Poradnikowe poniedziałki 26 listopada 2018

Co robić, by zdrowo przytyć? Podsuwam 5 podpowiedzi

Najczęstszym życzeniem wielu kobiet jest szybkie i skuteczne odchudzanie. A to narzekają na boczki, a to oponka uciska i uda nie wchodzą w jeansy. Dla takich pań stworzono mnóstwo diet i podpowiedzi, jak zgubić niechciane kilogramy. Ciut gorzej mają kobiety, które chciałyby przytyć. Przy szybkim metabolizmie i intensywnym tempie życia, czasem trudno jest zachować taką masę ciała, by czuć się dobrze we własnej skórze. I właśnie z myślą o zbyt szczupłych kobietach, zebrałam kilka przydatnych wskazówek do wykorzystania na co dzień.

  1. Zdrowe podjadanie

Na standardowej diecie należy powstrzymywać się przed podjadaniem, jednak w tym przypadku podjadać wręcz należy – ale nie czekoladowe batoniki, tylko zdrowsze, choć nadal kaloryczne – avocado, banany, orzechy i batony muesli. Wpadną nie tylko kalorie, ale i cenne witaminy i minerały.

  1. Produkty gęste energetycznie

Posiłki należy komponować w ten sposób, by były nie tylko kaloryczne, ale zdrowo sycące. Jedzenie fast foodów szybko pozwoli na złapanie masy, ale bezwartościowe jedzenie nie utrzyma organizmu w dobrej formie. Ale już np. domowe pierogi czy naleśniki z owocami, pełnotłusty twaróg z owocami lub warzywami, zdrowe zupy z mięsnym wkładem, makarony  z cięższym, ale domowym sosem ze świeżych składników, pomogą podbić pulę kalorii i dostarczyć wartościowych składników odżywczych. Węglowodany (białe pieczywo, kasze, makarony, kluski, płatki zbożowe, muesli) należy łączyć ze zdrowymi tłuszczami (płatki owsiane z rodzynkami i orzechami plus jogurt czy kanapka z tuńczykiem), a białko z węglowodanami (mięso, ryby, jaja plus ziemniaki lub makaron).  Powinny one dostarczać połowę łatwo przyswajalnych kalorii, które spożywamy. Nie można zapominać o warzywach do posiłków! Najlepiej, by odpowiedni jadłospis ułożył dietetyk, po rozpoznaniu indywidualnych potrzeb każdej osoby.

  1. Zdrowe tłuszcze

Warto włączyć do diety produkty, które dostarczają wartościowych tłuszczy, czyli miksu cennych kwasów tłuszczowych (chroniących serce i mózg), witamin i kalorii. Trzeba pamiętać o tłustych rybach, oleju kokosowym, lnianym, rzepakowym, oliwie z oliwek, orzechach, maśle orzechowym oraz avocado.

  1. Regularne posiłki

Najlepiej zaplanować dziennie 4-5 posiłków, i spożywać je regularnie, co 3-4 godziny. To pozwoli wyrobić nawyk sięgania po jedzenie, by dostarczyć odpowiednią ilość kalorii.

  1. Siłownia

Co prawda ćwiczenia aerobowe zalecane są na zredukowanie masy ciała, ale bez umiarkowanej aktywności, kalorie mogą odkładać się pod postacią tłuszczyku. Dzięki siłowemu treningowi można zamienić to na masę mięśniową – o ile spożywamy więcej białka (jeśli nie ma problemów z nerkami lub wątrobą), bo ono buduje mięśnie. A masa mięśniowa kształtuje sylwetkę.

  1. Diagnostyka

Nadmierna szczupłość może wynikać z istnienia pewnych schorzeń. Nadczynność tarczycy, choroby układu pokarmowego, niewyrównana metabolicznie cukrzyca, guz chromochłonny nadnerczy i wiele innych chorób może wpływać na zmniejszenie masy ciała. Dokładna diagnostyka i odpowiednie leczenie, o ile problem niedowagi nie wynika z chorób, pomoże zdrowo nabrać ciałka.

 

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close