Karmienie 19 marca 2023

Zboża w diecie najmłodszych – w jakich produktach ich szukać i które są najlepsze dla niemowląt?

Pierwsze lata życia to okres, w którym właściwy sposób żywienia odgrywa ogromną rolę w harmonijnym rozwoju dziecka. Ważnym elementem diety niemowlęcia, u którego rozpoczęto rozszerzanie diety, stanowią produkty zbożowe. Kaszki dedykowane najmłodszym to kompozycja wysokiej jakości różnorodnych zbóż. Wybierając te bez dodatku cukru, które zgodnie z przepisami prawa nie zawierają również konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku, rodzice mogą mieć pewność, że wspierają prawidłowy rozwój dziecka. Zboża w diecie niemowląt

Dieta dopasowana do potrzeb młodego organizmu

Harmonijny wzrost i dojrzewanie młodego organizmu dziecka to dla rodziców priorytet. Właśnie dlatego szukają oni sprawdzonych produktów, które będą przede wszystkim źródłem składników odżywczych. Eksperci w dziedzinie żywienia zalecają, by podczas zapoznawania niemowlęcia z nowymi smakami podawać mu również produkty zbożowe (zaraz po pierwszych warzywach i owocach). Stanowią one ważny element rozszerzania diety [1] – dostarczają maluszkowi energię, której tak bardzo potrzebuje do intensywnego wzrostu i rozwoju.

Wartościowe różnorodne zboża w diecie niemowląt: kaszki dla niemowląt

Zanim jednak rodzice podejmą decyzję o podaniu maluszkowi produktów zbożowych, powinni wiedzieć, że organizm niemowlęcia czy małego dziecka jest szczególnie delikatny i wrażliwy – wymaga żywności dopasowanej do jego wyjątkowych potrzeb. Kaszki przeznaczone dla najmłodszych ze wskazaniem wieku na opakowaniu to produkty skomponowane z wartościowych różnorodnych zbóż, które spełniają szczególne wymagania żywieniowe intensywnie rozwijającego się organizmu dziecka. Wybór tych bez dodatku cukru, które zgodnie z przepisami prawa nie zawierają również konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku, to wsparcie w żywieniu najmłodszych.

Przebadane zboża w diecie niemowląt

Zboża zawarte w kaszkach dla niemowląt pochodzą z upraw prowadzonych z myślą o potrzebach najmłodszych. Co to znaczy? Przede wszystkim spełniają wyjątkowo restrykcyjne normy jakości – znacznie bardziej surowe niż w przypadku zbóż przeznaczonych dla dorosłych. Co więcej, każda ich partia jeszcze zanim trafi do fabryki przechodzi nawet kilkaset testów jakości i bezpieczeństwa. Właśnie dlatego wybierając produkty dedykowane niemowlętom i małym dzieciom, rodzice mogą mieć pewność, że odpowiadają one na szczególne potrzeby żywieniowe maluchów.

Źródło różnorodnych zbóż

Kaszki dedykowane najmłodszym to delikatne zbożowe posiłki, które uwzględniają szczególne wymagania intensywnie rozwijającego się organizmu dziecka. Poza tym, że są przebadane i wartościowe, zawierają starannie wyselekcjonowane różnorodne zboża, takie jak pszenica, owies, ryż, proso, kukurydza, jęczmień i żyto. Zboża różnych odmian to ważny element jadłospisu na każdym etapie życia człowieka.
To, co dobre dla maluszka…

Rodzicom zależy, aby podawać swoim dzieciom to, co najlepsze. Producenci żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci oferują szeroki asortyment kaszek skomponowanych z różnorodnych zbóż. Na polskim rynku dostępne są kaszki w wielu pysznych owocowych smakach, które nie zawierają dodatku cukru, a zgodnie z przepisami prawa także konserwantów, barwników czy wzmacniaczy smaku. To smaczna i odpowiednia kompozycja mleka modyfikowanego, owoców i zbóż, aby wspierać prawidłowy rozwój dziecka. Zboża w diecie najmłodszych 


Zdjęcie dodane przez Rasmus Svinding: https://www.pexels.com/pl-pl/zdjecie/dziecko-patrzac-w-gore-35446/

[1] Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2013.

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Karmienie 19 marca 2023

Mięso i ryby w menu maluszka

Troskliwa mama dba o swojego maluszka, jak tylko potrafi. Na początku, w okresie ciąży, zmienia swój sposób żywienia i rezygnuje z tego, co mogłoby zaszkodzić jej dziecku. Kiedy niemowlę pojawi się na świecie, mama starannie je pielęgnuje i troszczy się o właściwą dietę. Najlepszym pokarmem dla rosnącego jak na drożdżach maluszka jest oczywiście mleko mamy. Natura zadbała o to, aby w mleku kobiecym znalazło się to, czego potrzebuje dziecko w pierwszych miesiącach życia. A jakie znaczenie mają mięso i ryby w menu maluszka? Kiedy warto je wprowadzić?

Mięso i ryby w menu maluszka

Po porodzie czas biegnie szybko i przychodzi moment, że do dynamicznego wzrostu i rozwoju dziecka mleko mamy już nie wystarczy. Wtedy nadchodzi czas rozszerzania diety. Dla wielu mam i opiekunów rozpoczyna się okres rozterek, poszukiwań i nieustannych konsultacji z koleżankami, babciami, ciotkami, a nawet blogerkami na temat kolejności wprowadzania nowych pokarmów, ich ilości, konsystencji, jakości i bezpieczeństwa. Jednym z kluczowych produktów, jakie powinny zagościć w jadłospisie dziecka po ukończonym 6. miesiącu życia, są mięso oraz ryby, będące źródłem żelaza w diecie zarówno człowieka dorosłego, jak i dziecka. Dynamicznie rozwijający się mózg „jak powietrza” potrzebuje m.in. żelaza, jodu, DHA i kwasu arachidonowego[1]. Innymi cennymi składnikami, które znajdziemy w rybach i mięsie, są witaminy z grupy B, cynk, a przede wszystkim wyjątkowo wysokiej wartości biologicznej białko[2]. Właśnie dlatego tak ważne jest, aby opiekunowie nie zapomnieli o obecności ryb i mięsa w posiłkach maluszka.

Pamiętaj!

Ewentualną decyzję o nieobecności mięsa i ryb w diecie niemowlęcia trzeba dobrze przemyśleć i przedyskutować ją z lekarzem pediatrą oraz dietetykiem, bowiem niedobory wymienionych składników mogą zaowocować gorszym rozwojem dziecka, czego w przyszłości nie da się nadrobić[3]. Warto wiedzieć, że Zalecenia Żywienia Niemowląt wg Ekspertów z Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci nie biorą takiej możliwości (wyeliminowanie mięsa i ryb z diety niemowlęcia) pod uwagę[4],[5].

Wybieramy produkty odpowiedniej jakości

Tak wymagający smakosz, jakim jest człowiek w okresie 1000 pierwszych dni życia, potrzebuje produktów bezpiecznych i odpowiedniej jakości. Dobrym wyborem będą więc chude gatunki mięs: kurczak, indyk, królik, cielęcina, wołowina. Należy zwracać uwagę na pochodzenie mięsa i odpowiednie warunki hodowli zwierząt. Niewskazane jest kupowanie mięsa nieznanego pochodzenia. Dlatego dobrym rozwiązaniem jest żywność przeznaczona specjalnie dla niemowląt i małych dzieci, która spełnia rygorystyczne kryteria narzucone przez regulacje unijne (Dyrektywa Komisji 2006/125/WE, Rozporządzenie Komisji (WE) 1881/2006). Tak restrykcyjnych wymogów nie musi spełniać żywność dedykowana osobom dorosłym.
Wyjątkowo cenne dla zdrowia dziecka są tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, halibut, makrela, śledź. Na talerzyk maluszka nie powinny, z uwagi na zanieczyszczenia, trafiać ryby bałtyckie, hodowlane – najlepsze będą te dziko żyjące w oceanach: Atlantyku, Pacyfiku. Z uwagi na niebezpieczeństwo skaleczenia się ością, mięso ryby powinno być ich pozbawione, stąd na początku rozszerzania diety najlepiej podawać dziecku rybę w postaci zmielonej.

Ile i jak często?

Półroczne niemowlę potrzebuje zjeść codziennie ok. 10 g mięsa, dwa razy w tygodniu powinno być to mięso ryby, w tym przynajmniej raz w tygodniu tłustej ryby morskiej. Z biegiem czasu dzienną porcję maluszka zwiększamy, aż do ok 20 g pod koniec pierwszego roku życia. Jednym z błędów opiekunów jest podawanie niemowlętom i małym dzieciom zbyt dużych porcji mięsa. Pamiętajmy, że dziecko nie jest małym dorosłym, stąd jego menu wygląda inaczej niż to mamy i taty. Jak pokazują wyniki badania prowadzonego pod kierownictwem prof. Haliny Weker z Instytutu Matki i Dziecka, opiekunowie małych dzieci w Polsce mają realne problemy z prawidłowym bilansowaniem diety swojego dziecka[6]. Produkty przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci są dla nich dobrą propozycją – oprócz wygody przygotowania i podania dają bowiem gwarancję, że taki posiłek dla maluszka zawiera odpowiednie ilości ważnych składników, a dodatkowo jest bezpieczny dla wrażliwego organizmu dziecka.

Joanna Neuhoff-Murawska, specjalista ds. żywienia
[1] Szajewska H., Horvath A.; Poradnik żywienia niemowląt. Krok po kroku od narodzin do pierwszych urodzin, Kraków 2014, s. 60-63.
[2] Kunachowicz H. 2001. Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych. IŻŻ.
[3] Lifschitz C. DHA, kwas foliwiowy, witamina D, jod, żelazo w profilaktyce zdrowotnej, Standardy Medyczne/Pediatria 2014:11:373:382.
[4] Szajewska H i wsp. Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Standardy Medyczne Pediatria 2014;11:321-336.
[5] Szajewska H i wsp. Karmienie piersią. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii żywienia Dzieci. Standardy medyczne/Pediatria 2016;13:9-24.
[6] Weker, H. Socha P. Szajewska H. Raport z badania. Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5 do 36 miesiąca życia – badanie ogólnopolskie 2016 rok.
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Karmienie 19 marca 2023

Dlaczego dieta ma duże znaczenie dla rozwoju dziecka?

Odpowiedni jadłospis wpływa na prawidłowy rozwój niemowlęcia i małego dziecka, a także jego przyszłe życie. Ważnym zadaniem każdej mamy jest wspieranie rozwoju dziecka poprzez sposób żywienia. Wyłączne karmienie piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka jest rekomendowane przez Światową Organizację Zdrowia (WHO). Kontynuacja karmienia piersią może trwać tak długo, jak długo jest to pożądane przez dziecko i jego mamę. W drugim półroczu życia zaleca się rozszerzanie diety o posiłki uzupełniające.

Dieta w rozwoju dziecka — wyjątkowe potrzeby małego brzuszka

Układ pokarmowy i procesy trawienne mają wpływ na prawidłowy rozwój fizyczny i psychoruchowy, dobre samopoczucie dziecka, spokojny sen oraz chęć do zabawy. A uśmiechnięty maluch to zadowolona mama i szczęśliwa cała rodzina! Dziecko to nie „mały dorosły” i jego dieta wymaga specjalnego podejścia. Musi zawierać wszystkie niezbędne do rozwoju składniki w odpowiednich proporcjach, by mieć jak najkorzystniejszy wpływ na kształtowanie się organizmu maluszka. Pierwszy rok życia dziecka to okres niezwykle intensywnego wzrastania – do 11. miesiąca życia maluszek potraja swoją urodzeniową masę ciała. dieta w rozwoju dziecka

Zadania dla układu pokarmowego

Układ pokarmowy umożliwia spożywanie i przyswajanie substancji odżywczych. Od razu po urodzeniu podejmuje swoją czynność, ale nie jest jeszcze w pełni sprawny. Trawienie rozpoczyna się już w jamie ustnej, a po przejściu pokarmu przez gardło i przełyk jest kontynuowane w żołądku i jelicie cienkim, gdzie odbywa się wchłanianie substancji odżywczych. W układzie pokarmowym odbywa się ich trawienie, a następnie wchłanianiu ulegają:

  • węglowodany – główne źródło energii,
  • białka – niezbędne do wzrastania organizmu i budowania tkanek,
  • tłuszcze – źródło energii, materiał zapasowy, substrat do produkcji hormonów. Wśród tłuszczów szczególną rolę pełnią wielonienasycone długołańcuchowe kwasy omega 3 i 6. Są one składnikiem błon komórkowych w ośrodkowym układzie nerwowym i komórek siatkówki.

W układzie pokarmowym wchłaniane są:

  • makroelementy – wapń, fosfor, magnez, sód, potas, chlor,
  • mikroelementy – żelazo, jod, cynk, miedź, chrom, mangan, molibden, selen, fluor,
  • witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – A, D, E, K i rozpuszczalne w wodzie – z grupy B, C, PP, kwas foliowy, biotyna, kwas pantotenowy.

Ostatni etap układu pokarmowego to jelito grube, którego zadaniem jest wchłonięcie wody i uformowanie stolca.

Składniki istotne w diecie maluszka

  • Wapń, będący jednym ze składników mleka, jest podstawowym elementem budulcowym kości i zębów. Jego niedobór powoduje obniżenie gęstości kości, krzywicę, skłonność do złamań.
  • Niezbędna do regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej i tworzenia tkanki kostnej jest także witamina D. Zwiększona możliwość niedoboru witaminy D występuje u niemowląt i małych dzieci, ponieważ ze względu na ich delikatną skórę dbamy o to, by chronić je przed słońcem, co utrudnia syntezę skórną tej witaminy. U dzieci karmionych wyłącznie piersią konieczna jest jej suplementacja.
  • Żelazo jest mikroelementem, od którego zależy synteza hemoglobiny. Jego niedobór powoduje niedokrwistość, niekorzystnie wpływa na nabłonek układu pokarmowego i może prowadzić do zaburzeń wchłaniania i biegunek. Szczególnie duże zapotrzebowanie na ten pierwiastek występuje w okresie wzrastania.

Należy czynić wszelkie wysiłki, aby podawać dziecku produkty jak najlepiej wspierające jego rozwój i wzrastanie. Kiedy maluszek prawidłowo przybiera na masie ciała i jego rozwój psychoruchowy przebiega harmonijnie, mama może być pewna, że jej dziecko dostaje to, co najlepsze. Odpowiednio zbilansowana dieta w okresie 1000 pierwszych dni życia malucha jest szczególnie ważna ze względu na intensywny rozwój dziecka, w tym jego układu pokarmowego. dieta w rozwoju dziecka


lek. med. Izabela Migalska-Łyczko, pediatra, ekspert bebiklub.pl  
Photo by Gabriel Crismariu on Unsplash
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close