Desery 28 października 2018

Najprostszy przepis na pleśniak

Długo dojrzewał we mnie ten pomysł. Dzięki jednej z Was skusiłam się na stworzenie nowego cyklu #ciastonaniedziele. Od dziś każdego niedzielnego poranka na naszym profilu fb i blogu znajdziecie pomysł na sprawdzony przepis na ciasto na niedzielę. Dziś przedstawiam Wam mój ulubiony przepis na pleśniak.

Składniki na kruche ciasto:
16 dkg cukru kryształu
18 dkg margaryny
2 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30 dkg mąki
bułka tarta

Składniki na masę:
4 białka
16 dkg cukru kryształu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mielonych orzechów lub kokosu
0,5 kg owoców (maliny, jeżyny, jabłka, gruszki, rabarbar – co kto lubi)

  1. Cukier ucieram z margaryną na jednolitą masę.
  2. Następnie dodaję żółtka, śmietanę i pozostałe składniki, a następnie ugniatam ręką.
  3. Wyrobione ciasto formuje w kulę i przy pomocy noża tnę na plastry o szerokości ok 1-2 cm.
  4. Plastry ciasta układam na przygotowanej prostokątnej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Ugniatam ciasto, tak by pokryć równomiernie spód blachy.
  6. Następnie lekko posypuję spód ciasta bułką tartą, która wchłonie wilgoć z owoców.
  7. Owoce obieram i kroję w kostkę.
  8. Dodaję do nich mąkę ziemniaczaną i mielone orzechy (lub kokos).
  9. W osobnej misce ubijam cztery białka na sztywną pianę.
  10. Do ubitej piany dodaję powoli cukier i dalej ubijam.
  11. Ubitą pianę z cukrem dodaję do owoców i delikatnie mieszam.
  12. Całość masy wylewam na wcześniej przygotowany spód.
  13. Dalej wkładam do wcześniej nagrzanego piekarnika. Ciasto piekę w 170 C (termoobieg) i ok. 45 min.

Smacznego!

P.S. Jeśli widzicie ten post, pozostawcie komentarz, podrzućcie pomysł na Wasze ciasto, chętnie wypróbuję. Pamiętajcie, że przepis możecie też podać dalej. Low ja!

 

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close