Risotto z boczniakami

Nadeszła jesień, a wraz z nią pojawiły się w lesie grzyby. Jednak nie o grzybach leśnych będzie tu mowa. Te grzyby hodowlane, spokojnie, bez trudu zbierania z runa leśnego znajdziecie na półce sklepowej – mowa o boczniakach. Z tej grupy każdy zna pieczarki a boczniaki, często nieznane, kryją się w ich cieniu. To duży błąd, gdyż to grzyby o niezwykłych właściwościach zdrowotnych.
Takie niepozorne, a dostarczają łatwo przyswajalnego białka, kwasu foliowego, aminokwasów, witamin z grupy B i soli mineralnych. Wykryto w nich także obecność lowastatyny obniżającej poziom cholesterolu we krwi. Spożywanie boczniaków ostrygowatych prowadzi do obniżenia poziomu cukru we krwi, co może być wykorzystywane w profilaktyce i leczeniu cukrzycy. To zdrowe i bardzo smaczne grzyby, które w kuchni można przyżądzać na wiele sposobów. Dziś chce przedstawić przepis na risotto z boczniakami. Danie szybkie, smaczne i łatwe w przygotowaniu.
Składniki:
- ok. 400g świeżych boczniaków
- 250 g ryżu (1 szklanka)
- ok. 1 litra gorącego bulionu
- 60 g masła + dodatkowo łyżka masła do usmażenia boczniaków
- 1 cebula, bardzo drobno posiekana
- śmietana 18% (mały kubeczek)
- sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
- świeży koperek
Przygotowanie:
- Boczniaki myję, osuszam, i kroję w grubszą kosteczkę.
- Na patelni rozgrzewam łyżkę masła, wrzucam grzyby, doprawiam solą i pieprzem. Smażę przez ok. 7 min, aż zmiękną i podsmażą się na złoty kolor.
- W międzyczasie kroję cebulę na drobną kosteczkę.
- Na tej samej patelni do przesmażonych grzybów dodaję połowę masła i smażę na nim cebulę, aż się zeszkli.
- Do tak przesmażonej cebuli i grzybów, dodaję kubeczek 18% śmietanki i trochę koperku. Wszystko dokładnie mieszam.
- Na koleją dużą patelnię wrzucam ryż i mieszam go z masłem. Smażę przez 2 – 3 min. Stopniowo dolewam gorącego bulionu – po jednej łyżce wazowej. Mieszając, czekam, aż cały bulion się wchłonie, po czym powtarzam czynność. Do momentu, aż ryż będzie miękki i kremowy, ale nie rozgotowany!.
- Doprawiam solą i pieprzem.
- Tak przygotowane risotto wykładam na talerz i posypuje pozostałym koperkiem.
Zdjęcia: Sylwia
Jeszcze nigdy nie miałam okazji spróbować tych grzybów. Ciekawi mnie ich smak, bo zdjęcie wygląda niesamowicie smakowicie :)
Warto spróbować, są bardzo łatwe w „obróbce”.