Dania główne 1 kwietnia 2023

Biała kiełbasa pieczona z warzywami

Biała kiełbasa pieczona lub gotowana to dla wielu osób potrawa, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Zazwyczaj podajemy ją w wersji gotowanej z dodatkiem chrzanu. A gdyby tak wzbogacić ją warzywami, a całość upiec? Zyskujemy pełnowartościowy posiłek, a dodatkowo wyjątkową oprawę tradycyjnego dania.

Biała kiełbasa pieczona z warzywami — przepis:

Składniki (6 porcji):

· 6 kiełbas białych parzonych

· 800 g ziemniaków

· 6 średnich szalotek

· 2 czerwone papryki

· 4 ząbki czosnku

· oliwki Beach Flower (ilość według upodobań)

· papryczki Piri-Piri (ilość według upodobań)

· olej Rapso

· ulubione świeże zioła, np. rozmaryn, cząber, tymianek

· 1/2 szklanki wytrawnego białego wina

· sól, pieprz

Biała kiełbasa pieczona z warzywami. Wykonanie:

1. Kiełbasy kroimy na połówki i lekko nacinamy.

2. Ziemniaki obieramy, a następnie kroimy w łódeczki.

3. Paprykę oczyszczamy z pestek i kroimy. Obraną cebulę kroimy w połówki, a czosnek w cienkie plasterki.

4. Ziemniaki, paprykę, cebulę i czosnek przekładamy do formy do pieczenia. Dodajemy 2 łyżki oleju, 1/3 łyżeczki soli (lub do smaku), szczyptę pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy, a na wierzch dodajemy kładziemy kiełbaski, posypujemy ziołami i dolewamy wino.

5. Tak przygotowaną potrawę wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika (z funkcją góra-dół) i pieczemy 45 minut lub do momentu uzyskania miękkości ziemniaków.

6. Po tym czasie dodajemy pokrojone oliwki oraz papryczki i pieczemy jeszcze 5 minut. Podajemy z ulubioną surówką.

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Wielkanoc 1 kwietnia 2023

Babka cytrynowa

Jak, jak makowce nieodparcie kojarzą się z Bożym Narodzeniem, tak babka cytrynowa przywołuje na myśl Wielkanoc. To królowe świątecznych stołów, które zachwycają smakiem i formą podania. Przygotowywać je można na wiele sposobów i wzbogacać różnymi dodatkami. Proponujemy klasyczną wersję cytrynową przełamaną lekką nutą pomarańczowej goryczy.

Babka cytrynowa — przepis na Wielkanoc

Babka cytrynowa. Składniki:

· 5 jaj w rozmiarze L

· 200 g mąki pszennej tortowej

· 100 g mąki ziemniaczanej

· 180 ml oleju Rapso

· 180–200 g cukru

· 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

· 1 cukier waniliowy

· otarta skórka z 1 dużej cytryny

· skórka pomarańczy Gold Pack

· szczypta soli

Babka cytrynowa. Wykonanie:

1. Jajka wbijamy do misy miksera, dodajemy cukier, cukier z wanilią i sól. Całość miksujemy do uzyskania jasnego kremu i rozpuszczenia się cukru.

2. Nie przerywając miksowania, dolewamy olej, dodaj przesiane mąki i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dosypujemy otartą skórkę z cytryny i skórkę pomarańczy.

3. Przygotowaną masę przelewamy do wysmarowanej formy. Pieczemy przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka) w nagrzanym do 175°C piekarniku z funkcją góra-dół.

4. Przed podaniem babkę posypujemy cukrem pudrem, polewamy lukrem lub roztopioną czekoladą.

 

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Desery 1 kwietnia 2023

Pascha z bakaliami

Pascha z bakaliami to tradycyjna wielkanocna potrawa, która przyszła do nas ze wschodu, ale już na tyle dobrze zadomowiła się w polskiej tradycji kulinarnej, że niektórym ciężko jest wyobrazić sobie święta bez jej udziału. Podpowiadamy, jak w kilku krokach przygotować ten z pozoru trudny deser.

Pascha z bakaliami — przepis na Wielkanoc

Pascha z bakaliami. Składniki:

· 1 kg sera białego, zmielonego 3 razy

· 200 g masła (miękkiego)

· 3/4–1 szklanka drobnego cukru do wypieków

· 4 żółtka

· 1 op. cukru waniliowego

· 100 g pistacji Kresto

· 50 g moreli suszonych Kresto

· 1 op. kandyzowanej skórki cytrony Gold Pack

· szczypta soli

Wykonanie:

1. Masło, cukier, cukier waniliowy, sól przekładamy do misy miksera i zaczynamy ubijać. Następnie stopniowo dodajemy żółtka i ubijamy, aż do momentu uzyskania puszystego, jasnego kremu. Do tak przygotowanego kremu dokładamy ser oraz pokrojone bakalie. Całość delikatnie mieszamy.

2. Sitko (18–20 cm średnicy) wykładamy podwójną gazą i opieramy je na brzegach miski (do której będzie ściekała serwatka). Do środka formy wykładamy całą masę serową, a następnie przyciskamy ją talerzykiem, obciążonym np. słoikiem z wodą. Tak przygotowany deser wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia pascha jest gotowa do podania.

3. Przed podaniem deser wyjmujemy na talerz, usuwamy gazę i dekorujemy.

 

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close