Cukinia zapiekana z kaszą jaglaną
Końcówka lata przynosi dostatek świeżych i pysznych owoców oraz warzyw. Warto sięgnąć właśnie teraz po sezonowe produkty i zaszaleć troszkę w kuchni, czarując niezwykłe zapachy lata. Jednym z mniej docenianych warzyw na polskich stołach jest cukinia. Niby nic, o bardzo delikatnym smaku, w odpowiednim przepisie zachwyci nawet tych, którzy za zielonym wcale nie przepadają. Tym razem prezentuję przepis na cukinię z kaszą jaglaną, którą wrzucam do piekarnika za każdym razem, gdy to warzywo trafia do mojej kuchni.
Składniki dla 4 osób (2 dorosłych i 2 dzieci:) :
- 2 średniej wielkości cukinie
- torebka kaszy jaglanej
- 4 średnie pomidory
- 1 duża cebula
- kilka oliwek zielonych
- sól, pieprz, zioła prowansalskie (ew. samo oregano lub bazylia)
- ser do zapieczenia
- ketchup (opcjonalnie)
Na wykonanie całości, wraz z czasem zapieczenia musicie przeznaczyć ok 40 minut. Nie zrażajcie się ilością pracy przy zapiekankach, bo wcale nie jest ona męcząca 🙂
Kaszę jaglaną w torebce gotuję w osolonym wrzątku do miękkości, ok 15 minut. Jeśli traficie na kaszę nieporcjowaną, odmierzcie jej pół szklanki.
W czasie gdy kasza się gotuje, obie cukinie dokładnie myję i przekrawam na pół. Łyżeczką wydrążam pestki, wyrzucając je. Połówki cukinii drążę w środku, odkładając miąższ do miseczki, zostawiam ok 1 cm warstwę warzywa. Oskrobane cukinie układam w naczyniu żaroodpornym, obsypuję solą i pieprzem, wkładając do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Gdy cukinia siedzi w piekarniku, oparzam i pozbawiam skórek pomidory, szatkuję cebulę i zielone oliwki. Wrzucam na rozgrzany olej cebulę, podsmażam chwilę później pomidory, dorzucam miąższ cukinii i oliwki. Posypuję ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, dodaję odrobinę ketchupu do smaku. Smażę ok 10 minut mieszając, aż składniki się połączą, a nadmiar soku z warzyw odparuje.
Ściągam z ognia kaszę, dorzucam zawartość torebki do patelni z podduszonymi warzywami, mieszam i odstawiam na chwilę aby składniki się połączyły. Wyciągam podpieczoną i miękką cukinię z piekarnika, nakładam do niej farsz, przykrywam żółtym serem, jeszcze raz obsypuję solą i pieprzem. Z powrotem wkładam całość do piekarnika na 4-5 minut, tylko po to, by ser się stopił a zapiekanka była gorąca.
Później już tylko wyciągam pyszną, pachnącą zapiekankę na talerze, polewam ketchupem i voila! Pyszne danie wegetariańskie gotowe. Jeśli jesteście pasjonatami mięsa mielonego, cukinia zapiekana z kaszą jaglaną doskonale się z nim komponuje 🙂
Smacznego!
mi obrodziła jak „głupia” juz nie nadazam przerabiac i uszczesliwiam koleżanki . Jadam faszerowaną , ale najbardziej lubimy leczo z cukinia, papryką , pomidorkami i kiełbasa , mniam. Placuszki z cukinii palce lizac
U nas dzisiaj zapiekana z miesem mielonym z indyka mniam
Najprostszy przepis na makaron z cukinią: cebulę pokroić w piórka i wrzucić na patelnię z odrobiną tłuszczu, gdy zmięknie dodać pokrojoną w półksiężyce cukinię. Posolić, dodać pieprzu do smaku. Gdy zmięknie wymieszać z ugotowanym makaronem. Smacznego. Można dodać filet z kurczaka lub kiełbaskę.
Ja też zapiekam, z czym się da, leczo robię albo po prostu na patelni w krążki i posypana vegetą, albo w panierce
Rok temu podjęłam się zrobienia podobnej zapiekanki i już wiem gdzie tkwił mój błąd (a była to pełna improwizacja, zwłaszcza z kaszą, której wcześniej nie używałam) – nie ugotowałam wcześniej kaszy! Zagadka jej goryczy i twardości rozwiązana… 😉
http://www.kwestiasmaku.com/przepis/plasterki-cukinii-zapiekane-w-sosie-pomidorowym-z-mozzarella
U mnie króluje leczo
najlepsze pokrojone na kawałki czy plasterki lekko posolone popieprzone i podsmażone na odrobinie oleju.
można leczo z właściwie wszystkim co chcemy (pieczarki, papryka, kielbasa, cebula, pomidory, ogorek z octu…)
ale najlepsze chyba pokrojone na dość grubą kostkę, z mięsem mielonym w sosie pomidorowym. 🙂
Roladki zapiekane z boczkiem/szynką 😉
cukinie przekroić wzdłuż i przekroić na 3 części. Czosnek przeciśnięty przez praskę wymieszać z oliwą i ziołami. Tym smarujemy cukinię. Fetę kroimy na plastry i zanurzamy w marynacie. Kawałki sera dajemy między kawałki cukini,owinąć boczkiem i spiąć wykałaczką. Wszystko dajemy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą i zapiekać 15 min . Gotowe posypać bazylią .
Placuszki z cukini i ziemniakow pychota ze smietanka
Jeszcze mozna zrobic cukinie w plasterki i moczona w ciescie nalesnikowym i na patelnie obsmarzyc
zupa krem z cukinii? zapodaj przepis!!!! zapiekane jadłam już w różnej postaci i grillowane, poza tym świetne placki z cukinii wychodzą, no i standardowo w moim rodzinnym domu leczo
ja mam własny, najprostszy na świcie i robiony na wyczucie : z samych warzyw gotuję bulion, odławiam zielone, na patelni na maśle obsmażam cebulę na szklisto i dodaję pokrojoną w kostkę dużą cukinię- mam zacną patelnię to się mieści, ale nie raz robiłam to od razu w głębokim garze. Jak cukinia zmięknie, dodaję do bulionu. Nie raz, żeby smak był bardziej delikatny i gęsty pod dzieci, przed cukinią obsmażałam ziemianki, te do gara z bulionem i dopiero dodawałam podsmażaną cukinię, jak ziemniaki zmiękły. Później blender, sól pieprz i groszki ptysiowe czy grzanki i język do tyłka ucieka!!!
wypróbuję!
czasem zabielam śmietaną i daje czosnek, a czasem dorzucam serek topiony kremowy. Wariacji od groma. Tak samo robię z dynią, tylko tu już na słodko, bez czosnku.
leczo u mnie dziś a poza tym polecam placki z cukinii (potarta na dużych oczkach cukinia+jajko+mąka + sól + pieprz) albo krążki w jajko i bułkę tartą i jak schabowe.. a przepis na zupę krem też z chęcią poznam