Babka cytrynowa
Jak, jak makowce nieodparcie kojarzą się z Bożym Narodzeniem, tak babka cytrynowa przywołuje na myśl Wielkanoc. To królowe świątecznych stołów, które zachwycają smakiem i formą podania. Przygotowywać je można na wiele sposobów i wzbogacać różnymi dodatkami. Proponujemy klasyczną wersję cytrynową przełamaną lekką nutą pomarańczowej goryczy.
Babka cytrynowa — przepis na Wielkanoc
Babka cytrynowa. Składniki:
· 5 jaj w rozmiarze L
· 200 g mąki pszennej tortowej
· 100 g mąki ziemniaczanej
· 180 ml oleju Rapso
· 180–200 g cukru
· 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1 cukier waniliowy
· otarta skórka z 1 dużej cytryny
· skórka pomarańczy Gold Pack
· szczypta soli
Babka cytrynowa. Wykonanie:
1. Jajka wbijamy do misy miksera, dodajemy cukier, cukier z wanilią i sól. Całość miksujemy do uzyskania jasnego kremu i rozpuszczenia się cukru.
2. Nie przerywając miksowania, dolewamy olej, dodaj przesiane mąki i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dosypujemy otartą skórkę z cytryny i skórkę pomarańczy.
3. Przygotowaną masę przelewamy do wysmarowanej formy. Pieczemy przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka) w nagrzanym do 175°C piekarniku z funkcją góra-dół.
4. Przed podaniem babkę posypujemy cukrem pudrem, polewamy lukrem lub roztopioną czekoladą.