Jem świadomie. 100 przepisów na domowe przysmaki

Tytuł: Jem świadomie. 100 przepisów na domowe przysmaki
Autor: Viktoriya Popin
Wydawnictwo: Burda Książki
Liczba stron: 304
Oprawa: twarda
Rok wydania: 2020

W książce Jem świadomie. 100 przepisów na domowe przysmaki, Viktoriya Popin, autorka strony Picante Cooking, udowadnia, że świadome odżywianie to podstawa, dzięki której można jeść zdrowo, prosto i smacznie. Nie znajdziecie tu wykwintnych dań z gwiazdkami Michelin. Odnajdziecie natomiast podstawy i wiedzę, jak wykorzystać większość produktów kupowanych na co dzień w sklepie i stworzyć z nich cuda, które serwowały wasze babcie, bez konserwantów, ulepszaczy smaku i barwników.

W Jem świadomie. 100 przepisów na domowe przysmaki autorka ukazuje, że przepisy, które na pierwszy rzut oka mogą okazać się skomplikowane, w rzeczywistości są dość proste. Potrzeba tylko chęci, dobrej organizacji i wiary we własne siły. Upieczenie w domu wyśmienitego chleba, smażenie dżemów na zimę, wykonanie własnej pasty tahini, kwasu chlebowego, a nawet zrobienie sera czy jogurtu, jest łatwiejsze niż ugotowanie wielu nowoczesnych, topowych dań goszczących w naszych domach. Ponadto wytwarzając wszystko samodzielnie, mamy wpływ, na to jakich składników użyjemy w procesie produkcji oraz ograniczamy spożycie chemii konserwującej produkty spożywcze.

Książka podzielona jest na pięć rozdziałów, z których kolejno możemy nauczyć się samodzielnie robić parówki czy kiełbasy i inne wędliny. Osobiście uwielbiam własny pieczony schab z morelami i domowy smalec. Istne niebo w gębie. Oczywiście nie zabrakło rozdziału poświęconego domowemu pieczywu. Autorka prezentuje przepisy na chleb na zakwasie, przepyszne bułeczki czy croissanty. Jedną z moich ulubionych jest część poświęcona przetworom i domowym mlecznym produktom. Dzięki książce wytwarzam sama jogurt, kefir i ser mascarpone – nie wiedziałam jakie to banalnie proste! Dla łasuchów jest co nieco przepisów na zdrowe słodkości od żelków po lody, a dla koneserów mocniejszych trunków przepisy na samodzielnie wykonane nalewki i likiery, które ocieplą zimowe wieczory.

Wszystkie prezentowane przepisy są proste, opatrzone dokładnym opisem wykonywanych czynności. Myślę, że nie przysporzą problemu początkującym kucharzom, a poszerzą ich wiedzę o podstawowe dania. Jem świadomie. 100 przepisów na domowe przysmaki to nie tylko przepisy, ale również piękne zdjęcia. Książka zachęca do kulinarnych eksperymentów i wyzwala potrzebę pieczenia, gotowania i testowania kolejnych przepisów. Dzięki bogatym, kolorowym zdjęciom i ładnej oprawie jest dobrym pomysłem na prezent dla każdego, kto chce wrócić do czasów dzieciństwa i smakołyków serwowanych przez babcię.

Dziękuję Wydawnictwu Burda Książki za przesłanie egzemplarza recenzenckiego.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close