Wielkanoc 1 kwietnia 2023

Babka z ponczem, karmelem i migdałami

Babka – wielkanocny przysmak uwielbiany przez wszystkie pokolenia. W wersji z ponczem, karmelem i migdałami pięknie ozdabia wielkanocny stół, dumnie prezentując się wśród innych wypieków. Choć to potrawa tradycyjna, w takiej odsłonie zachwyci wszystkich na nowo.

Babka z ponczem, karmelem i migdałami — przepis

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży suszonych
  • 4 jajka L
  • 120 g masła roztopionego
  • 100 ml mleka (lekko ciepłego)
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli

Składniki na poncz:

  • 0,3 l soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 4 łyżki rumu
  • 100 g karmelek
  • 100 ml śmietany 36%
  • garść migdałów KRESTO SELECT
  • garść płatków migdałowych KRESTO

Babka z ponczem, karmelem i migdałami. Wykonanie:

1. Wszystkie składniki oprócz masła przełóż do misy miksera i miksuj z hakiem do ciasta drożdżowego około 5–7 minut.
2. Po tym czasie dodaj masło i miksuj jeszcze do całkowitego wchłonięcia tłuszczu. Ciasto powinno być luźne. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 1–2 godziny, do podwojenia się masy ciasta.
3. Formę do ciasta wysmaruj masłem, wysyp bułką tartą, przelej ciasto. Foremkę przykryj ściereczką i odstaw na około 30–40 minut do ponownego podwojenia się masy ciasta.
4. Nagrzej piekarnik do 165°C i piecz ciasto około 35 minut, do tzw. suchego patyczka.
5. Upieczone ciasto wyjmij z foremki i studź na kratce.
6. Sok z pomarańczy połącz z rumem i nasącz płynem babkę (nadal ułożoną na kratce).
7. Karmelki przesyp na patelnię i doprowadź do ich rozpuszczenia, często mieszając. Dodaj kremówkę, dokładnie wymieszaj, zagotuj. Lekko przestudzonym karmelem polej babkę (nadal ułożoną na kratce).
8. Na koniec posyp ciasto płatkami migdałów oraz ozdób ją całymi migdałami.

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Dania główne 1 kwietnia 2023

Biała kiełbasa pieczona z warzywami

Biała kiełbasa pieczona lub gotowana to dla wielu osób potrawa, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Zazwyczaj podajemy ją w wersji gotowanej z dodatkiem chrzanu. A gdyby tak wzbogacić ją warzywami, a całość upiec? Zyskujemy pełnowartościowy posiłek, a dodatkowo wyjątkową oprawę tradycyjnego dania.

Biała kiełbasa pieczona z warzywami — przepis:

Składniki (6 porcji):

· 6 kiełbas białych parzonych

· 800 g ziemniaków

· 6 średnich szalotek

· 2 czerwone papryki

· 4 ząbki czosnku

· oliwki Beach Flower (ilość według upodobań)

· papryczki Piri-Piri (ilość według upodobań)

· olej Rapso

· ulubione świeże zioła, np. rozmaryn, cząber, tymianek

· 1/2 szklanki wytrawnego białego wina

· sól, pieprz

Biała kiełbasa pieczona z warzywami. Wykonanie:

1. Kiełbasy kroimy na połówki i lekko nacinamy.

2. Ziemniaki obieramy, a następnie kroimy w łódeczki.

3. Paprykę oczyszczamy z pestek i kroimy. Obraną cebulę kroimy w połówki, a czosnek w cienkie plasterki.

4. Ziemniaki, paprykę, cebulę i czosnek przekładamy do formy do pieczenia. Dodajemy 2 łyżki oleju, 1/3 łyżeczki soli (lub do smaku), szczyptę pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy, a na wierzch dodajemy kładziemy kiełbaski, posypujemy ziołami i dolewamy wino.

5. Tak przygotowaną potrawę wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika (z funkcją góra-dół) i pieczemy 45 minut lub do momentu uzyskania miękkości ziemniaków.

6. Po tym czasie dodajemy pokrojone oliwki oraz papryczki i pieczemy jeszcze 5 minut. Podajemy z ulubioną surówką.

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Wielkanoc 1 kwietnia 2023

Babka cytrynowa

Jak, jak makowce nieodparcie kojarzą się z Bożym Narodzeniem, tak babka cytrynowa przywołuje na myśl Wielkanoc. To królowe świątecznych stołów, które zachwycają smakiem i formą podania. Przygotowywać je można na wiele sposobów i wzbogacać różnymi dodatkami. Proponujemy klasyczną wersję cytrynową przełamaną lekką nutą pomarańczowej goryczy.

Babka cytrynowa — przepis na Wielkanoc

Babka cytrynowa. Składniki:

· 5 jaj w rozmiarze L

· 200 g mąki pszennej tortowej

· 100 g mąki ziemniaczanej

· 180 ml oleju Rapso

· 180–200 g cukru

· 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

· 1 cukier waniliowy

· otarta skórka z 1 dużej cytryny

· skórka pomarańczy Gold Pack

· szczypta soli

Babka cytrynowa. Wykonanie:

1. Jajka wbijamy do misy miksera, dodajemy cukier, cukier z wanilią i sól. Całość miksujemy do uzyskania jasnego kremu i rozpuszczenia się cukru.

2. Nie przerywając miksowania, dolewamy olej, dodaj przesiane mąki i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dosypujemy otartą skórkę z cytryny i skórkę pomarańczy.

3. Przygotowaną masę przelewamy do wysmarowanej formy. Pieczemy przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka) w nagrzanym do 175°C piekarniku z funkcją góra-dół.

4. Przed podaniem babkę posypujemy cukrem pudrem, polewamy lukrem lub roztopioną czekoladą.

 

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close