Desery 4 kwietnia 2015

Sernik gotowany – ciasto last minute

Padasz ze zmęczenia, a czeka cię jeszcze upieczenie sernika, który jak zwykle pięknie wyrośnie by później opaść. Czy zawsze tak musi być, czy zawsze musisz się tłumaczyć, że opadł ci sernik. Otóż nie, bo przed tobą przepis na szybki sernik gotowany, który nie opadnie – opcja gwarantowana!

By sprostać temu zadaniu będziesz potrzebować następujące składniki:

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 margaryna (250 g)
  • 2 całe jajka
  • 0,5 szklanki cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 Na serową masę:

  • 1kg sera twarogowego (kubełek sera)
  • 1 kostka margaryny (250g)
  • 2 budynie waniliowe rozmieszane w 0,5 szklance mleka
  • 1 cukier wanilinowy lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 5 całych jajek
  • oraz ewentualnie rodzynki

Ponadto będziesz potrzebować: tradycyjną prostokątną blachę, papier do pieczenia, cukier puder do oprószenia ciasta.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto wyrabiam w dużej misce na gładką elastyczną masę.
  2. Wyrobione ciasto dzielę na pół – jedna cześć będzie podstawą naszego sernika, a druga jego przykryciem.
  3. Pierwszą połowę rozwałkowuję na przygotowanym papierze do pieczenia i piekę w nagrzanym piekarniku (200 stopni) przez około 10-15 minut, aż ciasto uzyska piękny złoty kolor. Wyjmuję z blachy, ale pozostawiam na papierze.
  4. Następnie przygotowuję drugą część ciasta, tak samo jak pierwszą na nowym papierze do pieczenia.
  5. Kiedy pierwsza część ciasta piecze się w piekarniku w dużym garnku topię margarynę, dodaję cukier, cukier wanilinowy lub ekstrakt.
  6. Po wymieszaniu się tych składników dodaję cały ser z kubełka i dokładnie mieszam.
  7. Następnie dodaję pięć jajek, wcześniej roztrzepanych i doprowadzam prawie do zagotowania masy – podgrzewam przez około 10 min.
  8. W między czasie wyjmuję upieczoną jedną część ciasta z piekarnika i blachy i wkładam blachę z drugą częścią ciasta do piekarnika.
  9. Na koniec dodaję do serowej masy dwa budynie rozmieszane w połowie szklanki zimnego mleka i dokładnie mieszam masę.
  10. Masa serowa będzie powoli gęstnięć, nie bójcie się tego – to wszystko przez dodany budyń – kiedy masa będzie przypominać budyń wyłączcie gaz.
  11. Do tego czasu druga część ciasta powinna się już upiec.
  12. Na drugi upieczony placek wylewacie masę serową i na nią nakładacie pierwszy placek – który zdążył już ostygnąć. Róbcie to powoli bo lubi się kruszyć.

Voila! Ciasto gotowe. Kiedy ostygnie poprószcie go cukrem pudrem. Najlepiej smakuje, jak przeleży przez noc, bo wtedy upieczone placki zmiękną.

sernik gotowany 1

sernik gotowany 2

Zdjęcia: Rachela

Subscribe
Powiadom o
guest

9 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Milena Kamińska
9 lat temu

Nie ale skuszę się już po świętach. Ja nie pojadłam stwierdzam że mam silną wolę bo po zdiagnozowaniu moich dolegliwości oszczędzam się odstawiłam całkowicie gazowane napoje i jem łagodnie.

W roli mamy - wrolimamy.pl

a ja uległam, a na dodatek w te święta nie piekłam za wiele, bo zawsze zostaje no i tym razem brakuje 😛 jak na złość heheh

Joanna Pawlińska
9 lat temu

Kiedy pierwsza część ciasta piecze się w piekarniku w dużym garnku topię margarynę, dodaję cukier, cukier wanilinowy lub ekstrakt.

Skąd ta margaryna i ile jej?

Rachela
Rachela
9 lat temu

Cała kostka margaryny (250g) – umknęło w przepisie. Zaraz poprawię. 🙂

Joanna Pawlińska
9 lat temu
Reply to  Rachela

dzięki 🙂

Agata Lipke
9 lat temu

Sernik zebra z nutella ( mega pyszny) albo sernik z 3 składników 🙂 Ewentualnie naleśniki z serem na śniadanko lub racuchy z jabłkami i serem 😉

Ania Król Malcherek

pierogi/ naleśniki zrób ze szpinakiem 🙂 resztę wrzuć do zamrażary 🙂

Ola Pańtak
9 lat temu

Sernik na zimno, do sera galaretka, na wierzch druga, na dnie herbatniki lub biszkopty i do lodowki, szybko, prosto bez balaganu 😉 mozna dodac rowniez owoce!

DIY 31 marca 2015

Wielkanocne jajka ze sznurka

Święta Wielkanocne kojarzą nam się głównie z jajkami, a dokładnie z pisankami. Kto z nas w dzieciństwie nie ozdabiał wydmuszek. Potem z dumą pokazywał rodzicom co udało mu się zrobić, a w dodatku nie stłuc wydmuszki. Dziś już z pomocą idą nam jajka plastikowe lub ze styropianu, więc nawet najmniej zgrabne palce podołają wytworzeniu kolejnych ozdób wielkanocnych, to naprawdę jest proste. Dziś wystarczy nam kawałek nitki by wyczarować cuda wielkanocne jajka ze sznurka.

Przygotuj:

  • jajka plastikowe, wydmuszki, lub jajka styropianowe
  • mulinę, kordonki w różnych kolorach
  • pistolet i klej, lub klej wikol
  • oraz dużo cierpliwości

IMG_6822


Krok 1

Uruchom swoją wyobraźnię i zdecyduj na początku jak chcesz ozdobić jajka. Wybierz nitki w odpowiednim kolorze i miej je pod ręką. Następnie przygotuj pistolet z klejem.

Krok 2

Na górze jajka umieść trochę kleju i przyklej początek nitki. Zacznij owijać nitką jajko  i od czasu do czasu podkładaj pod nitkę klej. Mówiłam, że proste robota = D

IMG_6823

Krok 3

Kiedy owiniesz już jedno jajko z kolejnym pójdzie ci szybciej.

IMG_7392

wielkanocne jajka ze sznurka 4

Jajka owinięte nitką można z powodzeniem wykorzystać do ozdobienia wieńca – swoją inspirację zaczerpnęłam tu.

IMG_5157

Na dziś już Was zostawiam i idę owijać jajka bo marzy mi się taki wieniec na drzwiach mego mieszkanka 🙂

Jeśli szukasz innych inspiracji zapraszam do moich wcześniejszych wielkanocnych robótek

Wielkanocne jajka decoupage

Zdjęcia: Rachela

Subscribe
Powiadom o
guest

2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Magdalena
Magdalena
9 lat temu

Super wyglądają a nie wiele pracy wymagają:)

Monika Zawadzka
9 lat temu

Robiliśmy 😉

DIY 27 marca 2015

Ażurowe jajka wielkanocne

Wiosna przywitała nas pięknym słońcem, więc czas przewietrzyć całe mieszkanie, zrobić porządek w szafach. A nuż znajdziemy gdzieś mulinę lub kordonek, do tego balony i już mamy prawie wszystkie elementy by zrobić ozdoby wielkanocne, a dokładnie ażurowe jajka wielkanocne ozdobione nitką.

Przygotuj:

  • mulina lub kordonek w różnych kolorach
  • balony na wodę
  • krochmal lub rozrobiony z wodą biały klej w proporcji 2:1

IMG_6783_DxO

Przepis na krochmal

  • pół szklanki zimnej wody
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • dwie szklanki wody

 

Krok 1

Najpierw przygotowuję krochmal, w tym celu podgrzewam dwie szklanki wody w rondelku. Mąkę ziemniaczaną mieszam z zimną wodą i kiedy będzie dobrze wymieszane wlewam do prawie wrzącej wody w rondelku. Całość mieszam, aż krochmal zgęstnieje i przekładam go do głębokiego talerza.

Krok 2

Balony nadmuchuję do rozmiarów i kształtów jajka i mocno wiążę nitką lub wstążką. Można wykorzystać normalne balony – to od nas zależy jak duże chcemy zrobić jajka.

IMG_6785_DxO

Krok 3

Na jedno jajko potrzebna jest jedna mulina (ok. 8m), którą należy zamoczyć w naszym krochmalu. Mulina ma to do siebie, że lubi się plątać – więc spokojnie możecie ją pociąć na krótsze kawałki. Kordonek także świetnie się nada.

Krok 4

Zanim owiniemy balon nitką, należy podczas jej wyjmowania z krochmalu przesuwać nitkę między palcami, by zdjąć nadmiar krochmalu.

Krok 5

Owijam nitkę wokół balonu – bez reguły, nieco chaotycznie. Można owijać kilkoma kolorami.

IMG_6790_DxO

IMG_6793_DxO Krok 6

Tak owinięty balon zostawiam na min. 24 godziny, by później odwinąć wstążkę i wypuścić powietrze z balonu, lub po prostu przebijam go szpilką.

IMG_6795_DxOKrok 7

Po wyjęciu balona można wzmocnić pisanki lakierem do włosów.

IMG_6799_DxO

Ażurowe jajka wielkanocne również świetnie wyglądają jako wielkanocna girlanda.

IMG_6806_DxO

Więcej Wielkanocnych inspiracji tutaj.

Zdjęcia: Rachela

Subscribe
Powiadom o
guest

4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Agnieszka Kołodziejczyk

Ja też tworzylam ostatnio sama cotton lights:)

W roli mamy - wrolimamy.pl

Super wyszły 😉

Ania Kaliszewska
8 lat temu
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close