Woda pomoże schudnąć. Jak wybrać najlepszą dla zdrowej diety?
Woda i zdrowa dieta idą ze sobą w parze, co widać w codziennym jadłospisie. Już prawie połowa Polaków odżywia się coraz zdrowiej. Co zrobić, aby wyrobić właściwe nawyki żywieniowe i jak wybrać wodę najlepszą dla swoich potrzeb?
Z powodu obowiązujących obostrzeń siłownie i kluby sportowe nie przeżywają jak co roku noworocznego oblężenia, ale chęć pozbycia się nadprogramowych kilogramów czy po prostu przejścia na zdrowy tryb życia z pewnością pozostaje. Aby pomóc sobie w tych staraniach, warto zastosować prosty trik, który znacznie może ułatwić walkę ze zbędnymi kilogramami. Woda wypijana regularnie jest na to najlepszym sposobem.
Woda — szybsza droga do utraty kilogramów
Zastąpienie napojów kalorycznych wodą pomoże schudnąć lub powstrzymać przybieranie na wadze. Woda nie dostarcza kalorii, a dodatkowo może pomóc ograniczyć wielkość spożywanych posiłków, a tym samym zmniejszyć codzienny bilans energetyczny. Picie odpowiedniej ilości wody może też pomóc przyspieszyć metabolizm i zwiększyć wydatek energetyczny. Dwie szklanki wody wypite przed posiłkiem wypełniają żołądek na tyle, że osoby wykorzystujące ten prosty trik faktycznie zjadają mniej, a tym samym więcej zrzucają na wadze niż te, które tego nie robią (przy podobnej aktywności i kaloryczności diety). Konsumpcja większej ilości wody jest też kluczowa przy diecie bogatej w błonnik, odpowiednie nawodnienie pomaga też zapobiegać zaparciom.
Sprawdzanie etykiet, porównywanie składu, zawartości cukru i kaloryczności napojów może pomóc nam zaoszczędzić całkiem sporo niepotrzebnych kalorii i być ważnym elementem zmiany nawyków na zdrowsze. Wybieranie mniej słodkich produktów, zawierających mniej cukru, może też pomóc zmniejszyć preferencję smaku słodkiego i stać się pomostem do całkowitego zastąpienia napojów najkorzystniejszą naturalną wodą – podpowiada Ilona Woźniak, kierowniczka ds. naukowych i żywieniowych Żywiec Zdrój.
Dobierz wodę do potrzeb organizmu, zwróć uwagę na jej skład
Odpowiednie nawodnienie jest niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów trawiennych. Dodatkowy, szczególny wpływ na trawienie może mieć woda o specyficznym składzie: znacznej zawartości wodorowęglanów (>600 mg/l), chlorków (>200 mg/l), siarczanów (>250 mg/l) czy magnezu (>30 mg/l)., Wody o takiej zawartości składników nie są jednak odpowiednie dla każdego, szczególnie do stałego spożycia w większych ilościach. Należy sięgać po nie w uzasadnionych sytuacjach, ponieważ np. woda o znacznej zawartości wodorowęglanów może być korzystna dla osób z nadkwasotą, ale już powinny wystrzegać się jej osoby z niedokwasotą. Stałe spożycie większej ilości wody o zawartości wodorowęglanów przekraczającej 1000 mg/l u osób zdrowych już potencjalnie może zaburzyć procesy trawienne. Z kolei znaczna zawartość siarczanów pomoże uregulować perystaltykę jelit, ale u osób wrażliwych może mieć efekt przeczyszczający, zwłaszcza wtedy, gdy jednocześnie woda ma większą zawartość magnezu.
Chociaż nawet osoby niesięgające na co dzień po wodę raczej nie wątpią w korzyści wynikające z jej picia, to wciąż nie do końca zdajemy sobie sprawę z tego, na jak wiele obszarów naszego zdrowia ma ona wpływ. A przecież picie wody (szczególnie zamiast słodzonych napojów) naprawdę daje szereg korzyści – pomaga zapobiegać chorobom, a nawet może być wsparciem w walce z różnymi schorzeniami, jak kamica nerkowa, cukrzyca typu 2, miażdżyca czy nadciśnienie. Należy przy tym pamiętać, że w takich przypadkach zawsze warto jej dobór skonsultować ze specjalistą, gdyż woda o nieodpowiednio dobranym składzie nie tylko nie pomoże uzyskać korzystnego efektu, ale może wręcz zaszkodzić. Niezależnie od wieku, zdiagnozowanych chorób czy ogólnego stanu zdrowia na pewno bezpiecznym wyborem do codziennego nawodnienia i wspomagania prawidłowego funkcjonowania organizmu będzie woda butelkowana: mineralna niskozmineralizowana lub źródlana np. Żywiec Zdrój.
Woda smakowa jako alternatywa dla słodkich napojów
Jeśli wpływ i naturalny smak wody – niezależnie od składu – nadal nas nie przekonuje i słodkie napoje są głównym źródłem płynów w naszej diecie, warto zastosować metodę małych kroków. Rozwiązaniem może być sięgnięcie po tzw. wodę smakową. Jest to najmniej kaloryczna kategoria spośród wszystkich napojów bezalkoholowych.
Mnie najbardziej smakuje cisowianka z cytryną i listkami mięty 🙂