Boże Narodzenie 23 grudnia 2015

Pieczony schab z morelami

Jak mawiają „tradycja rzecz święta”, więc zgodnie ze zwyczajem w każde Święta przygotowuję tradycyjne potrawy. Jednak nie samą Wigilią człowiek żyje i w kolejne dni także musi zjeść coś smacznego. Wszak ucztować przy smacznie zastawionym stole, chyba każdy lubi.

W moim rodzinnym domu jednym z kulinarnych zwyczajów było przygotowywanie pieczonego schabu z morelami. Jego przyrządzaniem zajmował się zawsze mój tata. Odkąd sama założyłam rodzinę przepis ten towarzyszy mi w każde Święta. Nie posiadam spisanych proporcji, gdyż tata zawsze wszystko przygotowywał na “oko” i ja także tak działam. Jeśli posiadacie chęci oraz wszystkie składniki spokojnie zdążycie też go przygotować. Potrzebować jedynie będziecie:

  • 1-1,5 kg schabu wieprzowego środkowego bez kości,
  • 150 – 200 g suszonych moreli,
  • pieprz mielony,
  • czosnek świeży ok. 3-4 ząbki,
  • sól
  • suszone płatki papryki lub tymianek (opcjonalnie),
  • mocna grubsza nić (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. Mięso myję i osuszam. Ostrym wąskim nożem robię nacięcie wbijając go poziomo w środek mięsa z obu stron. Nacięcia powinny się spotkać w środku kawałka. By wykonaną kieszonkę trochę poszerzyć wkładam w nią trzonek drewnianej łyżki.
  2. W tak wykonany otwór wciskam morele suszone bez pestek. Dociskam je jedną za drugą aż zapełnię ścisło całą kieszeń.
  3. Następnie nacieram mięso solą (osobiście używam morskiej), czosnkiem  przeciśniętym przez praskę, pieprzem mielonym oraz dodatkowo posypuję suszonymi płatkami papryki. Tym razem płatki papryki zastąpiłam pierwszy raz naturalną przyprawę do mięs pieczonych (zakupioną w Rossmanie) zawierającą wyłącznie suszone przyprawy, bez całej chemii, W jej skład to: płatki papryki czerwonej i zielonej, pieprz czarny i biały, kminek, czosnek, kolendra oraz  gorczyca. Nie bójcie się sypania przypraw na oko, powinno być dość sporo, by mięso przeszło ich aromatem. Wszystkie przyprawy wraz z czosnkiem wmasowuję dokładnie w mięso.
  4.  Schab obwiązuję ściśle grubszą nitką wykonując jakby siatkę. Nie jest to czynność konieczna i możecie ją swobodnie pominąć.
  5. Zamarynowany schab z morelami przekładam do pojemnika z pokrywką i wkładam na całą noc do lodówki, by wszystko razem ładnie się „przegryzło”. W wersji ekspresowej wystarczy zostawić schab na minimum 2 – 3 godziny.
  6. Mięso piekę w rękawie w temperaturze 180 st.C. Pamiętajcie, że czas pieczenia zależy od wagi mięsa. Jeśli schab waży przykładowo 1,5 kg to piec należy go 1,5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika mięso w środku dalej się piecze zanim przestygnie, więc nie trzeba piec go zbyt długo (wyjdzie suche). Mięso musi odpocząć i przestygnąć zanim schowamy je do lodówki.
  7. Schab serwuję na zimno jako „swojską” wędlinę, ale można także go podać na ciepło z sosem pieczeniowym lub żurawiną.

schab z morelami

schab z morelami

schab z morelami

 Zdjęcia: Sylwia

Subscribe
Powiadom o
guest

3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Tygrysiaki
Tygrysiaki
9 lat temu

Nadziewałam już mięso różnymi składnikami, ale o morelach nigdy nie pomyślała, Dzięki!

Anka Wajs
Anka Wajs
9 lat temu

Już wiem, co upiekę 🙂

Dominika Jaśkowiak
Dominika Jaśkowiak
9 lat temu

Na słodko nigdy nie robiłam, muszę wypróbować.

W przedszkolu 21 grudnia 2015

#‎Rodzina500plus‬ – wsparcie dla polskich rodzin

Wczoraj wieczorem premier Beata Szydło na swoim profilu na Facebooku odpowiadała na pytania dotyczące programu Rodzina 500 plus. Streszczę Wam, czego się dowiedziałam.

Na czym polega Program 500 plus?

Jest to program prodemograficzny, w którym planowane jest, że od kwietnia 2015 roku wszyscy rodzice (bez względu na kryterium dochodowe) otrzymają 500 zł netto miesięcznie na drugie i kolejne dziecko. Natomiast rodziny, których dochód na osobę nie przekroczy 800 zł miesięcznie, dostaną także na pierwsze dziecko (w rodzinach, których jest dziecko niepełnosprawne – 1200 zł). Od kwoty 500 zł nie będą odprowadzane podatki i prawdopodobnie nie będzie wliczana do dochodu (co miałoby znaczenie przy przekroczeniu progu finansowego, od którego zależą świadczenia społeczne). Skorzystanie z programu nie zlikwiduje ulgi podatkowej na dzieci.

Dla kogo?

Program skierowany jest do wszystkich rodziców – także tych, którzy samotnie wychowują dzieci, obejmie rodziny tzw. patchworkowe, rodziny bez względu na to czy rodzice pracują i ile zarabiają.  Dotyczyć będzie także polskich emigrantów, którzy żyją w innych krajach. 

Wnioski będzie można składać elektronicznie, a forma wypłaty będzie wybierana przez rodzinę.

Ruszyły konsultacje społeczne, dlatego jeśli macie uwagi do programu, możecie zgłosić je do 21 stycznia na rodzina500plus@kprm.gov.pl

Subscribe
Powiadom o
guest

8 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kinga Jurkiewicz
9 lat temu

My jesteśmy zbyt zamożni bo mamy ok 1000 zł na osobę kpina

Emilia Permus
9 lat temu

to nie kpina to kwestia ponoszonych kosztów faktycznych na utrzymanie w porównaniu z 2 i wiecej dzieci 😉

Kinga Jurkiewicz
9 lat temu

Ha ha ha ha śmiech na sali ni tyle….

Kinga Jurkiewicz
9 lat temu

Ja nie mówię że takie koszty nie są większe ale te wszytskie kwoty które oni podają są co najmniej nierealne.

Edyta Skrzydło
9 lat temu

Jedna wielka ściema ! Nie wierzę w te obiecanki.

Milena Kamińska
9 lat temu

Ja tu nie mogę mówić czy wierzę czy nie pożyjemy zobaczymy i wtedy ocenimy

Milena Kamińska
9 lat temu

Kinga ale nie są brane pod uwagę dochody na 2 i kolejne dostaje każdy

Dom 17 grudnia 2015

Wigilijne potrawy dla dzieci

Za kilka dni Święta Bożego Narodzenia. Spotkamy się z rodziną przy wigilijnym stole. Zgodnie z tradycją na wigilijnej wieczerzy powinno pojawić się 12 staropolskich potraw. Które potrawy wigilijne i świąteczne może zjeść dziecko?

Świąteczna, a zwłaszcza wigilijna kuchnia, to przede wszystkim grzyby, kapusta kiszona, ryby pod różną postacią oraz suszone owoce. O tym, co może zjeść dziecko z wigilijnego stołu powinien decydować jego wiek a nie widzimisie rodziców czy współtowarzyszy kolacji.

Najmniej spośród wigilijnych potraw może skosztować niemowlę. Na więcej mogą sobie pozwolić dzieci powyżej 1 roku życia. Prawie wszystkich świątecznych dań może skosztować już 3-latek, ale pod pewnymi warunkami. Przede wszystkim Wigilia nie może być odstępstwem od zasad rozszerzania diety. Trzeba zachować zdrowy rozsądek i pamiętać, że niemowlęciu nie podajemy na raz kilku nowych produktów. Po drugie – nie podajemy dań ciężkostrawnych, tłustych, silnie alergizujących. Na liście zakazanych produktów znajdują się: grzyby, miód (może go skosztować dziecko roczne, jeśli nie jest uczulone), marynaty, ryby smażone, wędzone, z zalewy, mak czy duże kawałki orzechów i suszonych owoców.

Warto zanim przygotujemy wyłącznie tradycyjne menu pomyśleć i nieco zmodyfikować potrawy. Przygotujmy ich dziecięce wersje.

7-8 miesięczne dziecko śmiało może spróbować domowego czerwonego barszczu, ale tylko tego czystego bez chemicznych wspomagaczy, na bazie dietetycznego bulionu z warzyw a zamiast uszek można go podać z makaronem czy zacierkami. Kompot z suszu też jest dobrą propozycją dla malucha, pod warunkiem, że nie jest bardzo dosłodzony.

Tradycyjną rybę po grecku z powodzeniem zastąpi smażony lub duszony filet z dorsza czy soli. Są to ryby chude i bogate w niezbędne dla rozwoju mózgu kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Jeśli jesteśmy w temacie ryb to, co ze śledziami? Są one rybami ciężkostrawnymi, dlatego lepiej wstrzymać się od serwowania ich dzieciom. Niewielkie ilości można podać tym, które skończył 18 miesięcy, po wcześniejszym dokładny wymoczeniu płatów w wodzie lub mleku, by pozbyć się nadmiaru soli. 

Pierogi z kapustą i grzybami w dziecięcym wydaniu można przygotować z twarogiem lub owocami np. jabłkiem czy truskawkami. Natomiast kapustę z grzybami czy grochem bezpieczniej jest wyeliminować z menu świątecznego. Samej kapusty mogą spróbować dopiero dzieci, które ukończyły rok. 

Z tradycyjnych słodkich wypieków dzieci powyżej roku ze smakiem mogą zajadać sernik, ciasto drożdżowe i pierniczki pod warunkiem, że nie mają alergii na miód i orzechy. Na liście produktów zakazanych do 2 roku życia znajdzie się niestety makowiec. Spowodowane jest to przez ciężkostrawną masę makową.

Sami widzicie jak w łatwy sposób można odpowiednio dobrać jadłospis tak, aby małe dziecko mogło z nami uczestniczyć w wigilijnej kolacji. Warto trochę zmodyfikować postne, tradycyjne potrawy tak, by trafiły w gusta naszych dzieci a zarazem były zdrowe i bezpieczne dla ich brzuszków. Smacznych i Wesołych Świat Bożego Narodzenia.

Subscribe
Powiadom o
guest

2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anka Wajs
Anka Wajs
9 lat temu

Muszę podesłać siostrze, bo ostatnio mnie podpytywała. Dzięki!

Weronika
Weronika
9 lat temu

Cenne wskazówki.

top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close