodą.

Papka z siemienia lnianego: siemię lniane zalać wrzącą wodą, odczekać aż wystygnie i wytworzy się śluz, wymieszać. Nałóż papkę na dłonie, pozostaw na 15-20 minut.

Moja rada: dla wzmocnienia działania maseczek, każdy nałożony preparat można owinąć folią spożywczą, a następnie ręcznikiem.

Źródło zdjęcia: Flickr

Nasze recenzje Zobacz wszystkie »

  1. Budująca Mama

    Hmm… no zobaczymy, czy dzisiaj wieczorkiem Zosia będzie na tyle grzecznie spała, że Mama znajdzie chwilę na pazurki ;-) Bardzo przydatny wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

Mało? To może sprawdź kolejny tekst :)

Zdrowe warsztaty kulinarne – smaczna fotorelacja

Zdrowe warsztaty kulinarne – smaczna fotorelacja


Hanna Szczygieł

17 lipca 2013

Ostatnie dni czerwca, żar leje się z nieba, autobus się spóźnia… dodajmy do tego duży brzuch, 2,5 letnie dziecko w wózku. Co otrzymamy? Fantastycznie spędzone przedpołudnie! A tak!Mimo ósmego miesiąca ciąży, nieklimatyzowanego autobusu – którym dojeżdżałam, upału i małej „marudy” u boku- już dawno nie uczestniczyłam w tak dobrze zorganizowanych i cieszących uczestników warsztatach!

A było to tak…

… Warsztaty zorganizowane przez marki Bosch, Fit&Easy oraz Borges odbywały się w Centrum Domowych Inspiracji, pod czujnym okiem szefa kuchni Konrada Birka. Było bardzo smacznie, towarzysko i inspirująco. O tym ile radości może przynieść gotowanie, nie muszę chyba wspominać. Dodajcie do tego kuchenne wyposażenie marzeń, podkręconą klimatyzację, pyszne produkty, łatwe przepisy, pomocną dłoń fachowca i zjednoczone w jednym celu grono ludzi.

Zamysł warsztatów zachęcał do poznawania się i wspólnego spędzania czasu w kuchni. Zostaliśmy losowo podzieleni na kilku osobowe grupy, każda otrzymała za zadanie przygotować jedną z potraw. Naprawdę świetna zabawa, mimo że Klara była jedynym dzieckiem i troszkę musiała zająć się kolorowanką (gdy noże latały, a garnki czerwieniały z gorąca) udało się fajnie zaangażować ją do wspólnego gotowania w odpowiednim zakresie jej kompetencji . Jej popisowe numery opierały się na degustacji, obserwacji i układaniu. Grunt, że była bardzo zadowolona, bo bardzo lubi „magać” (w języku wolnych ludzi: pomagać) mamie w kuchni.

Muszę przyznać, że byłam zachwycona wyposażeniem, a sprzęt Boscha – główny bohater kuchennego blatu, bardzo przypadł mi do gustu! Muszę również nieskromnie przyznać, że wszystkie potrawy wyszły nam po mistrzowsku, a przepisy są warte wypróbowania! Nie zniechęcajcie się ich finezją – naprawdę nie trzeba kulinarnego geniuszu, żeby je przygotować w domu.

Wspólne gotowanie to również świetny pomysł na spotkanie ze znajomymi – oczywiście uprzedźcie ich o pomyśle. Nie trzeba przecież odmawiać sobie małego spotkanka ze względu na trud przygotowań, przecież wszyscy razem mogą się tym zająć :) bawcie się gotowaniem i korzystajcie  z pogody – latem ciasną polską kuchnię, można zamienić na grilla na ogródku ;)

A teraz zapraszam Was do obejrzenia jak było i wypróbowania przepisów – zaręczam Wam, że uwinęliśmy się razem w godzinę, a potem już tylko zajadaliśmy z uśmiechem!

Warsztaty-zdrowe-gotowanie-rodzinne-gotowanie (3)

Warsztaty-zdrowe-gotowanie-rodzinne-gotowanie (10)

Warsztaty-zdrowe-gotowanie-rodzinne-gotowanie (11)

Warsztaty-zdrowe-gotowanie-rodzinne-gotowanie (9)

Warsztaty-zdrowe-gotowanie-rodzinne-gotowanie (8)

Warsztaty-zdrowe-gotowanie-rodzinne-gotowanie (7)

Warsztaty-zdrowe-gotowanie-rodzinne-gotowanie (6)

Warsztaty-zdrowe-gotowanie-rodzinne-gotowanie (5)

Sprawdźcie koniecznie przepisy ze „Zdrowych warsztatów kulinarnych”:

Sałatka z mozzarellą, pomidorami i sosem ze świeżej bazylii

Marynowany w soku z cytryny łosoś ze świeżym ogórkiem oraz sosem z pieczonej papryki

Krewetki królewskie w pikantnym sosie z mango podane z sałatką z melona i świeżej mięty

Hiszpański chłodnik z pomidorów

Chrupiące grzanki z kremowym serkiem wiejskim i warzywami

Orzeźwiająca sałatka z filetowanych pomarańczy, grejpfrutów i avocado z imbirową piersią kurczaka

Sałatka ze szparagów z wędzonym kurczakiem i świeżymi truskawkami

Koktajl ananasowy  z sokiem pomarańczowym i miodem

Nasze recenzje Zobacz wszystkie »

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

To co? Jeszcze jeden artykuł?

Sałatka ze szparagów  z wędzonym kurczakiem  i świeżymi truskawkami

Sałatka ze szparagów z wędzonym kurczakiem i świeżymi truskawkami


15 lipca 2013

Marki Bosch, Fit&Easy oraz Borges rozpoczęły nowy projekt pod nazwą „Zdrowe warsztaty kulinarne”. Każdemu z comiesięcznych spotkań w Centrum Domowych Inspiracji przewodniczy szef kuchni restauracji „Sowa i przyjaciele” – Konrad Birek. Tematem ostatnich warsztatów było Rodzinne gotowanie. Serdecznie zapraszamy Was do wspólnego gotowania! Fantastyczne przepisy ze spotkania już na Was czekają!

Składniki dla 4 osób: 
• 1 mały pęczek białych szparagów
• 1 mały pęczek zielonych szparagów
• 12 świeżych truskawek
• 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Weekend
• 12 pomidorków koktajlowych
• ½ świeżego, oczyszczonego z nasion ogórka pokrojonego w cząstki
• 8 ugotowanych jajek przepiórczych
• 1 wędzona (ew. grillowana) pierś z kurczaka
Sos:
• 4 łyżki oliwy z oliwek Borges
• 1 łyżka musztardy francuskiej
• 2 dymki ze szczypiorem
• 1 ząbek czosnku
• 50 ml bulionu warzywnego
• Sok z ½ cytryny
• Sól, pieprz czarny mielony, cukier do smaku

Sposób przygotowania:
Szparagi obrać i ugotować (każdy rodzaj osobno) we wrzącej osolonej wodzie z odrobiną cukru i wystudzić.
Sałaty wymieszać delikatnie w misce ze szparagami, ogórkiem, cząstkami truskawek i pomidorków koktajlowych oraz pokrojonym w paski kurczakiem.
Wszystkie składniki sosu zmiksować blenderem i doprawić do smaku. Tak powstałym sosem skropić sałatkę i udekorować ją cząstkami jajek przepiórczych.

Warsztaty-zdrowe-gotowanie-rodzinne-gotowanie (18)

Sprawdź pozostałe przepisy ze „Zdrowych warsztatów kulinarnych”:

Sałatka z mozzarellą, pomidorami i sosem ze świeżej bazylii

Marynowany w soku z cytryny łosoś ze świeżym ogórkiem oraz sosem z pieczonej papryki

Krewetki królewskie w pikantnym sosie z mango podane z sałatką z melona i świeżej mięty

Hiszpański chłodnik z pomidorów

Chrupiące grzanki z kremowym serkiem wiejskim i warzywami

Orzeźwiająca sałatka z filetowanych pomarańczy, grejpfrutów i avocado z imbirową piersią kurczaka

Koktajl ananasowy  z sokiem pomarańczowym i miodem

Nasze recenzje Zobacz wszystkie »

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

Sprawdź nasz kolejny artykuł

Orzeźwiająca sałatka  z filetowanych pomarańczy, grejpfrutów  i avocado z imbirową piersią kurczaka

Orzeźwiająca sałatka z filetowanych pomarańczy, grejpfrutów i avocado z imbirową piersią kurczaka


15 lipca 2013

Marki Bosch, Fit&Easy oraz Borges rozpoczęły nowy projekt pod nazwą „Zdrowe warsztaty kulinarne”. Każdemu z comiesięcznych spotkań w Centrum Domowych Inspiracji przewodniczy szef kuchni restauracji „Sowa i przyjaciele” – Konrad Birek. Tematem ostatnich warsztatów było Rodzinne gotowanie. Serdecznie zapraszamy Was do wspólnego gotowania! Fantastyczne przepisy ze spotkania już na Was czekają!

Składniki dla 4 osób:
• 4 x 100 g piersi z kurczaka zamarynowane w pieprzu cytrynowym, imbirze, chili i utartej w moździerzu kolendrze
• 2 pomarańcze, obrane i filetowane
• 2 grejpfruty, obrane i filetowane
• 1 dojrzałe avocado, obrane i pokrojone w cząstki
• 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Party
• 100 g sera pleśniowego pokrojonego w kostkę
• 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów

1 łyżka prażonych pestek dyni
Sos:
• 4 łyżki oliwy z oliwek Borges
• Sok powstały w trakcie filetowania owoców
• 1 łyżka miodu pszczelego
• Kilka gałązek świeżej mięty

Sposób przygotowania:
W blenderze zmiksować oliwę z oliwek z sokiem z owoców, miodem i świeżą miętą.
Mięso wyjąć z marynaty, usmażyć na patelni grillowej na złoty kolor, a następnie pokroić na cienkie plastry.
Na talerzu układać kolejno sałaty, owoce, kurczaka, ser oraz pomidory i pestki dyni.
Całość skropić przygotowanym wcześniej sosem.

Warsztaty-zdrowe-gotowanie-rodzinne-gotowanie

Sprawdź pozostałe przepisy ze „Zdrowych warsztatów kulinarnych”:

Sałatka z mozzarellą, pomidorami i sosem ze świeżej bazylii

Marynowany w soku z cytryny łosoś ze świeżym ogórkiem oraz sosem z pieczonej papryki

Krewetki królewskie w pikantnym sosie z mango podane z sałatką z melona i świeżej mięty

Hiszpański chłodnik z pomidorów

Chrupiące grzanki z kremowym serkiem wiejskim i warzywami

Sałatka ze szparagów z wędzonym kurczakiem i świeżymi truskawkami

Koktajl ananasowy  z sokiem pomarańczowym i miodem

Nasze recenzje Zobacz wszystkie »

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

Top W Roli Mamy na Facebooku