Boże Narodzenie 19 grudnia 2013

Zrób to sam, czyli gwiazdki na choinkę z rolki po papierze toaletowym

Czym byłyby Święta Bożego Narodzenia bez pięknych dekoracji i przystrojonej choinki? Uwielbiacie gdy Wasze dzieci z zapałem przyłączają się do wykonywania ozdób i roztaczania magii świąt? Ja też, jednocześnie jestem dość „okropną” matką – mam jakiś zamysł i nie raz muszę nieco zacisnąć zęby, aby widziane okiem mamy cuda prac ręcznych mojej córki – cudownie zmienione w małe pokracznie nie pasujące absolutnie do niczego, nie spędzały mi snu z powiek. W tym roku odkryłyśmy wspólnie z Klarą ozdobę, która cieszy podczas tworzenia, jest banalna do samodzielnego wykonania (nawet dla 3 latka) i w dodatku naprawdę wygląda efektownie! Do dzieła!

Potrzebne będą:

Rolka po papierze toaletowym
Farby plakatowe
Klej do papieru lub introligatorski
Pędzel, woda, podkładka lub gazeta (żeby maluch nie ubrudził stolika),

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Opcjonalnie dodatkowe ozdoby: np. brokat

Wykonanie  jest banalne i nie wymaga zbyt wiele gadaniny. Zdjęcia kro po kroku znajdziecie poniżej:

1. Potnij rolkę po papierze na 5 w miarę równych kawałków, możesz zgnieść ją wcześniej ręką tak aby zagięły się na niej dwa ostre brzegi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zlep za pomocą kleju części ze sobą, ściśnij delikatnie, poczekaj do wyschnięcia kleju.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pomaluj z dzieckiem gwiazdkę na wybrany kolor. Poczekaj, aż wyschnie.

IMG_0180

IMG_0181

 

IMG_0166

 

IMG_0167

Jeśli chcesz ozdobić gwiazdkę brokatem posmaruj ją klejem rozrzedzonym wodą i o obsyp brokatem wedle pomysłu. Najlepiej jest potrzepać troszkę naszą ozdobę, aby odpadł nadmiar brokatu (zminimalizujemy w ten sposób późniejsze kruszenie się drobinek). Ja używałam kleju introligatorskiego Magic (cena ok. 2,5-4zł/tubkę) – nakładałam kilka kropel kleju i rozprowadzałam go namoczonym wodą pędzelkiem po powierzchni gwiazdki.

gwizadki-brokat (2) gwizadki-brokat gwizadki-brokat (1)

Niektóre z gwiazdek obsypywałam całe brokatem, inne ozdobiłam jedynie na brzegach (posmarowany brzeg odciskałam w brokacie, tak jak panieruje się kotlety 😉 ).

Wystarczy już tylko zawiązać nitkę, żyłkę lub wstążkę na jednym z ramion i powiesić gdzie mamy ochotę! Prawda, że piękne?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zdjęcia: Hanna Szczygieł

Subscribe
Powiadom o
guest

16 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
tomek q (jakchcemy.pl)

Dzięki za pomysł. Jakiś czas temu zastanawiałem się do czego wykorzystać rureczki.

Z kolei my wzięliśmy na celownik filcowe wycinanki. Dziewczyny miały mnóstwo frajdy. Kusi mnie jednak, żeby uruchomić towarzystwo wykorzystania Twojego pomysłu.

Hanna Szczygieł
Hanna Szczygieł
10 lat temu

Koniecznie, jest naprawdę fajna zabawa i zawsze wychodzi! 🙂 Mam nadzieję, że się pochwalicie potem 😉

Marzena
Marzena
10 lat temu

Ale pomysłowe, muszę spróbować

Katarzyna Gabiga
8 lat temu

Moje dzieci jeszcze małe więc nie mam czasu na takie zabawy , ale faktycznie można zrobić coś ślicznego samemu tanim kosztem

Agnieszka Placha
8 lat temu

U nas produkcja trwa, jest nawet instrukcja http://www.plachaart.blogspot.com/2015/12/bombka-niespodzianka.html

W roli mamy - wrolimamy.pl

Śliczne i czarujące 😉

Agnieszka Placha
8 lat temu

Dziękuję 🙂

Żaneta Jelińska
8 lat temu
Żaneta Jelińska
8 lat temu

No i w kalendarzu m.in. mamy zadania: robienie łańcucha choinkowego, robienie/ ozdabianie bombek. Robimy prezenty hand made dla najbliższych, robimy świąteczne dekoracje do domu m.in. Dekoracje z pomarańczy i goździków, aniolki z rolek po papierze toaletowym

Żaneta Jelińska
8 lat temu
Żaneta Jelińska
8 lat temu

Ja ostatnio zrobiłam moj pierwszy w życiu kalendarz adwentowy

W roli mamy - wrolimamy.pl

Piękny

Sylwia Wnuk
8 lat temu

Ja robiłam bombki i Aniołki 🙂

Agata Wolnicka
8 lat temu

U mnie rowniez kule kwiatowe….

Boże Narodzenie 18 grudnia 2013

Lukrowane cuda

Świąteczne przygotowania idą pełną para, praca wre. Choinka stoi już ubrana, wprowadzając dodatkowo bożonarodzeniowy nastrój. Odkąd urodził się Kubuś zainicjowałam w naszej rodzinie tradycję pieczenia świątecznych pierniczków. Ich wypiek to prawdziwa frajda dla dziecka. W zeszłoroczne Święta niespełna dwuletni Kuba pomagał wykrawać kształty a w tym dodatkowo dekorował. Pracy przy tym niewiele a radość dziecka i zachwyt gości murowany. U nas ponad to pierniczki stanowią element dekoracyjny choinki.

Przepis na pierniczki znajdziecie tu. Gwarantuję, że wyjdą wyśmienite.

Lukrowanie pierniczków nie jest trudną sprawą, nie trzeba być urodzonym cukiernikiem by pierniczki prezentowały się spektakularnie na talerzu czy choince. Wykonanie kolorowego lukru jest niezwykle banalne i tańsze niż kupienie kilku kolorów gotowego wyrobu. Barwniki spożywcze są bardzo wydajne i raz zakupione przydadzą się do robienia kolorowych ciast czy placków.

Lukier Królewski:
● 1 białko
● 1 szklanka cukru pudru
● kilka kropel soku z cytryny
● opcjonalnie barwniki spożywcze w proszku i kolorowe posypki

Przygotowanie:
1. Białko, cukier puder i sok z cytryny wrzucam do miseczki, w której zmiksuje składniki.
2. Wszystkie składniki mieszam mikserem na najmniejszej prędkości około 10-15 minut. Używam najmniejszej prędkości by jak najmniej powietrza dostało się do lukru. Zbyt duża jego ilość spowoduje powstanie pęcherzyków powietrza i pękanie gotowej glazury.
3. Gotowy lukier powinien mieć konsystencje śmietany.

Lukrowanie pierniczków:

Wykonanemu w powyższy sposób lukrowi można nadać wszystkie kolory tęczy, wystarczą barwniki spożywcze. Ja używam tych w proszku.
1. Lukier przelewam do mniejszych miseczek. Ich ilość uzależniona jest od tego ile kolorów chce otrzymać.
2. Do każdej miseczki wsypuję odrobinę (czubeczek trzonka łyżeczki) barwnika i mieszam do uzyskania jednolitej masy.
3. Gotową kolorowa masę przekładam do szprycy. Jeśli nie zamierzacie jej myć po każdej zmianie koloru polecam wykonanie jednorazowych szpryc z grubszej torebki lub pergaminu do pieczenia ciasta. Najlepsze do tego będą woreczki do mrożenia (po napełnieniu wystarczy zrobić nożyczkami mały otworek). Pergamin należy zwinąć w stożek tak, by powstał maleńki otwór wylotowy.
4. Powoli wyciskam lukier na pierniczki.

Puśćcie wodze fantazji, bądźcie kreatywni. Udanej zabawy.

pierniki1

pierniki4

pierniki2

Zdjęcia: Sylwia

Subscribe
Powiadom o
guest

5 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Monika
Monika
10 lat temu

Piękne! Zabieram się za dekorowanie w sobotę. Mam nadzieję, że też tak ładnie wyjdą.

Sylwia
Sylwia
10 lat temu
Reply to  Monika

Wyjdą napewno śliczne 🙂

Hanna Szczygieł
Hanna Szczygieł
10 lat temu

Mniam! Ja w tym roku zrobiłam sobie wolne od pierniczenia – jadę do mamusi 😛

Boże Narodzenie 17 grudnia 2013

Cookie time

Do Świąt pozostało już niewiele czasu. Zapewne nie tylko u mnie przygotowania nabierają na sile. Jak już wiecie z innych moich tekstów, wychowałam się na Śląsku Cieszyńskim. Nieodzowną tradycją, już wielopokoleniową jest pieczenie drobnych ciasteczek – nie tam jakiś dwóch, trzech rodzajów – pamiętam, jak kiedyś doliczyłam się ok. 15 różnych wersji ciasteczek. Po prost ciasteczka muszą być, bez nich nie ma Świąt. Dziś moja kochana Mama, wybiera te najbardziej przez nas ulubione, a i tak w tym roku pewnie będzie ich ok 8-10 rodzajów. Pieczenie ciasteczek niejako wrosło we mnie, jest już tak silnie zakorzenione, że nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez talerza pełnego tych smakołyków. Jednakże co roku poszukuję czegoś nowego, oryginalnego i tymi przepisami dzielę się z Wami i dla uwiecznienia zapraszam do małej galerii z procesu pieczenia ciastek z 2,5 letnim potworem ciasteczkowym.

Ciasteczka marcepanowe

2 ½ kostki masła
pół szklanki cukru
2 żółtka
2,5  do 3 szklanek mąki

1 opakowanie(tutaj 16g) cukru wanilinowego
1 opakowanie surowej masy marcepanowej (200 g)

1. Miękkie masło, cukier, cukier wanilinowy, żółtka, i marcepan ręcznie ugniatam, by dobrze wymieszać wszystkie składniki. Jeśli macie malakser możecie się nim wyręczyć.
2. Potem stopniowo dodaję mąkę. Kiedy ciasto jest gładkie i ładnie odchodzi od ręki odstawiam, go do lodówki na 30 min.
3. Dobrze umączonym wałkiem, rozwałkuję ⅓ ciasta na grubość ok 3-5 mm i wycinam foremkami ciasteczka.
4. Piekę przez 10-12 min, w uprzednio rozgrzanym piekarniku (180C)
5. Przed pieczeniem można posypać ciasteczka czekoladą, prażonymi orzeszkami laskowymi, itp.

Ciasteczka cynamonowe

1 szklanka mąki
pół kostki masła (czasem trzeba troszkę dodać masła)
trochę więcej niż połowa szklanki cukru pudru
pół szklanki mielonych migdałów
łyżeczka cynamonu
1 jajko

1. Wszystkie składniki dobrze ugniatam ręką i podobnie jak w poprzednim przepisie odstawiam do lodówki na ok. 30 min.
2. Następnie wałkuję ciasto, wycinam ciasteczka i i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
3. Piekę ciasteczka ok. 15 min w temperaturze 180 °C

Szwedzkie ciasteczka

pół kostki  masła
pół szklanki cukru pudru
pół szklanki miodu ciekłego
2,5 -3 szklanek  mąki
2 jajka
1 łyżeczka sody
1 przyprawa do piernika
2 łyżki kakao
łyżeczka kardamonu

1. Wszystkie składniki dobrze ugniatam ręką i podobnie jak w poprzednich przepisach odstawiam do lodówki na ok. 30 min.
2. Następnie wałkuję ciasto, wycinam ciasteczka i i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
3. Piekę ciasteczka ok. 15 min w temperaturze 180 °C
4. Na końcu ozdabiam lukrem lub białą czekoladą.Można je także skleić po dwa np. dżemem truskawkowym.

ciastka1

ciastka3

ciastka4

marcin

Zdjęcia: Rachela

Subscribe
Powiadom o
guest

6 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
malgorzata stryjecka
malgorzata stryjecka
10 lat temu

Pycha ja chyba spróbuje te marcepanowe w takim razie

Patka
Patka
10 lat temu

Jutro się zabieram za wszystkie 3 rodzaje, dziekujemy za przepisy 😉

Rachela
Rachela
10 lat temu
Reply to  Patka

I jak wyszły?

Małgorzata Krupa-Kurz

Taak 🙂 Tylko u nas zazwyczaj jeden,może dwa rodzaje. Mamy już pierniczki,a jutro zabieramy się za te marcepanowe tylko zastanawiam się ile ich wyjdzie z tego przepisu.

W roli mamy - wrolimamy.pl

Spokojnie zapelnią pudełko po butach 😉

top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close