Ciąża i dziecko 19 marca 2023

Jaki związek ma programowanie żywieniowe dziecka z karmieniem piersią?

1000 pierwszych dni życia to szczególnie ważny okres w życiu dziecka. W tym czasie młody organizm niezwykle dynamicznie się rozwija – swoje funkcje doskonalą narządy i układy, np. odpornościowy czy trawienny. Dlatego dla niemowlęcia kluczowy jest prawidłowy sposób żywienia, który będzie wspierał te procesy. Udowodniono, że odpowiednie żywienie dziecka ma duże znaczenie dla nawyków żywieniowych wpływających na stan organizmu w przyszłości. Czym jest programowanie żywieniowe i jaki związek z nim ma karmienie piersią? Odpowiadamy. 

Czym jest programowanie żywieniowe?

W rozwoju dziecka wyróżnić można tzw. krytyczne okresy. Kiedy występują, istnieje możliwość programowania metabolicznego poprzez odpowiednie żywienie. Co to oznacza? Pewne składniki codziennego jadłospisu, np. wielonienasycone kwasy tłuszczowe pochodzące z diety czy białko, programują organizm dziecka, wpływając na jego stan w późniejszych latach życia[1].
Właśnie ta zależność między prawidłowym żywieniem a jego znaczeniem dla jakości życia niemowlęcia – zarówno teraz, jak i w przyszłości – nazywana jest programowaniem żywieniowym. Według ekspertów jednym z kluczowych etapów mających duże znaczenie dla rozwoju jest wczesne dzieciństwo. To właśnie wtedy organizm jest niezwykle wrażliwy na niedobór lub nadmiar składników odżywczych. Ich nieodpowiednia ilość może wpływać na zmiany w metabolizmie, a przez to zwiększać u dziecka predyspozycje np. do otyłości.
To ciekawe!

Naukowcy uważają, że wpływ otoczenia we wczesnym okresie życia na stan organizmu w przyszłości wyjaśnia epigenetyka, czyli dziedzina nauki, która bada relacje między kodem genetycznym a środowiskiem życia.

Okazuje się, że czynniki zewnętrzne wpływają na aktywność pewnych procesów epigenetycznych (czyli mechanizmów regulacji działania genów), które równocześnie najaktywniejsze są u najmłodszych, najintensywniej rozwijających się organizmów. To właśnie one sprawiają, że komórki i narządy organizmu „uczą się” swojego środowiska, ulegając między innymi wpływom takich czynników jak ilość i jakość zapewnianych dziecku substancji odżywczych.

To dlatego kluczowym okresem jest 1000 pierwszych dni życia, liczony od poczęcia poprzez całą ciążę aż po pierwsze lata życia dziecka. W tym czasie pojawia się unikalna możliwość wpływu na prawidłowy i harmonijny rozwój niemowlęcia. Programowanie żywieniowe jest istotne również dla wykształcania prawidłowych nawyków żywieniowych. Od rodziców zależy, czy dziecko chętniej sięgnie po jabłko,  czy po słoną przekąskę.

Najlepsze jest karmienie piersią

Jaki związek ma programowanie żywieniowe z karmieniem piersią? Dzięki unikalnej kompozycji składników w kobiecym pokarmie niemowlę otrzymuje w odpowiednich proporcjach niezbędne witaminy i składniki mineralne dopasowane do jego potrzeb. Mleko mamy zawiera wszystko to, co zapewni najlepsze wsparcie żywieniowe dziecku. To m.in. przeciwciała i komórki odpornościowe oraz inne składniki specyficzne wyłącznie dla mleka kobiecego – hormony czy enzymy. Matczyne mleko może zmieniać się nawet podczas jednego karmienia, w ciągu dnia i wraz z rozwojem dziecka, aby zawsze odpowiadać na aktualne potrzeby niemowlęcia.
Niezwykłe właściwości kobiecego pokarmu sprawiają, że Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby mleko mamy było jedynym pokarmem dziecka w pierwszym półroczu jego życia. Po tym okresie przychodzi czas na rozszerzanie jadłospisu niemowlęcia, jednak według zaleceń mleko mamy wciąż powinno być stałym elementem codziennej diety malucha – nawet do 2. roku życia lub dłużej, jeśli będzie to pożądane przez mamę i dziecko.
Zdarza się jednak, że karmienie piersią jest utrudnione. Kłopoty mogą wystąpić nie tylko na początku macierzyństwa, ale również na późniejszych etapach. Mama może zmagać się np. ze zbyt małą ilością pokarmu, bolesnymi zastojami czy poranionymi sutkami. Warto wówczas zasięgnąć porady położnej lub doradcy laktacyjnego. Dzięki ich wskazówkom można nauczyć się prawidłowych technik karmienia piersią czy poznać sposoby na utrzymanie laktacji. Warto również pamiętać, że często trudności są przejściowe, a dzięki wsparciu specjalistów można je pokonać i nadal cieszyć się karmieniem piersią.
Zdarza się również, że mimo podejmowania prób i konsultowania się ze specjalistami karmienie piersią jest niemożliwe. Co w takiej sytuacji mogą zrobić rodzice?

Wsparcie żywieniowe dla niemowląt

Kiedy mama nie może kontynuować karmienia piersią, warto, aby zasięgnęła porady lekarza pediatry, który zna potrzeby dziecka i wskaże alternatywny sposób żywienia, np. mleko następne. Taki produkt ma skład dopasowany do szczególnych potrzeb niemowlęcia. Tak samo jak w mleku mamy nie świadczy o tym jeden konkretny zawarty w nim składnik, ale dopiero cała kompozycja składników odżywczych.
Dlatego z myślą o dzieciach, które z różnych przyczyn nie mogą być karmione pokarmem mamy lub wymagają dokarmiania, powstał Bebilon 2 Advance PRONUTRA – mleko następne, które posiada kompletną kompozycję składników[2], w tym także te naturalnie występujące w mleku matki.
Produkt zawiera unikalną kompozycję oligosacharydów GOS/FOS w stosunku 9:1, które odwzorowują kompozycję oligosacharydów mleka matki. To mleko następne rekomendowane jako numer 1 przez pediatrów w Polsce[3].
Produkt jest również dostępny w płynie. To pełnowartościowa porcja 200 mililitrów mleka następnego w zamykanej, poręcznej butelce. Sprawdzi się do dokarmiania dziecka w cyklu mieszanym. Dzięki łatwości podania będzie też dobrym rozwiązaniem, gdy mama wychodzi z domu, a niemowlę zostaje pod opieką innych członków rodziny.
Sprawdź!

Więcej porad, ciekawych artykułów czy poradników, a także narzędzi przydatnych dla przyszłych i obecnych rodziców można znaleźć na www.BebiProgram.pl. Czekają tam także eksperci, którzy odpowiedzą na wszelkie pytania i wątpliwości mamy i taty

Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz jest rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.


[1] https://www.bebiprogram.pl/dziecko-rozwoj-i-zywienie/zywienie/profilaktyka/naukowcy-o-wczesnym-programowaniu-zywieniowym

[2] Kompletna kompozycja Bebilon 2 zgodna z przepisami prawa zawiera m.in. witaminy A, C, D i cynk dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, DHA i ALA dla rozwoju mózgu oraz żelazo i jod dla rozwoju poznawczego. Laktoza, DHA, witaminy, żelazo, wapń oraz nukleotydy naturalnie występują w mleku matki.

[3] Wśród mlek następnych, na podstawie badania przeprowadzonego przez Kantar Polska S.A. w lutym 2020 r.
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Ciąża i dziecko 19 marca 2023

Co podawać roczniakowi, aby wspierać jego odporność zimą? Ekspert podpowiada

Układ odpornościowy dziecka, które skończyło 1. rok życia, nie jest jeszcze w pełni dojrzały – wciąż kształtuje się i doskonali swoje funkcje. Właśnie dlatego wciąż łatwo o infekcję u malucha, którego organizm m.in. zimą może mieć do czynienia z wieloma różnymi wirusami i bakteriami. Na odporność dziecka zimą wpływ może mieć również nieprawidłowo skomponowana dieta. W zimowym czasie (ale nie tylko!) warto szczególnie o nią zadbać. Jakich produktów nie powinno zabraknąć w jadłospisie malucha? Podpowiedzi udziela Elżbieta Berest, ekspertka BebiKlub.pl.

1000 pierwszych dni

Okres 1000 pierwszych dni życia dziecka, który trwa również po 1. urodzinach, to czas dynamicznego rozwoju. Roczniak jest bardzo aktywny, wciąż uczy się nowych rzeczy i z zainteresowaniem poznaje otaczający go świat. To również czas intensywnego rozwoju m.in. układu odpornościowego, który pełną dojrzałość osiągnie dopiero nawet około 12. roku życia. W tym czasie organizm dziecka stopniowo rozwija swoje możliwości obronne przed wirusami i bakteriami.
Bardzo ważna dla prawidłowego rozwoju odporności jest odpowiednio skomponowana dieta, bo to właśnie z przewodem pokarmowym jest związanych aż ok. 70-80% wszystkich komórek odpornościowych. Właściwie zbilansowany jadłospis, dostarczający dziecku niezbędne witaminy i składniki mineralne, to świetny sposób na wsparcie układu immunologicznego i rozwoju malucha.
Choć rodzicom może wydawać się, że dziecko po pierwszych urodzinach jest już gotowe na posiłki z dorosłego stołu, nic bardziej mylnego. Dieta rocznego dziecka powinna różnić się od posiłków mamy i taty. Bo choć brzuszek roczniaka jest mały, to ma naprawdę duże potrzeby.
To warto wiedzieć

Małe dziecko potrzebuje nawet do 6 razy więcej pewnych składników odżywczych niż starsi członkowie rodziny (w przeliczeniu na kilogram masy ciała). Roczniak potrzebuje aż 6 razy więcej witaminy D i 4 razy więcej wapnia, jodu oraz żelaza, a także 3 razy więcej witamin A i C[1]. Specjaliści podkreślają, że wiele dzieci w tym wieku nie spożywa wystarczającej ilości m.in. witaminy D oraz jodu[2]. To dlatego przygotowanie jadłospisu, który dostarczy młodemu organizmowi dziecka wszystkie istotne witaminy i składniki mineralne, jest wyjątkowo ważnym zadaniem dla rodziców.

Menu zimowe a odporność dziecka

Zdarza się, że w czasie jesienno-zimowym jadłospis dziecka nie jest tak urozmaicony jak wiosną czy latem. To dlatego, że zimą świeżych warzyw i owoców jest mniej. Z powodu ich rzadszego spożywania w organizmie obniża się stężenie witamin czy składników mineralnych, a to z kolei może wpływać na większą podatność dziecka na infekcje.
Właśnie dlatego bardzo ważne jest, aby komponując codzienne posiłki dziecka, zwłaszcza wtedy, kiedy w sklepach jest mniej świeżych i sezonowych produktów, zadbać o to, aby na talerzyku znalazły się wszystkie niezbędne i bogate w składniki odżywcze produkty. Warto wtedy skorzystać np. z opracowanego przez ekspertów z Instytutu Matki i Dziecka modelowego talerza żywieniowego. Wskazuje on orientacyjną liczbę i wielkość porcji, z uwzględnieniem różnych produktów spożywczych, które dziecko powinno spożywać w ciągu dnia. Zgodnie z tymi rekomendacjami dziecko w wieku od 1. do 3. roku życia każdego dnia powinno otrzymywać 5 porcji produktów zbożowych i warzyw, 4 porcje owoców, 3 porcje mleka i produktów mlecznych i od 1 do 2 porcji dobrej jakości mięsa, ryb, jajek oraz tłuszczów[3]. 
Zimą warto więc podawać dziecku dostępne warzywa korzeniowe, takie jak marchew, pietruszka, burak czy seler. Dobrym rozwiązaniem będzie również ziemniak, brokuł, niektóre odmiany dyni, ale też pomidory i papryka. Spośród owoców warto wybierać np. jabłka, gruszki i banany. Warzywa i owoce są świetnym źródłem witamin A i C, a także składników mineralnych, np. żelaza, które są niezwykle ważne dla prawidłowej pracy układu odpornościowego. Ważne, aby te produkty były odpowiedniej jakości i spełniały wszelkie normy bezpieczeństwa. Właśnie dlatego warto w codziennym menu roczniaka uwzględnić produkty przeznaczone specjalnie dla małych dzieci, ze wskazaniem wieku na opakowaniu, np. po 12. miesiącu życia. To produkty z pochodzącymi od sprawdzonych dostawców warzywami, mięsem i rybą, kaszki zbożowe oraz musy owocowe o delikatnie grudkowatej konsystencji, dopasowanej do umiejętności małych dzieci. Takie produkty spełniają wyjątkowo restrykcyjne normy jakości, dlatego są gwarancją bezpieczeństwa, a ich receptury są optymalnie zbilansowane.

Mleko nadal ważne

Zgodnie z zaleceniami ekspertów małe dziecko każdego dnia powinno spożywać dwie porcje mleka, w tym mleka modyfikowanego, a także porcję produktów mlecznych[4], np. sera białego, sera żółtego, jogurtu naturalnego czy kefiru. Wykluczenie bądź ograniczenie ich spożycia w codziennej diecie może stwarzać ryzyko niedoboru wapnia. To składnik, który jest materiałem budulcowym kości i zębów, więc jest niezbędny do prawidłowego wzrostu i rozwoju niemowląt oraz małych dzieci[5].
Eksperci ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zalecają kontynuowanie karmienia piersią dziecka po 1. roku życia – matczyny pokarm powinien być jedną z trzech codziennych porcji mleka i przetworów mlecznych w diecie malucha nawet do jego 2. roku życia lub dłużej – tak długo, jak będzie chciała tego i mama, i dziecko[6]. odporność dziecka
Jeśli jednak z pewnych powodów karmienie piersią po 12. miesiącu życia dziecka nie jest możliwe, warto sięgnąć po odżywczą formułę na bazie mleka (dawniej mleko modyfikowane typu Junior), wzbogaconą w witaminy i składniki mineralne. Przykładem jest Bebiko Junior 3 NUTRIflor Expert. Już dwa kubki po 200 ml dziennie tego produktu każdego dnia pomagają w pokryciu zapotrzebowania rocznego dziecka na ważne składniki. M.in.:
  • 89% dziennego zapotrzebowania na witaminę D,
  • 74% dziennego zapotrzebowania na żelazo,
  • 71% dziennego zapotrzebowania na wapń i jod[7].
Ta odżywcza formuła na bazie mleka zawiera również witaminy A, C i D dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz kwas ALA (omega 3) dla wsparcia prawidłowego rozwoju mózgu i tkanki nerwowej. Dodatkowo w porównaniu do mleka krowiego 2% Bebiko Junior 3 NUTRIflor Expert zawiera aż 17 razy więcej witaminy C i 163 razy więcej witaminy D, które są ważne w diecie roczniaka.
Sprawdź!

Więcej cennych wskazówek, artykułów edukacyjnych i porad dotyczących tego, jak odpowiednio komponować jadłospis rocznego i starszego dziecka, można znaleźć na stronie www.BebiKlub.pl. Do dyspozycji rodziców są także eksperci, którzy odpowiedzą na wszelkie pytania i wątpliwości.

Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz jest rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.


[1] W przeliczeniu na kg masy ciała, zgodnie z: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie pod red. M. Jarosz i in., NIZP-PZH, 2020.

[2] Socha P. Komentarz do artykułu: Stosowanie mleka modyfikowanego dla młodszych dzieci, Standardy medyczne/Pediatria, 2022 T. 19.

[3] Weker H. i wsp. Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia. Praktyczne zastosowanie norm i zaleceń żywieniowych, Instytut Matki i Dziecka, 2020.

[4] Tamże.

[5] Tamże.

[6] World Health Organization, Infant and young child feeding, 2009.

[7] W przeliczeniu na kg masy ciała, zgodnie z: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie pod red. M. Jarosz i in. NIZP-PZH, Warszawa 2020.
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Ciąża i dziecko 19 marca 2023

Ekspert odpowiada na 4 częste pytania młodych rodziców. Poznaj wskazówki dotyczące żywienia niemowlęcia

Przyjście dziecka na świat to wyjątkowe i niezwykle radosne wydarzenie. Czasem jednak szczęście mamy i taty miesza się z niepewnością i strachem związanymi z opieką nad maluszkiem. Młodzi rodzice, mając świadomość odpowiedzialności, jaka na nich spoczywa, mogą mieć wiele pytań i wątpliwości dotyczących m.in. żywienia dziecka. Tym bardziej że jest ono ważne dla harmonijnego rozwoju niemowlęcia. Prawidłowa dieta zapewnia młodemu organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych, w tym witamin i składników mineralnych, dzięki czemu wspiera jego prawidłowy wzrost. Katarzyna Rabenda, ekspertka BebiKlub.pl odpowiada na 4 najczęściej zadawane pytania młodych rodziców, związane z żywieniem niemowlęcia.

Cztery najczęściej zadawane pytania młodych rodziców

Jak długo powinno się karmić niemowlę piersią?

Karmienie piersią to piękny i wyjątkowy czas, który pozwala nie tylko dostarczyć maluchowi niezbędne składniki odżywcze, w tym witaminy i składniki mineralne, składniki aktywne biologicznie, np. przeciwciała, ale też budować i zacieśniać więzi między mamą a dzieckiem. Karmienie piersią nierzadko może stanowić również wyzwanie – szczególnie gdy mama zmaga się z różnymi trudnościami, np. bólem piersi czy nawałem pokarmu. Warto jednak pamiętać, że te problemy najczęściej są przejściowe i z pomocą ekspertów – doradcy laktacyjnego lub położnej – można je przezwyciężyć. Pytania młodych rodziców
Eksperci ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zalecają wyłączne karmienie piersią przez 6 pierwszych miesięcy życia niemowlęcia[1]. Nie ma górnej granicy, kiedy należy przestać podawać dziecku mleko mamy. WHO uznaje, że karmienie piersią do 2. roku życia dziecka lub dłużej, z jednoczesnym wprowadzaniem dodatkowych posiłków do jego jadłospisu, może i powinno być kontynuowane, aby dzięki niemu wspierać prawidłowy rozwój maluszka. Gdy przyjdzie moment odstawienia dziecka od piersi, warto pamiętać, aby okazywać dziecku dużo czułości, dzięki czemu będzie się ono miało poczucie bezpieczeństwa.

Jaki produkt wybrać, kiedy karmienie piersią nie jest możliwe?

Karmienie piersią to piękna droga, która czasem jest pełna zakrętów. Choć jest ono naturalną czynnością, nie zawsze przychodzi z łatwością. Mamy nierzadko borykają się z różnymi trudnościami. Jednymi z częściej wymienianych są obolałe lub pogryzione sutki (49%), ale też problemy z odpowiednim przystawieniem dziecka do piersi (39%). Co trzecia mama deklaruje także, że dziecko nie umie bądź nie chce ssać piersi, a co czwarta twierdzi, że ma za mało pokarmu[2].
Kiedy pojawią się trudności i mama nie będzie mogła poradzić sobie z nimi samodzielnie, warto, aby skonsultowała się ze specjalistą. Może to być doradca laktacyjny lub położna. Ekspert zdiagnozuje problem i zaproponuje najlepsze rozwiązanie. Czasem wystarczy zmiana techniki karmienia. Niektórym mamom pomaga dodatkowe odciąganie pokarmu laktatorem, które stymuluje laktację.
Zdarza się jednak, że mimo podejmowanych prób nie udaje się przezwyciężyć trudności i karmienie piersią staje się niemożliwe. Warto, aby w takiej sytuacji rodzice skonsultowali się z pediatrą prowadzącym dziecko. Dlaczego? Lekarz zna szczególne potrzeby żywieniowe dziecka, dlatego doradzi, jakie mleko następne wybrać – również do dokarmiania.
Marka Bebiko 2, zainspirowana doskonałością natury – mlekiem mamy, opracowała mleko następne Bebiko 2 NUTRIflor Expert[3]To kompletna kompozycja[4] ważnych składników odżywczych, w tym 19 witamin i składników mineralnych[5], dla wsparcia prawidłowego rozwoju i funkcjonowania układu odpornościowego. Zawiera witaminy A, C i D dla prawidłowego działania układu odpornościowego oraz żelazo i jod wspierające prawidłowy rozwój poznawczy. Nie zawiera konserwantów i barwników[6]. Aż 93% maluchów bardzo dobrze toleruje to mleko następne już od 1. butelki[7].

Kiedy i jak rozpocząć rozszerzanie diety?

Wraz ze wzrostem niemowlęcia zwiększają się również jego potrzeby żywieniowe. Nadchodzi więc czas, aby w codziennej diecie dziecka pojawiły się nowe produkty. Wprowadzanie żywności uzupełniającej do menu maluszka powinno się rozpocząć nie wcześniej niż w 17. tygodniu życia (początek 5. miesiąca) i nie później niż w 26. tygodniu (początek 7. miesiąca)[8]. Rozpoczęcie rozszerzania diety dziecka w tym czasie ma na celu dostarczenie dodatkowej energii, białka, składników mineralnych i witamin, których nie jest w stanie dostarczyć samo mleko (mamy lub mleko modyfikowane, jeśli karmienie piersią nie jest możliwe). Pozwoli to także przygotować dziecko do bardziej urozmaiconej diety w przyszłości[9]. Wprowadzając do jadłospisu maluszka nowe pokarmy, warto pamiętać, że mleko wciąż powinno być stałym elementem jego codziennej diety.
W prawidłowym ułożeniu menu małego smakosza pomocny może być schemat żywienia niemowląt[10], czyli przewodnik po prawidłowym żywieniu dziecka. Określa średnią liczbę posiłków oraz wielkość porcji, które dziecko powinno otrzymywać w ciągu dnia. Schemat wyjaśnia, w jakiej kolejności włączać nowe produkty do codziennej diety maluszka. Zgodnie z zawartymi w nim wskazówkami urozmaicanie jadłospisu dziecka warto rozpocząć od warzyw (szczególnie tych zielonych, takich jak brokuł, groszek czy brukselka), których wytrawny smak może być dla maluszka trudniejszy do zaakceptowania. Następnie, po około 2 tygodniach od podania pierwszego warzywa, przychodzi czas na owoc, np. jabłko, banana lub gruszkę. Jednocześnie kontynuować należy podawanie warzyw.
Kolejnymi elementami diety niemowlęcia powinny być produkty zbożowe w postaci kaszek, chude mięso (np. indyk, kurczak, cielęcina i wołowina), tłuste morskie ryby, takie jak łosoś czy makrela atlantycka i jaja. Pomocne w rozszerzaniu diety mogą okazać się również produkty przeznaczone specjalnie dla niemowląt i małych dzieci, czyli te z widocznym na opakowaniu wskazaniem wieku, np. jednoskładnikowe posiłki, musy owocowe czy kaszki. Spełniają one wyjątkowo restrykcyjne normy jakości określone przez prawo krajowe i Unii Europejskiej (normy te są znacznie bardziej surowe niż w przypadku żywności ogólnego spożycia).
Kiedy dziecku chce się pić, najlepiej podawać wodę. Najlepsza jest woda źródlana lub naturalna woda mineralna – niskozmineralizowana, niskosodowa, niskosiarczanowa, najlepiej z atestem.

Dlaczego dieta niemowlęcia powinna być zbilansowana?

Warto wiedzieć, że okres 1000 pierwszych dni życia to bardzo ważny czas w rozwoju dziecka, w którym dojrzewają narządy i układy, w tym jego układ pokarmowy. W okresie niemowlęcym i poniemowlęcym kształtują się preferencje i nawyki żywieniowe, które wpływają na zwyczaje i nawyki żywieniowe w późniejszym życiu.
Odpowiednio zbilansowana dieta to taka, która zawiera poszczególne składniki odżywcze w odpowiednich ilościach i proporcjach. Tak skomponowana pomaga dostarczyć młodemu i wymagającemu organizmowi dziecka m.in. kluczowe witaminy i składniki mineralne, takie jak np. wapń, żelazo, jod, witaminy A, C i D, cynk, magnez, a także inne składniki takie jak wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
To ciekawe!

Odpowiedni sposób żywienia niemowlęcia jest bardzo ważny dla jego prawidłowego rozwoju. Warto wiedzieć, że od właściwego funkcjonowania małego brzuszka zależy m.in. nastrój dziecka. To właśnie w jelitach produkowane jest 95% serotoniny, czyli hormonu szczęścia[11].

Chcesz wiedzieć więcej? Wiele cennych informacji i porad ekspertów w zakresie prawidłowego żywienia niemowląt znajdziesz na www.BebiKlub.pl.

Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz jest rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera wszystkie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.


[1] World Health Organization, Infant and young child feeding, 2009.

[2] Wyniki dotyczą mam dzieci w wieku 0-36 miesięcy oraz kobiet w pierwszej ciąży. Badanie przeprowadzone dla programu edukacyjnego „1000 pierwszych dni dla zdrowia” na grupie 3461 mam i kobiet w ciąży w 2020 roku.

[3] Zgodnie z przepisami prawa mleka następne nie zawierają konserwantów i barwników.

[4] Zgodnie z przepisami prawa, tak jak inne mleka następne.

[5] Bebiko 2, tak jak inne mleka następne, zawiera wymagane przepisami prawa witaminy i składniki mineralne oraz inne składniki odżywcze.

[6] Zgodnie z przepisami prawa wszystkie mleka następne nie zawierają konserwantów i barwników.

[7] Na podstawie opinii 93% mam z grupy 426, które testowały Bebiko 2 NUTRIflor Expert na platformie trnd.pl w dniach 16.07-29.07.2021.

[8] Szajewska H. i wsp. Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci , Standardy Medyczne/Pediatria 2021, T. 18.

[9] Fewtrell M, Bronsky J, Campoy C i wsp. Complementary Feeding: A Position Paper by the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition (ESPGHAN) Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2017; 64:119-132.

[10] Szajewska H. i wsp. Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci , Standardy Medyczne/Pediatria 2021, T. 18.

[11] Enders G. Historia wewnętrzna. Jelita – najbardziej fascynujący organ naszego ciała, Warszawa, 2015.
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
top-facebook top-instagram top-search top-menu go-to-top-arrow search-close