Desery 18 listopada 2018

Przepis na ciasto z dwóch jajek

Dzieciaki często proszą mnie o ciasto. Czasem jest to trudno wykonalne, bo na przykład w lodówce pustki. I co tu zrobić. Podejrzewam, że nie tylko ja jestem w takiej sytuacji, dlatego dziś specjalnie dla Was przepis na ciasto z dwóch jajek.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek kakao
  • 1,5  szklanki cukru pudru
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady, lub 10 sztuk cukierków tofii
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki oleju
  • aromat waniliowy, lub cukier wanilinowy

Przygotowanie:

  1. Suche składniki, czyli mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy dokładnie mieszam w jednej misce.
  2. Do drugiej miski daję mokre składniki, czyli mleko, jajka i olej i dokładnie mieszam za pomocą miksera.
  3. Do pierwszej miski z suchymi składnikami wlewam wymieszane mokre i za pomocą łopatki dokładnie mieszam. Nie zdziwcie się, że ciasto będzie bardzo gęste.
  4. Na koniec wrzucam czekoladę w kawałkach lub pokrojone cukierki toffi.
  5. Całość wykładam na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Ciasto piekę w temperaturze 200 C stopni około 30 minut.

Najlepiej podawać ciasto kiedy jest lekko ciepłe, wtedy zawarta w nim w czekolada i cukierki, w się rozpływają. Ciasto jest sycące. Jeśli chcecie go przechować na drugi dzień, warto go czymś przykryć by się nie wysuszyło.

P.S. Jakie dziś ciasto u Was? Podzielcie się przepisem, a ja chętnie podejmę się wyzwania!

Zdjęcia: Agnieszka

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close