Kulinaria 18 czerwca 2013

Pizza farmera

Moją karierę zawodową rozpoczęłam od pracy w pizzerii. Miałam wtedy ledwie skończone 18 lat i chodziłam jeszcze do liceum. Udawało mi się łączyć pracę ze szkołą i uważam to za świetną lekcję życia, ale nie o tym miało być. Niestety albo ”stety” po 2 miesiącach nie mogłam już patrzeć na pizzę. Wszystko byłoby ok, gdyby nie fakt, że mój mąż uwielbia pizzę, a byliśmy już wtedy parą. Jedynym wyjściem było robić pizzę samodzielnie. Zaczęłam więc poszukiwania idealnego przepisu. Wypróbowałam masę sposobów, mnóstwo składników aż w końcu udało mi się. Znalazłam przepis na prostą, szybką i smaczną pizzę, który jednak stale udoskonalam.  Tym razem wersja farmerska.

Składniki: 

Ciasto:
30g drożdży świeżych lub 9g drożdży instant
1,5 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli
240 ml wody
480 g mąki

Farsz:
80-100 ml passaty pomidorowej
Sól, pieprz, słodka i ostra papryka, bazylia, oregano
1 ząbek czosnku
Szczypta cukru
200-250 g startego żółtego sera
2 mniejsze lub jeden duży filet z kurczaka
1 mała czerwona papryka
150-200 g pieczarek
1 średnia cebula
1 mała puszka kukurydzy lub pół dużej

Sposób przygotowania: 

Jeśli używamy drożdży świeżych rozrabiamy je z wodą i dodajemy odrobinę cukru, mąki i zostawiamy w ciepłym miejscu, żeby trochę podrosły.

Następnie wyrabiamy wszystkie składniki do momentu aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na 30-40 minut. *

W międzyczasie kroimy w drobną kosteczkę kurczaka, obsypujemy go ulubioną przyprawą np. złocistą, kebab-gyros, curry albo po prostu solą i pieprzem.

Przesmażamy lekko na patelni, najlepiej bez tłuszczu.

Pieczarki kroimy w plasterki a paprykę w paseczki i również lekko przesmażamy.

Cebulę kroimy w piórka a kukurydzę odsączamy.

Passatę wlewamy do miseczki, dodajemy do smaku sól, pieprz, papryki, po ok. pół łyżeczki oregano i bazylii, wyciskamy ząbek czosnku i dodajemy szczyptę cukru, żeby pozbyć się goryczki czosnku.

Ciasto rozwałkowujemy na dużą blachę, na wierzch wykładamy sos i wysypujemy ¾ sera. Wykładamy składniki: kurczaka, paprykę i pieczarki oraz kukurydzę, na wierzch resztę sera i na koniec cebulę.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez ok 15-20 minut, aż ciasto i cebula się zrumienią.

* Wskazówka dla maszynowców (szczęśliwych posiadaczy maszyny do chleba ;) ):

Wszystkie składniki wrzucić do maszyny i ustawić program do pizzy, dough lub wyrabianie ciasta (w zależności od funkcji w maszynie). Po wyrośnięciu postępować dalej jak w przepisie.

pizza-farmerska-1

 

11
Dodaj komentarz

avatar
11 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Angelika LudwickaMalgorzata Michalska-PacekAngelika NowakVeronika KateGosia Mierzwa Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Żaklina Kańczucka
Gość
Żaklina Kańczucka

Pizza na której nikt nas nie oszuka z zawartością dodatków ;) przepis do wykorzystania- dzięki :)

Gosia Mierzwa
Gość

Szynka, pieczarki, papryka, kurczak no i kukurydza. :3

Maria Ciahotna
Gość

sery wszelakie, brokuły, kukurydza, może być też oliwka lub kawałek kurczaka :) no i szynka też się zje ;)

Milena Kamińska
Gość

Boczek lub kurczak ser oliwki i pieczarki cebula tabasco kukurydza

Veronika Kate
Gość

salami, pepperoni, anchovies, oliwki, czosnek, karczochy

Angelika Nowak
Gość

kurczak, ananas, kukurydza i duuużo sera

Gosia Mierzwa
Gość

U mnie zawsze obowiązkowo – pieczarki, kukurydza, szynka, ser, często ogórek konserwowy, papryka świeża, kilka przypraw, zamiast sosu to ketchup, trochę na łatwiznę.. :) A jak już się upiecze obowiązkowo sos czosnkowy. :D

Malgorzata Michalska-Pacek
Gość

Szynka i kukurydza obowiązkowo no i ser to oczywiste,sos robie z przecieru,ziol,czosnku,oliwy,cukru i soli,swietny na spod pizzy,a z dodatkow to pomidory,ogorek korniszon i tak jak pisalam duuuzzzooo kukurydzy,corki uwielbiają☺☺

Angelika Ludwicka
Gość

Kurczak ananas najlepsza w wykonaniu Marcin Marcin :)

Veronika Kate
Gość

Anchovies, salami, cebula, oliwki, karczochy, capary

Milena Kamińska
Gość

Ser oliwki zielone kurczak cebula pieczarki kukurydza

top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close