Kulinaria 10 października 2016

Szpinak w nowej, lekkiej odsłonie sprawi, że go pokochasz. Nie wierzysz, sprawdź mnie!

W moim rodzinnym domu szpinaku się nie jadło. Może dlatego, że na hasło “szpinak” każdemu włączała się lampka kontrolna, a w pamięci pojawiał się obraz zielonej fulty wylewanej na talerz.  Dziś nawet najgorętsi przeciwnicy szpinaku nie mogą się go doczekać.

Pierwszy raz szpinak przemyciłam w cieście.  Tak, tak dobrze przeczytaliście.  Ciasto nazywa się Leśny Mech i już kiedyś wam go zaserwowałam.  Przepis tutaj. Nie wiem jak u was, ale w naszym domu znika w ekspresowym tempie.

Nie będę już dłużej owijać w bawełnę tylko podam przepis na jedyną swoim rodzaju sałatkę ze szpinakiem.

Składniki:

  • 1 opakowanie świeżego szpinaku – młodego! tzw. baby spinach- dostępne w B….
  • 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
  • 1 gruszka
  • 1 ser Lazur z niebieską pieśnią

Składniki na niepowtarzalny sos:

  • 4 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżki octu winnego – białego
  • 1 łyżka miodu
  • pół łyżki musztardy
  • czosnek 1-2 ząbki,
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Najgorsza, najtrudniejsza robota to łuskanie orzechów włoskich i pokrojenie ich na drobne kawałki, ale od czego ma się męża =p, możesz też kupić gotowe, obrane w sklepie.
  2. Dalej obieram gruszkę, kroję na ćwiartki, a potem na cienkie plasterki.
  3. Ser kroję w kostkę.
  4. Szpinak płuczę pod bieżącą wodą.
  5. W misce układam warstwami: szpinak, orzechy, gruszkę, ser. I znów szpinak, orzechy, gruszkę, ser itd. do wyczerpania zapasów.
  6. Na koniec polewam całość sosem i dokładnie, delikatnie mieszam…

Czujesz ten zapach i smak?
Jeśli jedliście kiedykolwiek lepszy szpinak proszę spamować przepisem.

13
Dodaj komentarz

avatar
6 Comment threads
7 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Dorota CieślakŻaklina KańczuckaW roli mamy - wrolimamy.plBarbara Heppa-ChudyEdyta Skrzydło Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
Marta Marecka
Gość

Aż mi żal, że nie mogę jeść szpinaku :(

W roli mamy - wrolimamy.pl
Gość

Oj to szkoda. A tyle zdrowia w nim :)

Edyta Skrzydło
Gość

Ojjj bidulka , a to samo zdrowie .

Edyta Skrzydło
Gość

Szpinak

Joanna Fizia
Gość

Baaardzo lubię szpinak :D więc napewno sałatkę wypróbuję, choć mam małe obawy co do tego sera…… :P

W roli mamy - wrolimamy.pl
Gość

Oj tam oj tam. Pysznie smakuje

Barbara Heppa-Chudy
Gość

Odkąd Agnieszka nas poczęstowała tą sałatką – jest w naszej ścisłej czołówce!

W roli mamy - wrolimamy.pl
Gość

Nie wątpię ;) Ale ja nie przepadam za smakiem takiego sera…. zastanawiam się czy mogę go zastąpić innym?

Kamila Kuśmierz-Chudy
Gość

Mniam…jutro na obiad szykuje makaron z tym pysznym dodatkiem

Żaklina Kańczucka
Gość

lubię, i to bardzo, najbardziej spaghetti ze szpinakiem i czosnkiem, bajka!

Dorota Cieślak
Gość

Uwielbiam a teraz bedac w ciazy poprostu go pochlaniam niach niach :-) :-) :-) :-)

W roli mamy - wrolimamy.pl
Gość

Super! A podzielisz się jakimś sprawdzonym przepisem?

Dorota Cieślak
Gość

Jest to albo lasagne albo na szybko kluski ze szpinakiem bez zadnego mieska

top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close