Dieta świeżo upieczonej mamy, czyli czego unikać podczas karmienia piersią
Karmienie piersią wiąże się z ogromną odpowiedzialnością za zdrowie naszego malucha. Jak powinna wyglądać dieta karmiącej mamy, jakich potraw unikać i po które z nich sięgać, by zapewnić dziecku najlepszej jakości pokarm?
Z jakich produktów należy zrezygnować w trakcie karmienia?
O diecie dla matek karmiących krąży mnóstwo mitów. Często słyszmy, że świeżo upieczone mamy powinny zrezygnować z wielu powszechnie stosowanych produktów, ponieważ mogą one potencjalnie zagrozić zdrowiu dziecka odżywiającego się wyłącznie naszym mlekiem. Czego tak naprawdę należy unikać w trakcie karmienia, jak powinna wyglądać dieta karmiącej mamy?
Dieta karmiącej mamy. Niewskazane produkty żywnościowe
Mama karmiąca piersią powinna jeść produkty, po których dobrze się czuje i które nie mają negatywnego wpływu na zachowanie oraz zdrowie jej dziecka. Pamiętajmy, by w tym wyjątkowym okresie eliminować te potrawy, które mogą podwyższać poziom naszego cholesterolu we krwi lub prowadzić do otyłości.
Czego nie jeść, karmiąc piersią?
- Tłuszcze nasycone oraz trans: znajdują się w niemal wszystkich słodyczach, a ich nadmiar znacząco podnosi stężenie węglowodanów w pokarmie oraz negatywnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi. Produkty z ich zawartością są niewskazane nie tylko dla mamy, ale również dla dziecka;
- Ostre potrawy: w pierwszych tygodniach po narodzinach naszego malucha warto zrezygnować z ostrych przypraw, czosnku oraz cebuli. Ich smak przedostaje się do pokarmu i może zniechęcić noworodka do jedzenia. W późniejszym okresie dziecko przyzwyczaja się do różnorodnych potraw i prawdopodobnie nie będzie miało problemu z tolerancją nawet tego typu produktów;
- Żywność wysoko przetworzona: ma negatywny wpływ zwłaszcza na zdrowie mamy. Zawiera spore ilości sztucznych wzmacniaczy smaku, tłuszczu, barwników oraz konserwantów, które mogą powodować zaburzenia w poziomie cholesterolu oraz prowadzić do otyłości.
Inne produkty, z których należy zrezygnować podczas karmienia
- Alkohol: bardzo niekorzystnie wpływa na rozwój dziecka oraz może wywoływać poważne problemy ze strony jego układu pokarmowego. Z tego powodu w trakcie karmienia w żadnym wypadku nie należy sięgać po napoje wysokoprocentowe;
- Leki: niektóre ze znajdujących się w nich składników przenikają do pokarmu i mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia malucha. Pamiętajmy, że przed sięgnięciem po jakiekolwiek medykamenty, należy skonsultować się z lekarzem;
- Papierosy: zubażają pokarm, sprawiając, że dziecko nie otrzymuje wystarczającej ilości witamin i minerałów. Dodatkowo nikotyna spowalnia rozwój malucha oraz powoduje zaburzenia jego rytmu snu.
Dieta karmiącej mamy — co należy jeść?
Skoro wiemy już, czego nie jeść karmiąc piersią, sprawdźmy, po jakie produkty warto sięgać w tym wyjątkowym czasie:
- Warzywa: dostarczają organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Można spożywać je bez ograniczeń;
- Owoce: zawierają spore ilości cukru i dlatego sięgajmy po nie nie częściej niż 2 razy dziennie;
- Zboża: są źródłem błonnika oraz wielu składników mineralnych;
- Nabiał: dostarcza nam dużo białka, tłuszczu i wapnia;
- Mięso i ryby: są najlepszym źródłem białka, żelaza, wapnia i magnezu.
Warto przeczytać również: lactosan.pl/elementarz-karmiacej/dieta-dla-matki-karmiacej-co-jesc-a-czego-unikac