Wielkanoc 1 kwietnia 2023

Babka cytrynowa

Jak, jak makowce nieodparcie kojarzą się z Bożym Narodzeniem, tak babka cytrynowa przywołuje na myśl Wielkanoc. To królowe świątecznych stołów, które zachwycają smakiem i formą podania. Przygotowywać je można na wiele sposobów i wzbogacać różnymi dodatkami. Proponujemy klasyczną wersję cytrynową przełamaną lekką nutą pomarańczowej goryczy.

Babka cytrynowa — przepis na Wielkanoc

Babka cytrynowa. Składniki:

· 5 jaj w rozmiarze L

· 200 g mąki pszennej tortowej

· 100 g mąki ziemniaczanej

· 180 ml oleju Rapso

· 180–200 g cukru

· 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

· 1 cukier waniliowy

· otarta skórka z 1 dużej cytryny

· skórka pomarańczy Gold Pack

· szczypta soli

Babka cytrynowa. Wykonanie:

1. Jajka wbijamy do misy miksera, dodajemy cukier, cukier z wanilią i sól. Całość miksujemy do uzyskania jasnego kremu i rozpuszczenia się cukru.

2. Nie przerywając miksowania, dolewamy olej, dodaj przesiane mąki i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dosypujemy otartą skórkę z cytryny i skórkę pomarańczy.

3. Przygotowaną masę przelewamy do wysmarowanej formy. Pieczemy przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka) w nagrzanym do 175°C piekarniku z funkcją góra-dół.

4. Przed podaniem babkę posypujemy cukrem pudrem, polewamy lukrem lub roztopioną czekoladą.

 

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Desery 1 kwietnia 2023

Pascha z bakaliami

Pascha z bakaliami to tradycyjna wielkanocna potrawa, która przyszła do nas ze wschodu, ale już na tyle dobrze zadomowiła się w polskiej tradycji kulinarnej, że niektórym ciężko jest wyobrazić sobie święta bez jej udziału. Podpowiadamy, jak w kilku krokach przygotować ten z pozoru trudny deser.

Pascha z bakaliami — przepis na Wielkanoc

Pascha z bakaliami. Składniki:

· 1 kg sera białego, zmielonego 3 razy

· 200 g masła (miękkiego)

· 3/4–1 szklanka drobnego cukru do wypieków

· 4 żółtka

· 1 op. cukru waniliowego

· 100 g pistacji Kresto

· 50 g moreli suszonych Kresto

· 1 op. kandyzowanej skórki cytrony Gold Pack

· szczypta soli

Wykonanie:

1. Masło, cukier, cukier waniliowy, sól przekładamy do misy miksera i zaczynamy ubijać. Następnie stopniowo dodajemy żółtka i ubijamy, aż do momentu uzyskania puszystego, jasnego kremu. Do tak przygotowanego kremu dokładamy ser oraz pokrojone bakalie. Całość delikatnie mieszamy.

2. Sitko (18–20 cm średnicy) wykładamy podwójną gazą i opieramy je na brzegach miski (do której będzie ściekała serwatka). Do środka formy wykładamy całą masę serową, a następnie przyciskamy ją talerzykiem, obciążonym np. słoikiem z wodą. Tak przygotowany deser wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia pascha jest gotowa do podania.

3. Przed podaniem deser wyjmujemy na talerz, usuwamy gazę i dekorujemy.

 

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Wielkanoc 1 kwietnia 2023

Babka marchewkowa z cytrynowym lukrem

Babka marchewkowa to słodycz ciasta z dodatkiem marchewki, przełamana kwaskowatym twistem to wyborne połączenie smaków, nie tylko od święta!

Babka marchewkowa z cytrynowym lukrem — przepis

Babka marchewkowa z cytrynowym lukrem. Składniki (śr: 20cm, wys: 7cm):

Ciasto marchewkowe:

• 350 g obranych marchewek
• 6 jajek
• 130 g mąki ryżowej
• 130 g mąki kukurydzianej
• 180 g oleju rzepakowego Rapso
• 150 g ksylitolu
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier cytrynowy:

• 6 łyżek ksylitolu
• skórka z cytryny i sok
• 3 łyżeczki mleka kokosowego

Wykonanie:

Babka marchewkowa:

1. Marchewki zetrzyj w drobne oczka/łezki.
2. Jajka (białka z żółtkami) wraz z ksylitolem ubij na najwyższych obrotach miksera, by stały się jaśniejsze i spienione (trzeba ubijać́ je dłużej, niż gdy ubijmy same białka).
3. Wlej olej do jajek i cały czas całość miksuj na już nieco mniejszych obrotach.
4. Mąki wymieszaj z proszkiem i przesiej przez sito partiami do masy jajecznej. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszaj szpatułą.
5. Marchewki połącz z ciastem.
6. Całość przelej do formy na babkę i piecz w 180°C, około 55 minut do suchego patyczka (w połowie włącz termo obieg).
7. Następnie odstaw babkę do wystudzenia i dopiero wtedy ostrożnie wyjmij ją z formy.

Lukier cytrynowy:

8. Ksylitol zmiel na puder.
9. Do pudru dodaj startą skórkę z cytryny, łyżeczkę soku z cytryny i łyżeczkę mleka kokosowego, a następnie wymieszaj.
10. Dodawaj po łyżeczce płynów do momentu, aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję. Mleko sprawi, że lukier pozostanie biały.
11. Gotowym lukrem polej babkę i udekoruj według uznania.

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close