Konkurs “Zdrowe, jesienne smaki”

Podobno przez żołądek można trafić do serca mężczyzny… ale można, też nie trafić do Poradni dla dzieci chorych. To, że bogata i zbilansowana dieta naszego dziecka wpływa na jego zdrowie – dziś i w przyszłości – jest absolutnie niepodważalne! A na efekty w postaci lepszej kondycji organizmu i większej odporności na jesienno-zimowe infekcje, nie trzeba długo czekać. Na szczęście natura i pomysłowe mamy zadbały o to, żeby i jesienią na talerze naszych dzieci mogły trafiać wartościowe i zdrowe produkty. Lubicie jesienne skarby prosto z grządki?

Razem z firmą Polski Lek S.A serdecznie zapraszamy Was do wspólnej zabawy! Tym razem wybierzemy się na poszukiwanie jesieni w kuchni i na stole.

ZASADY KONKURSU:

1.  Organizatorem konkursu jest blog „W roli mamy”.

2. Sponsorem nagrody jest Polski Lek S.A

3. Aby wziąć udział w konkursie należy wykonać zadanie konkursowe:

Prześlij propozycję zdrowego i pysznego dania dla dziecka, z wykorzystaniem jesiennych warzyw i owoców. Jeżeli chcesz do swojego przepisu dodaj smakowite zdjęcie.

Przepisy i zdjęcia należy dodawać w komentarzach do tego wpisu!
(Uwaga – komentarz należy zamieścić z platformy Facebooka, lub podpisać go imieniem i nazwiskiem!)

4. My już Cię lubimy – a Ty nas?Dołącz do nas na Facebooku*

5. Jedna osoba może wysłać jedno zgłoszenie konkursowe.

*nie jest to warunek konieczny uczestnictwa w konkursie

CZAS TRWANIA KONKURSU

6.   Konkurs trwa 14 dni, rozpoczyna się  26.11.2013 i kończy 10.12.2013. Wyniki zostaną ogłoszone do dnia 17.12.2013 na stronie bloga W Roli Mamy.

ZASADY ROZSTRZYGNIĘCIA KONKURSU

7.   Zwycięzcami zostaną 3 osoby, których prace konkursowe najbardziej spodobają się Jury, które stanowią autorki Bloga.

8. Po ogłoszeniu wyników należy przesłać dane kontaktowe do wysyłki nagród Organizatorowi na adres: h.szczygiel@wrolimamy.pl w terminie 7 dni od ogłoszenia wyników. Zawsze potwierdzamy otrzymanie wiadomości – jeżeli nie otrzymałeś odpowiedzi napisz do nas jeszcze raz. Po upływie wyznaczonego terminu, Laureat traci prawo do odbioru nagrody, a nagroda przechodzi na kolejną osobę zgodnie z ocenami Jury.

9. Nagrody zostaną wysłane w ciągu 14 dni od daty otrzymania wszystkich danych do wysyłki nagród.

NAGRODY:

Bony SODEXO na zabawki lub ubranka dla Twojej pociechy

I miejsce – bon o wartości 400zł

II miejsce – bon o wartości 300zł

III miejsce – bon o wartości 200zł

REGULAMIN

Szczegółowy regulamin znajdziecie tutaj.

Nasze recenzje Zobacz wszystkie »

Subscribe
Powiadom o
guest

52 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Agnieszka Ma
Agnieszka Ma
10 lat temu

Mój syn jest strasznym niejadkiem . Stoczyłam wiele batalii o to aby odżywiał się zdrowo, aby w ogóle chciał coś zjeść. Gdy kanapki z buźkami czy zupu z kolorowym makaronem w kształcie stworków przestały się sprawdzać a wiek synka pozwolił na to – zaczeliśmy wspolnie gotować. Miało to na celu nie tylko zrobienie pysznego obiadu ale i zapoznanie go z konsystencjami, zapachami i fakturami jedzenia ktorego tak nie lubił. Okazało się że nauka przez zabawę zdaje egzamin a jedzenie wykonane samodzielnie ma wyjatkowy smak 🙂 Poniżej przepis na nasza ulubiona, uniwersalna potrawka do makarony lub ryżu. Swietny sposob na „przemycenie”… Czytaj więcej »

Ola
Ola
10 lat temu

Ja proponuję zdrowe i pyszne danie w postaci gulaszu wołowo- drobiowego z całą masą warzyw. Jest to sycący i zdrowy posiłek, który wspaniale smakuje zwłaszcza o tej porze roku. Pełno wartościowy posiłek który zawiera zarówno mięsko jak i warzywka. Po posiłku proponuję popić szklanką kompotu z gruszek aby wzbogacić posiłek o owoce 🙂 Przepis: Składniki: 500g wołowiny bez kości 250g mięsa drobiowego ( np. filet z uda kurczaka lub indyka) Ok. ½ szklanki mąki do oprószenia mięsa 2 średnie cebule 3 marchewki 3 łodygi selera naciowego 2 papryki (zielona i czerwona) 5 ogórków konserwowych 2 szklanki bulionu warzywnego 1 liść… Czytaj więcej »

Aurelia Gawin
Aurelia Gawin
10 lat temu

Jesienne roladki składniki: 500g piersi z kurczaka 100g ananasa w plasterkach 1 jabłko 50g rodzynek kilka plastrów sera lub płatki kukurydziane i jajko 100g pokrojonej w słupki dyni bazylia, tymianek, pieprz, sól 2 łyżeczki miodu Piersi umyć, rozkroić na pół, tak aby uzyskać mięso o jednakowej grubości i lekko rozbić, następnie przyprawić. Na każdy kawałek mięsa nałożyć plaster ananasa przecięty na pół, ósemkę jabłka bez skórki i środka oraz kilka rodzynek i kilka słupków dyni. Zawinąć w roladki. Posmarować miodem. Grilować do miękkości na złoty kolor. Po ugrillowaniu, na każdą gorącą roladkę położyć plaster sera. Wersja druga -można roladki zamoczyć… Czytaj więcej »

Aurelia
Aurelia
10 lat temu
Reply to  Aurelia Gawin

hmmm zdjęcia nie chce wejść 🙁

Izabella Prusak
Izabella Prusak
10 lat temu

Ja proponuję przysmak moich dzieci – zdrowe burgery! Rozgrzewamy na patelni trochę oliwy i podsmażamy na niej dużą cebulę. Dodajemy potem zgnieciony ząbek czosnku lub dwa (zależy od upodobań), dużą szczyptę kminu rzymskiego, startej kolendry i czarnuszki. Chwilę dusimy. W blenderze miksujemy wcześniej ugotowaną i odsączoną (może być z puszki) soczewicę i ciecierzycę mniej więcej po 400 g, ja czasem dodaję zamiast soczewicy fasolę czerwoną, czarną lub borlotti, dodajemy cebulę z czosnkiem i szklankę upieczonej dyni, najlepiej Hokkaido, Butternut lub innej równie smacznej. (Dynię pieczemy tylko z dodatkiem oliwy ok 30 minut w piekarniku, najlepiej pokrojoną w grubsze kawałki, bez… Czytaj więcej »

Magdalena Siwek
Magdalena Siwek
10 lat temu

Jesień nie oznacza,że mamy jeść nie zdrowo. Włoszczyzna w połączeniu z makaronem oraz mięsem drobiowym idealnie się komponują i zapewniają idealną uczte dla naszych kubków smakowych. Mój synek Oliwier jest wielkim fanem tego dania. Jak wielkim? Zdjęcia, które dodałam idealnie obrazują jego zachwyt tą potrawką. Makaron zasmażany z włoszczyzną oraz kurczakiem. Składniki: 150 dag grubego makaronu świderki 0,5 l bulionu drobiowego Włoszczyzna: 2 marchewki 1 pietruszka malutki seler por ( biała część) 2 pędka kiełbasy 2 piersi z kurczaka Olej do smażenia świeża natka pietruszki Sposób przygotowania: 1.Marchewkę,pietruszkę seler oraz por dokładnie myjemy następnie obieramy i trzemy na tarce o… Czytaj więcej »

Natalia
Natalia
10 lat temu

Pyszny, zdrowy i smaczny jesienny deser – „Babeczki dyniowe bez mąki i tłuszczu z tęczowym sokiem” Składniki na babeczki: – serek homogenizowany – 4 jajka – 2 jabłka – 1 dynia – płatki migdałów – otręby – proszek do pieczenia – cukier trzcinowy – miód Przygotowanie: 1. Żółtka oddzielamy od białek i z białek ubijamy sztywną pianę. 2. Do żółtek dodajemy 12 łyżek otrąb i 4 łyżki serka homogenizowanego 3. Całość mieszamy dodając łyżeczkę proszku do pieczenia i około pięciu łyżek cukru trzcinowego. 4. Pokroić w kostkę pół małej dyni i 2 jabłka, dodać do pozostałych składników. 5. Połączyć wszystko… Czytaj więcej »

BEATA PISERA
BEATA PISERA
10 lat temu

Ja troszeczkę się wyłamie jeśli chodzi o zasady konkursu bo nie będę podawać dokładnie ile czego trzeba dodać aby stworzyć jesienne przekąski ( desery ), bo moje przepisy są bardzo proste i łatwe w wykonaniu więc brak dokładnego opisu myślę że nie będzie stanowić dla nikogo problemu a zdjęcia wyjaśnią mam nadzieje wszelkie wątpliwości. Kolejna sprawa: moje deserki ( przekąski ) dla synka nie tylko stworzone są z warzyw i owoców jesieni .Staram się urozmaicać desery i również w moich jesiennych przekąskach znajdziemy wiosenne i letnie owoce. Pomimo że za oknem jesienna plucha to na talerzu mojego synka panują tropiki… Czytaj więcej »

Joanna
Joanna
10 lat temu

Zupa z dyni z szafranem – składniki: dynia piżmowa – 1 kilogram ser feta – 1 opakowanie ząbki czosnku – 2 sztuki cebula – 2 sztuki Rosół z kury Knorr – 1 sztuka szafran – 1 opakowanie skórka z 2 cytryn papryczka chilli mielona – 1 szczypta śmietanka – 1 szklanka oliwa – 4 łyżki Sposób przygotowania: Dynię obierz, pozbądź się pestek i miąższ pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na oliwie w szerokim garnku. Jak się zrumienią wlej 1,5l wody i dodaj dwie kostki Knorr. Zagotuj bulion, dodaj dynię i gotuj całość przez ok. 20… Czytaj więcej »

Anna Marczewska
Anna Marczewska
10 lat temu

Być może nie jestem wykwintną kucharką i nie mam głowy pełnej nie co dziennych pomysłów ale znam swoją rodzinę i wiem co sprawia,że w kącikach ich ust pojawia się ślinka:) Pyszne,zdrowe,łatwe w przygotowaniu i zdecydowanie jesienne. Placuszki z cukinii. W zależności od apetytu:) ilość składników może być mniejsza lub większa. 1-2 duże cukinie 2 cebule 2 jajeczka Troszkę ponad pół szklanki mąki Odrobina soli,pieprzu lub innych ziół Olej roślinny-najlepiej rzepakowy Cukinię należy przede wszystkim umyć,obrać,przekroić na pół-wydrążyć środek z pestkami-jeżeli cukinia jest duża.Można ją sobie pokroić na mniejsze kawałeczki i tarkować na większych oczkach.Następnie dodajemy sól-odciskamy nadmiar wody i łączymy… Czytaj więcej »

Diana Kowalczyk
Diana Kowalczyk
10 lat temu

Jesień kojarzy mi się przede wszystkim z jabłkami. Gdy trwa sezon to wykorzystuję je codziennie w swojej kuchni. Do konkursu postanowiłam zgłosić deser ponieważ przemyślane domowe wypieki mogą być zdrowe. Owocowo warzywna, pełnoziarnista i na zdrowym oleju rzepakowym – marchewkowa szarlotka. Pyszna i pachnąca jesienią, polecam 🙂 Marchewkowa szarlotka 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 3 łyżki tartych migdałów 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju rzepakowego 2 szklanki drobno startej marchewki łyżeczka cynamonu 3 jabłka antonówka lub szara reneta łyżeczka cynamonu Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodajemy do… Czytaj więcej »

Mariola Zielińska
Mariola Zielińska
10 lat temu

Jeśli danie bez wskazania konkretu, to będzie deserek lub podwieczorek 😉 Sezon dyniowy w pełni, trzeba to wykorzystać. Składniki: 4 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 250 ml przecieru z dyni (ok 1kg surowej) 200 g masła 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego ekstrakt z wanilii 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kupujemy dużą dynie, wydrążamy nasiona i miąższ, w skorupie wycinamy dowolna ilość dziur wkładamy do środka świecę i stawiamy na parapecie świecącą głowę. Miąższ z dyni pieczemy do miękkości (ze skórką bez nasion) lub „gotujemy/dusimy” (bez skóry i nasion)dosłownie w łyżce wody, późnej sama puści sok. Tak… Czytaj więcej »

Nknk Nknk
Nknk Nknk
10 lat temu

Głownym składnikiem mojego dania będzie Dynia jest niezwykłym składnikiem ze względu na wartości odżywcze . Przedstawię zupkę która moim zdaniem jest dobra zarówno dla dzieci i dorosłych . Złota Zupka Małego Pirata Potrzebne będzie : – 1 kg dyni – 5 szklanek wywaru z włoszczyzny – cebula – łyżka oliwy – duży serek topiony śmietankowy – szklanka jogurtu naturalnego – Przyprawy jeżeli ktoś używa to biały pieprz i odrobina gałki muszkatołowej Sposób przygotowania: Dynię obierz ze skóry, oczyść z nasion i pokrój na małe kawałki. Cebulę drobno pokrój i zeszklij w rondlu na łyżce oliwy, dodaj dynię i chwilę podduś… Czytaj więcej »

Karolina
Karolina
10 lat temu

„Szukałam jesieni w kuchni… i znalazłam, spał smacznie na stole:)” W tym roku z niecierpliwością wyczekiwaliśmy jesieni. Mój synek – Gabriel, pierwszy raz spróbował jak smakuje DYNIA. Możemy z radością oznajmić, że dynia na stałe zagościła w naszej kuchni, Gabriel ją uwielbia! Oto przepis na krem z dyni, szybki, sprawdzony,a przy tym ile radości na buzi dziecka, bezcenne:) Składniki: dynia ok.100g ziemniak marchewka pietruszka mały kawałeczek selera pół łyżeczki posiekanego koperku Przygotowanie: Po obraniu jarzyn, pokroić je na kawałki i wrzucić na wrzątek. Gotować do miękkości i wyjąć. W tym samym wywarze ugotować pokrojoną w kostkę dynię.Całość zmiksować blenderem. Przed… Czytaj więcej »

Syl Ada
Syl Ada
10 lat temu

Co Tygryski lubią najbardziej??? Oczywiście słodkości. Żadna mama nie odmówi, choćby troszkę, gdy te wielkie oczy aż krzyczą „proszęęęę, proszęęę”. Wspólnie z córką przygotowałyśmy pyyyszne ciasto marchewkowe z orzechami i rodzynkami. I w te już coraz chłodniejsze wieczory jesień zagościła na naszym stole. A efekt – oooo taaaki „mniam mniam” Składniki (na tortownice o sr.20cm (chociaż ja piekłam w 22cm)): – 1 szklanka startej na drobnych oczkach marchewki, dobrze ubitej i lekko odciśniętej z soku – 140g mąki pszennej – 150g cukru – 1/2 szklanki oleju – 2 jajka – 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia – 1/2 łyżeczki soli –… Czytaj więcej »

alina miazek
alina miazek
10 lat temu

swinkowe placuszki ziemniaczano- dyniowe skladniki: 1kg ziemniakow 0,5 kg dyni 1 cebul 2 zabki czosnku 3 jaja 2 lyzki maki pszennej sol olej do smazenis 3 pomidory kilka plastrow szynki 150 gram sera zoltego ziemniaki, dynie cebule i czosnek obieramy, myjemy i scieramy na tarce. odciskamy i odlewamy nadmiar wody, dodajemy jajka, make i odrobine soli, wszystko dokladnie mieszamy.rozgrzewamy patelnie z odrobina oleju, ukladamy lyzka placki na patelni. smazymy z obu stron na zloty kolor. na kazdy placuszek kladziemy plasterek pomidora i szynke. posypujemy zoltym serem i wkladamy do piekarnika na 10 min w 160 stopniach. ja zawsze ukladam dodatki… Czytaj więcej »

Basia Nowa
Basia Nowa
10 lat temu

Polecam rozgrzewający i sycący gulasz z wołowiny, będącej bogactwem kreatyny, witamin z grupy B, potasu, magnezu, cynku i żelaza, a także białka dla prawidłowego rozwoju oraz pomidorów, które w formie „na ciepło” zawierają jeszcze więcej przeciwnowotworowego likopenu oraz sole mineralne, karoten, witaminy C, B1, B2, B6, K, PP. Składniki „Gulaszu węgierskiego” 1kg wołowiny ekstra 2 cebule 2 czerwone papryki 2 puszki pomidorów krojonych 5 ziemniaków 100g zacierek sól pieprz czerwona papryka w proszku przyprawa uniwersalna naturalna W dużym garnku o grubym dnie szklimy cebule na oleju. Następnie dodajemy wołowinę pokrojoną w kostkę, doprawiamy przyprawami i chwile przesmażamy. Następnie wołowinę zalewamy… Czytaj więcej »

zuzannaizunia
zuzannaizunia
10 lat temu

KLUSECZKI Z DYNIĄ

Składniki:
szklanka ugotowanych ziemniaków,
1/2 szklanki ugotowanej dyni,
jajko,
mąka ziemniaczana około 4- 5 łyżek,
szczypta gałki muszkatołowej,
biały pieprz i sól do smaku
rozpuszczone masło do polania kluseczek.

Ugotowane ziemniaki wraz z dynią ucieramy na purre. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy jajko i podsypujemy mąką ziemniaczaną aż do uzyskania konsystencji lekko lepkiego ciasta. Dzielimy ciasto na małe kawałki i formujemy kuleczki z dziurką (tak jak kluski śląskie tyle, że mniejsze). Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i gotujemy kluseczki (około 1 minuty od wypłynięcia, zależy od wielkości kluseczek).

Pyszne i zdrowe, ulubione danie mojego synka.

Marlena
Marlena
10 lat temu

Moja córcia Dominika uwielbia pomagać mi w gotowaniu. Naszym ulubionym jesiennym daniem są ostatnio minizapiekanki z kaszą jęczmienną i dynią.Najczęściej przygotowujemy je w małych naczynkach żaroodpornych Składniki: woreczek kaszy jęczmiennej perłowej szklanka startej na małych oczkach dyni 250 g mięsa mielonego ser żółty tarkowany sól pieprz odrobina masełka Gotujemy kaszę w osolonej wodzie. Mięso mielone podsmażamy na oleju,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,ewentualnie ulubionymi ziołami. Teraz do pomocy wkracza córcia:) Smarujemy każdą kokilkę masełkiem.Nakładamy kolejno:kaszę,mięsko,dynię,znów kaszę,mięsko i posypujemy żółtym serkiem. Czynność powtarzamy z każdą kokilką aż do wyczerpania składników. Wstawiamy do na grzanego piekarnika (180 st) na około 25 min.… Czytaj więcej »

Emilia
Emilia
10 lat temu

Moje dziecko jak i mój mąż niezbyt przepadają za warzywami , a ja wręcz muszę jeść duzo warzyw i owoców, Kocham je , dlatego wymyśliłam coś by moi kochani pokochali warzywa tak jak ja :))) Robię taki pyszny , jesienny pasztecik ,który zajada nawet moja córcia ,która ma zaledwie 10 miesięcy . Składniki: -2 marchewki – 1 pietruszka -pół selera – pół buraczka – garść soi( dzień wcześniej wymoczonej i ugotowanej ) -puszka kukurydzy -pół puszki groszku – mały kawałek dyni – liście bazylii, koperek , pietruszka -sol , pieprz , curry – 1 jajko -pół szklanki bułki tartej Wszystkie… Czytaj więcej »

Natalia Hømpler
Natalia Hømpler
10 lat temu

My zrobiliśmy muffinki jabłkowo marchewkowe. Składniki to: – 2 szklanki mąki – 3 marchewki (większe) – 2 spore jabłka (u nas ogrodowe od przyjaciół :D) – 3 jajka – 1 szklanka stevii jako zamiennik curu – 1/2 szklanki oleju – 2 łyżki cynamonu – 1 niepełna łyżka sody oczyszczonej – trochę rodzynek. W misce rozkłucamy jajka wraz z olejem i stevią. Dodajemy mąkę, cynamom i sodę, a później starte na grubych oczkach jabłka i marchewki. Wszystko mieszamy, wkładamy do foremek i pieczemy przez ok 25 minut, w 180 stopniach :). Na drugi dzień do części muffinek dorobiłam prosty krem na… Czytaj więcej »

Aleksandra Feja
Aleksandra Feja
10 lat temu

u nas hitem jest ostatnio zupa dyniowa. Robię ją na bulionie warzywnym lub drobiowym. Dodaję na 1 litr bulionu szklankę dyni startej na grubych oczkach tarki, do tego wrzucam mały talarek imbiru, doprawiam sokiem z pomarańczy do smaku. Jak się dynia zrobi miękka, wyjmuję imbir a zupkę traktuję blenderem. Podaję z amarantusem ekspandowanym i kroplami mleka kokosowego

Iwona Chmiel
Iwona Chmiel
10 lat temu

Tacos z kurczakiem i warzywami 450 g piersi z kurczaka 2 dojrzałe pomidory 225 wywaru warzywnego 1 cebula 1 łyżeczka łagodnej chilli olej 3 łyżki pikantnego ketchupu sól, pieprz Sos: 125 ml jogurtu naturalnie gęstego Bakoma 2 ząbki czosnku sól pieprz Do podania: 8 tortilli 6 rzodkiewek drobno posiekanych Ogórek pokrojony w plasterki 2 pomidory pokrojone w plaster kilka liści poszatkowanej sałaty Mięso pokroić na wąskie paseczki, cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę. Gdy cebula zmięknie dodać mięso. Wszystko smażyć około 3 minuty. Dodać mieloną chilli, pomidory, wywar i ketchup. Gotować, aż powstanie gęsty sos. Tortillę wypełnić… Czytaj więcej »

małgorzata stryjecka
małgorzata stryjecka
10 lat temu

Jak jesień to dużo warzyw a wiadomo dzieciaki nie zawsze chętnie je spożywają oto moja propozycja : -makaron kokardki – brokuły -kukurydza -ok 500g pieczarek -ząbek czosnku – cebula -koperek -4 pomidory -0,5 kg. piersi z kurczaka -ser parmezan do dekoracji sos: łyżka majonezu i jogurtu naturalnego wymieszać z sosem koperkowo ziołowym Mięsko kroimy w kostkę i podsmażamy , dodajemy czosnek, cebulkę i pokrojone pieczarki podsmażamy . Brokuł gotujemy al. dente i dodajemy do wszystkich składników i podduszamy jeszcze chwile dodając pomidory. Do ugotowanego makaronu dodajemy wszystko z patelni dodajemy kukurydzę , posiekany koperek doprawiamy do smaku solą i pieprzem… Czytaj więcej »

Patrycja Ginter
Patrycja Ginter
10 lat temu

Od jakiegoś czasu gotuję dla swojego siostrzeńca Szukałam dla niego coś co by mu smakowało i znalazłam zupę z dyni. Tak mu smakuje że aż miło popatrzeć Jest to zupa- krem Przepis znalazłam na stronie gazeta pl całkiem nie dawno więc przytoczę dosłownie to, co było w nim napisane. Zaczynamy od rosołu, który jest podstawą prawie każdej zupy, i absolutnie nie może być on z kostki! To musi być aromatyczny, cudowny domowy rosół, który doskonale dopełnia smak kremowej zupy, a i sam, z lanymi kluseczkami na przykład, wspaniale rozgrzewa po zimowym spacerze. Do ugotowania takiego rosołu potrzebne jest mięso wołowe… Czytaj więcej »

Katarzyna Dzioba
Katarzyna Dzioba
10 lat temu

My uwielbiamy rosołek z makaronem, który bardzo dobrze rozgrzewa, jest pożywny i bardzo dobry w trakcie przeziębień. Składniki: – 1 porcja rosołowa (można dać 2 wówczas rosołek będzie bardziej tłusty), – 1 udko z kurczaka lub ćwiartka, 1 – 2 skrzydełka, – włoszczyzna (warzywa z włoszczyzny obieramy i kroimy wedle uznania, ja marchew i pietruszkę kroję np. w słupki , por daję w całości a seler kroję w większe kawałki) moi domownicy lubią marchewkę więc dodaję jej trochę więcej wówczas w rosołku czuć odrobinę słodkości, – 1 cebula, – przyprawy: pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie, listek laurowy, sól, pieprz mielony,… Czytaj więcej »

Karolina Sikorska
Karolina Sikorska
10 lat temu

Kasza ale Panna M potrzebujemy: – pomidorki koktajlowe 6-7 szt (ale może być też jeden pomidor duży, – kawałek kalafiora ( ok 2 różyczki) – jedna mała marchewka – Kasza kuskus (2-3 łyżki) – Łyżka masła lub odrobina śmietanki – szczypta soli – 2-4 listki bazylii lub gałązka tymianku ( najlepiej świeże ) – kawałek piersi z kurczaka drobno pokrojony ww składniki na jedną porcję dla 2 latki. Pomidorki zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki i kroimy na połówki. Kalafior kroimy na małe kawałki, marchewkę ucieramy na tarce i gotujemy z kalafiorem jeśli mamy mięso to gotujemy razem z kalafiorem.… Czytaj więcej »

Andrzej
Andrzej
10 lat temu

W ROLI MAMY to blog na którym najlepiej się czuje tutaj radość i pyszne jedzenie dla mojego dziecka codziennie zyskuje .Macierzyństwo to nie przekleństwo a dzięki blogowi w Roli Mamy każde dziecko pragnie mieć rodzeństwo .Marzy mi się by każda mama zupy z warzyw i owoców z pól od polskiego rolnika przygotowywała i nigdy gotowych produktów z szkodliwym E nie używała .Dlatego ja wspaniałym polskim matkom zupę przygotowaną przeze mnie proponuje którą bardzo szybko się przygotowuje .Dlatego Drogie Mamy potrzebne składniki przygotowujcie i czasu na zupkę sobie nie żałujcie .Trzy eko kostki rosołowe w 2,5 litrach wody rozpuszczamy i do… Czytaj więcej »

Joanna Bolek
Joanna Bolek
10 lat temu

Aby zachęcić małego domownika do polubienia jesiennych smaków, myślę, że warto zacząć od zaserwowaniu deseru ze skarbów jesieni. Moja propozycja to ciasto marchewkowe z orzechami 🙂 Składniki: – 3 szkl. marchewki startej na tarce na której trze się ziemniaki do placków ziemniaczanych, – 1 i 1/4 szkl. cukru, – 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej, – 1 i 1/2 szkl. oleju, – 4 jajka, – 2 łyżki sody, – 2 łyżki proszku do pieczenia, – cukier wanilinowy, – 2 łyżeczki mielonego cynamonu, – sól. Sposób przyrządzenia: Mąkę przesiać z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Żółtka utrzeć z cukrem i… Czytaj więcej »

Karolina Zimowska
Karolina Zimowska
10 lat temu
Reply to  Joanna Bolek

Moje dzieci uwielbiają zdrowy ryż na mleku zapiekany z jabłkami. Je to idealna potrawa na obiad jak i na przekąskę popołudniową. Smakuje na ciepło i zimno. Przepis: ryż biały 1-2 szklanki mleko -1 litr, jabłka prażone masło-do wysmarowania naczynia żaroodpornego, cukier kryształ-do smaku, cukier waniliowy-1 paczka, cynamon-do smaku, szczypta soli do mleka. Ryż gotować na sypko( na pół twardo) na mleku z odrobiną soli i masła przez ok 15 minut. Ryż musi być całkowicie zanurzony w mleku. Wyłożyć część ryżu do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem , na to trochę masła i jabłka 3/4 słoika na to cynamon. Później przykrywamy drugą… Czytaj więcej »

Katarzyna Czapran
Katarzyna Czapran
10 lat temu

MUSZLE NADZIEWANE WARZYWAMI SKŁADNIKI: 10 dużych muszli (Conchiglioni) 3 plastry szynki Szwarcwaldzkiej 1/2 strąka papryki żółtej 1/2 strąka papryki czerwonej 1/2 cukinii kilka małych różyczek kalafiora 2 garści świeżego szpinaku 5 pomidorków koktajlowych 5 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku ser grana padano pieprz kolorowy sól ziołowa olej rzepakowy A jak to zrobić: Makaron zagotować w osolonej wodzie do miękkości. Różyczki kalafiora „zblanszować”. Na patelni rozgrzać olej i dodać pokrojone w kostkę warzywa (papryki, cukinię, kalafior), delikatnie poddusić. Dodać pozostałe składniki, doprawić pieprzem i sola oraz czosnkiem przeciśniętym przez prasę. Dusić, aż szpinak odparuje. Tak przygotowanym farszem, wypełnić muszle i posypać… Czytaj więcej »

Beata Marcinowicz
Beata Marcinowicz
10 lat temu

zupa krem z dyni hokkaido Cóż może być bardziej słonecznego od dojrzałej, pachnącej jesienią dyni? Udało mi się ostatnio taką kupić. I to wprost z ogródka zaprzyjaźnionej starszej pani, która nie stosuje chemicznych oprysków ani nawozów. Dynia Hokkaido marzenie 🙂 Zdecydowałam się więc na zupę-krem. Wiele do tego nie trzeba: wydrążona średniej wielkości dynia Hokkaido, średnia cebula, domowej roboty rosołek (kostek rosołowych nie stosuję), gałka muszkatołowa, nieco soli, pieprzu (ja daję kolorowy wymieszany z czarnym) i wody ok. 1 litra. Aaaaa, byłabym zapomniała – marchewka. Pozwoliłam sobie dodać 3 małe młode marchewki. Warzywa zmiksowałam, zalałam goracym bulionem i gotowałam ok.… Czytaj więcej »

Monika
Monika
10 lat temu

Warzywa są zdrowe i bardzo kolorowe, smażone na niewielkiej ilości oleju rzepakowego nabierają smaku wyjątkowego. Łosoś w sam sobie jest smakowity, a w połączeniu z makaronem razowym i warzywami jest wyśmienity. Bardzo prosto się to danie rzygotowuje, wszystkim na pewno posmakuje. Moim dzieciom piramidy na talerzu się podobały i szybko je pozjadały. Łososiowa piramida Składniki: 100 g makaronu pełnoziarnistego tagliatella, 100 g mix warzywny ( papryka żółta i czerwona, cukinia, fasolka szparagowa, fasolka czerwona, cebula, marchewka), 100 g łososia surowego, olej rzepakowy do smażenia, sól, pieprz do smaku, 2 łyżki przecieru pomidorowego, sok z cytryny, koperek. Przygotowanie: Wszystkie warzywa podsmażamy… Czytaj więcej »

mikusia89
mikusia89
10 lat temu

Krem cebulowy z serowym posmakiem – świetnie rozgrzewa i zwalcza zimowe przeziębienia 😉 Składniki 4 duże cebule 1 litr wywaru warzywnego (rosołku) duża kostka serka topionego o smaku serowym ( lub 3 małe trójkąty) pieprz sól masło mąka świeża pietruszka Do zimnego wywaru wrzucamy serek topiony i miksujemy blenderem. Cebule kroimy w cienkie półplastry , podsmażamy na maśle do uzyskania złotego koloru (ok. 20 minut) ; pod koniec lekko oprószamy mąką , dalej podsmażając. Wlewamy zmiskowany wywar , doprawiamy do smaku solą i pieprzem (jego można dodać więcej , wtedy zupa będzie nieco ostrzejsza – wersja dla dorosłych:)) , na… Czytaj więcej »

Lidia
Lidia
10 lat temu

ZAPIEKANY RYŻ ZE ŚLIWKAMI SKŁADNIKI: – 200 g ryżu – 1,1/4 szklanki mleka – 3 żółtka – 2/3 szklanki cukru – 3 łyżki masla – 300 g śliwek – 1/2 łyżeczki cynamonu – 1 opak. cukru waniliowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ryż opłukać, wrzątkiem przelać, zalać mlekiem i odczekać. Na wolnym ogniu gotować, jak ryż wchłonie mleko przystopować. Żółtka z cukrem ucieramy, z lekko przestudzonym ryżem i masłem mieszamy. Następnie śliwki płukamy i suszymy, również drylujemy, ale najpierw na pół kroimy. Rozkładamy ryż w formie, posmarowanej masłem – żaroodpornej. Na wierzchu do dołu brzuchami, układamy śliwki warstwami. Cukier waniliowy i cynamon sypiemy,… Czytaj więcej »

Zuzanna Wiśniewska
Zuzanna Wiśniewska
10 lat temu

SAŁATKA JESIENNEGO GŁODOMORA:

Składniki:

– 2 śliwki

– jabłko

– marchew

– jogurt naturalny

– sok z cytryny

Przepis jest bardzo
prosty, ale za to sałatka pyszna i zdrowa. Śliwki kroimy w małe kosteczki i
wrzucamy do salaterki. Następnie na tarce o małych oczkach ścieramy marchew, a
na dużych jabłko. Wszystko mieszamy, kropimy delikatnie sokiem z cytryny. Na
koniec wlewamy kubeczek jogurtu (zamiast naturalnego może tez być z kawałkami
owoców według uznania). Możemy udekorować ćwiartkami śliwki.

Polecam serdecznie! 🙂 Sama zajadam się tym z moim Smykiem
😉

Beata Joanna
Beata Joanna
10 lat temu

Pyszne i zdrowe danie dla dziecka, które ukończyło pierwszy rok życia i dopiero rozpoczyna przygodę z samodzielnym jedzeniem: składniki: 1 marchewka 1/3 cukinii 4 fasolki zielone 1 gruby plaster dyni 1 mały ziemniak 1 małą białą pietruszkę mały kawałek selera liść zielonej pietruszki ( do posypania ugotowanych warzyw) kawałek czerwonej papryki kawałek białej części pora (tylko do smaku przy gotowaniu) około 100gram piersi indyka oregano i bazylia Marchewkę, dynię, ziemniaka, seler i biały korzeń pietruszki obieramy. Wraz z pozostałymi składnikami je myjemy. Cukinię sparzamy i obcinamy końce fasolkom. Wszystkie składniki wrzucamy do wody i gotujemy do miękkości (około 45 minut).… Czytaj więcej »

Magda Tabaczyk
Magda Tabaczyk
10 lat temu

Ja proponuję pyszną zupę- krem z dyni:) Składniki: 1/2 kg miąższu z dyni, 1litr drobiowego rosołu, 3 duże ziemniaki, 2 marchewki, cebula, łyżka masła, szczypta kurkumy, szczypta curry, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz, 1/2 szkl. śmietany 18% , grzanki, natka pietruszki. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Przełożyć do garnka. Dodać obrany ze skóry i pokrojony w kostkę miąższ z dyni. Ziemniaki i marchew obrać pokroić w kosteczkę, dodać do dyni. Zalać rosołem, zagotować. Dodać kurkumę, curry i ostrą paprykę. Doprawić solą i pieprzem i gotować ok. 40min na małym ogniu. Następnie zmiksować blenderem na papkę. Doprawić do smaku.… Czytaj więcej »

Magda Tabaczyk
Magda Tabaczyk
10 lat temu

Jeszcze fotka mojego kremu z dyni:)

Małgorzata Pol
Małgorzata Pol
10 lat temu

am w domu dwóch alergików. Oczywiście zbyt piękne byłoby gdyby oboje byli uczuleni na to samo, każdy ma swoje smaczki… w taki więc sposób zaczęły się moje poszukiwania diety zdrowej i dopasowanej do naszych 3 różnych gustów! Tak więc w mojej kuchni nie ma m.in. pszenicy mało jest mleka i niestety niektorych warzyw i owocóe. Skutecznie jednak znajduję zamienniki bo nie ma nic gorszego niż nuda w kuchni! Jesienią i zimą baaardzo lubimy zjeść rozgrzewającą miksowaną zupę z porów, a na deser pyszne polskie jabłuszka (lub banany, dla tych którzy jabłek nie mogą) w cieście (gryczano-ryżowym). Niby nic trudnego ale… Czytaj więcej »

Monika Kasprzak
Monika Kasprzak
10 lat temu

Deserowa surówka dyniowa:
200 g dyni – obranej ze skórki, startej na tarce o drobnych oczkach
2 marchewki – obrane ze skórki, starte na tarce o drobnych oczkach
2 jabłka – obrane, starte na tarce o grubych oczkach
1 duży czerwony grapefruit, obrany ze skóry i białych skórek, pokrojony w drobne kawałeczki
Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, skropić sokiem z cytryny i dosłodzić miodem wedle uznania.

Surówka to prawdziwa bomba witaminowa, smaczna, prosta, szybka w przygotowaniu, u mnie nieodłączny element jesiennego niedzielnego popołudnia. Monika Kasprzak.

bendi9
bendi9
10 lat temu

Jeden,dwa, trzy, cztery, Jesienne owoce i warzywa są jak z wyższej sfery. Złotą Polską Jesień widać nie tylko za oknami, Ale także na talerzach z przysmakami. Jesień to owoców i warzyw bogata kraina, Do ciała malucha wskakuje prawdziwa naturalna witamina. Dyniowo – marchwiowe puszyste racuszki , To pyszne rarytasy , zachwycają dziecięce brzuszki. Przede wszystkim dynia, marchew , mąka i jajka, Racuszki smakują jak ulubiona bajka. Miąższ dyni miksuję Marchew na tarce zetrzeć próbuję. Żółtka z 2 jajek oddzielam od białka, Łączę startą dynię, marchew i te „żółtkowe jajka” Wsypuję mąkę według uznania, By było dość gęste – idealne do… Czytaj więcej »

Aleksandra
Aleksandra
10 lat temu

Dynia to niekwestionowana królowa w jesiennej kuchni. Jest doskonałą bazą do wszelkich zup kremów i sosów, do tego jest bardzo zdrowa, a jej smak na tyle delikatny, że da się go łączyć z innymi aromatami. Krem dyniowy ze śmietanką limonkowo-cytynową i groszkiem ptysiowym. Krem dyniowy przygotowujemy na bazie wywaru z włoszczyzny. Do takiego wywaru wrzucamy kawałki dyni, gotujemy aż się rozpadnie. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy – odrobinkę soli, szczyptę zielonego pieprzu, dwa plasterki imbiru, na koniec całość miksujemy. Śmietankę przygotowujemy ze śmietany kremówki, startej skórki cytryny i wyciśniętego soku z limonki, odrobinkę dosładzamy. Całość ubijamy na sztywno. Zupę wlewamy… Czytaj więcej »

Hanna Grzelka
Hanna Grzelka
10 lat temu

Zapraszam wszystkie mamy, tatusiów i dzieci do wspólnego przyrządzania dyniowej wazy. Przygotowań co niemiara, ale zaowocują pyszną, pożywną zupką. To doskonały pomysł na spędzenie wspólnie jesiennego czasu w kuchni. Składniki: 1 dynia, a z niej 1/4 miąższu startego na tarce, 10 g startego ementalera, pietruszka, 2 łyżki masła, 4 małe cebule pokrojone w piórka, 1 łyżka oliwy, 1 posiekany ząbek czosnku, 10 pszennych tostów pokrojonych w kostkę, 0,5 litra mleka, 250 ml śmietany 36%, sól, pieprz, gałka muszkatołowa. Sposób przygotowania: Odkrójcie wierzch dyni wraz z ogonkiem – będzie to pokrywka naszej dyniowej wazy. Wyjmijcie pestki ze środka dyni (można je… Czytaj więcej »

Hanna Grzelka
Hanna Grzelka
10 lat temu
Reply to  Hanna Grzelka

Oczywiście temperatura 150 stopni, zero mi gdzieś uciekło:) I zdjęcie poniżej, bo nie dołączyło się do przepisu.

Lilianna Misiuda
Lilianna Misiuda
10 lat temu

Moja propozycja wykorzystania jesiennych owoców to „Pieczone jabłka z niespodzianką” :). Jest to bardzo prosty w wykonaniu deser a zarazem bardzo smaczny i co najważniejsze można go przyrządzić na wiele różnych sposobów. Składniki: 6 dużych jabłek (najlepiej szare renety), 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 2 łyżeczki cukru, 0,5 szklanki mleka, suszona żurawina, suszone daktyle, białe winogrono, Przygotowanie: Jabłka myjemy i usuwamy gniazda nasienne oraz nadmiar miąższu. Budyń rozpuszczamy w pół szklanki mleka z dodatkiem cukru. Do każdego jabłka dajemy winogrono oraz pokrojone daktyle a następnie zalewamy wnętrze jabłka budyniem i posypujemy żurawiną. Pieczemy w piekarniku przez około 30 minut w temp.… Czytaj więcej »

Agnieszka Jodłowska
Agnieszka Jodłowska
10 lat temu

MARCHEWKOWO JABŁKOWA WIEWIÓRKA
Potrzebne będą:
1 duża soczysta marchewka
1 jabłko
1 rodzynka

Wykonanie:
1. Marchewkę i jabłko obieramy ze skórki i myjemy.

2. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki a jabłko na grubych.

3. Mieszamy surówkę marchewkowo-jabłkową (można trochę posłodzić ale nie
jest to konieczne).

4. Z tak przygotowanej surówki układamy na talerzyku – jesienną rudą
wiewióreczkę, której oczko tworzymy z rodzynki.

Joanna Pawlińska
Joanna Pawlińska
10 lat temu

Podzielę się przepisem na zupę z cukinii. cukinia cebula jak ktoś lubi to czosnek (wg smaku) trochę oleju do przesmażenia cebulę z czosnkiem i pokrojoną na kawałki obraną cukinią należy zeszklić (ja to robię w woku) tak żeby smaki się przegryzły około litra rosołu (ja zazwyczaj wrzucam cukinię do garnka i zalewam rosołem aż przykryje całą cukinię) do gotowania dodaję 2 duże serki topione neutralne w smaku (jakieś serowe, czasami ziołowe) (kupuję kostki takie prostokątne) koperek, u mnie dużo, pęczek spokojnie po rozgotowaniu się składników miksuję wszystko blenderem w przepisie jest śmietana ale zapominam zazwyczaj, czasami jak rosół był mdły… Czytaj więcej »

Aneta Przeniczkowska
Aneta Przeniczkowska
10 lat temu

Zupa z Dyni

Składniki:

marchewka

pietruszka

biały kawałek pora

ziemniak

ćwierć małego selera

ok. 100 g dyni – obranej i bez pestek

pół łyżeczki posiekanego koperku

płaska łyżeczka masła

Niezbędne przybory kuchenne

deska do krojenia

nóż

garnek

łyżka do mieszania

blenderSposób przyrządzenia

Jarzyny wyszoruj, obierz i pokrój na kawałki. W garnku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć warzywa oprócz dyni i gotuj do miękkości. Z wywaru wyjmij warzywa i wrzuć dynię pokrojona w kostkę. Gotuj przez chwilę. Dodaj marchewkę, ziemniaka i masełko. Całość zmiksuj, przed podaniem posyp koperkiem. Mozna dodac zółtko jajka lub miesko z króliczka posiekane.

Barbara Trybus
Barbara Trybus
10 lat temu

moje przepisy dla córeczki są bardzo proste,ale smaczne. staram się nie psuć” warzyw i owoców,nie poddaję ich długiej i skomplikowanej obróbce termicznej,ponieważ niszczą się witaminy i sole mineralne naturalne w nich zawarte, ja akurat jestem w tej komfortowej sytuacji,bo mam swoje warzywa i owoce wyhodowane we własnym ogródku wiec akurat jestem pewna,że podaję dziecku ekologiczne warzywa,bez pestycydów i nawozów.. Zależy też w jakim wieku jest dziecko,dla którego ma być przygotowana potrawa.. Ja przygotowywuję dziecku które ma 2 latka, ulubioną zupkę z takich jesiennych warzyw. Potrzebne będą 20 dag mięsa z królika, 2 marchewki,seler,korzeń pieruszki,ziemniak,ważne żeby warzywa były ekologiczne,dodaję też garść… Czytaj więcej »

Anna Wojtaszek
Anna Wojtaszek
10 lat temu

Moja dziewczynka najchętniej jadłaby tylko „miensio” i kiszone ogórki. Staram się wprowadzać do jej jadłospisu porcje warzyw, w takiej formie, aby uśpić jej czujność. W końcu racuszek przypomina sznycelka…czyli „miensio”. Racuchy z dyni Składniki (na około 12 racuchów): – 2 szklanki puree z dyni, – 2 łyżki drobno posiekanej natki z pietruszki, – sól i pieprz do smaku, – 4-6 łyżek bułki tartej, plus dodatkowa ilość bułki tartej do obtoczenia racuchów, – 2 jaja, – oliwa z oliwek do smażenia, Sposób przygotowania: 1. W misce umieszczamy puree z dyni wraz z natką pietruszki i całymi jajkami. 2. Całość doprawiamy solą… Czytaj więcej »

Guest
Guest
10 lat temu

JESIENNY OWOCOWY JEŻYK—–> PRZYSMAK PRZYGOTOWANY PRZEZ ROKSANKE

Składniki:
-Gruszka,Winogrona,Maliny,Śliwki
-Kilka wykałaczek

Gruszke przekrawamy na pół,następnie nabijamy na wykałaczke maliny,śliwke i winogrono,a następnie wbijamy do gruszki. Tak oto powstaje jeżyk

PROSTO,SMACZNIE,KOLOROWO I ZDROWO,A CO NAJWAŻNIEJSZE WŁASNORĘCZNIE WYKONANE-SMAKUJE NAJLEPIEJ 🙂

top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close