Jak ugasić palący się olej na patelni: poradnik krok po kroku

Płonący olej na patelni to sytuacja, której żadna osoba gotująca nie chciałaby doświadczać, ale niestety może się zdarzyć. Panika w takich momentach jest naturalna, ale kluczowe jest zachowanie spokoju i działanie zgodnie z zasadami bezpieczeństwa. Przy czym nie do końca tak, jak uczą w szkole 😛
Pewnie nie wpadłabym na pomysł napisania tego tekstu, gdyby nie moja córka smażąca placki ziemniaczane.
– Mamo, patelnia się pali!
No zapaliła się trochę z boku, wystarczyło dmuchnąć i po krzyku. Przy okazji jednak zainteresowałam się, czy moje dziecię wie, co robić, gdyby faktycznie zapalił się olej na patelni.
– No wiem, trzeba go zgasić. Jakąś szmatką albo koszulką.
– Czyyyym?????!!!!!
– No ściereczką kuchenną albo jak się nie ma, to zdjąć koszulkę i koszulką. Tak nam pani Mariola mówiła.
Pani Mariola uczyła moje dziecko w drugiej i trzeciej klasie. Dziś już nie uda się wyjaśnić, jak to naprawdę wyglądało i jakie słowa padły, ale sytuacja zjeżyła mi włoski na karku.
– Koszulką, serio? A nie uważasz, że ona się zacznie po prostu palić?
– Yyy, no w sumie tak. No ale tak nam pani mówiła!
Pytajcie Wasze dzieci, co było w szkole, mówię Wam. Jak nie zrozumieją, to pokręcą i nieszczęście gotowe.
Wyjaśniłam dziecku, a przy okazji zebrałam dla Was garść informacji:
Jak ugasić palący się olej na patelni?
Po pierwsze, nie panikuj! Płonący olej to poważna sprawa, ale nie jest to sytuacja, której nie da się opanować.
– Natychmiast wyłącz palnik, na którym znajduje się patelnia. Najważniejsze, to obniżyć temperaturę palącego się oleju. Teoretycznie można to zrobić także przez dolanie zimnego oleju, ale… ostrożnie z tym. Można się przy okazji poparzyć.
– W żadnym wypadku nie polewaj płonącego oleju wodą! To najlepszy sposób na spalenie całej kuchni, a jak ktoś ma pecha, to i reszty domu. Woda NIE GASI płonącego oleju.
– Jeśli masz przykrywkę pasującą wielkością do patelni, użyj jej. W ten sposób odetniesz dopływ tlenu i ogień umrze śmiercią naturalną. Ideałem byłaby przykrywka metalowa lub aluminiowa, szklana może nie przeżyć takiego incydentu. Jeśli nie masz pasującej, spróbuj użyć większej.
– Nie próbuj przenosić patelni ani wynosić jej z domu. Ruch powietrza to dodatkowa dawka tlenu, ponadto istnieje ryzyko podpalenia kolejnych rzeczy.
– Jeśli masz w domu gaśnicę klasy K to najlepszy moment, żeby jej użyć. Jeśli nie masz, a twoją główną cechą charakteru jest roztargnienie, zastanów się, czy nie warto jej kupić. Nie używaj gaśnic, które nie są przeznaczone do gaszenia pożarów tłuszczu i oleju!
Jak zapobiegać pożarom oleju w kuchni?
Oczywiście najskuteczniejszym sposobem radzenia sobie z płonącym olejem jest unikanie takich sytuacji. Aby do nich nie dopuścić:
– Uważaj na temperaturę oleju – jeśli zaczyna dymić, nie jest dobrze. Wyłącz palnik i poczekaj, aż olej ostygnie, albo dolej zimnego. Na tym etapie możesz to zrobić bezpiecznie.
– Nie zostawiaj patelni na palniku nawet na chwilę – wystarczy chwila nieuwagi i nieszczęście gotowe. Czasem ta pozornie mała chwila potrafi się przedłużyć i możesz nawet zapomnieć, że na patelni rozgrzewa się olej.
– Aby zminimalizować ryzyko, nie zostawiaj przy kuchence butelki z olejem, kostki masła ani żadnego innego tłuszczu.
– Jeśli często zdarzają ci się przypadki samozapłonu oleju, zainwestuj w odpowiednią gaśnicę.
Płonący olej na patelni to sytuacja, która może wystąpić w każdej kuchni i może się zdarzyć zarówno dorosłemu, jak i dziecku. Warto rozmawiać z dziećmi na takie tematy i przede wszystkim uczulić je, że nie wszystkie pożary gasi się wodą.
W internecie przeczytałam, że można położyć na patelnię mokrą ściereczkę, ale tak, by nie dotykała oleju. Nie przekonuje mnie ten pomysł. W wysokiej temperaturze woda szybko odparuje, a ściereczka po prostu się zapali. Poza tym w wysokiej temperaturze trudno o dokładne przykrywanie patelni ściereczką. Także nawet porady internetowe czytajcie z rozwagą 😉