Krem z dyni z mleczkiem kokosowym
Zaczął się sezon na dynie. Małe, średnie i duże, żółte, pomarańczowe i wielokolorowe. Dynia jest bardzo wdzięcznym warzywem, można je przygotować na różne sposoby. Na słono, na słodko, pikantnie. Świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe ale także jako deser.
Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na pyszną, delikatną zupę krem z dyni na mleczku kokosowym, jest lekko słodka i odrobinę przypomina w smaku indyjskie słodycze. Robi się ją szybko, więc koniecznie spróbuj!
Potrzebujesz:
1 nieduża dynia
1 duża lub 2 mniejsze marchewki
1 mała cebula
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka imbiru
2 puszki mleczka kokosowego
3-4 łyżki brązowego cukru
200g płatków migdałowych
oliwa z oliwek
pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Dynię kroję na półksiężyce, usuwam miękki miąższ z pestkami. Marchewkę obieram i kroję na plasterki. Cebulę kroję na ósemki.
- Warzywa układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiam oliwą z oliwek i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180st C na ok.40 min (widelcem sprawdzam miękkość.
- Upieczone warzywa odkładam aż trochę przestygną.Dynię obieram ze skóry.
- W garnku podgrzewam mleko kokosowe z przyprawami, przekładam do niego warzywa i chwilę duszę na małym gazie.
- Przy pomocy malaksera miksuję zupę na krem.
- Płatki migdałów rumienię lekko na suchej patelni.
- Zupę podaję z płatkami migdałowymi, opcjonalnie można dodać grzanki lub groszek ptysiowy.
Smacznego!
Zdjęcia: Paulina Garbień
Wygląda super
Nigdy nie jadłam niczego z dyni. Serio!
A że piękna rośnie mi w ogrodzie, to tej jesieni spróbuję.